2017. szeptember 25.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.

Fotolia_38156557_S

2017.08.07

Fesztivált alapít Vicenzában Fischer Iván, aki a The Times című brit lapban a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közelgő skóciai fellépése alkalmából augusztus 7-én megjelent interjúban arról is beszél, hogy jobban szereti a próbákat az előadásoknál. Vallja, hogy a zenében mindent megtehet az ember, amit egyébként igyekszik kordában tartani magában.

kn_masolata

2017.08.07

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Szigetköz legnagyobb kulturális fesztiválját, a Nyári Fesztivál–Szent István Napokat Mosonmagyaróváron augusztus 17. és 20. között, ahol megfőzik a térség legnagyobb halászlevét is. A rendezvény Szomjas György Neti Sanyi című portréfilmjének vetítésével kezdődik.

bfmasolata

2017.08.06

Mintegy 70 kulturális programmal várja látogatóit a második Bőköz Fesztivál, amelyet augusztus 25. és 27. között rendeznek meg a dél-baranyai Kémes, Szaporca és Tésenfa településeken – hangzott el az esemény augusztus 4-ei sajtótájékoztatóján Pécsett. A szervezők 27 egyedi helyszínen – köztük a szaporcai Ős-dráva Látogatóközpontban is – várják a résztvevőket.

GyoriFilharmonikusZenekar__foto_MekliZoltan

2017.08.05

Újra gazdag és színes programkínálattal várja látogatóit Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye: az idén 26 éves Zempléni Fesztivál. A programsorozat augusztus 11. és 19. között kínál magas színvonalú komolyzenei koncerteket, színházi és táncelőadásokat, jazzkoncerteket, kirándulásokat, kiállításokat, családi és gasztronómiai programokat.

sziget_bestof2016_77

2017.08.04

Divat, kortárs képzőművészet, kreativitás! Ezek a 2017-es hívószavai a Sziget Fesztivál legvarázslatosabb, ArtZone nevet viselő helyszínének. A fesztivál szervezői ugyanakkor nemcsak a szórakoztatásra, hanem a biztonságra is gondoltak, hiszen az Országos Mentőszolgálat több mint 40 fővel lesz jelen az eseményen.

RUTHE_ZUNTZ_masolata

2017.08.03

Mint húsz éve mindig, a nyár idén is a zsidó kultúra ünnepével búcsúzik Budapesttől: a fővárosban szeptember 3. és 14. között tart a Zsidó Kulturális Fesztivál, amely mára Európa legnagyobb és legelismertebb zsidó kulturális programsorozatává nőtte ki magát. A fesztivál tematikájából és széles, izgalmas programkínálatában mindenki megtalálja a neki való eseményeket!

Bakats_Feszt_-_borito

2017.08.02

A tavalyi évben rendezték meg először a ferencvárosi Bakáts téren és környékén a Bakáts Fesztet, mely rögtön teltházzal zajlott. A rendezvény négy napján a klasszikus zenétől az operán át a jazzig, a zenén és táncon kívül pedig a humor, bor és gasztronómia is jelen volt. A szervezők célja ezt idén tovább bővíteni, színesíteni!

pinterest_beatles

2017.08.01

Hard Day’s Night, I Want To Hold Your Hand, Strawberry Fields Forever, Hey Jude, If I Fell. Csak néhány a legnépszerűbb The Beatles-slágerek közül, de augusztus 13-án, vasárnap este a Kobuci Kertben ennél jóval több ismert dal is lecsúszhat a hangszálainkon az Országos Beatles Találkozón. A program ingyenes, szóval Let It Be, Twist & Shout!

Harcsa_Veronika_Gyemant_Balint_K

2017.07.30

Hazánk legjobb jazz- és funkzenészei koncerteznek Székesfehérvár belvárosában augusztus 7. és 9. között. A Random Trip, Harcsa Veronika, a United Experience, a Babos-László-Tátrai Trio, valamint a Mike Gotthard Electric Shock is fellép idén az Alba Regia Feszten. A fesztivál koncertjei ingyenesen látogathatók.

martonvasar_beethoven_kis

2017.07.28
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a ritkán hallható, Krisztus az Olajfák hegyén című Beethoven-oratóriumot, valamint a IV. zongoraversenyt adja elő július 29-én Martonvásáron. A zongoraszólamot Balog József, az oratórium főbb szerepeit Kolonits Klára, Brickner Szabolcs és Tomas Selc szólaltatja meg. Az est karmestere Kollár Imre lesz, aki beugróként vállalta el a rendhagyó műsor dirigálását. Vele beszélgettünk a műről, a hazai repertoárról és a Beethoven-élményről.

TOKODY 40 – BEL CANTO címmel ad koncertet 2017. október 30-án 19:30-tól a Pesti Vigadó Dísztermében Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az esten – melyen válogatás hallható Rossini, Bellini és Donizetti műveiből – közreműködik Muskát András – tenor, zongorán kísér Janos Acs. „Hiszek abban, hogy az ember nem azért születik a világra, hogy boldogságban élje le az életét, hanem hogy megélje és túlélje a szenvedést, ezáltal megtisztuljon, és ezzel példát mutasson” – vallja Tokody Ilona.

Hudec László magyar építész Sanghajban fennmaradt épületeit gyűjti össze Nicky Almasy fotóművész albuma, amelyet szeptember 21-én mutatott be Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Hudec tervezte Hubertus-udvarban (ma Metropolo Csingcsiang Hotels Classiq – Dahua Hotel), Sanghajban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, Szijjártó Péter miniszter előszavával megjelenő, Hudec by Nicky Almasy című album különlegessége, hogy a magyar fotóművész kameráján keresztül a még álló Hudec-épületeket ismerheti meg a közönség.

Hat tánc című új, Bartók Béla ihlette produkcióját szeptember 28-án mutatja be a Várkert Bazárban a Feledi János vezette Feledi Project, majd az október 5. és 8. között zajló New York-i Dumbo Dance Fesztiválon lép fel Own Destiny című duettjével, melyet 6-án és 7-én láthat a tengerentúli közönség a Gelsey Kirkland Művészeti Központban. Az egyfelvonásos előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok című, 1915-ben zongorára írt művére. A bemutatón közreműködik Oláh Dezső Junior Prima-díjas zongoraművész, zeneszerző, valamint Oláh Péter bőgős és Pecek Lakatos János dobos.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szegedi Kortárs Balett, amely 25 esztendeje működik ezen a néven, és 1987. szeptember 27-én tartotta első bemutatóját a Nagyszínházban. Azóta 123, a közönség mellett a szakma elismerését is elnyerő produkció született, melyben összesen 140 művész táncolt. A darabok készítésében Juronics Tamás mellett 39 magyar és külföldi koreográfus vett részt. A társulat születésnapját szeptember 30-án ünnepli Szegeden, a Nagyszínházban. A budapesti ünnepséget november 8-án rendezik a Müpában.

Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 22-ei esti nyitógáláján. Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander. Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a FIPRESCI-díjat. A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig a közönségdíjért versenyez.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma