Kobajasi_proba_es_koncert_zeneakademia_Tuba_Zoltan_kis

2017.10.30

Magyarországon 2002 óta nem volt lehetősége az ifjú külföldi és hazai karmestereknek arra, hogy televíziós közvetítés keretében, nagy médianyilvánosság előtt mutatkozzanak be. Ám a Filharmónia Magyarország úgy döntött, többfordulós nemzetközi karmesterversenyt rendez Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny címmel. A 35 ezer euró összértékű díjakat rangos nemzetközi grémium ítéli oda a legjobbaknak.

ECHO_Rising_Stars_2017_2018_c_Claudia_Hohne

2017.10.29

Három nap, hat koncert, kilenc fiatal tehetség, akikről minden bizonnyal sokat hallunk majd a jövőben: ezt ígéri a már hagyományossá vált programsorozat, az Európai Hangversenytermek Szervezetével (ECHO) közösen szervezett Rising Stars, melyet november 3. és 5. között rendeznek a Müpa Fesztivál Színházában.

Credit_Danny_Clinch_1

2017.10.28

Az Uránia Nemzeti Filmszínház november 11-én 19:30-tól exkluzív vetítésen mutatja be a Pearl Jam Let’s Play Two című zenés dokumentumfilmjét eredeti nyelven, angol felirattal. A világszerte mozivászonra kerülő alkotás Közép-Európában – Szlovákia és Ukrajna mellett – csupán Magyarországon lesz látható.

_D0A7659_Copy

2017.10.26

Húsz formáció részesül a Hangfoglaló Program (korábban: Cseh Tamás Program) összesen csaknem 40 millió forintos támogatásában. Az október 26-án az A38 Hajón rendezett eredményhirdetésen az Induló előadói alprogram sikeres pályázói mellett a Klubtámogatói alprogram győzteseiről is beszámoltak: 88 klub összesen 196,5 millió forintot fordíthat könnyűzenei koncertek megvalósítására.

MAO1

2017.10.26

Kétrészes évadnyitó koncertet ad a Modern Art Orchestra (MAO) október 29-én a Budapest Music Centerben. A különleges esemény keretében délelőtt Kálloy Molnár Péter közreműködésével interaktív jazz-színház lesz, este pedig Dresch Mihály vendégszereplésével lépnek színpadra a Modern Art Orchestra tagjai.

patmetheny_masolata

2017.10.25

Harmadik alkalommal rendezik meg jövő tavasszal, április 6. és 8. között a Get Closer Budapest Jazz Fesztivált a MOM Kulturális Központban. Emellett a nemzetközi jazzszíntérről Dave Holland, Joshua Redman, Nicholas Payton, James Ulmer, Lizz Wright, Robert Fonseca, Jan Garbarek és Victor Wooten is koncertet ad Budapesten a következő egy évben a Get Closer szervezésében.

Szuts_Apor

2017.10.24

Szüts Apor kilencévesen írta első zeneművét. Most, 24 éves korában pedig már maga vezényli saját operáját, amely a kilencéves Händel életébe ad bepillantást. A fiatal zeneszerző, karmester és zongorista életét átjárja a zene. Erről győzte meg korábban a Virtuózok zsűrijét és most a debreceni Csokonai Színház alkotógárdáját és nézőit is, hiszen bemutatták A hallei kirurgus című művét.

music-277278_960_720

2017.10.22

A Filharmónia Magyarország szervezésében az új évad előadásai a legnívósabb komolyzenei koncertek élményét ígérik. Szegeden a Tisza-bérlet, Hódmezővásárhelyen pedig a Steinway-bérlet programjai várják a közönséget: a programok a magyar és a nemzetközi zenei élet meghatározó előadóit vonultatják fel, ezzel is színesítve a városok zenei kínálatát.

2017_Filharmonia_Maestro_banner_580x400_px

2017.10.21
Lendületes, izgalmas, fordulatos közvetítéssorozatot tekinthetnek meg a nézők október 21-étől, szombat esténként az M5 kulturális csatornán: kezdetét veszi ugyanis a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny. A karmesterverseny hosszú évek tradícióit eleveníti fel modern köntösbe öltöztetve a Filharmónia Magyarország szervezésében.

GodorKlub15_Fono_zenekar

2017.10.20

Az első gitárhang 2002 októberében szólalt meg. Azóta sok minden történt, a Gödör Klub rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, költöznie is kellett, de létezik, és most születésnapi mulatságra hívja a közönségét október 26. és 29. között. A Gödör Klub szervezői úgy állították össze a programot, hogy legyen benne minden, ami a Gödör Klubra jellemző: kiállítás, irodalom, koncertek, kortárs tánc és színház.

Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékére rendez estet a Magyar Napló Kiadó 2017. november 24-én, 17 órakor a Magyar Napló Könyvesbolt – Józsefvárosi Galériában. Az eseményen Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter Oláh János ez alkalomra megzenésített versét adja elő, köszöntőt mond Zsiga Kristóf kiadóvezető, dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész, főszerkesztő Oláh János munkásságáról és Csókold meg a csizmám! című posztumusz kötetéről tart előadást, Lackfi János költő felolvassa Halotti nyelvlecke című emlékversét, a közönség részletet láthat Csontos János Együtt és külön – húsz év múlva című filmjéből, Lukács Sándor színművész pedig részletet olvas fel Bíró Gergely A ladik, Oláh János Csókold meg a csizmám! és Jókai Anna Átvilágítás című művéből. Mindemellett átadják a Magyar Napló Kiadó, az Orpheusz Kiadó és a Széphalom Könyvműhely által alapított „Az év legsikeresebb szerzője 2017” elnevezésű díjat – a nyertes művekből Lukács Sándor olvas fel részleteket. Végül bemutatják az Irodalmi Magazin legújabb lapszámát. Az est Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter műsorával zárul. A program díjmentesen látogatható.

Meghosszabbították a szervezők a Kodály nyomában országos vetélkedő első és második fordulójának jelentkezési határidejét, így november 28-ig várják az ifjú és amatőr táncosok, zenészek, kórusok és képzőművészek nevezéseit az át- vagy feldolgozott Kodály művekkel, táncokkal, alkotásokkal, valamint a kvíz megfejtésekkel a kodaly.kjmk.hu oldalon található feladatokra.

A Hungaroton négy kiadványa került fel az International Classical Music Awards (ICMA) 2018. évi jelöltjeinek listájára. Vokális kamarazene kategóriában Baráth Emőke és Virág Emese Debussy-lemeze, Szóló hangszeres kategóriában Lajkó István Liszt-felvétele nyerte el a zsűri tetszését, míg Kamarazene kategóriában Simon Izabella és Várjon Dénes lemeze, A nagy fúga, valamint Antológia kategóriában Kocsis Zoltán emlékalbuma került az ICMA hivatalos jelöltjei közé.

Rohamosztagos jelmezben állítólag Vilmos és Harry brit herceg, továbbá Tom Hardy és Gary Barlow énekes is szerepel a december közepétől látható új Star Wars-epizódban. Amikor Vilmos és Harry herceg áprilisban meglátogatta a Pinewood filmstúdióban zajló forgatást, rohamosztagosnak öltözve be is ugrottak egy jelenetbe.

A Golden Globe-gála díjátadóinak segédkező Golden Globe kisasszony szerepét ezentúl a Golden Globe-nagykövet veszi át. Az új cím birtokosa, Dwayne Johnson lánya, Simone Garcia Johnson a januári 75. díjátadó ceremónián debütál. Dwayne Johnson tavaly még vendégként vitte magával a díjátadó ceremóniára a lányát, aki a közelmúltban lett az IMG Models ügynökség modellje.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma