2017. szeptember 25.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.

MR_zenekar

2017.08.22

Hol volt hol nem volt, volt egyszer két fiatalember. Felkerekedtek, és bejárták a Kárpát-medencét, hegyen és völgyön át. Rátaláltak az örökkévaló forrásra, így lett világra szóló népdalkincs, bartóki életmű és fényesen ragyogó kodályi életpálya. A Filharmónia Magyarország két géniuszunkra, Bartók Bélára és Kodály Zoltánra emlékezik a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny augusztus 29-ei, pécsi gálaműsorával.

szin

2017.08.20

Lassan véget ér a nyár, szomorkodásra azonban semmi ok, hiszen a java még hátra van, ugyanis augusztus 23-án indul a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN). A SZIN az ország egyik legrégebbi fesztiválja – jövőre ünnepli 50. születésnapját –, a régi recept, a több ezer egyetemista, a Tisza-part és a szuper koncertek pedig remek ellenszerei a nyár végi szomorúságnak.

jazz0820_police_big_band_600x380
2017.08.19

A Müpa idén is jazzmuzsikával indítja el új hangversenyévadát augusztus 20-án. Vajon milyen előadások, koncertek várnak minket ősztől? Az intézmény új kampánnyal, különleges videósorozattal vezeti fel új szezonját, amelyben elhangzanak a kendőzetlenül őszinte nézői vélemények a 2017/2018-as évad programjáról és fellépőiről. Ha te is kíváncsi vagy rá, kattints és nézd meg velünk!

16e7bec59fbd97ec5b5262839824a8eb_normalCropped
2017.08.18

Idén kezdi meg negyedik évadát a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott Cseh Tamás Program, melynek célja a magyar könnyűzenei élet segítése. A kezdeményezés kilenc alprogramból áll, a legnagyobb érdeklődés még mindig az induló zenekari alprogramot övezi, melyre idén több mint 300 pályázat érkezett. Hogyan indult mindez? Milyen változások történtek négy év alatt? Cikkünkből kiderül.

ESP_1643_R_-_Copy

2017.08.17

„Nem is tudnám máshogy elképzelni az életem. Számomra nagyon fontos, hogy minél több embert ráébresszek: ha elengedjük a gyökereinket, elveszünk” – mondta Laposa Julcsi népzenész, aki amellett, hogy zenél, énekel, népdalokat gyűjt és tanít, kiválóan beszél franciául, angolul, és olyan diplomát szerzett, melyet még senki Magyarországon. A csupaszív és tehetséges fiatallal beszélgettünk, aki idén bekerült a La Femme 50 Tehetséges Magyar Fiatal Programjába.

_D0A3081_Copy

2017.08.17

Százhárom országból jöttek látogatók, hollywoodi filmsztárok sora érkezett a fesztiválra. Egy 11 hónapos hongkongi csecsemő is itt szórakozott szüleivel, köszöntötték minden idők 8 milliomodik látogatóját, és két nap is ki kellett tenni a „megtelt” táblát. A 25. Szigeten 452 ezer látogató szórakozott békében, boldogságban, szeretetben. A fesztivál egy időre bezárja kapuit, jövőre pedig megújulva várja a látogatókat.

MMA_4056_20140314_vigado_megynito_mtifoto_as20140314027-scr

2017.08.16
A Trianon által elszakított, határon túli területeken számos kiváló képességű magyar szimfonikus és kamarazenész alkot, akikről itthon igen keveset hallani. Pedig ezek az előadók is a magyar zenei élet szerves részei – véli Vashegyi György karmester, aki pontosan ezért alapított egy határon túli magyar zenészekből álló szimfonikus zenekart, amely először ad koncertet augusztus 21-én a Pesti Vigadóban.
khamoro_nemzetkozi_600x600
2017.08.15

A Khamoro Budapest Band fő célkitűzése az autentikus cigányzene terjesztése és megismertetése a nagyközönséggel. Ez a vállalkozás pedig olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy idén a Khamoro harmadik albuma felkerült egy nemzetközi rádiós lista élére. Farkas Zsolttal, a zenekar vezetőjével beszélgettünk az együttesről és jövőbeni terveikről.

_D0A6705_Copy

2017.08.15
Ugyan fáradt embertömegre számítottam a végéhez közeledő Sziget fesztivál augusztus 14-ei, hétfői napján, nyoma sem volt az egyhetes tivornyának. Ugyanaz a lelkesedés, rivalda, fényözön, öröm és zene kavalkádja fogadott, mint az első napokban – már ahogy a fotókon látszott.

Sziget2.zip

2017.08.15

Idén ünnepli 25. születésnapját a Sziget fesztivál. Ötéves voltam, amikor minden elkezdődött: 1993-at írtunk. Te jó ég! Azt sem tudtam, eszik-e vagy isszák ezt a most már Európa egyik legjobb fesztiváljának számító eseményt. Ma pedig el sem tudom képzelni, hogy legyen augusztusom Sziget nélkül. Ahogy idén sem volt – már ötödik éve.

TOKODY 40 – BEL CANTO címmel ad koncertet 2017. október 30-án 19:30-tól a Pesti Vigadó Dísztermében Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az esten – melyen válogatás hallható Rossini, Bellini és Donizetti műveiből – közreműködik Muskát András – tenor, zongorán kísér Janos Acs. „Hiszek abban, hogy az ember nem azért születik a világra, hogy boldogságban élje le az életét, hanem hogy megélje és túlélje a szenvedést, ezáltal megtisztuljon, és ezzel példát mutasson” – vallja Tokody Ilona.

Hudec László magyar építész Sanghajban fennmaradt épületeit gyűjti össze Nicky Almasy fotóművész albuma, amelyet szeptember 21-én mutatott be Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Hudec tervezte Hubertus-udvarban (ma Metropolo Csingcsiang Hotels Classiq – Dahua Hotel), Sanghajban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, Szijjártó Péter miniszter előszavával megjelenő, Hudec by Nicky Almasy című album különlegessége, hogy a magyar fotóművész kameráján keresztül a még álló Hudec-épületeket ismerheti meg a közönség.

Hat tánc című új, Bartók Béla ihlette produkcióját szeptember 28-án mutatja be a Várkert Bazárban a Feledi János vezette Feledi Project, majd az október 5. és 8. között zajló New York-i Dumbo Dance Fesztiválon lép fel Own Destiny című duettjével, melyet 6-án és 7-én láthat a tengerentúli közönség a Gelsey Kirkland Művészeti Központban. Az egyfelvonásos előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok című, 1915-ben zongorára írt művére. A bemutatón közreműködik Oláh Dezső Junior Prima-díjas zongoraművész, zeneszerző, valamint Oláh Péter bőgős és Pecek Lakatos János dobos.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szegedi Kortárs Balett, amely 25 esztendeje működik ezen a néven, és 1987. szeptember 27-én tartotta első bemutatóját a Nagyszínházban. Azóta 123, a közönség mellett a szakma elismerését is elnyerő produkció született, melyben összesen 140 művész táncolt. A darabok készítésében Juronics Tamás mellett 39 magyar és külföldi koreográfus vett részt. A társulat születésnapját szeptember 30-án ünnepli Szegeden, a Nagyszínházban. A budapesti ünnepséget november 8-án rendezik a Müpában.

Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 22-ei esti nyitógáláján. Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander. Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a FIPRESCI-díjat. A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig a közönségdíjért versenyez.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma