kligl1

2013.03.14

Zsánerszobrai biztos, hogy sokak arcára csalnak mosolyt Szegedtől Békéscsabán át Szolnokig és Tokióig. Ahogy sok tudós és művész, úgy számtalan történelmi esemény is a keze nyomán elevenedik meg köztereinken. Kligl Sándor március 15-e alkalmából Munkácsy-díjat vehetett át.

rivadeneira

2013.03.14

Xavier Rivadeneira ecuadori énekes dalolja majd a 200. éve született Verdi által írt áriákat a Váci Szimfonikus Zenekar április 7-ei fellépésén. A 2013. március 14-étől április 14-éig főként a zene jegyében zajló Váci Tavaszi Fesztivál zárókoncertjén többek között a Nabucco, A végzet hatalma és A szicíliai vecsernye című opera nyitányát is hallhatja a közönség.

sza2
2013.03.12

A Kalákával lép színpadra március 24-én vasárnap Szalóki Ági a Marczibányi Téri Művelődési Központban, ahol többek között Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső és József Attila verseit. „Nagy ajándéknak tartom, hogy általam igen tisztelt és szeretett zenészek, valamint számomra nagyon fontos versek találkoznak ebben a műsorban” – mondta el az énekesnő a Kultúra.hu-nak.

erkel
2013.03.11

Az OperaKaland célkitűzése az, hogy a friss középiskolásokat megismertessék az opera világával. Az első elaődás május 2-án Erkel Ferenc Hunyadi László című operája lesz, amelyre eddig 20000 középiskolás diák regisztrált.

cipo2

2013.03.11

Elhunyt Cipő, a Republic együttes énekese. A 47 éves alapító tag régóta szívbeteg volt, február közepe óta pedig kórházi kezelés alatt állt.

belgacsapat1

2013.03.11

Tizenötödik születésnapját ünnepli a Bëlga, a legkülöncebb és egyben legmasszívabb rajongótáborral rendelkező hazai hiphop-csapat. Bauxit, Még5lövés, Tokyo és Titusz március 14-én csütörtökön az újbudai A38 hajón ünnepel.

sandorfrigyes

2013.03.17

Emléktábla avatással tiszteleg alapítója, Sándor Frigyes emléke előtt 2013. március 19-én az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar és a XIII. Kerületi Önkormányzat - amely 2012 óta támogatja az együttest.

furedi_tavaszi_feszt

2013.03.12

Francia klasszikus, magyar forradalmár költő, blues, népzene és színházi előadások - négynapos fesztivállal ünnepli meg március 15-ét és a tavasz beköszöntét Füred. Igazi kuriózumként megnyílik Rodin kiállítása, koncertet ad a Csík zenekar, valamint Ferenczi György.

mellleette

2013.03.06

Országos turnéra indul Grecsó Krisztián író, Dés László dzsessz-zenész, dalszerző és Dés András ütőhangszeres. A kilenc vidéki várost bejáró program bevételeinek egy részét a Csodalámpa Alapítvány számára ajánlják fel a művészek.

eger_by_foodandwine_hu

2013.03.11

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Egri Tavaszi Fesztivált. Tánc, színház, Verdi-operagála,rock-és popzene, valamint egy új bormárka, az Egri csillag várja a látogatókat.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Az üzletember, aki gyárak felépítésével és eladásával kereste vagyonát, 225 millió dollárt (64 milliárd forintot) adományozott a Pennsylvaniai Egyetem orvosi iskolájának, 15 millió dollárral (4,2 milliárd forinttal) támogatta a Philadelphiai Művészeti Múzeumot, hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) adományozott a Drexel Egyetem Zsidó Élet Központjának, ötmilliót (1,4 milliárd forintot) a Raymond G. Perelman Plazának és a Kimmel Előadóművészeti Központ Perelman Színházának. Perelman írástudatlan litván emigránsok fiaként jött világra 1917-ben. Friss diplomásként apja vállalatánál kezdett dolgozni. A második világháborúban repülős tisztként szolgált. A háború után gyárak építésébe fogott, és apja cégében is üzlettárs lett. 101 évesen hunyt el.

A Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a magyar kultúra mapja alkalmából 2019. január 21-én 11 órakor tartja könnyűzenei ünnepségét a Budapest Music Centerben. Köszöntőt mond Katona Klári énekes-dalszerző, Szeder-Szabó Szilvia énekes-dalszerző és Tardy-Molnár Anna a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Fellép a Platon Karataev, a Massza és a Lynd, illetve az OHNODY zenekar.

Két római kori sírhelyet tártak fel a régészek az egyiptomi Nyugati-sivatag egyik oázisánál. Az egyik sírt homokkőből építették, és négy sírkamra található benne, amelyek emberi maradványokat, agyaglámpásokat és -edényeket őriznek. A másik sírhely vályogtéglából készült, és falait a mumifikálási eljárást megörökítő színes ábrák borítják. Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

obudai-danubia-zenekar

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

A magyar artistaművészet legnevesebb képviselői, többek közt a Rippel Brothers, Simet László és Richter Kevin is fellép a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című új műsorában, amelyet szombattól március 10-ig láthat a közönség.

Exkluzív kiállítások nyílnak, irodalmi esteket rendeznek és bemutatják a közgyűjtemények legújabb kutatási eredményeit a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Zala megyében.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma