2012.10.24
A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ meghívására kéthetes indiai turnéra utazott a Csillagszemű Táncegyüttes felnőtt csoportja. A néptáncosok – a hatszáz fős együttes 23 tagja – Timár Böske művészeti igazgató vezetésével október 20-án érkezett meg az indiai fővárosba.
2012.10.23
Egész napos programmal emlékeznek Solti Györgyre 2012.coktóber 26-án a Magyar Állami Operaházban. A külföldön Sir Georg Soltiként ismert világhírű karmester október 21-én lett volna 100 éves.
2012.10.23
A MÁV Szimfonikus Zenekar következő két bérleti hangversenyén Regis Pasquier neves francia hegedűművész lép pódiumra. 2012. október 27-én és 28-án a budapesti Olasz Kultúrintézetben az együttes koncertjeinek műsorán is elsősorban francia művek szerepelnek.
2012.10.22
Dupla koncertet ad a Pink Floyd munkássága előtt tisztelgő Keep Floyding zenekar 2012. október 25-én, csütörtökön a Művészetek Palotájában; a tribute csapat délután és este is előadja a legendás brit rockzenekar dalaiból összeállított műsorát.
2012.10.21
Hagyományteremtő szándékkal jótékonysági hangversenyt rendez Zongoraáriák címmel a Magyar Állami Operaház Liszt születésének évfordulója alkalmából, a koncert egyben egy új sorozat nyitánya. 2012. október 22-én, az első hangversenyen Enrico Pace olasz zongoraművész játszik, az est bevételét – a tervek szerint ezentúl minden évben – az Őrzők Alapítványnak, a Semmelweis Egyetem II. számú, Tűzoltó utcai Gyermekklinikája hivatalos alapítványának szánják. Az est fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.
2012.10.20
Szárnyal tovább a közmédia népzenei és néptánc tehetségkutató műsora, a Fölszállott a páva, amelyben ezúttal a pécsi és szegedi selejtezők összefoglalóját láthatják október 20-án, este a Duna nézői.
2012.10.20
A Triola fúvósegyüttes rendhagyó koncertet ad 2012. október 26-án, pénteken 18 órakor Szereti Ön Bachot? címmel az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (OIK).
2012.10.20
Neves, valamint fiatal orosz énekesek adnak délután és este olasz operarészletekből gálaműsort 2012. október 20-án a Budapest Kongresszusi Központban.
2012.10.19
Az idei Marie Claire Fashion Days zenei arculatát a Kollektiva és a Sticky Beats zenei formációkból jól ismert TMX készítette el. A számtalan fordulatot rejtő, de a designerek kreatív világához tökéletesen illeszkedő, csaknem 5 órányi „trendérzékeny” zenefüzér nemcsak a modellek számára volt kimagasló élmény, hanem a tervezők és a közönség számára is.
2012.10.19
Négy év után új albummal tér vissza a The Rasmus: áprilisban jelent meg a zenekar saját nevét viselő kiadvány, melyet most élőben is meghallgathatnak a rajongók. A budapesti fellépés november 13-án, a Club 202-ben lesz, ahol egy walesi csapat, a Dirty Youth is látható lesz.

Gálával és irodalmi műsorral, kiállításokkal, szavalóversennyel teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közművelődési intézmények: január 17-étől 19-éig Szolnokon tartózkodik az Arany 200 busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából, a szolnoki Hild Viktor Könyvtár pedig Wass Albert szellemi hagyatéka címmel hirdet szavalóversenyt.

A Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át a Sziget képviselői az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megméretésének díjátadó gáláján január 17-én késő este a hollandiai Groningenben. Az idei gálán a zenei felhozatalért járó díjjal a magyar fesztivál olyan versenytársakat előzött meg, mint például a Glastonbury, a Roskilde vagy a Lollapalooza. A díj átadásakor hangsúlyozták, hogy a megméretésben nemcsak a headlinerek számítanak, hanem a teljes program.

Folytatódik a 3x j(A)zz! című koncertsorozat a fővárosi Opus Jazz Clubban, amely a műfaj osztrák kiválóságait mutatja be. A 40. koncerten is túl járó széria idei estjeit január 16. és 20. között rendezik meg: január 18-án a Fabian Rucker 5 lép az Opus színpadára, a több mint egy évtizede Ausztriában élő amerikai Philip Yaeger harsonás zenekara pedig január 20-án lép fel.

A Román Rádió Zenekarának koncertjével és Bács Lajos emlékesttel ünnepli a Balassi Intézet bukaresti központja a magyar kultúra napját, amely főként a tavaly meghirdetett Kodály-emlékév jegyében zajlik. A programsorozat január 18-án a II. Bács Lajos-emlékesttel kezdődik, amelyen a 2015-ben elhunyt egykori romániai magyar karmesterre, zeneszerzőre és pedagógusra, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál szellemi alapítójára emlékeznek.

Ingyenes koncertet ad január 22-én Budapesten az egyik legnépszerűbb spanyol rockzenekar. Az L.A. a King of Beasts című turné keretében lép fel a Hard Rock Caféban. A kaliforniai hangulatú, indie rock zenét játszó L.A. olyan előadókkal lépett már színpadra, mint a Foo Fighters, a Black Keys, a Muse, az Arcade Fire, a Franz Ferdinand vagy a Placebo, hazájában tízezres arénákat tölt meg egymagában is.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma