2012.10.08
Két díjjal tér haza Sepsiszentgyörgyre a Háromszék Táncegyüttes, illetve a Heveder zenekar a VIII. Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójáról, amelynek az idén tízéves Nagyvárad Táncegyüttes volt a házigazdája. Együttesünk a Könczei Árpád rendező-koreográfus nevével fémjelzett Száz évig - Fodor Sándor "Netti" emlékére készült előadásával vett részt a versenyprogramban.
2012.10.08
A több nemzetközi fesztiválon is díjazott Miesten vuoro (A lélek gőze) című dokumentumfilm nyitja meg az 2012. október 12-én kezdődő Finn Filmnapokat a budapesti Toldi moziban.
2012.10.08
Könnyűzenei koncertet szerveznek 2012. november 15-én este hét órára a Syma Csarnokba, melynek bevétele a nehéz helyzetbe jutott, állás nélkül maradt újságírók megsegítését szolgálja.
2012.10.07
Brian Burke amerikai rendező lesz az új Havasi Symphonic Concert show kreatív rendezője. A Havasi Balázs zongoraművész, zeneszerző főszereplésével készülő produkciót december 9-én mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában.
2012.10.07
Bartók Béla műveiből ad koncertet a Szófiai Magyar Intézetben Sebestyén Márta és Anzsela Toseva bolgár zongoraművész 2012. október 10-én.
2012.10.06
Megjelent Ákos tizenhetedik magyar nyelvű szólóalbuma, a 2084; a szintipop hangzású anyagon a népszerű előadó csaknem két éven át dolgozott, valamennyi dalt ő írta, játszotta fel, énekelte és hangszerelte.
2012.10.05
A külhoni magyar televízióknak díjmentesen adja át ismétlésre az október 6-án induló Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató műsorait a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).
2012.10.05
Három napon keresztül, október 5. és 7. között várja a zenekedvelőket a Hangfoglalás a SYMA csarnokban, mely idén még nagyobb területen, még több kiállítót és hangszer-különlegességet kínál. A programokról Andrásik Remo szervezővel, a Hangszeresek Országos Szövetsége főtitkárával beszélgettünk.
2012.10.05
„Hosszú idő után végre újra itthon játszhatom, a szépségre és a szép dallamokra fogékony véreimnek” – emelte ki szombati koncertjének fontosságát Hegedűs Endre, Liszt-díjas zongoraművész, aki 2012. október 6-án este 7 órától lép fel szülővárosában, a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.
2012.10.05
Kerek évfordulók jegyében rendezik meg október 22-én Szolnokon a Tiszaliget Fesztivált. A 40 éves Lord zenekar mellett a város egyik legismertebb bandája, az idén 25 éves Lady Macbeth is színpadra áll. Hobo saját zenekarával, vagyis Póka Egonnal és Deák Bill Gyulával közösen szerepel majd Körcsarnokban, és a Kárpátia koncertjét is meghallgathatják a látogatók.

Oláh János költő, író, kiadóvezető emlékére rendez estet a Magyar Napló Kiadó 2017. november 24-én, 17 órakor a Magyar Napló Könyvesbolt – Józsefvárosi Galériában. Az eseményen Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter Oláh János ez alkalomra megzenésített versét adja elő, köszöntőt mond Zsiga Kristóf kiadóvezető, dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténész, főszerkesztő Oláh János munkásságáról és Csókold meg a csizmám! című posztumusz kötetéről tart előadást, Lackfi János költő felolvassa Halotti nyelvlecke című emlékversét, a közönség részletet láthat Csontos János Együtt és külön – húsz év múlva című filmjéből, Lukács Sándor színművész pedig részletet olvas fel Bíró Gergely A ladik, Oláh János Csókold meg a csizmám! és Jókai Anna Átvilágítás című művéből. Mindemellett átadják a Magyar Napló Kiadó, az Orpheusz Kiadó és a Széphalom Könyvműhely által alapított „Az év legsikeresebb szerzője 2017” elnevezésű díjat – a nyertes művekből Lukács Sándor olvas fel részleteket. Végül bemutatják az Irodalmi Magazin legújabb lapszámát. Az est Bonyár Judit és Hűvösvölgyi Péter műsorával zárul. A program díjmentesen látogatható.

Meghosszabbították a szervezők a Kodály nyomában országos vetélkedő első és második fordulójának jelentkezési határidejét, így november 28-ig várják az ifjú és amatőr táncosok, zenészek, kórusok és képzőművészek nevezéseit az át- vagy feldolgozott Kodály művekkel, táncokkal, alkotásokkal, valamint a kvíz megfejtésekkel a kodaly.kjmk.hu oldalon található feladatokra.

A Hungaroton négy kiadványa került fel az International Classical Music Awards (ICMA) 2018. évi jelöltjeinek listájára. Vokális kamarazene kategóriában Baráth Emőke és Virág Emese Debussy-lemeze, Szóló hangszeres kategóriában Lajkó István Liszt-felvétele nyerte el a zsűri tetszését, míg Kamarazene kategóriában Simon Izabella és Várjon Dénes lemeze, A nagy fúga, valamint Antológia kategóriában Kocsis Zoltán emlékalbuma került az ICMA hivatalos jelöltjei közé.

Rohamosztagos jelmezben állítólag Vilmos és Harry brit herceg, továbbá Tom Hardy és Gary Barlow énekes is szerepel a december közepétől látható új Star Wars-epizódban. Amikor Vilmos és Harry herceg áprilisban meglátogatta a Pinewood filmstúdióban zajló forgatást, rohamosztagosnak öltözve be is ugrottak egy jelenetbe.

A Golden Globe-gála díjátadóinak segédkező Golden Globe kisasszony szerepét ezentúl a Golden Globe-nagykövet veszi át. Az új cím birtokosa, Dwayne Johnson lánya, Simone Garcia Johnson a januári 75. díjátadó ceremónián debütál. Dwayne Johnson tavaly még vendégként vitte magával a díjátadó ceremóniára a lányát, aki a közelmúltban lett az IMG Models ügynökség modellje.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma