MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

cipo2

2013.03.20

Egy szál sárga rózsával vehetnek végső búcsút a rajongók és érdeklődők Bódi Lászlótól, azaz Cipőtől 2013. március 22-én. Az énekes-dalszerzőt pénteken 15 órakor temetik a kistarcsai köztemetőben.

WKati1

2013.03.19

Wolf Kati szerint hihetetlenül gazdag lehet az a zenei világ, melyből egy-egy ember építkezik. Dalok és titkos mesék című, első koncertszínházi estjén, 2013. március 23-án a Ram Colosseumban két alkalommal is ízelítőt ad a közönségnek abból a műfaji és stílusbeli sokszínűségből, melyen felnevelkedett, mely az ő zenei világát formálta. Kati az est folyamán édesapjával, az Erkel Ferenc-díjas Wolf Péterrel is színpadra lép.

szvorakkatalin

2013.03.19

Harminckét évvel ezelőtt a Röpülj páva győzteseként üdvözölhette a közönség, amely attól fogva népdalénekesként ismeri. Bár évekkel ezelőtt táncdalokkal is fellépett füleki teadélutánokon, nem volt kérdés számára, hogy a népdal az ő igazi útja. Szvorák Katalin 2013. március 15-e óta Kossuth-díjas énekesnő.

HorvathLaszlo

2013.03.18

"A magyar folklórkincs megőrzéséért és népszerűsítéséért végzett értékes és eredményes munkájáért" adták át Horváth Lászlónak a Pro Urbe Újbuda díjat 2013. március 14-én.

ezaz

2013.03.15

Sena Dagadu neve az underground szcénában járatos emberek számára nem ismeretlen, hiszen az Irie Maffia frontasszonyaként sok átmulatott éjszakán találkozhattunk egyedi hangjával és sugárzó életszeretetével. Az aranytorkú énekesnő tíz év után ismét szólóalbummal jelentkezett, amely – egy véletlen folytán – a Lots of Trees nevet viseli. A megjelent saját lemez koncepciójáról, a hamarosan elkészülő Irie Maffia-albumról, az inspiráció útjáról és a jó zenéről beszélgettünk.

kligl1

2013.03.14

Zsánerszobrai biztos, hogy sokak arcára csalnak mosolyt Szegedtől Békéscsabán át Szolnokig és Tokióig. Ahogy sok tudós és művész, úgy számtalan történelmi esemény is a keze nyomán elevenedik meg köztereinken. Kligl Sándor március 15-e alkalmából Munkácsy-díjat vehetett át.

rivadeneira

2013.03.14

Xavier Rivadeneira ecuadori énekes dalolja majd a 200. éve született Verdi által írt áriákat a Váci Szimfonikus Zenekar április 7-ei fellépésén. A 2013. március 14-étől április 14-éig főként a zene jegyében zajló Váci Tavaszi Fesztivál zárókoncertjén többek között a Nabucco, A végzet hatalma és A szicíliai vecsernye című opera nyitányát is hallhatja a közönség.

sza2
2013.03.12

A Kalákával lép színpadra március 24-én vasárnap Szalóki Ági a Marczibányi Téri Művelődési Központban, ahol többek között Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső és József Attila verseit. „Nagy ajándéknak tartom, hogy általam igen tisztelt és szeretett zenészek, valamint számomra nagyon fontos versek találkoznak ebben a műsorban” – mondta el az énekesnő a Kultúra.hu-nak.

erkel
2013.03.11

Az OperaKaland célkitűzése az, hogy a friss középiskolásokat megismertessék az opera világával. Az első elaődás május 2-án Erkel Ferenc Hunyadi László című operája lesz, amelyre eddig 20000 középiskolás diák regisztrált.

cipo2

2013.03.11

Elhunyt Cipő, a Republic együttes énekese. A 47 éves alapító tag régóta szívbeteg volt, február közepe óta pedig kórházi kezelés alatt állt.

Tizenkét új művész mutatkozik be a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol az augusztus 20-ai héten indul el a bérletek értékesítése. Horgas Ádám főrendező az M1 aktuális csatorna augusztus 17-ei délelőtti műsorában arról beszélt, hogy az új főigazgatóval, Barnák László színész-rendezővel közösen kialakított értékrend alapján hívnak alkotótársakat, rendezőket, színészeket a színházba.

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja augusztus 16-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutató mentőközpontot a Holnemvolt Vár területén alakították ki 75 millió forintból, abban az eredetileg kocsiszínnek készült épületben, ahol az utóbbi évtizedben a nemrég új helyre költözött állatkerti klinika működött. A Sünispotályban az érdeklődők immár nyomon követhetik a sérült állatok gyógyulását, az emeleti oktatóteremben pedig a felelős állattartás szabályait sajátíthatják el. A Sünispotályban jelenleg többek között fecskét és denevért, fürjeket, egyéb rigófajok képviselőit, hollót, lappantyút, szalakótát, baglyot és számos más állatot gyógyítanak.

Több mint 1300 fő részesül szeptembertől művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít. A többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA kezdeményezésére a magyar állam a művészjáradék bevezetésével is kifejezi megbecsülését a kiemelkedő teljesítmények iránt, ennek eredményeképpen 2018-tól egyes művészeti díjak kitüntetettjei 65. életévük betöltését követően – kérelemre – élethosszig tartó, méltányos, garantált havi járadékban részesülnek.

Világhírű előadók szerepelnek a londoni West End legjobb újoncának járó díj idei jelöltjei között! A díjat, amelyet tavaly adtak át először, kilenc kategóriában osztják ki. Díjazzák a legjobb színészeket és színésznőket a szöveges és a zenés darabokban, a legjobb rendezőt, a legjobb dizájnert, a legjobb írót, a legjobb zeneszerzőt, valamint kilencedikként a legjobb újoncot a West Enden. Utóbbi kategóriában a Breaking Bad – Totál szívás című sorozatból és több nagysikerű filmből ismert Bryan Cranston mellett a jelöltek között van Aidan Turner és Kelli O’Hara is.

A Szent István-napi ünnepségek részeként az augusztus 18. és 20. között zajló, háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot, illetve a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri, fellép többek közötta Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Soulwave és az Anna and the Barbies.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma