GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.10.26

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes művész és Soltész Enikő zongoraművész adott ünnepi koncertet október 23-án a Nagykovácsi Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban. Az esten többek között Liszt, Bach, Bellini, Beethoven, Chopin és Donizetti művei csendültek fel. A koncertről Soltész Enikő mesélt nekünk.

angel-2331407_1280
Fotó: pixabay.com


„Nagy sikerű koncertet adtunk október 23-án a Nagykovácsi Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban világhírű művészünkkel, Pitti Katalin Liszt-díjas érdemes művésszel. A hit és a zene talaján meggyökerezett testvéri kapcsolatunkat nemcsak a zene, hanem a koncert után készült kép is magában foglalja. Az est kapcsán Ady Endre szavai jutottak eszembe: nem volna más vallás, nem volna, csak ennyi, imádni az Istent és egymást szeretni” – fogalmazott Soltész Enikő, aki arról is beszélt: „a Liszt és kortársai című, majdnem kétórás esten csodálatos zeneművek hangzottak el, emellett azonban Pitti Katalin művésznő drámai hitelességgel szólt Márai Sándorról, Albert Camus-ről, Bibó Istvánról, továbbá Jókai Annáról, Wittner Máriáról, valamint Petőfi Sándorról is. A Magyarok Istene című költemény fantasztikus tolmácsolásával a legmagasabb művészi fokon juttatta kifejezésre a Liszt Ferenc születésnapjára, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére létrehozott estünk üzenetét: a hit, a haza és az embertársaink iránti testvéri szeretet fontosságát.”


koncert-templom
Soltész Enikő és Pitti Katalin a
Nagykovácsi Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban

 

Ahogy Soltész Enikő mesélte: az ünnepélyes koncerten a közönség vastapssal jutalmazta játékukat. „Liszt Ferenc, Beethoven, Chopin, Donizetti, Bach-Gounod, Cesar Franck, Erkel Ferenc és Verdi egy-egy művét is megszólaltattuk. Nagy öröm volt számomra, hogy a lelkét zenébe és prózába öntő Pitti Katalin művésznőt zongorán kísérhettem, ugyanakkor az is nagy boldogsággal töltött el, hogy Beethoven és Chopin műveit szóló előadásban tárhattam a hallgatóság elé” – emlékezett vissza Soltész Enikő. „Szívünk és lelkünk teljes átlényegülésével szinte egybe forrasztottuk művészetünket, így az Isten, a haza és az egymás iránti feltétlen szeretet üzenetét égi ajándékként juttattuk el a közönséghez” – fogalmazott Soltész Enikő, aki nagy örömmel gondol a közös koncertre, amelyre Isten ajándékaként tekint és reméli, hogy a jövőben még lesz alkalma együtt zenélni Pitti Katalin művésznővel.

 

Kultúra.hu

plakat003

Kopacsinszkaja

2019.03.20

A művet Fischer Iván rendezésében tekintheti meg a közönség a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztiválon, amelynek vendégországa idén Olaszország lesz – mondta el Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatóhelyettese a 2018/19-es évad programjait ismertető keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

btf_190419_joseph_calleja_c_simon_fowler_decca

2019.03.17

Málta már nemcsak gyönyörű tájairól és nyaralóhelyeiről híres, hanem világklasszis sztártenorjáról, Joseph Callejáról is, akit sokan Pavarottihoz, Jussi Björlinghez, Beniamino Giglihez és Enrico Carusóhoz hasonlítanak. Az olasz repertoárban lenyűgöző magabiztossággal mozgó sztártenor április 19-én a Müpában lép fel.

Bach_mindenkinek_1_R
2019.03.16

Mától tíz napon át 71 település 250 helyszínén, koncerttermekben, aluljárókban, köztereken, iskolákban, kórházakban, börtönökben csendül fel Bach-muzsika szerte a Kárpát-medencében. A Bach Mindenkinek Fesztivál ingyenes, a mintegy háromezer fellépő önkéntesen vesz részt az eseményen. Kovács Zalán László fesztiváligazgatóval, tubaművésszel a Magyar Nemzet beszélgetett.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A világ legrégebbi tengeri csillagórájaként ismerte el a Guinness Világrekordok az asztrolábiumot, amelyet egy 1503-ban az ománi partoknál elsüllyedt portugál hajó roncsában találtak 2014-ben. A bronzkorongot 2014-ben hozta fel David Mearns Nagy-Britanniában élő amerikai roncsvadász. A tárgyat a középkori hajósok használták navigációs eszközként. A szakértők szerint a csillagóra 1496 és 1501 között készülhetett, vagyis körülbelül három évtizeddel korábbi az eddig ismert legrégebbi tengeri asztrolábiumnál.

A Verdi-művet Kesselyák Gergely állítja színpadra. A karmester kivételes alkalmakkor vállalkozik rendezésre, látásmódjának egyedisége már a fesztiválon nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A címszerepet a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna énekli, darabbeli partnere a Radamest játszó László Boldizsár. Kálmándy Mihály bariton Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot kelti életre. A szólisták mellett a több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a százhuszat, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező új animációs filmmel készül, és stábjával – a világon egyedülálló módon – minden egyes szereplőt és tárgyat olyan bankjegyekre rajzoltak, melyek valaha forgalomban voltak. A csapat kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és scannelt be, együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket virtuális térben animálják jelenetekké.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

344

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden március 23-án és 24-én. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

A Rákosi-korszak szórakoztatóiparát és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma