2018.10.26

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, érdemes művész és Soltész Enikő zongoraművész adott ünnepi koncertet október 23-án a Nagykovácsi Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban. Az esten többek között Liszt, Bach, Bellini, Beethoven, Chopin és Donizetti művei csendültek fel. A koncertről Soltész Enikő mesélt nekünk.

angel-2331407_1280
Fotó: pixabay.com


„Nagy sikerű koncertet adtunk október 23-án a Nagykovácsi Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban világhírű művészünkkel, Pitti Katalin Liszt-díjas érdemes művésszel. A hit és a zene talaján meggyökerezett testvéri kapcsolatunkat nemcsak a zene, hanem a koncert után készült kép is magában foglalja. Az est kapcsán Ady Endre szavai jutottak eszembe: nem volna más vallás, nem volna, csak ennyi, imádni az Istent és egymást szeretni” – fogalmazott Soltész Enikő, aki arról is beszélt: „a Liszt és kortársai című, majdnem kétórás esten csodálatos zeneművek hangzottak el, emellett azonban Pitti Katalin művésznő drámai hitelességgel szólt Márai Sándorról, Albert Camus-ről, Bibó Istvánról, továbbá Jókai Annáról, Wittner Máriáról, valamint Petőfi Sándorról is. A Magyarok Istene című költemény fantasztikus tolmácsolásával a legmagasabb művészi fokon juttatta kifejezésre a Liszt Ferenc születésnapjára, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére létrehozott estünk üzenetét: a hit, a haza és az embertársaink iránti testvéri szeretet fontosságát.”


koncert-templom
Soltész Enikő és Pitti Katalin a
Nagykovácsi Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban

 

Ahogy Soltész Enikő mesélte: az ünnepélyes koncerten a közönség vastapssal jutalmazta játékukat. „Liszt Ferenc, Beethoven, Chopin, Donizetti, Bach-Gounod, Cesar Franck, Erkel Ferenc és Verdi egy-egy művét is megszólaltattuk. Nagy öröm volt számomra, hogy a lelkét zenébe és prózába öntő Pitti Katalin művésznőt zongorán kísérhettem, ugyanakkor az is nagy boldogsággal töltött el, hogy Beethoven és Chopin műveit szóló előadásban tárhattam a hallgatóság elé” – emlékezett vissza Soltész Enikő. „Szívünk és lelkünk teljes átlényegülésével szinte egybe forrasztottuk művészetünket, így az Isten, a haza és az egymás iránti feltétlen szeretet üzenetét égi ajándékként juttattuk el a közönséghez” – fogalmazott Soltész Enikő, aki nagy örömmel gondol a közös koncertre, amelyre Isten ajándékaként tekint és reméli, hogy a jövőben még lesz alkalma együtt zenélni Pitti Katalin művésznővel.

 

Kultúra.hu

Nemzeti-Enekkar_masolata

2018.11.10

A XX. századi operarepertoár két remeke csendül fel a Nemzeti Filharmonikusok előadásában november 11-én az Olasz Kultúrintézetben Hamar Zsolt vezényletével. A Nemzeti Énekkar Pászti-bérletsorozatának második hangversenyén Poulenc Az emberi hang című egyfelvonásosa hangzik el, de az esten hallható lesz Petrovics Emil Lüszisztraté című vígoperája is.

Erkel_Ferenc_Pollak_masolata

2018.11.07

Az 1810-ben e napon, Gyulán született Erkel Ferencet mindenki a Himnusz és a Bánk bán zeneszerzőjeként azonosítja. Nevéhez fűződik a magyar nemzeti opera megteremtése, valamint a Zeneakadémia megalapítása. És mi még? Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amelyet kevesen tudnak róla!

BTF_19_04_06_Snetberger_Ferenc_c_Raffay_Zsofia

2018.11.07

Joseph Calleja, Jordi Savall, Snétberger Ferenc, a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar és a szaxofonlegenda, David Liebman – csak néhányan azok közül, akikkel a 2019. április 5. és 22. között megrendezendő 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál várja az érdeklődőket. Zenei koncertek, tánc- és színházi előadások, valamint kiállítások, melyeket vétek lenne kihagyni!

Andrej Babis cseh kormányfő felajánlotta Milan Kunderának, a Párizsban élő világhírű cseh származású írónak, hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg őt a csehszlovák kommunista rendszer. Milan Kundera csak az 1989-es rendszerváltás után látogathatott el újra szülőhazájába, Csehországba.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe. Egy ősbemutató és egy magyarországi bemutató keretén belül ismerkedhetünk meg Szentpáli Roland tubaművész munkásságán keresztül a tubával és a szerpenttel, ezzel a két különleges hangszerrel.

Z8A4292_pp

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma