2018.11.15

Zsúfolt nézőtér előtt felejthetetlen születésnapi gálakoncertet adott a hivatásossá válásának 50. jubileumát ünneplő Győri Filharmonikus Zenekar. Az Olimpiai Sportparkban rendezett esemény a komolyzenét kedvelők családjának nagy ünnepe volt – világsztárokkal, köszöntőkkel, díjátadókkal és a muzsika csodálatos hangjaival.

gyorifilharmonikuszenekarhivatalos
Fotó: gyfz.hu


A zenekar tagjainak rendhagyó – és nagy tapssal kísért – névsorolvasása után Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója ünnepi köszöntőjében elárulta annak titkát, minek köszönhetően válhatott az együttesük napjainkra az ország vitathatatlanul egyik legjobb szimfonikus zenekarává. A munka és az alázat mellett a szeretetet fontosságát emelte ki, amely a hivatás és a rend szeretetében, valamint az egymás iránt érzett tiszteletben ölt testet. Kitért arra is, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar a rábízott közpénzekkel jól gazdálkodó, a rászabott közfeladatokat magas minőségi szinten ellátó nemzeti besorolású előadó-művészeti intézmény. Az idei jubileumi év eseményei kapcsán az egyik legnagyobb dicsőségként azt említette, hogy első magyar szimfonikus zenekarként felléphettek a világ egyik legújabb, legimpozánsabb és legizgalmasabb hangversenytermében, a hamburgi Elbphilharmonie nagytermében. A következő fél évszázadra azt ígérte: alázattal és keményen fognak azon dolgozni, hogy a jövőben még többen legyenek tanúi és részesei a Győri Filharmonikus Zenekar értékteremtő munkájának, a klasszikus zenei értékek bemutatásának.

 

Borkai Zsolt, Győr polgármestere a zenekart a város kulturális életének egyik legfényesebb ékkövének nevezte. Mint mondta: a Győri Filharmonikus Zenekarról világsztárok beszélnek nagy elismeréssel, így aztán szerinte ezen a különleges estén az ünneplés mellett a tisztelet kifejtése is helyénvaló. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kapcsán beadott pályázatról szólva úgy fogalmazott: annak eredményétől függetlenül Győr ma is a kultúra fővárosa, hiszen ahol ilyen társulatok működnek, az a város a kultúrában megkerülhetetlennek számít.

 

DX1_0955
Berkes Kálmán művészeti vezető, Borkai Zsolt polgármester, Krucsainé Herter Anikó,
Achim Heinfling, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke
és Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója


Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára ugyancsak említést tett az EKF-pályázatról. Úgy fogalmazott: ha Győr nyer a pályázaton, az nagy lökést adna a város új hangversenytermének megépítéséhez, melyre a Modern Városok Program keretében még Orbán Viktor miniszterelnök tett ígéretet.

 

Az 50 éves Győri Filharmonikus Zenekar ünnepi évében díjat is alapított, mellyel azokat szeretnék elismerni, akik sokat tettek a zenekarért. Fűke Géza és Berkes Kálmán művészeti vezető az első alkalommal három díjat adott át: Győr városának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint az Audi Hungariának.

A_Morcheeba_a_Durer_Kertben

2019.02.21

A Morcheeba tizenharmadik magyarországi koncertjére készül. A trip-hop/downtempo színtér egyik legfontosabb zenekara május 15-én a fővárosi Dürer Kertben lép fel.

A Skye Edwards énekesnőre és a multiinstrumentalista Ross Godfrey-ra épülő brit Morcheeba Band a nagy slágerek mellett tavaly megjelent Blaze Away című lemeze anyagát mutatja be a magyar közönségnek.

Jose_Cura_MTI

2019.02.21

A 2019/2020-as évadtól José Cura argentin operaénekes, zeneszerző, karmester a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek (MRME) első állandó vendégművésze lesz. Az együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre Ponchielli Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma