NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.11.15

Zsúfolt nézőtér előtt felejthetetlen születésnapi gálakoncertet adott a hivatásossá válásának 50. jubileumát ünneplő Győri Filharmonikus Zenekar. Az Olimpiai Sportparkban rendezett esemény a komolyzenét kedvelők családjának nagy ünnepe volt – világsztárokkal, köszöntőkkel, díjátadókkal és a muzsika csodálatos hangjaival.

gyorifilharmonikuszenekarhivatalos
Fotó: gyfz.hu


A zenekar tagjainak rendhagyó – és nagy tapssal kísért – névsorolvasása után Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója ünnepi köszöntőjében elárulta annak titkát, minek köszönhetően válhatott az együttesük napjainkra az ország vitathatatlanul egyik legjobb szimfonikus zenekarává. A munka és az alázat mellett a szeretetet fontosságát emelte ki, amely a hivatás és a rend szeretetében, valamint az egymás iránt érzett tiszteletben ölt testet. Kitért arra is, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar a rábízott közpénzekkel jól gazdálkodó, a rászabott közfeladatokat magas minőségi szinten ellátó nemzeti besorolású előadó-művészeti intézmény. Az idei jubileumi év eseményei kapcsán az egyik legnagyobb dicsőségként azt említette, hogy első magyar szimfonikus zenekarként felléphettek a világ egyik legújabb, legimpozánsabb és legizgalmasabb hangversenytermében, a hamburgi Elbphilharmonie nagytermében. A következő fél évszázadra azt ígérte: alázattal és keményen fognak azon dolgozni, hogy a jövőben még többen legyenek tanúi és részesei a Győri Filharmonikus Zenekar értékteremtő munkájának, a klasszikus zenei értékek bemutatásának.

 

Borkai Zsolt, Győr polgármestere a zenekart a város kulturális életének egyik legfényesebb ékkövének nevezte. Mint mondta: a Győri Filharmonikus Zenekarról világsztárok beszélnek nagy elismeréssel, így aztán szerinte ezen a különleges estén az ünneplés mellett a tisztelet kifejtése is helyénvaló. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kapcsán beadott pályázatról szólva úgy fogalmazott: annak eredményétől függetlenül Győr ma is a kultúra fővárosa, hiszen ahol ilyen társulatok működnek, az a város a kultúrában megkerülhetetlennek számít.

 

DX1_0955
Berkes Kálmán művészeti vezető, Borkai Zsolt polgármester, Krucsainé Herter Anikó,
Achim Heinfling, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke
és Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója


Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára ugyancsak említést tett az EKF-pályázatról. Úgy fogalmazott: ha Győr nyer a pályázaton, az nagy lökést adna a város új hangversenytermének megépítéséhez, melyre a Modern Városok Program keretében még Orbán Viktor miniszterelnök tett ígéretet.

 

Az 50 éves Győri Filharmonikus Zenekar ünnepi évében díjat is alapított, mellyel azokat szeretnék elismerni, akik sokat tettek a zenekarért. Fűke Géza és Berkes Kálmán művészeti vezető az első alkalommal három díjat adott át: Győr városának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint az Audi Hungariának.

accord_quartet

2018.12.18

Az Accord Quartet 2001-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem négy hallgatójából. 15 éves fennállásuk alatt a zenei élet meghatározó szereplőjévé váltak, több száz hangversenyt adtak, és számos ősbemutató fűződik nevükhöz. Magyarországi koncertjeik mellett Európa szinte minden országában felléptek. Legújabb lemezükön Erőd Iván három vonósnégyese szerepel.

Tanchaz_Bartok_Fesztival_20180715

2018.12.17

Szerveztek már komolyzenei koncertet fiatalkorúak börtönében, szülészeten és árvaházban. Ifjúsági koncertjeiken öt év alatt több mint 1.200.000 fiatalhoz hozták közel a klasszikus zenét. A Filharmónia Magyarország, hazánk legjelentősebb koncertszervező cége az elmúlt öt évben a nézőszámot 36%-kal, a koncertek számát 30%-kal növelte. Vezetőjével, Szamosi Szabolccsal beszélgettünk.

romanimo_lakatos_monika

2018.12.14

Öt magyar lemez is felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistájának idei összesítésére. A 150-es elitben a legjobb helyezést Lakatos Mónika érte el, akinek Romanimo című, a Gryllus Kiadó gondozásában megjelent albuma a 14. lett. Az idei évet az afrikai előadók hatalmas fölénye jellemezte a világzenében, a Top 10-ben hat helyet foglaltak el.

2018. december 19-én, szerdán este 19 órától betegség miatt a Pesti Színházban A testőr helyett A kellékes című előadás kerül színre. A jegyek érvényesek, vagy az előadás kezdetéig visszaválthatóak.

Az évforduló első tárlatán a milánói Ambrosiana Könyvtárban bemutatják a reneszánsz géniusz műszaki és tudományos felfedezéseit tartalmazó Atlanti Kódex leghíresebb oldalait is. Az intézmény 1637 óta őrzi a 12 kötetes gyűjteményt. Most három szakaszra bontva mutatja be a kódexben lévő 46 leghíresebb és legfontosabb rajzot, amelyek Firenzében töltött fiatalkorától a franciaországi utolsó évekig kísérik végig a Mona Lisa alkotójának életét és pályafutását. Az 1119 oldalas kódex egy enciklopédia a reneszánsz kor műszaki ismereteiről, bemutatva a mester saját találmányait. A 2019. szeptember 15-ig tartó kiállítássorozat első része a mester kifejezetten Milánóhoz kötődő rajzait, a második az építőmérnöki tanulmányait, a harmadik a Franciaországban töltött éveit mutatja be.

Egy új amerikai tanulmány szerint a női főhőssel forgatott filmek sikeresebbek, mint a férfi főhőssel készültek. A kutatók a 2014 januárja és 2017 decembere között a mozikban világszerte forgalmazott 350 legnagyobb bevételű filmet elemezték. Kiderült, hogy a kis, közepes és nagy költségvetésű filmek mezőnyében is nagyobb volt a globális bevétele a filmeknek, ha nő volt a főhősük.

A várhatóan jövő év elején induló űrszondába időkapszulába egy CD-nagyságú korongot tettek, tele Izraelről gyűjtött információval. A gyermekrajzok mellett Izrael nemzeti történelmi és kulturális szimbólumait, az 1948-as Függetlenségi Nyilatkozat szövegét, dalokat és imákat, valamint világtörténelmi tényeket küldenek a Holdra. Ezek az űrjármű küldetésének végeztével nem térnek vissza a Földre. Az izraeli légiipar SpaceIL nevű nonprofit vállalatának gyártmánya az első izraeli űreszköz. Utoljára Kína hajtott végre hasonló küldetést 2013-ban, a februárival Izrael lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után, amely eljut a Holdra.

A madár farktolla a dinoszauruszok korából, a földtörténeti kréta korszak kezdetéről származik, amely fontos időszaka volt a madarak evolúciójának. Ez a korszak mutatja meg, hogyan alakultak át bizonyos dinoszaurusz-típusok madarakká. A lelet különlegessége, hogy az áttetsző borostyánban látni lehet a toll háromdimenziós felépítését, és ezzel sokkal több információhoz lehet jutni, mint az eddig fosszilis állapotban megtalált tollakról. A borostyánban fennmaradt farktollra Mianmar északi részén, a Hukawng-völgyben bukkantak a kutatók.

Rendhagyó lemezbemutató koncert lesz a Zeneakadémián 2018. december 21-én. Tímár Sára Junior Prima-díjas énekesnő Református hálaének népzenével című lemezbemutató koncertje kiemelkedik a karácsonyi koncertkavalkádból, mivel a református gyülekezeti énekeket egyedülálló módon, népi hangszerek kíséretével szólaltatják meg.

Timar_Sara

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma