2018.11.15

Zsúfolt nézőtér előtt felejthetetlen születésnapi gálakoncertet adott a hivatásossá válásának 50. jubileumát ünneplő Győri Filharmonikus Zenekar. Az Olimpiai Sportparkban rendezett esemény a komolyzenét kedvelők családjának nagy ünnepe volt – világsztárokkal, köszöntőkkel, díjátadókkal és a muzsika csodálatos hangjaival.

gyorifilharmonikuszenekarhivatalos
Fotó: gyfz.hu


A zenekar tagjainak rendhagyó – és nagy tapssal kísért – névsorolvasása után Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója ünnepi köszöntőjében elárulta annak titkát, minek köszönhetően válhatott az együttesük napjainkra az ország vitathatatlanul egyik legjobb szimfonikus zenekarává. A munka és az alázat mellett a szeretetet fontosságát emelte ki, amely a hivatás és a rend szeretetében, valamint az egymás iránt érzett tiszteletben ölt testet. Kitért arra is, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar a rábízott közpénzekkel jól gazdálkodó, a rászabott közfeladatokat magas minőségi szinten ellátó nemzeti besorolású előadó-művészeti intézmény. Az idei jubileumi év eseményei kapcsán az egyik legnagyobb dicsőségként azt említette, hogy első magyar szimfonikus zenekarként felléphettek a világ egyik legújabb, legimpozánsabb és legizgalmasabb hangversenytermében, a hamburgi Elbphilharmonie nagytermében. A következő fél évszázadra azt ígérte: alázattal és keményen fognak azon dolgozni, hogy a jövőben még többen legyenek tanúi és részesei a Győri Filharmonikus Zenekar értékteremtő munkájának, a klasszikus zenei értékek bemutatásának.

 

Borkai Zsolt, Győr polgármestere a zenekart a város kulturális életének egyik legfényesebb ékkövének nevezte. Mint mondta: a Győri Filharmonikus Zenekarról világsztárok beszélnek nagy elismeréssel, így aztán szerinte ezen a különleges estén az ünneplés mellett a tisztelet kifejtése is helyénvaló. Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kapcsán beadott pályázatról szólva úgy fogalmazott: annak eredményétől függetlenül Győr ma is a kultúra fővárosa, hiszen ahol ilyen társulatok működnek, az a város a kultúrában megkerülhetetlennek számít.

 

DX1_0955
Berkes Kálmán művészeti vezető, Borkai Zsolt polgármester, Krucsainé Herter Anikó,
Achim Heinfling, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke
és Fűke Géza, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója


Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára ugyancsak említést tett az EKF-pályázatról. Úgy fogalmazott: ha Győr nyer a pályázaton, az nagy lökést adna a város új hangversenytermének megépítéséhez, melyre a Modern Városok Program keretében még Orbán Viktor miniszterelnök tett ígéretet.

 

Az 50 éves Győri Filharmonikus Zenekar ünnepi évében díjat is alapított, mellyel azokat szeretnék elismerni, akik sokat tettek a zenekarért. Fűke Géza és Berkes Kálmán művészeti vezető az első alkalommal három díjat adott át: Győr városának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint az Audi Hungariának.

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

placido_domingo_R

2019.05.21

A világszerte ünnepelt énekes, Plácido Domingo koncertjével nyílik augusztus 28-án Szeged új ifjúsági és sportcentruma, a Szent Gellért Fórum.

dgl1_R

2019.05.20

Az Egyesült Államokban többszörös díjnyertes és rangos zenei díjakra is nominált Little G. Weevil fordulatokban, sikerekben és drámákban gazdag életéről regény készül.

gitarmania1

2019.05.17

A közösségépítésen lesz a hangsúly az idei Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban, melyet 26. alkalommal rendeznek meg a szolnoki Tiszaligeten, július 22. és 28. között.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma