Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.06.07

Puccinit mint az ellenállhatatlan szenvedély és az érzelmes dallamok zeneszerzőjét ismerjük. Elképesztő érzéke volt a drámaiság, a teatralitás iránt, már-már érzelmileg manipulálva közönségét. Ez a tulajdonság a színpadon hatásos, a magánéletben viszont elviselhetetlen. Ha tüzetesebben megnézzük az operák történetét, azt látjuk, a nők rajongók, sodródók, és alávetik magukat a férfiak akaratának. Hogy ezekben magát írta-e meg…?

puccini
Puccini

A Bohémélet 1896-os bemutatójakor már hatalmas népszerűségnek örvendett, amit csak növelt a négy évvel későbbi Tosca sikere. Bár a Pillangókisasszony első verzióját nem fogadta kegyeibe a publikum, az átdolgozást követően azonban ez az opera is stabil repertoárdarabbá vált. Puccini pedig vagyonos emberré, akinek sportautói, ingatlanjai voltak, és aki élhetett hobbijainak. Ma azt mondanánk, menekült boldogtalan házasságából, ám nem csupán a kedvtelésekbe, passziókba, de újabb és újabb szerelmi kalandokba is. Egy ilyen kapcsolatban érthető, ha a feleség azzal vádolja meg a férjet, hogy az egyik cseléddel van liezonja, sőt az alkalmazott gyerekének apaságában is biztos. A hitves – jelen esetben Elvira Puccini – vádjai hamisnak bizonyultak, de ez a szegény lányt már nem mentette meg az öngyilkosságtól. A zeneszerző csak annyit reagált erre, hogy a szolgáló egy ostoba teremtés volt.

szalinger
Szálinger Balázs
Forrás: YouTube

Szálinger Balázsnak, aki az Opera számára ezt a történetet feldolgozta, ezúttal nehezebb dolga volt, mint a Richard Wagner és Friedrich Nietzsche barátságát bemutató, az előző évadban színpadra vitt Siegfried-idill, avagy egy barátság vége című darab esetében volt. „Van ennek is irodalma, még ha töredéke is (vagy még az sem) a Wagner–Nietzsche-viszonynak. Itt leginkább cikkek álltak a kezemhez, sajnos nem volt olyan könyv (sőt, könyvek), mint a Wagner-darab esetében. Erről viszont már beszélt a korabeli magyar sajtó, és ez nagyon érdekessé teszi, élővé, igazi történetté. A fellelhető hírlapok vonatkozó cikkeit, tulajdonképpen bulvárhíreket olvastam, érdekes-bájos ellentmondások és ferdítések voltak benne, ezek közül kellett megpróbálni kihámozni egy olyan valóságot, ami akár meg is történhetett.” Ebből a nyomozásból született a Krizantémok, avagy Liù halála című kamaradráma.


krizantemok
Krizantémok, avagy Liù halála
Fotó: Berecz Valter

A darab címe azonnal két művet juttat eszünkbe. „Annyi a köze a vonósnégyeshez – magyarázza Szálinger Balázs –, hogy említik benne annak a keletkezését, illetve hogy az egy gyászdarab, és hát ez a történet se vidám befejezésű.” A Turandot mellett az életrajzi kontextusban szó esik A Nyugat lányáról is.


Egy ilyen esetben egyszerre van nehéz és könnyű dolga a prózához illő zenékért felelős karmesternek, Köteles Gézának, aki bevallja, számára Puccini a tökéletes zenedráma megteremtője, komponistaként és hangszerelőként a valaha születettek legnagyobbika. „A szöveg, szituáció és a zene kapcsolata olyan szoros és magas szintű nála, ami remekművé építi operáit. Ez hatalmas találmánya, amihez kivételes érzék és érzékenység is párosul, ettől egészen különlegesen nagy alkotások az operái. Ezek mellett igazán kevés művet hagyott ránk, ilyen a Krizantémok, amely akár egy vonósnégyessel is előadható, vagy a darabban szintén elhangzó Capriccio sinfonico, mely egy szimfonikus zenekari néhány perces fantáziamű. Ezen művekben kitalált dallamait felhasználja a Manon Lescaut-ban, illetve a Bohéméletben is.

krizantemok_foto_berecz_valter
Krizantémok, avagy Liù halála

A darabban felcsendülő Puccini-részletek minden esetben szorosan kapcsolódnak a Szálinger-féle dráma akkurátus pontjaihoz, hol kísérőzeneként, hol önálló zenei betétekké kinőve magukat. Az ősbemutatóra az Eiffel Műhelyházban kerül sor, dramaturgiailag, zeneileg is az ottani modern, kényelmes és megfelelően nagy tér adta lehetőségekhez igazodva. Ezután a darab némileg új köntöst kap, és június közepén olaszországi turnéra indulunk vele, ahová egy kisebb méretű, de teljes szimfonikus zenekar utazik, a Puccini által megálmodott különösen változatos hangszerelési virtuozitást igyekezve teljesen visszaadni az »otthoni« közönségnek. Elhangzanak részletek szinte mindegyik Puccini-operából, így a korábban említett Bohémélet és Manon Lescaut mellett a Gianni Schicchiből, a Pillangókisasszonyból, A Nyugat lányából, a Turandotból, sőt különlegességként egy ária felcsendül egyetlen operettjéből, A fecskéből is.”


Papp Tímea írása az Opera Magazinban jelent meg.

Kulcsszavak: PuccinioperaPuccini Fesztivál

Roma_nok_kultura_banner_002

hangfoglalo

2019.06.25

A klubtámogatói alprogram pályázati felhívásával indul a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program hatodik évada. Kiírták a magyar nyelvű dalkultúra megőrzését támogató pályázatot is.

rev-hang-fesztival-2018_01

2019.06.24

Második alkalommal rendezik meg a Rév-Hang Fesztivált július 3. és 6. között. A klasszikus zenei programsorozat Révfülöp Balaton-parti színpadán kínál esténként ingyenes koncerteket a településen élők és a környéken nyaralók számára. Idén is a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusai lépnek fel, a sorozatot pedig a Four Fathers énekegyüttes koncertje zárja.

Bartok_Plusz__Asan_korus

2019.06.22

8644 kilométert tett meg a dél-koreai Asan Civic Choir, hogy fellépjen a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon. Műsorukban magyar szerzők művei mellett koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzottak el.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma