15_eves

2019.08.03

Nemzetközi viszonylatban egy kiadónak sem sikerült eddig a világzenei toplista két vezető helyét megszereznie. A Fonónak most augusztusban igen: a legrangosabb világzenei rangsort, a World Music Charts Europe-ot két Fonós kiadvány vezeti: első helyen a Boban Markovic Orkestar MRAK című albuma, második helyen pedig Lajkó Félix & VOLOSI lemeze szerepel.

bobanmarkovic
Boban Markovic Orkestar
Forrás: Facebook

Boban Markovic és zenekarának lemeze második hónapja szerepel az első helyen, ezt korábban csak egy hazai kiadványnak sikerült elérnie, 2013-ban Lajkó Félix Mező című albumának.

 

További felületek is az élvonalba sorolják a Fonó lemeztermését. Az első sorban a régió zenéit szemléző Balkan World Music Charts negyedéves listáját jelenleg a Lajkó Félix & VOLOSI vezeti, az első tízben pedig további két Fonós album szerepel, a BABRA és a Meybahar debütáló lemezei.

 

A világzenei piacon szintén meghatározó felület a Transglobal World Music Charts, amely augusztusban a Boban Markovic Orkestar MRAK, a Lajó Félix & VOLOSI, valamint Vaszi Levente és Vrencsán Anita albumát tartotta érdemesnek a listázásra, ugyanez a felület júliusban a Szászcsávási sorozat 6. albumát méltatta figyelemre.

A nemzetközi világzene piac vezető szaklapja, a londoni székhelyű Songlines az elmúlt évben több Fonós lemezről közölt kritikát, illetve válogatta be az albumokat a rangos Top of the World kiemelt CD mellékletébe, így Top of the World elismerésben részesült a Cimbalom Brothers: Brotherhood és a Boban Markovic Orkestar: MRAK című lemezek.

2017 január óta, az elmúlt másfél évben több mint 25 lemezt adott ki a Fonó, köztük olyan hiánypótló albumokat, mint Vaszi Levente és Vrencsán Anita kosteleki gyimesvölgyi népzenei albuma, a Szent Efrém Férfikar két új lemeze, és a teljes szászcsávási sorozat összesen hat CD-vel. A Fonó mindig kiemelt figyelmet fordít a fiatal alkotókra, így több elsőlemezes zenekarnak jelent meg zenei anyaga gondozásukban: Balogh Melinda népdalénekes erdélyi cigány népzenei korongja, a Mediterráneum zenéit feldolgozó Meybahar világzenei, vagy az Oláh László Quartet jazzlemeze, illetve nem utolsó sorban egy igazi közönség- és szakmai siker: az elsőlemezes Babra délszláv muzsikái.

A Fonóhoz hasonló sikert nemzetközi világzenei piacon egy kiadó sem ért el eddig a kelet-közép-európai régióból. Ahogyan az elmúlt öt évben többször a WOMEX is Top Label címmel ismerte el a a kiadót, úgy továbbra is elmondható, hogy nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió piacvezető intézményéről van szó.

ArtKert_Kultura_596x90_002

Turandot

2019.08.20

A 2019/20-as évadban tíz új előadást láthatunk a New York-i Metropolitan Operából a Met Live in HD közvetítések révén az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán. Az évad arculatát három Puccini-mű és három modern opera, köztük két amerikai darab dominálja. A sorozat október 12-én Puccini Turandotjával indul.

bukovinai

2019.08.19

A Nyisztor Bertalanné népdalénekesről elnevezett, most először meghirdetett megméretés célja a bukovinai népdalkincs népszerűsítése.

Mukli_Gyula_foto_Berenyi_Gyula_002

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából a Nemzeti Filharmonikusok három tagja: Boros Sándor, Mukli Gyula és Mali István állami elismerésben részesült.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma