Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.10.13

A Psyché Hang-Fény-Képei című október 16-i koncerten elhangzó művek a klasszikus zenétől a dzsesszen és napjaink legújabb zenei irányzatain keresztül avatják be a hallgatót a művész előadói és szerzői világába.
Minden művész életében van egy múzsa, egy mentor, avagy egy MESTER. Kárászy Szilvia sorsa is ily módon fonódik össze Weöres Sándoréval. Az egykori barátság ösztönözte, hogy Szilvia a maga módján, a művészet rendelkezésére álló eszközeivel állítson emléket Weöres Sándor születésének közelgő 100. évfordulójának.
 
 
A Psyché Hang-Fény-Képei című október 16-i összművészeti hangversenyen elhangzó művek a klasszikus zenétől – többek között Purcell, Saint-Saëns, Rachmaninov, Szkrjabin alkotásaitól – a dzsesszen és napjaink legújabb zenei irányzatain keresztül avatják be a hallgatót a művész előadói és szerzői világába. A koncerten először szólal meg a magyar harangjáték legújabb fejlesztése.
 
 
Műsor:
I. Protohomo
II. Psyché confessiója
III. Piano Vamp
IV. Vallomások
––
V. Zenerotika
VI. Barbár dal
VII. Átváltozások
VIII. Néma zene
IX. Harangok
X. Végítélet
XI. Befejezetlen
 
 
Közreműködik:
Binder Károly – zongora,
Babits Antal – kontrabasszus klarinét,
Szent Efrém Férfikar (művészeti vezető: Bubnó Tamás),
Ewald Rézfúvós Együttes, Kyoto Kita Taiko Japándob-együttes,
Fekete Ernő – színművész,
Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar.
 
Vezényel: Záborszky Kálmán
Animáció: Korai Zsolt
Rendező: Kamondi Zoltán
 
 
Kárászy Szilvia zongoraművész, zeneszerző, összművészeti alkotó napjaink egyik legsokoldalúbb művészegyénisége. Első lemezfelkérését (Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének rögzítésére) 1989-ben, még főiskolásként Németországban kapta, és ezt követően világszerte koncertezett. Zeneszerzőként 1991-ben mutatkozott be. 1998-ban alapítója és igazgatója lett az I. Fazioli Zongorafesztiválnak, amely 2001-től 2005-ig része volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjának. Magyar zene a zongoraoktatásban 1900-2000 című filmjét UNESCO-díjjal tüntették ki. 2009-ben megnyitotta összművészeti koncertszalonját, a Kárászy Szalont, amelynek létrehozásáért 2010-ben Gundel Művészeti Díjjal jutalmazta a rangos zsűri.
 
(Forrás: mupa.hu)
(Fotó: szinhaz.hu)

ScreenShot2015-06-23at9.17.02PM

2019.06.18

Bartók Béla műveire is improvizálnak a zenészek a 20. Lamantin Jazz Fesztiválon és a hozzá kapcsolódó 17. Lamantin Improvizációs Táborban június 23. és 29. között.

Mireille_Mathieu.R

2019.06.16

Mireille Mathieu francia sanzonénekes a világ könnyűzenei életének egyik legendája, Charles Aznavour, Paul Anka vagy Tom Jones mellett a hetvenes évek egyik legjelentősebb zenei személyisége. Hosszú karrierje során több mint százmillió lemezt adott el és szinte minden kontinensen fellépett. 2020. március 10-én Budapesten lép fel a Sportarénában a Cseh Nemzeti Filharmonikusokkal kiegészülve.

CarnivalYouth_FilipsSmits_2019_1

2019.06.15

A ’90-es évek stílusát hozza vissza, de nagyon is mai jelenségről szól vicces formában a Carnival Youth új klipje, a Desktop. A lett trió pár nappal Good Luck című harmadik nagylemeze megjelenése előtt, augusztus 12-én játszik a Szigeten.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Peller-Szendy

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma