15_eves

2012.10.13

A Psyché Hang-Fény-Képei című október 16-i koncerten elhangzó művek a klasszikus zenétől a dzsesszen és napjaink legújabb zenei irányzatain keresztül avatják be a hallgatót a művész előadói és szerzői világába.
Minden művész életében van egy múzsa, egy mentor, avagy egy MESTER. Kárászy Szilvia sorsa is ily módon fonódik össze Weöres Sándoréval. Az egykori barátság ösztönözte, hogy Szilvia a maga módján, a művészet rendelkezésére álló eszközeivel állítson emléket Weöres Sándor születésének közelgő 100. évfordulójának.
 
 
A Psyché Hang-Fény-Képei című október 16-i összművészeti hangversenyen elhangzó művek a klasszikus zenétől – többek között Purcell, Saint-Saëns, Rachmaninov, Szkrjabin alkotásaitól – a dzsesszen és napjaink legújabb zenei irányzatain keresztül avatják be a hallgatót a művész előadói és szerzői világába. A koncerten először szólal meg a magyar harangjáték legújabb fejlesztése.
 
 
Műsor:
I. Protohomo
II. Psyché confessiója
III. Piano Vamp
IV. Vallomások
––
V. Zenerotika
VI. Barbár dal
VII. Átváltozások
VIII. Néma zene
IX. Harangok
X. Végítélet
XI. Befejezetlen
 
 
Közreműködik:
Binder Károly – zongora,
Babits Antal – kontrabasszus klarinét,
Szent Efrém Férfikar (művészeti vezető: Bubnó Tamás),
Ewald Rézfúvós Együttes, Kyoto Kita Taiko Japándob-együttes,
Fekete Ernő – színművész,
Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar.
 
Vezényel: Záborszky Kálmán
Animáció: Korai Zsolt
Rendező: Kamondi Zoltán
 
 
Kárászy Szilvia zongoraművész, zeneszerző, összművészeti alkotó napjaink egyik legsokoldalúbb művészegyénisége. Első lemezfelkérését (Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének rögzítésére) 1989-ben, még főiskolásként Németországban kapta, és ezt követően világszerte koncertezett. Zeneszerzőként 1991-ben mutatkozott be. 1998-ban alapítója és igazgatója lett az I. Fazioli Zongorafesztiválnak, amely 2001-től 2005-ig része volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos programjának. Magyar zene a zongoraoktatásban 1900-2000 című filmjét UNESCO-díjjal tüntették ki. 2009-ben megnyitotta összművészeti koncertszalonját, a Kárászy Szalont, amelynek létrehozásáért 2010-ben Gundel Művészeti Díjjal jutalmazta a rangos zsűri.
 
(Forrás: mupa.hu)
(Fotó: szinhaz.hu)

KAD_Kultura_596x90_002

bukovinai

2019.08.19

A Nyisztor Bertalanné népdalénekesről elnevezett, most először meghirdetett megméretés célja a bukovinai népdalkincs népszerűsítése.

acousticplanet

2019.08.17

Tizenkét kategóriában osztják ki augusztus 20-án a Petőfi Zenei Díjat. A hazai könnyűzenei színtér legjobbjait immár negyedik alkalommal ismerik el, a díjátadó gála Zamárdiban lesz a Strand Fesztivál nyitónapján.

1280px-Szamosi_Szabolcs_2015

2019.08.17

A Filharmónia Magyarország egyik legfontosabb feladata, hogy korosztálytól függetlenül mindenkihez közel hozza a zenét. Ezt szolgálja az álaluk szervezett OrgonaPont elnevezésű koncertsorozat is, amelyet 23 városban szerveztek idén nyáron. Szamosi Szabolcsot, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma