15_eves

2019.08.05

A szezon kiemelkedő eseménye lesz a világ egyik legjobb hegedűsének, Maxim Vengerovnak koncertje, de a közönség bizonyára nagyon várja már a 2019. október 31-i előadást is, melyen Eötvös Péter kortárs zeneszerző és elismert karmester saját szerzeményei mellett Liszt Ferenc ritkán hallható Dante-szimfóniáját vezényli.

maxim-vengerov
Maxim Vengerov

Érdemes lesz kiváltani tehát a Ferencsik bérletet: az első koncerten Ravel keringőfantáziája csendül fel Maxim Vengerovtól, akiről úgy tartják a kritikusok, hogy még Beethoven is kénytelen lenne elismerni. A Kobayashi bérlettel a fent említett hetvenöt éves mester, Eötvös Péter saját művei adnak majd tanúbizonyságot arról, hogy a kortárs muzsika igen is lehet szórakoztató. A Speaking Drums című darabban nyomon követhetjük, hogyan lesz Weöres Sándor úgynevezett nonszensz verseinek szavaiból ritmus, majd dallam, és mindezt miként „tolmácsolja” a káprázatos tehetségű osztrák ütős-szólista, Martin Grubinger. Ugyanezzel a bérlettel ajánlott még ellátogatni a Maisky-trió közreműködésével megvalósuló koncertre, ahol Mischa Maisky csellóművész gyermekeivel, Sascha Maisky hegedűssel és Lily Maisky zongoristával együtt szólaltatja majd meg Beethoven Hármasversenyét.

mischa-maisky-
Mischa Maisky

A 2019-2020-as évad vendégművészei közül fontos kiemelni Karen Kamensek és Michael Sanderling karmestereket, a Weber klarinétverseny szólistáját, Sharon Kam klarinétművészt, valamint Arabella Steinbachert, aki Prokofjev I. (D-dúr) hegedűversenyét adja elő a Müpában.


Sebastian Weigle, Bertrand de Billy, Carlo Montanaro és Kobayashi Ken Ichiro visszatérő karmesternek számítanak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar élén, természetesen velük is találkozhat majd a közönség.

A kedvezményes bérlet- és jegyvásárlás elérhető online a www.filharmonikusok.hu weboldalon, személyesen a Nemzeti Filharmonikusok külső jegypénztárában, a Broadway Jegyirodában, a Müpa, a Zeneakadémia és a Pesti Vigadó jegypénztáraiban, valamint a Jegy.hu országos jegyirodai hálózatában.

ArtKert_Kultura_596x90_002

Turandot

2019.08.20

A 2019/20-as évadban tíz új előadást láthatunk a New York-i Metropolitan Operából a Met Live in HD közvetítések révén az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán. Az évad arculatát három Puccini-mű és három modern opera, köztük két amerikai darab dominálja. A sorozat október 12-én Puccini Turandotjával indul.

bukovinai

2019.08.19

A Nyisztor Bertalanné népdalénekesről elnevezett, most először meghirdetett megméretés célja a bukovinai népdalkincs népszerűsítése.

Mukli_Gyula_foto_Berenyi_Gyula_002

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából a Nemzeti Filharmonikusok három tagja: Boros Sándor, Mukli Gyula és Mali István állami elismerésben részesült.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma