Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.10.12

Az oratóriumirodalom egyik legnehezebb művét, Beethoven Missa solemnisét vezényli 2012.október 15-én Sir John Eliot Gardiner az általa alapított együttesek, a Forradalom és Romantika Zenekara és a Monteverdi Kórus élén a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.
 
 
Európai és észak-amerikai turnéja keretében az együttes Bécsből érkezik Budapestre, két nap múlva pedig a londoni Barbicanben adják elő a csaknem ötévnyi megfeszített munkával komponált alkotást. Lucy Crowe szoprán, Jennifer Johnston mezzoszoprán, James Gilchrist tenor és Matthew Rose basszus énekli a szólókat, a Monteverdi Kórus a több szakaszban is hangsúlyos kórustételeket.
Gardiner nem először lép a Müpa pódiumára, már az intézmény „előszezonjában”, 2005 koranyarán a Londoni Szimfonikusokkal vendégszerepelt a hangversenyteremben.
A brit karmester az utóbbi évtizedekben a zeneirodalom több, klasszikussá vált kompozícióját értelmezte újra, hogy a korabeli előadói gyakorlat felhasználásával megtisztítsa a régi zenéket a hagyomány hamis gesztusaitól. A magyar régizenei szcéna jeles alakja, Vashegyi György elsősorban az ő interpretációit tartja mértékadónak a barokk operák tekintetében.  
A Missa solemnis a bécsi klasszicizmus egyik csúcsa, Gardiner előadása kérlelhetetlen szembenézést ígér a nyugati klasszikus zene történetének egyik legnagyobb szabású alkotásával, amelynek előadására a Gardiner által még egyetemi évei alatt alapított Monteverdi Kórus, illetve az 1989-ben életre hívott Forradalom és Romantika Zenekara áll össze.
Beethoven nagy késői műveinek – IX. szimfónia, Missa solemnis – ősbemutatója kiábrándító kudarccal járt: csak a zeneszerző halálát követő évtizedekben voltak képesek megfelelni a muzsikusok a technikai és zenei követelményeknek, a művek ezért a 19. század második felében váltak a standard koncertrepertoár részévé.
A 2013-ban 70 éves karmester aktivitását jelzi, hogy az óévet búcsúztatva és az újévet köszöntve négy estén a Velencei La Fenice zenekarát vezényli, valamint ismét fellép a lipcsei Gewandhaus zenekarával és a London Symphony Orchestrával. Ezután egynapos Bach-maraton főszereplője lesz a Royal Albert Hallban, majd áprilisban születésnapi ünnepségeket és koncerteket rendeznek a tiszteletére.
 
(Forrás: MTI)
(Fotó: Facebook.com/MupaBudapest)

Mireille_Mathieu.R

2019.06.16

Mireille Mathieu francia sanzonénekes a világ könnyűzenei életének egyik legendája, Charles Aznavour, Paul Anka vagy Tom Jones mellett a hetvenes évek egyik legjelentősebb zenei személyisége. Hosszú karrierje során több mint százmillió lemezt adott el és szinte minden kontinensen fellépett. 2020. március 10-én Budapesten lép fel a Sportarénában a Cseh Nemzeti Filharmonikusokkal kiegészülve.

CarnivalYouth_FilipsSmits_2019_1

2019.06.15

A ’90-es évek stílusát hozza vissza, de nagyon is mai jelenségről szól vicces formában a Carnival Youth új klipje, a Desktop. A lett trió pár nappal Good Luck című harmadik nagylemeze megjelenése előtt, augusztus 12-én játszik a Szigeten.

Fitos_Dezso_tarsulat
2019.06.14

Idén is megrendezik a Budavári Palotakoncertet, ami mostanra egész rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A hagyománnyá vált eseményen idén nem csupán az operett, de a néptánc és az opera szerelmeseinek is igazi csemegéket kínálnak.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Teotihuacán mexikói romvárosban talált leletek arra utalnak, hogy a maják vezetői a város nagy szabadtéri rendezvényein vettek részt. Több feltárt koponya deformációról és a fogak csonkításáról árulkodik, amit Teotihuacánban nem alkalmaztak, a tőlük mintegy ezer kilométerre élt maják birodalmában volt ismert. A tudósok eddig a két kultúra közötti első érintkezéseket Kr. u. 378-ra tették, az új leletek szerint azonban ennél korábbiak: 300 és 350 közöttiek. A romváros Mexikóvárostól 50 kilométerre északkeletre fekszik, virágkorát az 5-6. évszázadra teszik, amikor a metropolisz Közép-Amerika legnagyobb, a korabeli világ egyik legfontosabb városa volt. Nem tudni, mi okozta bukását a 800-as években.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

noemi

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma