15_eves

2012.10.12

Az oratóriumirodalom egyik legnehezebb művét, Beethoven Missa solemnisét vezényli 2012.október 15-én Sir John Eliot Gardiner az általa alapított együttesek, a Forradalom és Romantika Zenekara és a Monteverdi Kórus élén a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.
 
 
Európai és észak-amerikai turnéja keretében az együttes Bécsből érkezik Budapestre, két nap múlva pedig a londoni Barbicanben adják elő a csaknem ötévnyi megfeszített munkával komponált alkotást. Lucy Crowe szoprán, Jennifer Johnston mezzoszoprán, James Gilchrist tenor és Matthew Rose basszus énekli a szólókat, a Monteverdi Kórus a több szakaszban is hangsúlyos kórustételeket.
Gardiner nem először lép a Müpa pódiumára, már az intézmény „előszezonjában”, 2005 koranyarán a Londoni Szimfonikusokkal vendégszerepelt a hangversenyteremben.
A brit karmester az utóbbi évtizedekben a zeneirodalom több, klasszikussá vált kompozícióját értelmezte újra, hogy a korabeli előadói gyakorlat felhasználásával megtisztítsa a régi zenéket a hagyomány hamis gesztusaitól. A magyar régizenei szcéna jeles alakja, Vashegyi György elsősorban az ő interpretációit tartja mértékadónak a barokk operák tekintetében.  
A Missa solemnis a bécsi klasszicizmus egyik csúcsa, Gardiner előadása kérlelhetetlen szembenézést ígér a nyugati klasszikus zene történetének egyik legnagyobb szabású alkotásával, amelynek előadására a Gardiner által még egyetemi évei alatt alapított Monteverdi Kórus, illetve az 1989-ben életre hívott Forradalom és Romantika Zenekara áll össze.
Beethoven nagy késői műveinek – IX. szimfónia, Missa solemnis – ősbemutatója kiábrándító kudarccal járt: csak a zeneszerző halálát követő évtizedekben voltak képesek megfelelni a muzsikusok a technikai és zenei követelményeknek, a művek ezért a 19. század második felében váltak a standard koncertrepertoár részévé.
A 2013-ban 70 éves karmester aktivitását jelzi, hogy az óévet búcsúztatva és az újévet köszöntve négy estén a Velencei La Fenice zenekarát vezényli, valamint ismét fellép a lipcsei Gewandhaus zenekarával és a London Symphony Orchestrával. Ezután egynapos Bach-maraton főszereplője lesz a Royal Albert Hallban, majd áprilisban születésnapi ünnepségeket és koncerteket rendeznek a tiszteletére.
 
(Forrás: MTI)
(Fotó: Facebook.com/MupaBudapest)

KAD_Kultura_596x90_002

Turandot

2019.08.20

A 2019/20-as évadban tíz új előadást láthatunk a New York-i Metropolitan Operából a Met Live in HD közvetítések révén az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán. Az évad arculatát három Puccini-mű és három modern opera, köztük két amerikai darab dominálja. A sorozat október 12-én Puccini Turandotjával indul.

bukovinai

2019.08.19

A Nyisztor Bertalanné népdalénekesről elnevezett, most először meghirdetett megméretés célja a bukovinai népdalkincs népszerűsítése.

Mukli_Gyula_foto_Berenyi_Gyula_002

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából a Nemzeti Filharmonikusok három tagja: Boros Sándor, Mukli Gyula és Mali István állami elismerésben részesült.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma