NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.04.23

A Filharmónia Magyarország pécsi Mesterbérletének zenei kínálatában a klasszikusoké lesz a főszerep a jövő évadban; a felhangzó tizenhat mű csaknem fele Mozart alkotása. Az előadók a hazai és nemzetközi zenei élet kiemelkedő művészei és zenekarai. A Budapesti Fesztiválzenekar háromszor ad koncertet, de fellép a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a régizene legautentikusabb képviselője, az Orfeo Zenekar is.

BFZ
A Budapesti Fesztiválzenekar
Fotó forrása: mupa.hu

A Mesterbérlet október 6-ai nyitányaként Haydn és Mozart műveit a Budapesti Fesztiválzenekar adja elő Takács-Nagy Gábor vezényletével és Jean-Efflam Bavouzet zongorista közreműködésével.


Az Orfeo Zenekar és Berecz Mihály zongoraművész igazi zenei csemegével készül az évad második, decemberben tartandó hangversenyére: egy mini Mozart zongoraverseny-kurzust tartanak majd a Kodály Központban. A komponista három zongoraversenyét adják majd elő a zongora Mozart-korabeli elődjén, fortepianón.

A Budapesti Fesztiválzenekar régizenei formációja 2020. január 28-án ad koncertet. Műsorukon Vivaldi, Händel, Bach és Mozart művei szerepelnek.

Rost_andrea
Rost Andrea
Fotó forrása: andrearost.com

A Nemzeti Filharmonikusok 2020. március 20-án drámai hangvételű koncerttel lép fel Rost Andreával. Johannes Brahms Tragikus nyitányát és Richard Strauss Négy utolsó ének című művét adják elő. Az est utolsó darabjaként Bartók talán egyik legszebb és legnehezebb zenekari műve, a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára csendül fel.

Dmitrij_Kitajenko
Dmitrij Kitajenko
Fotó forrása: awesomeberlin.net

2020. április 26-án ismét Pécsett vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart a világhírű orosz karmester, Dmitrij Kitajenko, aki ötven éve, 1969-ben nyerte meg az első Herbert von Karajan Karmesterversenyt. Az est szólistája Szon Jorum dél-koreai zongoraművész lesz, aki 18 évesen, 2004-ben a New York-i Filharmonikusokkal aratta első nemzetközi sikerét.

Az évad utolsó koncertjén felcsendül Sibelius 2. szimfóniája és Rahmanyinov 2. zongoraversenye.

romano drom

2019.09.18

Október 4-től 6-ig immár negyedszer rendezik meg a Budapest Ritmo világzenei fesztvált. Az Akvárium Klubban idén Lengyelország zenéje áll a fókuszban, de fellép mások mellett az etióp Girma Béyéné, a portugál Gisela Joao és a marokkói Aszma Hamzaui is.

kodaly_2

2019.09.17

Beethoven-szimfóniákkal indul a Kodály Filharmónia Debrecen új évada szeptember 17-én, a zeneszerző-óriás életműve az egész szezont meghatározza, miután 2020-ban lesz születésének 250. évfordulója – jelentette be a debreceni filharmonikusok igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón a cívisvárosban.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma