NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.08.17

A Filharmónia Magyarország egyik legfontosabb feladata, hogy korosztálytól függetlenül mindenkihez közel hozza a zenét. Ezt szolgálja az álaluk szervezett OrgonaPont elnevezésű koncertsorozat is, amelyet 23 városban szerveztek idén nyáron. Szamosi Szabolcsot, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

1280px-Szamosi_Szabolcs_2015
Szamosi Szabolcs

Az Orgonapont koncertek elindításában mi játszott döntő szerepet?

Az Orgonapont sorozat Pécsről indult több mint tíz évvel ezelőtt. 2013 óta pedig régiós programból országos eseménnyé fejlődött. Évről évre gyarapszik a résztvevő települések száma, számszerűsítve ebben az évben ez huszonhárom várost jelent.

 

Hogyan épülnek fel a koncertek?

Nyári koncertsorozat lévén az a célkitűzés, hogy a színvonalas szórakozást, pihenést keresőknek nyújtsunk megfelelő programot oly módon, hogy a legnevesebb orgonaművészeket, közreműködőket léptetjük fel a sorozatban, azonban azt is figyelembe vesszük, hogy elhangozzanak a közönség által kedvelt, népszerű művek is.


Rangos fellépőkre számíthat a közönség. Kiemelne néhány nevet?

A Filharmónia Magyarország sorozatában fellépőkre mind büszkék vagyunk, és külön öröm, hogy minden művész életrajzában szerepel, hogy ő már részt vehetett ebben. A teljesség igénye nélkül említhetem Kovács Róbertet, Somogyi-Tóth Dánielt, Lakner Bognár Andrást, Balatoni Sándort, de közreműködik még Sebestyén Márta, Horgas Eszter, Palya Bea és a Szent Efrém Férfikar szintén. Egy nagyszabású esemény is megvalósul idén a pécsi Bazilikában és a szegedi Rókusi Templomban. A Vashegyi György alapította Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara több éve szervez koncerteket Magyarországon és Kolozsváron, idén Mendelssohn Paulus című oratóriumát adják elő, amely a nagy megtérő Saul Szent Pállá válását mondja el gyönyörűen.


HMZSZZ
A Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara
Fotó: MMA


Minden korosztályt szeretnének elérni?

A klasszikus zene, beleértve az orgona közönsége általában az idősebb korosztályból kerül ki, de a Filharmónia Magyarország egyik legfontosabb feladata, hogy korosztálytól függetlenül mindenkihez közel hozza a zenét. A július huszadikai Orgonák Éjszakája bebizonyította, hogy van erre igény, országszerte megteltek a templomok, méltán érezhetjük tehát, hogy van jövője ennek a műfajnak.

 

Kell még dolgozni azon, hogy jobban ismerjék az orgonát?

Azt gondolom, hogy amíg van szabad hely a koncerteken, bőven akad még tennivalónk, nem dőlhetünk hátra elégedetten. Fontos törekvésünk, hogy előzetesen elfogyjanak a jegyek ezekre a koncertekre. A programsorozat minden egyes koncertje teljessé tehet egy nyári pihenést, hogy míg nap közben élvezzük a kellemes időt, addig este egy tartalmas kikapcsolódással koronázhatjuk meg a napunkat.

 

Tervezik, hogy a későbbiekben bővítik a helyszíneket?

Eddig is folyamatosan nőtt a városok száma, reméljük, hogy ez a jövőben folytatódik majd.


orgona_800

 

Személy szerint Önnek mit jelent az orgona?

Mondhatom, hogy az elmúlt években szinte még többet jelent, mint régebben, amikor teljesen kitöltötte az életemet. Jelenleg, hogy igazgatóként is dolgozom, még inkább érzem ennek a szépségét, és azt a fantasztikus mélységet, amit ez a hangszer képes kifejezni. Nem csak a templom padjait járja át, mint egy kristálytiszta víz, a sípok gerjesztette hanghullám, hanem engem is nagyon jótékonyan átformál.


Ayhan Gökhan

A részletes programokról a filharmonia.hu weboldalon lehet tájékozódni.

obudai

2019.09.20

Iskolákban és idősotthonokban, szabadtéren és templomokban is fellép az Óbudai Danubia Zenekar az új évadban.

romano_drom

2019.09.19

Az idén húszéves jubileumát ünneplő Romano Drom zenekar egyedüli magyar fellépőként koncertet ad a világ legrangosabb világzenei eseményén, a Womexen, amelyet idén ősszel Tamperében rendeznek.

romano drom

2019.09.18

Október 4-től 6-ig immár negyedszer rendezik meg a Budapest Ritmo világzenei fesztvált. Az Akvárium Klubban idén Lengyelország zenéje áll a fókuszban, de fellép mások mellett az etióp Girma Béyéné, a portugál Gisela Joao és a marokkói Aszma Hamzaui is.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

A gyűjteménybe ezúttal egy Ikarus 211-es és egy Ikarus 280-as kerülhetett be. Az előbbi típus a 200-as típuscsalád egyetlen nagyobb szériában gyártott midibusza volt. Összesen 5650 darab készült belőlük 1974 és 1990 között; szinte kizárólag csak a hazai és az akkori NDK piacra. Az Ikarus 280-as az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár legsikeresebb, világszerte ismert és használt városi-elővárosi csuklós busza volt. Becslések szerint az 1970-es és 1980-as években a világ csuklósbusz-gyártásának a kétharmadát ez a típus tette ki.

Október 22-én a Juan Diego Flórez, az operavilág ünnepelt előadója ad koncertet az Erkel Színházban, ahol a műfaj legismertebb áriái mellett az operettirodalom legismertebb dallamai is felcsendülnek az Operaház zenekarának kíséretében. Juan Diego Flórez hangja a tenorok és azokon belül is a „bel canto” tenorok között is ritka kincs. Kezdetben főként Bellini-, Donzietti- és Rossini-szerepek kaptak helyet repertoárjában, mostanra azonban, ahogy hangja érettebbé, előadásmódja erőteljesebbé vált, szép számmal találkozhatunk Mozart, Verdi és Puccini áriáival is.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

bitskey_psota_harmadik_csengetes

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma