Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.12.20

A Budai Várban tartott, nagyszabású gálaesttel ünnepelte két évtized szakmai sikerét, valamint az idei év magyar zeneművészet kategóriában kapott, Csongrád megyei Príma-díját Benedekffy Katalin koloratúrszoprán énekesnő.

Donizetti_Szerelmi_bajital.j2peg


„Több mélypont után a sikert – a hit, és a bizonyítási vágy mellett – éppen az elengedés hozta el” – meséli a székelyföldi születésű Benedekffy Katalin. Az énekesnő a budapesti színművészeti diplomája megszerzése után számos vidéki és fővárosi színházban bizonyított: játszott főszerepet Győrben, Szolnokon, Debrecenben, a Budapesti Operettszínház és aThália Színház színpadán is.

 

Játszótér helyett a színpadon nőtt fel, ahová háromévesen állt fel először. „Már akkor is tudtam, hogy énekesnő, vagy színésznő szeretnék lenni. Azt mondtam édesanyámnak, hogy én akkora közönségnek szeretnék énekelni, hogy alig lássam a végét” – idézi fel.


Donizetti_Szerelmi_bajital

Ez a céltudatosság végigkísérte őt pályafutása alatt. Több országos és nemzetközi szavalóversenyt megnyert, de a Ceaușescu-rezsim túl sok lehetőséget nem tartogatott számára. Bár orvosi egyetemre készült, a színház mindennél jobban vonzotta. Úgy érezte, legfőképp az énekléssel tudja kifejezni magát, azt mondja, az ének nála a lelke mélyéről jövő késztetés.

 

Pályáját Temesváron, a Csíki Gergely Színházban kezdte, onnan került Budapestre előbb Vass Zoltán Iván színitanodájába, később a Nemzeti Színház Színiakadémiájára. A bölcsészkart is elvégezte, s párhuzamosan képezte magát klasszikus énekesnek is. Öt éven keresztül Szín-Varázs néven működtetett tanodát. 2016 őszén Egy csipetnyi Erdély néven közösségkovácsoló műhelyt indított, ahol legendákat, balladákat tanított családoknak. Szülőfaluja, Nagygalambfalva gyerekeinek zenei képzését anyagilag is támogatja.

 

„Bejártam egész Európát, jártam az Egyesült Államokban, Izraelben, Moszkvában és Kanadában is. Rengeteg volt a külföldi kurzus, koncert, kinyílt a világ: népdalok, prózai szerepek, musicalek, operettek. Határon túliként úgy éreztem, nem elég jónak lennem, nekem a legjobbnak kell lennem.”


Donizetti_Szerelmi_bajital3

 

Jövőre a Szegedi Szimfonikusokkal lesznek közös munkái. Újévi koncertjei után, februárban Traviatát énekel, majd Neddát a Bajazzókban.

 

Katalin Magyarországon teremtett egzisztenciát, de máig szülőhazáját érzi otthonának, a Fogarasi havasokban, a Madarasi Hargitán, Csíksomlyón töltekezik. „Azt szoktam mondani, Székelyföld nekem gyökeret adott, Magyarország pedig kenyeret és munkát.”

 

A fotókon a Szegedi Nemzeti Színház Donizetti: Szerelmi bájital című előadásából valók: Benedekffy Katalin (Adina), Yanis Benabdallah (Nemorino).

Képek forrása: Szegedi Nemzeti SzínházMuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

53880-1

2019.06.17

Akinek elege van a tömegfesztiválokból, annak ajánlunk egy szimpatikus alternatívát. 10 érv a július 4-7. között Marosvásárhelyen tartott VIBE mellett.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma