GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.12.20

A Budai Várban tartott, nagyszabású gálaesttel ünnepelte két évtized szakmai sikerét, valamint az idei év magyar zeneművészet kategóriában kapott, Csongrád megyei Príma-díját Benedekffy Katalin koloratúrszoprán énekesnő.

Donizetti_Szerelmi_bajital.j2peg


„Több mélypont után a sikert – a hit, és a bizonyítási vágy mellett – éppen az elengedés hozta el” – meséli a székelyföldi születésű Benedekffy Katalin. Az énekesnő a budapesti színművészeti diplomája megszerzése után számos vidéki és fővárosi színházban bizonyított: játszott főszerepet Győrben, Szolnokon, Debrecenben, a Budapesti Operettszínház és aThália Színház színpadán is.

 

Játszótér helyett a színpadon nőtt fel, ahová háromévesen állt fel először. „Már akkor is tudtam, hogy énekesnő, vagy színésznő szeretnék lenni. Azt mondtam édesanyámnak, hogy én akkora közönségnek szeretnék énekelni, hogy alig lássam a végét” – idézi fel.


Donizetti_Szerelmi_bajital

Ez a céltudatosság végigkísérte őt pályafutása alatt. Több országos és nemzetközi szavalóversenyt megnyert, de a Ceaușescu-rezsim túl sok lehetőséget nem tartogatott számára. Bár orvosi egyetemre készült, a színház mindennél jobban vonzotta. Úgy érezte, legfőképp az énekléssel tudja kifejezni magát, azt mondja, az ének nála a lelke mélyéről jövő késztetés.

 

Pályáját Temesváron, a Csíki Gergely Színházban kezdte, onnan került Budapestre előbb Vass Zoltán Iván színitanodájába, később a Nemzeti Színház Színiakadémiájára. A bölcsészkart is elvégezte, s párhuzamosan képezte magát klasszikus énekesnek is. Öt éven keresztül Szín-Varázs néven működtetett tanodát. 2016 őszén Egy csipetnyi Erdély néven közösségkovácsoló műhelyt indított, ahol legendákat, balladákat tanított családoknak. Szülőfaluja, Nagygalambfalva gyerekeinek zenei képzését anyagilag is támogatja.

 

„Bejártam egész Európát, jártam az Egyesült Államokban, Izraelben, Moszkvában és Kanadában is. Rengeteg volt a külföldi kurzus, koncert, kinyílt a világ: népdalok, prózai szerepek, musicalek, operettek. Határon túliként úgy éreztem, nem elég jónak lennem, nekem a legjobbnak kell lennem.”


Donizetti_Szerelmi_bajital3

 

Jövőre a Szegedi Szimfonikusokkal lesznek közös munkái. Újévi koncertjei után, februárban Traviatát énekel, majd Neddát a Bajazzókban.

 

Katalin Magyarországon teremtett egzisztenciát, de máig szülőhazáját érzi otthonának, a Fogarasi havasokban, a Madarasi Hargitán, Csíksomlyón töltekezik. „Azt szoktam mondani, Székelyföld nekem gyökeret adott, Magyarország pedig kenyeret és munkát.”

 

A fotókon a Szegedi Nemzeti Színház Donizetti: Szerelmi bájital című előadásából valók: Benedekffy Katalin (Adina), Yanis Benabdallah (Nemorino).

Képek forrása: Szegedi Nemzeti Színházplakat003

Petruska_2_MTI

2019.03.21

A dalszerző-énekes az emberi kapcsolatokat boncolgatja friss albumán, a Reláción, melyet március 29-én mutat be a fővárosi Trip hajón.

Kopacsinszkaja

2019.03.20

A művet Fischer Iván rendezésében tekintheti meg a közönség a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztiválon, amelynek vendégországa idén Olaszország lesz – mondta el Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatóhelyettese a 2018/19-es évad programjait ismertető keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

btf_190419_joseph_calleja_c_simon_fowler_decca

2019.03.17

Málta már nemcsak gyönyörű tájairól és nyaralóhelyeiről híres, hanem világklasszis sztártenorjáról, Joseph Callejáról is, akit sokan Pavarottihoz, Jussi Björlinghez, Beniamino Giglihez és Enrico Carusóhoz hasonlítanak. Az olasz repertoárban lenyűgöző magabiztossággal mozgó sztártenor április 19-én a Müpában lép fel.

Perzsa kori, 2500 éves, emberi fejet mintázó cseréptöredéket találtak Jeruzsálemben a mai óváros melletti régészeti feltáráson. Az ókori egyiptomi, főként az otthonokat, az anyákat és a gyermekeket védelmező Bész istenség emberi vonásokat mutató fejének töredékét ábrázolja a cserép, amely egykor egy agyagedényt díszített. A Biblia szerint a perzsa korban épült újjá Jeruzsálem, amikor a babiloni fogság után megengedték a zsidók visszatérését Izrael földjére. Néhány évtizeddel korábban a babiloniak lerombolták a várost, és lakóit elhurcolták. A most talált cserép az akkoriban a perzsák uralta vidékeken divatos Bész-cserép, amely az egyiptomi mitológiából ered.

288 oldalas kötetben mutatja be Endre Béla festőművész életútját és életművét a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum. A család- és élettörténet, valamint a művész alkotásainak monografikus elemzése mellett másfélszáz festményének reprodukciója is helyet kapott a nagyalakú, magas nyomdai minőségben megjelent kötetben. A kötet szerzője, Nátyi Róbert művészettörténész szerint Endre Béla európai jelentőségű művész, akitől Tornyai János is rengeteg inspirációt meríthetett.

Összesen mintegy 70 pályázat érkezett a fesztivál felhívására, az előzsűrizést követően a nemzetközi szakemberekből álló grémium 25 film közül választotta ki a tíz győztes alkotást. A maximum háromperces filmek párkapcsolatokról, internetes zaklatásról, előítéletekről, az összetartozás-tudatról szólnak, de érintik a környezetvédelem témáját is. A győztes alkotásokat a Cannes-i Global Short Film Award mobiltelefonos szekciójának döntőjében vetítik május 25-én Franciaországban.

Március 23-án, szombaton egésznapos ingyenes programsorozattal várják az érdeklődőket a Bach Mindenkinek Fesztiválra a Gödöllő Királyi Kastélyban. Az esti nagykoncerten a Magyar Honvédség Tata Helyőrségi Zenekara lép fel Balázs Attila őrnagy és Medveczky Ádám dirigálásával, közreműködik Bábel Klára hárfaművész, Harcsa Veronika énekművész és Demeniv Mihály harmonikaművész.

Csaknem 4 millióan látogatták tavaly a Mária Terézia (1717-1780) egykori nyári rezidenciájaként épült, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő bécsi kastélyt. Egy évvel korábban 3,8 millió fizető vendéget regisztráltak.

A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata március 20-án az Akvárium Klubban mutatta be tavaly debütált, nagy sikerű magazinja aktuális lapszámát, amely exkluzív interjúkkal és izgalmas cikkekkel segít ráhangolódni az április 5-én kezdődő kulturális tavaszra.

20190320_YOULI_Akusztik_Horanyi_Juli_Weisz_Nandor_Gulyas_Barna

Március 24-én a ljubljanai Cankarjev Dom dísztermében példaértékű nemzetközi művészi összefogásban hangversennyel emlékeznek meg az isonzói csaták áldozatairól. A koncerten egy különleges mű, Avgust Ipavec: A zöld smaragd színei – elfelejtett szenvedés című szimfonikus költeménye hangzik el összesen mintegy 250 alkotó részvételével, a Budapesti Filharmóniai Társaság közreműködésével.

Idén 13. alkalommal rendezik meg a fiatal filmesek egyik legfontosabb eseményét, a BIG filmfesztivált, ahol évről-évre a 12 és 30 közötti korosztály nevezheti rövidfilmjeit, műfajtól függetlenül.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem is részt vesz március 22-én azon a földrészeken átívelő, 59 ország részvételével zajló Homérosz-olvasáson, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezett. Az SZFE volt és jelenlegi hallgatói mellett a kulturális élet meghatározó szereplői és civilek is ott lesznek a mintegy tizenkét órásra tervezett Iliász-olvasáson.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma