15_eves

2012.10.14

Náray Erika lesz a sztárvendég a Chameleon Jazz Band lendületes, színházi elemekkel és fényeffekttel színesített koncertjén 2012. október 18-án a MOM Kulturális Központban Budapesten.
Bálint Rezső harsonaművész, a zenekar vezetője frissen végzett zeneművészetisként 2003-ban alapította a jelenleg hat tagú együttest. Műsorukban Stevie Wonder, Poncho Sanchez, George Benson, Billy Joel és Santana ismert dallamai csendülnek fel, Náray Erika pedig szving és rock dallamokkal szórakoztatja a közönséget.
 
 
Repertoárjukban nem vegyítik a műfajokat, hanem különböző tematikára felfűzve autentikusan adják elő a latin zenét, a szvinget, a ragtime-ot, a pop muzsikát, a dzsesszt vagy a rockslágereket. Tavasszal telt házas koncertet adtak és a nyári országjáró turnéjuk is jól sikerült – idézte fel. Nehéz ma behozni a közönséget a koncerttermekbe, de ingyenes előadásokkal, fesztiválkoncertekkel vagy populárisabb dalokkal közelebb lehet hozni őket a különböző műfajokhoz – fejtette ki.
Arról is beszélt, hogy Kozma Orsi énekesnővel karácsonyi szvingestekkel, a múlt század 30-as 40-es éveinek hangulatát időző zenékkel várják a közönséget.
Bálint Rezső kitért arra is, hogy október 30-tól induló sorozatában zenéről, színházról és a magyar művészet sokszínűségéről beszélget művészbarátaival a MOM Kulturális Központban. Első vendége Benkó Sándor zenész lesz, majd Koltai Róbert színészt, Ferenczi György zenészt és Zacher Gábor toxikológust hívta meg az egy órás interaktív délutánokra. Egy fiatal zenész is szórakoztatja a közönséget, akik bátran belefolyhatnak a beszélgetésekbe – tette hozzá. 
Faludi András, a MOM Kulturális Központ programszervezője kifejtette, hogy 1952 óta adnak helyet rendezvényeknek, koncerteknek, valamint színházi és kulturális eseményeknek. Szűk két év alatt, 2009 és 2011 között az épületet teljesen felújították. A megújult központot technikailag is korszerűsítették és őszre olyan programokat és produkciókat választottak ki, amelyek a közönségnek igazi élményt nyújtanak.
 
(Forrás: MTI)
(Fotó: facebook.com/chameleonjazzband)

KAD_Kultura_596x90_002

1280px-Szamosi_Szabolcs_2015

2019.08.17

A Filharmónia Magyarország egyik legfontosabb feladata, hogy korosztálytól függetlenül mindenkihez közel hozza a zenét. Ezt szolgálja az álaluk szervezett OrgonaPont elnevezésű koncertsorozat is, amelyet 23 városban szerveztek idén nyáron. Szamosi Szabolcsot, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

lukacs-miklos

2019.08.17

A Budapest Music Centerben augusztus 25-től 31-ig zajló esemény megálmodója Lukács Miklós világhírű cimbalomművész.

thumbnail_lovolde_ter

2019.08.14

A Rózsakert Szabadtéri Színpadon augusztus 17-én Kern András Lövölde tér című zenés estjét mutatja be. Vendég Hernádi Judit és Heilig Gábor.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma