Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.10.14

Náray Erika lesz a sztárvendég a Chameleon Jazz Band lendületes, színházi elemekkel és fényeffekttel színesített koncertjén 2012. október 18-án a MOM Kulturális Központban Budapesten.
Bálint Rezső harsonaművész, a zenekar vezetője frissen végzett zeneművészetisként 2003-ban alapította a jelenleg hat tagú együttest. Műsorukban Stevie Wonder, Poncho Sanchez, George Benson, Billy Joel és Santana ismert dallamai csendülnek fel, Náray Erika pedig szving és rock dallamokkal szórakoztatja a közönséget.
 
 
Repertoárjukban nem vegyítik a műfajokat, hanem különböző tematikára felfűzve autentikusan adják elő a latin zenét, a szvinget, a ragtime-ot, a pop muzsikát, a dzsesszt vagy a rockslágereket. Tavasszal telt házas koncertet adtak és a nyári országjáró turnéjuk is jól sikerült – idézte fel. Nehéz ma behozni a közönséget a koncerttermekbe, de ingyenes előadásokkal, fesztiválkoncertekkel vagy populárisabb dalokkal közelebb lehet hozni őket a különböző műfajokhoz – fejtette ki.
Arról is beszélt, hogy Kozma Orsi énekesnővel karácsonyi szvingestekkel, a múlt század 30-as 40-es éveinek hangulatát időző zenékkel várják a közönséget.
Bálint Rezső kitért arra is, hogy október 30-tól induló sorozatában zenéről, színházról és a magyar művészet sokszínűségéről beszélget művészbarátaival a MOM Kulturális Központban. Első vendége Benkó Sándor zenész lesz, majd Koltai Róbert színészt, Ferenczi György zenészt és Zacher Gábor toxikológust hívta meg az egy órás interaktív délutánokra. Egy fiatal zenész is szórakoztatja a közönséget, akik bátran belefolyhatnak a beszélgetésekbe – tette hozzá. 
Faludi András, a MOM Kulturális Központ programszervezője kifejtette, hogy 1952 óta adnak helyet rendezvényeknek, koncerteknek, valamint színházi és kulturális eseményeknek. Szűk két év alatt, 2009 és 2011 között az épületet teljesen felújították. A megújult központot technikailag is korszerűsítették és őszre olyan programokat és produkciókat választottak ki, amelyek a közönségnek igazi élményt nyújtanak.
 
(Forrás: MTI)
(Fotó: facebook.com/chameleonjazzband)

Roma_nok_kultura_banner_002

hangfoglalo

2019.06.25

A klubtámogatói alprogram pályázati felhívásával indul a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program hatodik évada. Kiírták a magyar nyelvű dalkultúra megőrzését támogató pályázatot is.

rev-hang-fesztival-2018_01

2019.06.24

Második alkalommal rendezik meg a Rév-Hang Fesztivált július 3. és 6. között. A klasszikus zenei programsorozat Révfülöp Balaton-parti színpadán kínál esténként ingyenes koncerteket a településen élők és a környéken nyaralók számára. Idén is a Nemzeti Filharmonikusok muzsikusai lépnek fel, a sorozatot pedig a Four Fathers énekegyüttes koncertje zárja.

Bartok_Plusz__Asan_korus

2019.06.22

8644 kilométert tett meg a dél-koreai Asan Civic Choir, hogy fellépjen a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon. Műsorukban magyar szerzők művei mellett koreai és magyar népdalfeldolgozások hangzottak el.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma