NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.27

59 éves korában elhunyt Ökrös Csaba Liszt-díjas művész. A népzenész, tanár, zenetudós, zeneszerző, népzenegyűjtő sokat tett a magyar népzene népszerűsítéséért, a Zeneakadémia művésztanáraként adta át tudását tanítványainak, számos színházi mű kísérőzenéje fűződik nevéhez.

Okros-Csaba_Barcsik-Geza_focuspoint_825x450
Ökrös Csaba
Fotó: Barcsik Géza

Ökrös Csaba 1960. június 17-én született Szolnokon, az általános iskolát ének-zene szakon kezdte el Jászberényben, kilencéves korában kezdett hegedülni. Az érettségi után felvételt nyert az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskola ének-zene-történelem szakára, ahol másfél évet tanult, 2010-ben bachelor, 2012-ben master diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene képzésén.

 

A hangszeres népzene gyűjtését 1976-ban kezdte el Kallós Zoltán segítségével és irányításával Erdélyben, ugyanebben az évben került a sátoraljaújhelyi Hegyalja Néptáncegyüttes zenekarába, ahol tapasztalt zenészektől leshette el a zenekarvezetés fortélyát. Tanulmányai után a bostoni MIT Egyetemen töltött két nyarat hegedű és magyar népzene oktatásával. Onnan hazatérve a Bartók Néptáncegyüttesben tíz éven át hegedült, mellette Tímár Sándor meghívására az Állami Népi Együttesben négy évet muzsikált.

 

Okros_egyuttes
Az Ökrös együttes
Fotó forrása: auerfesztival.hu

Zsuráfszki Zoltánnal 1986-ban megalapította a Kodály Kamara Táncegyüttest. Szintén ez évben megalapította az Ökrös Együttest Molnár Miklós hegedűssel és Kelemen László brácsással. Tizenhét éven keresztül népszerűsítették a magyar népzenét koncertekkel és tanítással itthon és külföldön egyaránt. A Honvéd Művészegyüttes Hegedős Zenekarának tagja volt 2004 és 2007 között, 2008 és 2012 között a Téka Együttesben muzsikált.

 

1989-től tíz éven át az Óbudai Népzenei Iskolában, majd négy évet a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában tanított, ezzel párhuzamosan a szigetmonostori Zöld Sziget Iskolában két évig oktatott hegedűt a 6-18 éves korosztálynak. 2010 szeptemberétől volt a Zeneakadémia Népzene Tanszékének hegedűtanára, 2012 szeptemberétől a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában is oktatott.

 

Munkásságát 2007-ben Kodály-díjjal, 2012-ben Regionális Prima Díjjal, valamint 2019-ben Liszt-díjjal ismerték el.


Forrás: MTI

HARMED_1

2019.09.21

Tizenhárom év után ismét magyar zenekart jelöltek az európai könnyűzenei tehetségek díjára. A Harmed, amely a hazai hardcore/metál színtér szereplője, a rangos Music Moves Europe Talent Awards (MMETA) idei várományosai közé került.

obudai

2019.09.20

Iskolákban és idősotthonokban, szabadtéren és templomokban is fellép az Óbudai Danubia Zenekar az új évadban.

romano_drom

2019.09.19

Az idén húszéves jubileumát ünneplő Romano Drom zenekar egyedüli magyar fellépőként koncertet ad a világ legrangosabb világzenei eseményén, a Womexen, amelyet idén ősszel Tamperében rendeznek.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

A beszélgetős, felolvasó színházzal is kiegészített sorozat a Nemzeti Galéria C épületében lesz. A szezon első estjét szeptember 24-én tartják. Az irodalmi est középpontjában az őszi, szüreti időszak és a bor áll.

Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország és Montenegró szeretné megerősíteni kulturális, oktatási, egészségügyi és tudományos kapcsolatait. A mostani út előzményeként néhány hónapja az illetékes montenegrói tárcavezetők Budapestre látogattak, ahol már vázolták az együttműködési lehetőségeket. Kásler Miklós áttörőnek nevezte a podgoricai megbeszéléseit. Aleksandar Bogdanovic művelődési miniszterrel abban állapodtak meg, hogy Magyarország aktívan részt vesz a montenegrói filmipar kialakításában, valamint hogy szorosabbra fűzik a kapcsolatot az előadóművészet, a magaskultúra, a népzene, a néptánc, a fordítások és a művészcserék területén. Podgorica számít arra, hogy montenegrói-osztrák-magyar együttműködésben a közös történelmi építészeti emlékeket, kegyhelyeket, illetve az épített kulturális örökséget ápolni tudják, azaz a megóvást, a restaurálást és a fenntartási feladatokat a továbbiakban egymással összehangolnák az országok.

A Vers – mindegy kinek sorozat első videóját, amelyben az előadóművész Ady Endre Áldásadás a vonaton című költeményét szavalja el, két hét alatt több mint 120 ezren nézték meg a Facebookon. A sorozatban Lutter Imre klasszikus és kortárs költők ismert, vagy kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő. Minden versfilmhez készül egy beszélgetés is, amelyben Lutter Imre Vlasits Barbara színésznővel osztja meg gondolatait az elmondott költeményekről.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

beatles-weekend-festival-2019-20190707151410-crop

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

Szeptember 26-án 19.00-kor a MOM Kulturális Központban ad koncertet Sebestyén Márta. A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve.

Koncertekkel, családi, gasztronómiai és művészeti programokkal várják az érdeklődőket szeptember 27. és 28. között a Bartók Béla úton az Eleven Ősz fesztiválon, amelynek középpontjában idén a digitális kultúra áll.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma