2019.05.03

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb hatású gitárosa, Bill Frisell és a sokoldalú, izlandi jazzművész, Skúli Sverisson ad közös koncertet május 8-án a Müpában. Mindkét előadót hallhatta már a magyar közönség külön-külön. Mostani fellépésükön vinyl-formátumban megjelent közös lemezüket mutatják be.

bill_frisel_skuli_sverrisson
Bill Frisell és Skúli Sverisson

„Frisell úgy játszik a gitáron, ahogy Miles Davis játszott a trombitán” – írta róla korábban a The New York Times. Az amerikai gitárosnak csaknem négy évtizedes karrierje során több mint 35 albuma jelent meg, játszott Elvis Costello, Marianne Faithful, John Scoefield, David Sanborn, Pat Metheny és Joe Lovano mellett. A kortárs jazz egyik legnagyobb hatású zenészének tartják, aki játszi könnyedséggel illeszti be a folk, a rock and roll, a country és a bluegrass elemeit a modern jazzbe.

 

Bill-Frissell-010
Bill Frisell
Fotó forrása: theguardian.com

Hozzá hasonlóan sokoldalú zenész az izlandi Skúli Sverisson, ő mások mellett Szakamoto Rjuicsi, Derek Bailey, Lou Reed, Jon Hassell, David Sylvian, Arto Lindsay, Allan Holdsworth és Jóhann Jóhannson oldalán szerepelt már. Több mint száz albumon játszott, írt zenét az Iceland Dance Company előadásaihoz, az Izlandi Nemzeti Színháznak, számos film zenei aláfestését készítette el. Játékára jellemző a skandináv országok éteri, bensőséges, nagy tereket nyitó jellege.


A két zenész 2017 nyarán találkozott, egy évre rá megjelent a Strata című közös albumuk, amelyen Sverisson dalai szerepelnek. A stúdióban ott volt Frisell rajongója és barátja, Jim Jarmusch rendező is, aki később azt mesélte, hogy a lemezfelvétel olyan hipnotikus és szinte szürreálisan ihletett módon, szavak nélkül zajlott, mintha egy testvérpár zenélt volna.

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

placido_domingo_R

2019.05.21

A világszerte ünnepelt énekes, Plácido Domingo koncertjével nyílik augusztus 28-án Szeged új ifjúsági és sportcentruma, a Szent Gellért Fórum.

dgl1_R

2019.05.20

Az Egyesült Államokban többszörös díjnyertes és rangos zenei díjakra is nominált Little G. Weevil fordulatokban, sikerekben és drámákban gazdag életéről regény készül.

gitarmania1

2019.05.17

A közösségépítésen lesz a hangsúly az idei Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban, melyet 26. alkalommal rendeznek meg a szolnoki Tiszaligeten, július 22. és 28. között.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma