Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.04.12

A Bartók Plusz Operafesztivál programja új és klasszikus produkciókat is kínál a közönségnek június 14. és 23. között Miskolcon. A fesztiválon az elmúlt években húsz ősbemutatót láthatott a közönség a legjobb magyar kortárs zeneszerzők műveiből, negyven különböző Bartók-előadást mutattak be és a fiatal generációk értékformálásában is jelentős szerepe van.

Bartok-Plusz-2018_2
Felvonulás a 2018-as Bartók Plusz Operafesztiválon
Fotó: Vona Ildikó

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a fesztivál három pillére – Bartók Béla életművének ápolása, szerepvállalás a kortárs magyar népopera megteremtésében, széles közönségrétegek megszólítása – mellett kiemelt jelentősége van annak a hatásnak is, amelyet kifejt a miskolci zenetanításra, az új generáció tehetségeinek bemutatkozására.

A nyitónapi operagálán a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara lép fel. Puccini, Sosztakovics, Korngold, Aldo Finzi és Albin Fries műve szerepel a műsoron.


Június 16-án tartják Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatóját. A napjaink Európájának problémáit feldolgozó művet Frankfurt után először Miskolcon láthatja a közönség. A Roland Schimmelpfennig színdarabjából készült zeneművet az Israel Contemporary Players adja elő, a szereplők között van Meláth Andrea és Mikecz Kornél is, a karmestere Nagy Zsolt, a rendezője Bruno Berger Gorski lesz.

Aranysarkany2
Eötvös Péter: Aranysárkány, jelenet a walesi Sherman Theatre előadásából
Fotó: Clive Barda

Az operafesztivál negyedik alkalommal kiírt, 2018-as operaíró versenyét Albin Fries osztrák zeneszerző Nora című darabja nyerte, amely itt mutatkozik be először a közönség előtt.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar A kékszakállú herceg várát játssza majd. Az együttes zeneigazgatója, Hamar Zsolt elképzelései szerint az előadáson Judit szerepében Rost Andrea lép fel. A Kékszakállú plusz-est színorgonával és fényfestéssel kísért darabbal, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: A tűz költeménye művével zárul.

Az Ezrek operája programban látható majd Pietro Mascagni a Parasztbecsület című művének szabadtéri helyszíne, a miskolci Kálvária-domb. Egy másik Mascagni-művet, az Irist a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában mutatják be.

A Bartók Plusz zárógála 3 tenor koncertjén Verdi, Puccini, Gounod, Csajkovszkij és Strauss operáinak áriái hallhatók a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Juan-Diego-Florez
Juan Diego Flórez
Fotó forrása: juandiegoflorez.com

A fesztivál az idén is megnyitja a komolyzene és az opera műfaji határait. Bartók-művekből hoz jazzátiratokat a Sárik Péter Trió, Puccini Bohémélet című operája animációs filmből bontakozik ki, és „Echo” címmel felnőtteknek szóló báboperát mutatnak be. Igudesman és Joo Kis éji rémzene című világjáró show-műsorában a klasszikus zene humorral bontakozik ki. A tíznapos programon utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, jazz és világzene szórakoztatja a közönséget.

A Bartók Plusz Operafesztivál és a Csimborasszó Production közös szervezésében, az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével, a világhírű tenor, Juan Diego Flórez október 22-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Roma_nok_kultura_banner_002

Lajtha-Laszlo-e1550493467308

2019.06.26

A Kossuth-díjas zeneszerző, népzenegyűjtő és zenepedagógus emléktáblájánál rendeznek ünnepséget június 29-én a budapesti Váci utca 79-es szám alatt. Lajtha László 1923-ban költözött ide családjával és egészen 1963-ban bekövetkezett haláláig ez volt az otthona: itt alkotta meg művei nagy részét és itt nevelte fel két, nemzetközi hírű tudóssá lett fiát is.

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

hangfoglalo

2019.06.25

A klubtámogatói alprogram pályázati felhívásával indul a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program hatodik évada. Kiírták a magyar nyelvű dalkultúra megőrzését támogató pályázatot is.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma