NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2015.05.27

Bach, Sibelius és Grieg műveit is hallhatják azok, akik május 29-én este a MOM Kulturális Központba látogatnak. A koncerten Baráti Kristóf, Príma-díjjal, Liszt-díjjal, és Kossuth-díjjal elismert hegedűművész az Új Magyar Kamarazenekar közreműködésével lép fel. A rendezvényre jegyek korlátozott számban még kaphatók.

Baráti Kristóf Budapesten született, de gyermekkora nagy részét Venezuelában töltötte. Ötévesen kezdett hegedülni tanulni, nyolcéves korától már fellépett Venezuela legjobb szimfonikus zenekaraival. Tanulmányait Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos tanítványaként. Még egyetemistaként megnyerte az olaszországi Lipitzai Nemzetközi Hegedűversenyt és második lett a párizsi Long-Thibaud Versenyen. 1997-ben legfiatalabb versenyzőként harmadik díjat és közönségdíjat nyert a rangos brüsszeli Erzsébet Királynő Versenyen. E sikerek után újragondolva technikáját Párizsban képezte magát tovább a Nathan Milstein, Yehudi Menuhin és Henryk Szeryng iskoláit tovább örökítő Eduard Wulfsonnál. 2010-ben elnyerte a hegedűsök Oscar-díjának tekintett Moszkvai Paganini Verseny első díját.


A világjáró művész már olyan kiváló zenekarokkal is fellépett, mint a Royal Philharmonic Orchestra, az Orosz Nemzeti Zenekar, a Kölni Rádiózenekar, a Budapesti Fesztválzenekar, a Japán Filharmonikus Zenekar, a tokiói NHK Zenekar, vagy a Deutsches Symphonieorchester. Mineközben olyan jeles karmesterekkel dolgozott, mint Kurt Masur, Jurij Tyemirkanov, Jiri Belohlavek, Pinchas Steinberg, Fischer Iván, Kocsis Zoltán, vagy Gilbert Varga. Munkásságát előbb Príma-díjjal és Liszt-díjjal, 2014-ben Kossuth-díjjal és Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjjal ismerték el. Baráti az 1703-ban készült „Lady Harmsworth” nevű Stradivari hangszeren játszik, amelyet a Chicagói Stradivari Társaság bocsátott rendelkezésére.


barati

 

Az este közreműködő Új Magyar Kamarazenekar 2011 októberében alakult. Tagjai zömmel a fiatal generációhoz tartoznak, de ennek ellenére komoly zenekari gyakorlattal rendelkeznek, hiszen egy-két kivételtől eltekintve különböző professzionális szimfonikus zenekarok tagjai, szólamvezetői, koncertmesterei, illetve világhírű vonósnégyesek tagjai. Többen közülük különböző egyetemeken tanítanak. A Zenekar vezetője Bánfalvi Béla (Liszt Ferenc-díjas, Bartók Béla - Pásztory Ditta-díjas hegedűművész), aki 1979-től 1982-ig a Magyar Állami Hangversenyzenekar koncertmestere, 1982-től 1985-ig a Bartók Vonósnégyes tagja volt, majd 25 éven át koncertmesterként vezette a Budapesti Vonósok kamarazenekart.


Baráti Kristóf az együttes állandó szólistája. A zenekar nagy sikerű bemutatkozó hangversenyét is az ő közreműködésével tartotta 2012. január 17-én Budapesten. A Magyar Kamarazenekar célkitűzéseinek legfontosabb eleme a magyar vonós hagyományok ápolása és a magyar zenekultúra terjesztése bel- és külföldön egyaránt. A zenekar céljai között szerepel a klasszikus zene megszerettetése a kis- és középiskolás korosztállyal.


ujmagyar


A május 29-i koncert műsorán elhangzik Johann Sebastian Bach: E-dúr hegedűverseny, Jean Sibelius: Andante festivo, Felix Mendelssohn-Bartholdy: d-moll hegedűverseny, Edward Elgar: Szerenád, Op.20, valamint Edvard Grieg: Holberg-szvit című műve. A hegedű a 17. század második felében került a legkedveltebb szólóhangszerek sorába. A ragyogó, virtuóz hegedűtechnika úttörői olasz mesterek voltak: Corelli, Torelli, Vivaldi. Johann Sebastian Bach tizenkét eredeti concertóját is olasz mintára komponálta, köztük az 1720 táján, Köthenben készült E-dúr hegedűversenyt is.


Jan Sibelius a finnek első számú nemzeti zeneszerzője és hazájában az elmúlt száz év leggyakrabban játszott komponistája. Gazdag életművében fontos helyet foglalnak el az északi népek ősi eposzai által ihletett kompozíciók. Legismertebb zenekari művein kívül jelentősek a kórusai, bőséges daltermése, zongoradarabjai, és változatos kamarakompozíciói. Ez utóbbiak közé tartozik az Andante festivo c. karakterdarab, mely eredetileg vonósnégyesre készült (1922), és később nyerte el vonószenekari változatát.


Mendelssohn szintén elhangzó d-moll hegedűversenye mintegy 130 évig lappangott elfeledve, míg 1951-ben, Londonban került elő Mendelssohn feleségének, illetve az egykori barát, Ferdinand Davidnak hagyatékából. A partitúrát Yehudi Menuhin adta ki, és ő volt az újkori bemutató előadója is. A mű azóta is a rendkívül népszerű e-moll hegedűverseny árnyékában él, és ritkán szólal meg a koncertdobogókon.


Sir Edward William Elgar a Purcell és Britten közti időszak legünnepeltebb angol nemzeti zeneszer-zője. Az e-moll vonószenekari szerenád mindhárom tételét érzelmes, szenvedélyes lírai hang hatja át. A Szerenádot egy Grieg-darab követi: Edvard Grieg a 19. század legjelentősebb norvég zeneszerzője Bergen városában született, ugyanott, ahol Ludvig Holberg, a skandináv felvilágosodás vezető egyénisége, a norvég nemzeti irodalom megteremtője. Grieg Holberg születésének 200. évfordulóján, 1884-ben zongorára komponált szvittel adózott nagy honfitársa emlékének. A mű eredeti címe: Fra Holbergs tid, magyarul teljes neve: Holberg korából – szvit régi stílusban. A komponista szándéka az volt, hogy az archaizáló stílusú zenével, az érett barokk stíluselemeivel és formáival idézze meg Holberg korát, a tizennyolcadik századot. A szándékosan barokkos stílusú szvit valamennyi tételében megnyilatkozik Grieg egyéni, északi és romantikus hangja is.


BARÁTI KRISTÓF

ÚJ MAGYAR KAMARAZENEKAR

2015/05/29 19:30

MOM Kulturális Központ


kodaly_2

2019.09.17

Beethoven-szimfóniákkal indul a Kodály Filharmónia Debrecen új évada szeptember 17-én, a zeneszerző-óriás életműve az egész szezont meghatározza, miután 2020-ban lesz születésének 250. évfordulója – jelentette be a debreceni filharmonikusok igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón a cívisvárosban.

CAFe_Budapest_191011_Apparat_c_Phil_Sharp

2019.09.16

Hat év után, idén márciusban új szólólemezzel jelentkezett a német elektronikus zene egyik legjelesebb képviselője, Sascha Ring, vagy ahogy a közönség ismeri, Apparat. A berlini zenész-producert ezúttal a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hallhatjuk október 11-én.

Szokolay_Adam

2019.09.16

A 23 éves Szokolay Ádám lett a Zeneakadémia idei, ezúttal zongoristák számára rendezett Bartók Világversenyének első helyezettje. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

foter-fesztival_R

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma