15_eves

2012.12.02

Tizennyolcadik lemezét készítette el az egyik legfontosabb magyar világzenei formáció, a Ghymes. A 30 fényév című stúdióalbum a harmincadik születésnapját 2013-ban ünneplő csapat jubileumi évének előfutára.
„A jövő év a jubileum jegyében fog telni, és alapvetően az új anyagot fogjuk tavasztól bemutatni, ezért adta magát a 30-as szám használata a címben. Maguk a dalok sem szövegben, sem zenéjükben nem összegző vagy visszatekintő jellegűek, ez majd egy amúgy is tervezett best of album dolga lesz. A fényév arra utal, hogy ez a három évtized meglehetősen fényes, gyors és szép volt számunkra” – mondta Szarka Tamás, a zenekar vezetője az MTI-nek.
A Magneoton kiadásában most megjelent 30 fényévre a legtöbb szám idén tavasszal íródott, néhány azonban már az elmúlt egy-két év alatt ismertté vált a Ghymes-rajongók számára.
„A Babám felkérésre, a tavalyi március 15-i nemzeti ünnepre készült, de eddig nem jelent meg, ráadásul a koncerteken népszerű dal. Az Akkor is 56' szintén tavalyi történet, a forradalom évfordulójára kijött film számára íródott. A Cseh vitéz dala és a Gúnydal szerepel a Gyula bátyám által komponált Toldi című zenés darabban, ám ő úgy gondolta, ezeket most érdemes feltenni a Ghymes-korongra is. Mindkettőhöz én írtam a szöveget” – fejtette ki a hegedűs, énekes, dalszerző.
Szarka Tamás kitért arra, hogy testvérével nem szólnak bele egymás munkájába, kész anyagokat mutatnak és elfogadják a másik döntését. Hozzátette: most már hosszú évek óta az a gyakorlat, hogy a szövegek írása mellett a muzsikák többségét is ő hozza, de ez nem okoz közöttük feszültséget.
A Ghymes együttes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán és kezdetben autentikus népzenét játszott. A zenekarban az állandóságot jelentő Szarka-testvérek által megvalósított jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében. A Ghymest gyakorlatilag Szarka Tamás és a gitáros-énekes Gyula alkotja, körülöttük a stúdióban és a fellépéseken sokszor változnak az emberek.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
„Legutóbbi albumunk, a Szikraszemű egyfajta koncept-lemez volt Dózsa György parasztvezér alakja kapcsán, de zenében nem látok jelentős eltéréseket az akkori és a mostani munkánk között. Mindig hangulatokat zenésítek meg, soha nem foglalkoztatott, hogy amit ösztönösen írok, az mennyire új vagy más a korábbiakhoz képest. A Ghymesben szabadon létezünk, azt csinálunk, amihez kedvünk van, néha ez nehéz” – mondta Szarka Tamás.
Beszámolt arról, hogy továbbra is foglalkoztatják a magyar történelem jeles szereplői – a már említett Toldi és Dózsa mellett ihletett már Ghymes-lemezt Benyovszky Móric élete –, és félig már el is készült egy új zenés darabbal, aminek szintén lesz színházi bemutatója. „A 30 fényév zárószáma, a Vadak útján valójában már erre íródott” – árulta el a zenész.
Szarkáék vasárnap Gyöngyösön kezdenek immár hagyományos ünnepi turnét a 2007-ben megjelent karácsonyi témájú lemezanyaggal, a Mendikával. A koncertsorozat Mosonmagyaróvárt, Solymárt, Békéscsabát, Rácalmást, végül december 21-én Komáromot érinti.
A Ghymes alapító testvérpárja tavaly Kossuth-díjat kapott. A csapat legfontosabb albumai: Tűzugrás (1996), Rege (1998), Smaragdváros (2000), Héjavarázs (2002). Írtak gyereklemezeket, külön és együtt több színpadi műhöz komponáltak zenét, köztük a Szent Péter esernyőjéhez (Nemzeti Színház, 1996), a Benyovszkyhoz (Szegedi Szabadtéri Játékok, 2008), a Toldihoz (Forrás Színház, 2009), a Dózsához (Szegedi Szabadtéri Játékok, 2010) és a Máriához (debreceni Csokonai Színház, 2011).
 
(Forrás: MTI)
(Fotó: ghymes.hu)

KAD_Kultura_596x90_002

Turandot

2019.08.20

A 2019/20-as évadban tíz új előadást láthatunk a New York-i Metropolitan Operából a Met Live in HD közvetítések révén az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán. Az évad arculatát három Puccini-mű és három modern opera, köztük két amerikai darab dominálja. A sorozat október 12-én Puccini Turandotjával indul.

bukovinai

2019.08.19

A Nyisztor Bertalanné népdalénekesről elnevezett, most először meghirdetett megméretés célja a bukovinai népdalkincs népszerűsítése.

Mukli_Gyula_foto_Berenyi_Gyula_002

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából a Nemzeti Filharmonikusok három tagja: Boros Sándor, Mukli Gyula és Mali István állami elismerésben részesült.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma