2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.17

Akinek elege van a tömegfesztiválokból, annak ajánlunk egy szimpatikus alternatívát. 10 érv a július 4-7. között Marosvásárhelyen tartott VIBE mellett.

BSS_6809-2

1. Nemcsak az erdélyi étel, hanem a beszéd is ízes. Mindkettővel találkozhatsz a VIBE-on, helyi ételek, kézműves sörök és borok közül lehet majd válogatni.


2. A pálinka külön sorszámot érdemel. Erdélyben bármiből képesek pálinkát főzni. Viszont nem árt vigyázni az erőssel, mert ami 50 fok alatt van, azt a határon túl láznak hívják.

 

3. Ügyes line-up-ot hoztak össze a szervezők, a nemzetközi nevek: Lost Frequencies, Modestep DJ Set, Foreign Beggars, Alle Farben és a Stanton Warriors. Amikor ezek a koncertek lejárnak, több helyszínen is reggelig tartó bulik kezdődnek a legjobb erdélyi lemezlovasokkal.

53880-1
Alle Farben

4. Az útiköltség kijön 7-10 ezerből. Ha látni is akarunk valamit a tájból, és gondolunk az ökológiai lábnyomunkra is, repülő helyett (Marosvásárhelyig 5-17 ezer Ft) vonattal, esetleg busszal menjünk, ezeken hétezer forint körüli jegyárakkal lehet számolni.

 

5. Tóth Máté, alias Tibi atya mellett a VIBE tudásfórumán, a Koliban influenszerek, egyetemi előadók, vloggerek, közéleti szereplők napközben tartanak előadásokat.

6. Románia jeles turista attrakciója a néhány éve felújított tordai sóbánya. Útba esik Marosvásárhely fele, pár kilométert kell csak kerülni. A döbbenetes földalatti csarnokokat és a rangos díjakat bezsebelő futurisztikus térinstallációkat látni kell!

torda-a-varazslatos-sobanya
Tordai sóbánya

7. Székelyföld sincs messze. Marosvásárhelyről, már csak egy lépésre vannak a nagyrészt már ismert székelyföldi látnivalókon túl Európa, és talán a világ legbiztosabb medvenéző helyei is.

 

8. Marosvásárhelyen is bőven van látnivaló. A szecesszs Kultúrpalota mellett itt van például a Teleki-téka, ahol 14. századi magyar nyelvemlékeket is meg lehet nézni. A könyvtárat 1797-ben létesítette gróf Teleki Sámuel, Erdély kancellárja, aki nemcsak gazdag, hanem rendkívül művelt ember is volt.

 

9. A négynapos bérlet ára átszámolva tizennégyezer (!) forint, és a VIP bérlet se sokkal drágább, mintegy huszonhétezer. A VIBE tehát a Kárpát-medence egyik legelérhetőbb zenei fesztiválja. A karszalaggal a fesztivál melletti strandra is be lehet menni.

 
+1. A végére hagytuk, ami a szervezők szerint a legfontosabb: találkozhatsz, ismerkedhetsz, hálózatosodhatsz erdélyi arcokkal! A VIBE-ot nem véletlenül nevezik a legszínesebb fesztiválnak: ide Erdély minden csücskéből eljönnek a fiatalok Szatmártól és a Bánságtól a Gyimesekig,

Fesztivalakademia

2019.07.20

A szombati nyitókoncerten Rebel Káosz című kompozíciója mellett Schubert, Ridout és Vivaldi egy-egy műve hangzik el a Zeneakadémián.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

Recercare_Regizenei_Muhely

2019.07.18

Idén 6. alkalommal rendezik meg a Veszprémi Régizenei Napokat. Korhű hangszereken játszó együttesek adnak koncertet július 22. és 27. között gyönyörű környezetben, az egykori apácakolostor romjai közt álló veszprémvölgyi jezsuita templomban.

A július 24. és 27. közötti szakmai konferencián mintegy kétszáz hazai szakember vesz részt. A négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel, benne a kastély- és várprogrammal összefüggő kérdések, a természetvédelem és a nemzeti parkok haza helyzetének áttekintése. A találkozó keretében tartják meg a Város- és Faluvédők Szövetségének közgyűlését a Református Kollégium Oratóriumában, a résztvevők emellett kirándulásokon ismerkedhetnek meg Debrecen, a bihari térség, Hajdúböszörmény és Hortobágy természeti és épített értékeivel.

Eddig nem ismert összecsapásra utalnak azok a leletek, amelyeket a csatamezőn, a szövetséges erők egykori tábori kórházának helyszínén először végzett ásatásokon tártak fel a régészek. Waterloonál Napóleon francia serege ütközött meg a szövetséges brit, németalföldi, német és porosz csapatokkal. Az egykori tábori kórház helyszínén amputált végtagok maradványaira bukkantak, továbbá puskagolyókat és egy francia ágyúgolyót is találtak. A szakértők szerint az amputációkat az egykori Mont-St-Jean tábori kórház orvosai végezték.

Kilencvenéves korában elhunyt Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa. Fő kutatási területe az etika és a történetfilozófia volt. Pályája kezdetén munkáit a marxizmus és az újbaloldali gondolkodás jellemezte, később inkább posztmodern szempontból értelmezte az etikát és a modern világot, új megközelítési lehetőségeket kínált fontos társadalomelméleti problémák megoldásához. Magyarul megjelent munkái közül kiemelkedik A reneszánsz ember (1967), a Portrévázlatok az etika történetéből (1976), Az igazságosságon túl (1987), A történelem elmélete (2001), A „zsidókérdés" megoldhatatlansága (2004). 1998-ban Bicikliző majom címmel jelent meg interjú-önéletrajza, 2009-ben Rózsa Erzsébet monográfiát írt róla Se félelem, se keserűség címmel.

A Királyok völgyéből a gízai piramisok közelében épülő Egyiptomi Nagymúzeumba szállították át Tutanhamon külső aranyozott fakoporsóját, amelyen első ízben végeznek restaurálási munkálatokat a gyermekfáraó sírjának 1922-ben történt felfedezése óta. Az épülő Nagymúzeum 2020 negyedik negyedére tervezett átadása után egy helyen állítják ki a Tutanhamon sírjában talált összes kincset, benne a fáraó három koporsóját, amelyek közül kettő jelenleg a kairói, Tahrir téri Egyiptomi Múzeumban látható. A fáraó múmiáját gránitfedelű homokkőszarkofágban, azon belül három egymásba helyezett koporsóban találták, a koporsók közül a két külső aranyozott fából, a legbelső színaranyból készült, és mindet istenek képei díszítik.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

bukfurdo-001

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma