IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2016.07.06
Végh Nóra

A 2010-ben alakult Bogár Muzsika zenekar megalapítását az akkor már évek óta sikeresen működő zenés-mondókás foglalkozásaik ihlették. Pintér Mónika énekesnő-zenepedagógust a zenei nevelés fontosságáról, a kisgyermekkorban elsajátított készségekről és frissen megjelent, Mese a picike szentjánosbogárról című albumukról kérdeztük.

A zenekaralapítás ötlete egy zenés-mondókás sorozat nyomán merült fel bennetek. Milyen élményekkel gazdagodtatok a foglalkozások során?

A kisgyermek kíváncsi, fogékony teremtmény. Kisgyermekes anyaként tudom, mennyi odafigyelést, türelmet, energiát, időt igényelnek, mégis ők az élet legcsodásabb ajándékai. A magam részéről rengeteget tanulok tőlük, őszinteséget, szeretetet, számos dolgot megvilágítanak, újraértelmeznek egy felnőtt életében. Számomra nagyon sokat jelentenek a foglalkozások, mert látom a jótékony hatását, ugyanakkor olyan közegben lehetek, ahol az őszinte mosoly dominál.


Bogar_Muzsika_foto


Milyen készségeket fejleszt a kisgyermekkorban történő zenetanulás?

A Bogár Muzsika foglalkozásokat 2008-ban indítottam el, amely félórás együttlét a legkisebbekkel és szüleikkel. Dalok, mondókák, zenehallgatás gyermekhangszerekkel kísérve, mozgás, körjátékok, lovagoltatás... Egyszóval a fél óra alatt sok minden történik. Bár egészen aprók, mégis aktívan bevonhatók a játékba, figyelnek, mosolyognak, ügyesednek. A foglalkozások alatt nemcsak zenei fejlesztésben vesznek részt, hanem fejlődik a mozgáskoordináció, a figyelem, a kommunikáció, a szövegértés, segíti a közösségbe való beilleszkedést és nem utolsósorban örömteli élmény a picuroknak és szüleiknek. Vagyis a korai fejlesztés fontos alapkövét jelentik. Életünk legfogékonyabb időszaka a kisgyermekkor, ezért különösen fontos ezt a néhány évet játékos tanulással is színesebbé tenni, amely a gyermek későbbi fejlődésére jelentős hatással lehet.

 

Mit tudnátok tanácsolni az olyan családoknak, amelyek számára nem megfizethetők az óvodai/iskolai zenés szakkörök?

Nos, úgy gondolom, hogy az óvodai zenei nevelés adott, de rálátásom nincs, hogy zeneileg ez milyen szintet jelent. Biztos vagyok benne, hogy az óvópedagógusok képességeikhez, illetve ilyen irányú képzettségükhöz mérten a legjobbat adják a piciknek. Az iskolai zenei nevelés jelenleg nem áll a helyzet magaslatán, sokkal több időt kellene adni az ilyen irányú nevelésnek. Ez nem azt jelenti, hogy profi szinten kell szolmizálniuk vagy lapról olvasniuk a kottát, hiszen a zenei nevelés nem csak erről szól. A zene kitágítja a világot, annak megismerését, hat az érzelmekre, a koncentrációra, fejleszti a logikai érzéket, a kiegyensúlyozott lelki fejlődés egyik alapja. A szakkörök árai is eltérőek lehetnek, ha egy gyermeknél látható az érdeklődés és a tehetség, mindenképpen javasolt, hogy áldozzanak erre. Sok esetben ezek ingyenesek is lehetnek.


Bogar_Muzsika_foto2

 

Mese a picike szentjánosbogárról címmel jelent meg második albumotok, amelyet a hónapban mutattatok be a Gyerekszigeten. Kikkel dolgoztatok együtt az albumon? Hogyan fogadta a közönség az új dalokat?

A Bogár Muzsika zenekar tagjai elhivatott, képzett zenészek. Mindannyiunknak fontos, hogy igényes zenét játsszunk és szerezzünk. Nem csak ebben a produkcióban dolgozunk, mindenki tagja más formációknak is, hivatásunk a zene. Nemes Zoltán zongorista, énekes, zeneszerző kivételesen tehetséges művész, a zongora mellett harmonikán is közre működik, emellett a dalok hangszerelésében nagy szerepe van, és a Bogár Muzsika-dalok nagy részének szerzője. Pálfy Zsolt a Szeleburdi Meseszínház vezetője, meséket, dalokat ír, gitározik, énekel, igazán egyéni arca a zenekarnak. Adorján Gyula ütős hangszereken játszik, kitűnő zenész, emellett hangmérnök, ő rögzítette mindkét albumunk zenei anyagát. Demjén András kiváló énekes és zenész, basszusgitáron, bőgőn, viola da gambán és egyéb húros hangszereken játszik, zenét szerez, a régi zene kitűnő előadója. Jómagam szintén írok dalokat, énekelek egy a capella formációban, ahol sokféle stílus ötvöződik, klasszikus zenei produkciókban veszek részt, illetve zenés foglalkozásokat tartok.


A Gyerekszigeten nagyon jó hangulatú koncertet adtunk, az elmúlt időben változott a színpadi hangzás és megjelenés, ami, úgy tűnik, meghozta a hozzá fűzött reményeket.Végh Nóra

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma