Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2016.07.06
Végh Nóra

A 2010-ben alakult Bogár Muzsika zenekar megalapítását az akkor már évek óta sikeresen működő zenés-mondókás foglalkozásaik ihlették. Pintér Mónika énekesnő-zenepedagógust a zenei nevelés fontosságáról, a kisgyermekkorban elsajátított készségekről és frissen megjelent, Mese a picike szentjánosbogárról című albumukról kérdeztük.

A zenekaralapítás ötlete egy zenés-mondókás sorozat nyomán merült fel bennetek. Milyen élményekkel gazdagodtatok a foglalkozások során?

A kisgyermek kíváncsi, fogékony teremtmény. Kisgyermekes anyaként tudom, mennyi odafigyelést, türelmet, energiát, időt igényelnek, mégis ők az élet legcsodásabb ajándékai. A magam részéről rengeteget tanulok tőlük, őszinteséget, szeretetet, számos dolgot megvilágítanak, újraértelmeznek egy felnőtt életében. Számomra nagyon sokat jelentenek a foglalkozások, mert látom a jótékony hatását, ugyanakkor olyan közegben lehetek, ahol az őszinte mosoly dominál.


Bogar_Muzsika_foto


Milyen készségeket fejleszt a kisgyermekkorban történő zenetanulás?

A Bogár Muzsika foglalkozásokat 2008-ban indítottam el, amely félórás együttlét a legkisebbekkel és szüleikkel. Dalok, mondókák, zenehallgatás gyermekhangszerekkel kísérve, mozgás, körjátékok, lovagoltatás... Egyszóval a fél óra alatt sok minden történik. Bár egészen aprók, mégis aktívan bevonhatók a játékba, figyelnek, mosolyognak, ügyesednek. A foglalkozások alatt nemcsak zenei fejlesztésben vesznek részt, hanem fejlődik a mozgáskoordináció, a figyelem, a kommunikáció, a szövegértés, segíti a közösségbe való beilleszkedést és nem utolsósorban örömteli élmény a picuroknak és szüleiknek. Vagyis a korai fejlesztés fontos alapkövét jelentik. Életünk legfogékonyabb időszaka a kisgyermekkor, ezért különösen fontos ezt a néhány évet játékos tanulással is színesebbé tenni, amely a gyermek későbbi fejlődésére jelentős hatással lehet.

 

Mit tudnátok tanácsolni az olyan családoknak, amelyek számára nem megfizethetők az óvodai/iskolai zenés szakkörök?

Nos, úgy gondolom, hogy az óvodai zenei nevelés adott, de rálátásom nincs, hogy zeneileg ez milyen szintet jelent. Biztos vagyok benne, hogy az óvópedagógusok képességeikhez, illetve ilyen irányú képzettségükhöz mérten a legjobbat adják a piciknek. Az iskolai zenei nevelés jelenleg nem áll a helyzet magaslatán, sokkal több időt kellene adni az ilyen irányú nevelésnek. Ez nem azt jelenti, hogy profi szinten kell szolmizálniuk vagy lapról olvasniuk a kottát, hiszen a zenei nevelés nem csak erről szól. A zene kitágítja a világot, annak megismerését, hat az érzelmekre, a koncentrációra, fejleszti a logikai érzéket, a kiegyensúlyozott lelki fejlődés egyik alapja. A szakkörök árai is eltérőek lehetnek, ha egy gyermeknél látható az érdeklődés és a tehetség, mindenképpen javasolt, hogy áldozzanak erre. Sok esetben ezek ingyenesek is lehetnek.


Bogar_Muzsika_foto2

 

Mese a picike szentjánosbogárról címmel jelent meg második albumotok, amelyet a hónapban mutattatok be a Gyerekszigeten. Kikkel dolgoztatok együtt az albumon? Hogyan fogadta a közönség az új dalokat?

A Bogár Muzsika zenekar tagjai elhivatott, képzett zenészek. Mindannyiunknak fontos, hogy igényes zenét játsszunk és szerezzünk. Nem csak ebben a produkcióban dolgozunk, mindenki tagja más formációknak is, hivatásunk a zene. Nemes Zoltán zongorista, énekes, zeneszerző kivételesen tehetséges művész, a zongora mellett harmonikán is közre működik, emellett a dalok hangszerelésében nagy szerepe van, és a Bogár Muzsika-dalok nagy részének szerzője. Pálfy Zsolt a Szeleburdi Meseszínház vezetője, meséket, dalokat ír, gitározik, énekel, igazán egyéni arca a zenekarnak. Adorján Gyula ütős hangszereken játszik, kitűnő zenész, emellett hangmérnök, ő rögzítette mindkét albumunk zenei anyagát. Demjén András kiváló énekes és zenész, basszusgitáron, bőgőn, viola da gambán és egyéb húros hangszereken játszik, zenét szerez, a régi zene kitűnő előadója. Jómagam szintén írok dalokat, énekelek egy a capella formációban, ahol sokféle stílus ötvöződik, klasszikus zenei produkciókban veszek részt, illetve zenés foglalkozásokat tartok.


A Gyerekszigeten nagyon jó hangulatú koncertet adtunk, az elmúlt időben változott a színpadi hangzás és megjelenés, ami, úgy tűnik, meghozta a hozzá fűzött reményeket.Végh Nóra

Roma_nok_kultura_banner_002

Magritte_R

2019.06.26

Mások mellett Salvador Dalí, Joan Miró, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti munkáin keresztül, csaknem 120 festményt, grafikát, szobrot, fotót, filmet és dokumentumot felvonultva mutatja be a szürrealista mozgalom történetének egyik fordulópontját a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható időszaki kiállítása.

kafarnaum

2019.06.26

A szív áll középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínház nyári sorozatának. Az utóbbi néhány év alkotásaiból válogatott, június 28. és július 28. között vetített filmekben a szereplők viszonyait és életük történéseit erős érzelmek határozzák meg, az őket érintő fordulatok pedig „szívtájékon” érik el a nézőket.

EmlekAlomKutyaVilag__3

2019.06.26

Kőszegi Edit, az Emlék–Álom–Kutya–Világ című kiállítás kurátora dokumentumfilmesből lett a roma képzőművészet egyik fő gyűjtője és gondozója. A szentendrei MANK Galéria tárlatában gyűjteményének kialakulásáról és jelentőségéről is beszélgettünk. Interjú.

A müncheni Lajos-Miksa Egyetem és a Tübingeni Egyetem tudósai vezette nemzetközi kutatócsoport kémiai elemzése alapján 99 helyi vagy Athénból importált kerámiaedényt vizsgált az időszámítás előtti 500 körüli időszakból. A kutatás során nem csak olyan élelmiszerek maradványaira bukkantak, mint az olívaolaj vagy a tej, hanem felfedeztek – valószínűleg főzésre is használt – borra, valamint kölesből készült sörre utaló nyomokat.

A Louvre-ban látható, az Algri nők lakásukban című festményéhez készített előtanulmány egy keleties stílusú, élénk színekben pompázó olajkép, amely csütörtöktől a párizsi Mendes Galériában tekinthető meg. A kép másfél éve került elő egy magángyűjtő lakásából. Eredetiségét egy kutatómunka igazolta, amely keretében végzett röntgensugaras átvilágítás azt is kimutatta, hogy az algíri nőkhöz készült tanulmányt Delacroix egy másik, ülő öregembert madárral ábrázoló képre festette rá. A festmény július 11-ig látható a párizsi galériában, ezt követően várhatóan külföldi turnéra viszik.

A július 12. és 14. között zajló rendezvényen lesz karnevál, koncertek, főzőverseny és légi bemutató is. Fellép a Hooligans, a Punnany Massif, a Republic, a ManGoRise, a Halott Pénz, a Kelemen Kabátban és a Budapest Bár és több más művészeti együttes. A legnagyobb érdeklődéssel kísért program minden évben a halászléfőző-verseny.

A közel 4000 négyzetméteres területen az egykor virágzó athéni negyed életébe nyerhetnek betekintést a látogatók: az ókori fürdők, kutak, műhelyek és használati tárgyak a klasszikus, a római és a bizánci kori mindennapokat elevenítik fel. Az 1997 és 2004 között feltárt maradványok – melyek között egy gazdag athéni polgár hatodik században épített, vízvezetékkel és csatornarendszerrel ellátott háza is látható – eddig csak részben voltak elérhetőek a múzeum látogatói számára.

Az európai történelem egyik leghíresebb összecsapása után nem maradt fenn temető. A szakemberek azt remélik, hogy az egykor legalább hatezer sebesültet ellátó, mezőgazdasági épületekből „alakult” kórház felfedi majd a csata alatti és az azt követő időben zajló, életek megmentésére utaló erőfeszítések nyomait. A kórházban a felcserek és az orvosok érzéstelenítés nélkül műtöttek, végtagokat amputáltak, sebeket varrtak be.

Dupla jubileum a Kaláka életében: 40. alkalommal lesz Egerben Kaláka Fesztivál, ahol az idén 50 éves együttes is fellép.

kalaka

Először nyitják meg a nagyközönség előtt az erdélyi Kutyfalván (Cuci) levő Degenfeld-kastélyt, ahol szombaton egész napos családi rendezvényt tartanak. Az udvarház méretű, jó adottságokkal rendelkező, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant eddig csak azok láthatták belülről, akik a szocialista időszakban az épületben dolgoztak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Idén hét koncert várja a közönséget a Zenés Állatkerti Esték sorozatban július 3. és augusztus 14. között szerdánként. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a következő évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Szól a rádió című slágerében.

A fiatal tehetségek támogatása és a rendszerváltozás 30. évfordulója áll a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó középpontjában, melyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg július 4. és 7. között a Duna-parton.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma