15_eves

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

NFZ_0424
Káel Csaba, Fekete Péter, Herboly Domonkos, Novák Péter

 

A Müpa által az Évad együttesei címmel kitüntetett zenekar és kórus két önálló sorozattal, a Kocsis- és a Kobajasi-bérlettel jelentkezik a Müpában. A Zeneakadémián a Ferencsik-bérlet, a Pesti Vigadóban a Lukács-bérlet várja a közönséget. Az Olasz Kultúrintézetben folytatódik a Nemzeti Énekkar Pászti-bérletsorozata, valamint a Próbatermi vendégség kamarazenekari bérlet és a fiatalokat megszólító Zenemánia-sorozat a Müpában.


NFZ_2
Novák Péter, Hamar Zsolt, Rost Andrea


A vendégművészek között lesz Sebastian Weigle, Bertrand de Billy és Carlo Montanaro karmesterek, valamint első alkalommal dirigálja a zenekart Michael Sanderling. A Majszkij-trió Beethoven C-dúr hármasversenyét, Maxim Vengerov hegedűművész Bruch és Ravel műveit adja elő, Sharon Kam klarintéművész Weber II. klarinétversenyének szólistájaként lép színpadra. A fellépők között szerepel még mások mellett Arabella Steinbacher hegedűművész, Martin Grubinger ütőhangszeres és Juliana Koch oboaművész.


Rost_Andrea
Rost Andrea


Rost Andrea kétszer is fellép a Nemzeti Filharmonikusokkal, Eötvös Péter saját szerzeményei mellett Liszt Dante szimfóniáját is dirigálja a Müpában. Ránki Dezső Bartók III. zongoraversenyének szólistája lesz a szeptember 25-i évadnyitó hangversenyen, amelyen Komlósi Ildikó és Cser Krisztián A kékszakállú herceg vára előadásában lesz hallható.


Az Amadinda Ütőegyüttes és a zenekar Karen Kamensek vezényletével ad koncertet februárban a Zeneakadémián, az énekkar pedig a Magyar Nemzeti Múzeumban is várja majd a közönséget két alkalommal, novemberben és decemberben.


Kocsis Zoltánra emlékeznek Ravel–Kocsis és Chopin műveivel, valamint Kovács Zoltán oratóriumának ősbemutatójával a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án, néhai főzeneigazgatójuk halálának évfordulóján.


NFZ_3


Az Úton a zene programról Herboly Domonkos főigazgató elmondta, hogy kamaraformációikkal már 2015 óta járják az országot, eddig csaknem 23 ezer diákhoz eljuttatva a zenét. A program partnere az évadban a Symphonia Alapítvány lesz, amely mintegy 1500, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket tanít 19 telephelyükön.


Somos Csaba, aki 2016 óta a Nemzeti Énekkar karigazgatója, a sajtótájékoztatón elmondta: sikeres évadot zárnak, idén először önálló bérlete volt a kórusnak, telt házas előadásokkal. A jövő évadra megújul az együttes, a hangzás korszerűsítésére törekszenek.


NFZ__3
Somos Csaba karnagy


A karnagy a Kultúra.hu-nak elmondta: új korszakhoz érkeztek, jelentős megújulás, fiatalítás lesz az együttes berkein belül, ami új perspektívát nyit, ugyanakkor nagy felelősséggel is jár. Ezáltal olyan lehetőséghez jutnak, hogy minden stílusban, a legkisebbtől a legnagyobb formációig meg tudnak nyilvánulni a jövő évadban is.


„Vegyük az első bérleti hangversenyünket. Nagyon kevesen mernék azt bevállalni, hogy a kis apparátusú, kettős kórusos, gyönyörű a cappella mise, a Rheinberger Esz-dúr mise után megbolondítja a műsort Gyöngyösi Missa Quinque – Gloriájával, s a szünet után Schubert Esz-dúr miséjét adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral. A karnagyok ritkán merik megkockáztatni, hogy ennyire különböző darabokat – a cappellát és oratóriumot – előadjanak egy hangversenyen belül. Én ezt mindig is szerettem, vonzódtam ezekhez a szélsőségekhez, és ahhoz, hogy az együttesen belüli tehetséget és sokszínűséget kiaknázzam. Nagy örömömre ezt most meg fogjuk tudni mutatni. Az együttes tagjai a legfinomabb barokk zene, régizene csoportokban éppúgy megtalálhatóak, mint egy Wagner-operában. Ennyire nagy a választék nálunk, büszke vagyok, hogy ilyen kiváló énekesekkel alkothatok” – nyilatkozta.


NFZ__berletek


Arra a kérdésre, hogy zenekarral vagy anélkül lép-e fel szívesebben a kórus, Somos Csaba elmondta: szerinte sokaknak zenekarral biztonságosabb érzés színpadra állni, de van, aki az a cappellát szereti jobban, mert olyankor a reflektorfény csak a kórusra szegeződik, úgy lehet igazán társas muzsikálást folytatni. „Az elmúlt évadban, az Olasz Intézetben mindig különböző módon álltunk fel. Lent, fönt, karéjban, hogy a kórustagok minél jobban hallják egymást, amit egy oratórium előadása esetében nem tudunk megvalósítani, mert ott két dimenzióban, síkban lépünk fel, ezért a művészek nem tudnak kapcsolatot tartani egymással” – tette hozzá.


Somos_Csaba_karnagy
Somos Csaba vezényel

A négy évvel ezelőtti terveit lépésről-lépésre sikerül megvalósítania – mondta, további célja pedig a saját lábra állás mellett az, hogy minél több felkérést kapjon az együttes külföldön is. „Ez azért nagyon nehéz, mert a mi jelenlétünk erőteljesen a Kárpát-medence magyar lakta településeinek zenei ellátását jelenti. Ebbe beletartoznak a vidéki szimfonikus zenekarok, a határon túli fellépések és a budapesti jelenlét is. Ez önmagában nem kevés koncert, feladat. Ezt szeretném sokszínűsíteni, hogy a repertoáréneklésen túl minél szélesebb és változatosabb legyen a program” ­ – mondta el Somos Csaba.


Végezetül arra a kérdésünkre, hogy melyik koncertet várja a legjobban a jövő évadban, a karvezető így válaszolt: „Kiemelném a Sebastian Weigle és Bertrand de Billy nemzetközi hírű karmesterek által dirigált koncerteket. Ők az elmúlt években vezényeltek nálunk, és maguk is azt mondták, hogy úgy jönnek legközelebb hozzánk, ha az énekkarral is dolgozhatnak. Nagy örömömre a kórushoz éppúgy fűződnek ezek a nevek, mint a zenekarhoz. Mondhatjuk, hogy igazán kóruscentrikusak lesznek ezek a koncertek. Megemlíteném még Carlo Montanarót is, akinek nagyon jó a kapcsolata az énekkarral, a jövő évadban két koncertünkön is dirigál majd. És persze nagyon várom az a cappellákat és mindig jönnek váratlan újabb felkérések is, amelyeknek kell, hogy az ember egyfajta teret hagyjon.”


MTI/Kultúra.hu

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Egy amerikai kutatócsoport sikeresen fejlesztett ki egy módszert, melynek segítségével megsütötték az egyiptomi leletekből kivont kovásszal az egykori piramisépítők kenyerét. Az ötletadó Seamus Blackley fizikus, az Xbox atyja volt, aki szabadidejében szívesen kísérletezik vadkovászból készült kenyerekkel. A Queenslandi Egyetem régészével és az Iowai Egyetem mikrobiológusával kezdett ősi mikroorganizmusok után kutatni, majd egy speciális eljárással az ókori agyagedényekben fennmaradt maradványok mintáiból kovászt nyertek ki, amellyel nemrégiben sikerült kenyeret készíteni. Az ősi tárolóedényekben talált szerves anyagok nyomainak elemzése sokat elárulhat a letűnt korok étrendjéről és életmódjáról.

A különleges szerkezetekkel ellátott Aston Martin DB5 sportkocsi 6,385 millió dollárért kelt el a kaliforniai Montereyben. Az ezüstszürke autó egyetlen Bond-filmben sem bukkant fel, de megegyezik azzal, amelyet 007 a Goldfingerben (1964) és a Tűzgolyóban (1965) vezetett. A brit titkosügynök számára 13 módosítást hajtottak végre a kocsin, sárvédőibe gépfegyvereket szereltek, keréktárcsáiban gumilyukasztók bújnak meg, hátsó ablakát fel-le húzható golyóálló ernyő védi.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

Szathmary_Zsigmond

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma