hangf_spotify_banner_728x90

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

NFZ_0424
Káel Csaba, Fekete Péter, Herboly Domonkos, Novák Péter

 

A Müpa által az Évad együttesei címmel kitüntetett zenekar és kórus két önálló sorozattal, a Kocsis- és a Kobajasi-bérlettel jelentkezik a Müpában. A Zeneakadémián a Ferencsik-bérlet, a Pesti Vigadóban a Lukács-bérlet várja a közönséget. Az Olasz Kultúrintézetben folytatódik a Nemzeti Énekkar Pászti-bérletsorozata, valamint a Próbatermi vendégség kamarazenekari bérlet és a fiatalokat megszólító Zenemánia-sorozat a Müpában.


NFZ_2
Novák Péter, Hamar Zsolt, Rost Andrea


A vendégművészek között lesz Sebastian Weigle, Bertrand de Billy és Carlo Montanaro karmesterek, valamint első alkalommal dirigálja a zenekart Michael Sanderling. A Majszkij-trió Beethoven C-dúr hármasversenyét, Maxim Vengerov hegedűművész Bruch és Ravel műveit adja elő, Sharon Kam klarintéművész Weber II. klarinétversenyének szólistájaként lép színpadra. A fellépők között szerepel még mások mellett Arabella Steinbacher hegedűművész, Martin Grubinger ütőhangszeres és Juliana Koch oboaművész.


Rost_Andrea
Rost Andrea


Rost Andrea kétszer is fellép a Nemzeti Filharmonikusokkal, Eötvös Péter saját szerzeményei mellett Liszt Dante szimfóniáját is dirigálja a Müpában. Ránki Dezső Bartók III. zongoraversenyének szólistája lesz a szeptember 25-i évadnyitó hangversenyen, amelyen Komlósi Ildikó és Cser Krisztián A kékszakállú herceg vára előadásában lesz hallható.


Az Amadinda Ütőegyüttes és a zenekar Karen Kamensek vezényletével ad koncertet februárban a Zeneakadémián, az énekkar pedig a Magyar Nemzeti Múzeumban is várja majd a közönséget két alkalommal, novemberben és decemberben.


Kocsis Zoltánra emlékeznek Ravel–Kocsis és Chopin műveivel, valamint Kovács Zoltán oratóriumának ősbemutatójával a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án, néhai főzeneigazgatójuk halálának évfordulóján.


NFZ_3


Az Úton a zene programról Herboly Domonkos főigazgató elmondta, hogy kamaraformációikkal már 2015 óta járják az országot, eddig csaknem 23 ezer diákhoz eljuttatva a zenét. A program partnere az évadban a Symphonia Alapítvány lesz, amely mintegy 1500, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket tanít 19 telephelyükön.


Somos Csaba, aki 2016 óta a Nemzeti Énekkar karigazgatója, a sajtótájékoztatón elmondta: sikeres évadot zárnak, idén először önálló bérlete volt a kórusnak, telt házas előadásokkal. A jövő évadra megújul az együttes, a hangzás korszerűsítésére törekszenek.


NFZ__3
Somos Csaba karnagy


A karnagy a Kultúra.hu-nak elmondta: új korszakhoz érkeztek, jelentős megújulás, fiatalítás lesz az együttes berkein belül, ami új perspektívát nyit, ugyanakkor nagy felelősséggel is jár. Ezáltal olyan lehetőséghez jutnak, hogy minden stílusban, a legkisebbtől a legnagyobb formációig meg tudnak nyilvánulni a jövő évadban is.


„Vegyük az első bérleti hangversenyünket. Nagyon kevesen mernék azt bevállalni, hogy a kis apparátusú, kettős kórusos, gyönyörű a cappella mise, a Rheinberger Esz-dúr mise után megbolondítja a műsort Gyöngyösi Missa Quinque – Gloriájával, s a szünet után Schubert Esz-dúr miséjét adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral. A karnagyok ritkán merik megkockáztatni, hogy ennyire különböző darabokat – a cappellát és oratóriumot – előadjanak egy hangversenyen belül. Én ezt mindig is szerettem, vonzódtam ezekhez a szélsőségekhez, és ahhoz, hogy az együttesen belüli tehetséget és sokszínűséget kiaknázzam. Nagy örömömre ezt most meg fogjuk tudni mutatni. Az együttes tagjai a legfinomabb barokk zene, régizene csoportokban éppúgy megtalálhatóak, mint egy Wagner-operában. Ennyire nagy a választék nálunk, büszke vagyok, hogy ilyen kiváló énekesekkel alkothatok” – nyilatkozta.


NFZ__berletek


Arra a kérdésre, hogy zenekarral vagy anélkül lép-e fel szívesebben a kórus, Somos Csaba elmondta: szerinte sokaknak zenekarral biztonságosabb érzés színpadra állni, de van, aki az a cappellát szereti jobban, mert olyankor a reflektorfény csak a kórusra szegeződik, úgy lehet igazán társas muzsikálást folytatni. „Az elmúlt évadban, az Olasz Intézetben mindig különböző módon álltunk fel. Lent, fönt, karéjban, hogy a kórustagok minél jobban hallják egymást, amit egy oratórium előadása esetében nem tudunk megvalósítani, mert ott két dimenzióban, síkban lépünk fel, ezért a művészek nem tudnak kapcsolatot tartani egymással” – tette hozzá.


Somos_Csaba_karnagy
Somos Csaba vezényel

A négy évvel ezelőtti terveit lépésről-lépésre sikerül megvalósítania – mondta, további célja pedig a saját lábra állás mellett az, hogy minél több felkérést kapjon az együttes külföldön is. „Ez azért nagyon nehéz, mert a mi jelenlétünk erőteljesen a Kárpát-medence magyar lakta településeinek zenei ellátását jelenti. Ebbe beletartoznak a vidéki szimfonikus zenekarok, a határon túli fellépések és a budapesti jelenlét is. Ez önmagában nem kevés koncert, feladat. Ezt szeretném sokszínűsíteni, hogy a repertoáréneklésen túl minél szélesebb és változatosabb legyen a program” ­ – mondta el Somos Csaba.


Végezetül arra a kérdésünkre, hogy melyik koncertet várja a legjobban a jövő évadban, a karvezető így válaszolt: „Kiemelném a Sebastian Weigle és Bertrand de Billy nemzetközi hírű karmesterek által dirigált koncerteket. Ők az elmúlt években vezényeltek nálunk, és maguk is azt mondták, hogy úgy jönnek legközelebb hozzánk, ha az énekkarral is dolgozhatnak. Nagy örömömre a kórushoz éppúgy fűződnek ezek a nevek, mint a zenekarhoz. Mondhatjuk, hogy igazán kóruscentrikusak lesznek ezek a koncertek. Megemlíteném még Carlo Montanarót is, akinek nagyon jó a kapcsolata az énekkarral, a jövő évadban két koncertünkön is dirigál majd. És persze nagyon várom az a cappellákat és mindig jönnek váratlan újabb felkérések is, amelyeknek kell, hogy az ember egyfajta teret hagyjon.”


MTI/Kultúra.hu

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Kulcsszavak:

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

kovacs_zsofia__a_kiallitas_kuratora

2019.05.24

Kamarakiállításon mutatja be mától Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét a Szépművészeti Múzeum. A magyar kormány támogatásával megvásárolt remekmű a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeménye.

varnegyed_kiallitas_2

2019.05.24

Ma, a régészet napján nyílik a budai Várnegyedben Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című tárlat, amelyen bejárhatjuk a 2018-ban feltárt Erdélyi bástya falait és megnézhetjük az ásatás során előkerült leletanyagot.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma