2017.09.14

Az emberekre számos olyan esemény hat, amely döntően befolyásolja a személyiségüket. Ilyen mérföldkő volt az életemben Ludovico Einaudi zenéje. Az olasz zongorista – amellett, hogy szívből játszik – nagyon inspiráló személyiség, hiszen szüntelenül feszegeti a zenei határokat, folyamatosan megújítja önmagát és a zenéjét. Mindezt élőben hallani szavakkal alig megfogalmazható.

21457531_10154840388336129_4829084906670942251_o


Az olasz származású zongoristának napjainkig huszonkét lemeze jelent meg és számos híresebb alkotásban – többek között az Életrevalók vagy a This is England című filmben és a sorozatban is – közreműködött mint zeneszerző. Hazánkban mégsem lépett még fel soha, így értehető, hogy a jegyek pillanatok alatt elfogytak a szeptember 12-ei, Müpában megtartott koncertre. A nagy érdeklődés miatt Einaudi vállalt még egy fellépést szeptember 10-re is, mely szintén teltházas volt. Kicsit tartottam is attól, mennyit vesz ki a művészből még egy koncert, és milyen hatással lesz a szeptember 12-ei koncertre mindez. Utólag azonban nem is értem, hogyan juthatott ilyesmi az eszembe.


Nem mondanám magam a klasszikus zene szakértőjének, sőt valójában nagyon sokáig kerültem is ezt a műfajt. Majd találkoztam Ludovico Einaudival, és teljesen megváltozott a zenéről – és főként a klasszikus zenéről – alkotott véleményem. Lelki szemeim előtt egy idős zongorista képe lebegett, aki kisétál a hangszere mellé és ontja magából az általam jól ismert dalokat. Így készültem a koncertre is, azonban ennél jóval többet kaptam. Pontosan ezért nagyon sokáig nem is igen tudtam, hogyan fogalmazzam meg a látottakat. Egyet mindenesetre már az elején le kell szögeznem: a koncert után már biztosan állíthatom, hogy Einaudi a 21. század egyik zenei géniusza.


21458005_10154840388146129_4866232445006841030_o


Az esten legutóbbi, 2015-ben megjelent Elements című albumának közreműködőivel lépett fel. Az elsötétített színpadon egyszer csak kigyulladtak a fények, besétált Einaudi, leült háttal a közönségnek és belekezdett az Életrevalókból már jól ismert Una Mattina című dalba. Ennél a pillanatnál még minden a megszokott módon zajlott, majd a következő daloknál felcsendült a hegedű, a nagybőgő, végül becsatlakozott egy akusztikus, majd egy elektromos gitár, ezt követően egy basszusgitár, és egyszer csak felcsendült a dob, aztán előkerült egy csörgődob is, majd a cintányér és megannyi számomra ismeretlen hangszer. Mindeközben Einaudi a zongoránál ülve vezényelte a koncertet egyetlen kézmozdulat nélkül, mégis tökéletes összhangban csendületek fel a dalok. A fények mindeközben átváltottak zöldre, kékre, majd az est végére már minden lilában úszott, és egy ütemre mozogtak még a zenekarra kivetített képek is. Az egész egy megfogalmazhatatlan csodának tűnt, úgy éreztem magam, mintha egy zenei kísérlet közepén ülnék.


21457841_10154840388461129_394215094224876301_o


A legkülönösebb élmény az egész koncert közben egy akvárium volt, amely a zongora mellett kapott helyet. A koncert alatt egyszer csak odasétált a vízzel teli akváriumhoz az egyik zenész, egy rézlapot engedett bele óvatosan, félig kihúzta, majd végighúzott rajta egy ütőt, ettől pedig egy rezonáló, dobszerű hangot adott ki a lemez – mindez párosult a zongorával és a hegedűvel. Egész egyszerűen megfogalmazhatatlan élményt nyújtott. Ezt követően hirtelen újra elaludtak a fények, majd hatalmas ováció közepette levonultak a zenészek, és Einaudi teljesen egyedül ott maradt a színpadon a zongorájával. A koncert nagy részében ő kápráztatta el a közönséget, majd újra visszatértek a zenésztársak és nagy örömömre lejátszották az Experience és a Primavera című dalokat, melyeket a közönség állva, vastapssal jutalmazott. A legmeghatóbb az egészben pedig Einaudi viselkedése volt. Egész idő alatt egyelten egyszer sem fordult meg, végig háttal zongorázott, majd amikor befejeződött a koncert, úgy állt fel és hajolt meg, mintha ez lett volna élete első koncertje, ő maga tapsolta meg a közönséget és a zenésztársait, akiket külön-külön bemutatott.


 


Az est szünet nélkül zajlott, a két és fél órát azonban még így is kevésnek éreztem, talán még kétszer ennyi ideig el tudtam volna hallgatni Einaudi játékát, amely nem csak a tehetségétől és a kísérleti szellemtől különleges. A legnagyobb varázsát ugyanis az adja, hogy mindez szívből szól.

 


Fischer Viktória

Fotó: Müpa Facebook-oldala

24900199_1539606166123076_6140405359001037300_n

2018.06.19

A Zempléni Fesztivál idén hatvan programmal és 37 helyszínnel várja a közönséget számos zempléni településen augusztus 10. és 19. között. A tíznapos rendezvénysorozaton a komolyzene és a jazz mellett nagy hangsúlyt kapnak a társművészetek is, így a tánc és a képzőművészet is szerepel a fesztivál 2018-as repertoárjában.

030_jatek_a_kastelyban_17_12_22-1024x720

2018.06.19

A most befejeződő színházi évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Nemzeti Színháznak. Az előadásokra 12 és fél ezren váltottak bérletet – hangzott el a teátrum június 18-ai évadzáró társulati ülésén Debrecenben. Az ülésen kiosztották a művészeti elismeréseket: Nívódíjat kapott Ráckevei Anna, Szakács Hajnalka, Bakota Árpád, Rózsa László színművész és Szabó K. István rendező.

_D0A8114_Copy

2018.06.19

A Várkert Bazárban június 18-án nyílt kiállítás sanghaji képzőművészek alkotásaiból, amelyek a magyar származású, de Sanghajban több épületet is tervező Hudec László emléke előtt tisztelegnek. Hudec László éppen 100 évvel ezelőtt, 1918-ban, az első világháború után szökött át Kínába, ahol végül sikeres építészént 29 évet élt.

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: június 23-án nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, és a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni. A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit az Őfelsége hadihajója, SMS Szent István – 100 éves hadisír az Adriai tenger mélyén című időszaki kiállítás. A tárlathoz kapcsolódó programokkal, hadihajós katonákkal, hagyományőrzőkkel bemutatják a korabeli matrózok életét is.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt, ezért friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is, a 443 előadást több mint 111 ezer néző látta. A 2018/2019-es évadban a színház repertoárja a #abábnemkorosztály jegyében bővül, mindhárom játszóhelyen kortárs formavilágú új produkciókkal készülnek.

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. A Laczkó Dezső Múzeumban a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása látható, Sipos Anna művészettörténész és Veszeli Lajos festőművész tárlatvezetését hallgathatják meg az érdeklődők, a Kis-Bakony Néptáncegyüttes műsorát fáklyás felvonulás, tűzugrás és táncház követi.

Neves zenekarok fellépésével jazzfesztivált, tehetséges diákok részvételével pedig improvizációs tábort rendeznek június 24. és 30. között Szombathelyen. A jazzfesztiválon többek közt fellép a The Coquette Jazz Band, a Kéknyúl, Tóth Vera és Budapest Jazz Orchestra, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Ferenc és Markus Stockhausen, valamint a Németh Ferenc Trió, amelynek vendége Eli Degibri és Joe Sanders lesz.

A városban működő közgyűjtemények, kiállítóhelyek sokszínűségét mutatják be a Múzeumok Éjszakáján Szombathelyen: a Vasi Skanzen június 23-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt, a Savaria Múzeumban és a programsorozathoz csatlakozó intézményekben pedig június 30-án szerveznek programokat. A Szombathelyi Képtárban textiltervező, iparművész és művészettörténész tart előadást: a téma a képtárban látható Textiltriennálé lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma