Ferenczy-banner

2017. március 26.
Célzó

14435401_723829147767677_2233488756730410214_o

Zrínyi Ilona alakja még ma is oly meghatározó, mint amilyen száz-kétszáz évvel ezelőtt volt. A legtöbben azonban csupán mint Munkács védőjét ismerik. Keveset tudnak arról, hogy mennyire művelt asszony volt, milyen sokat kellett szenvednie, és mégis egész élete során milyen határozott, milyen erős maradt. A Zrínyi Ilonáról készült monodráma többek között ezeket hivatott bemutatni.

kozmakata-easy-resizecom

2017.03.24

Az Artisjus dalszerzői díja 2015-ben bővült Junior kategóriával, idén pedig a korábbiaktól eltérően három díjat osztanak ki március 28-án a 30 év alatti szerzőknek. Elsősorban zeneszerzői munkásságáért kap díjat Kozma Kata, szövegírói tevékenységéért pedig Karácson Tamás, vagyis Fluor Tomi, valamint a pályája elején járó, de már több mint ígéretes Várallyay Petrát is díjazta a zsűri.

Alondra_dlp2

2017.03.22

Változatos programmal készült a Concerto Budapest a március 17-ei zeneakadémiai koncertjére. Kelemen Barnabás szólója mellett az est karmestere a mexikói Alondra de la Parra volt. A dirigensi dobogón a női nemet képviselő 36 esztendős muzsikussal, aki 2017-től az ausztráliai Queensland Szimfonikus Zenekar igazgatójaként működik, Bartókról és a hivatástudatról beszélgettünk.

nagymihaly2_600x400

2017.03.18

A Föld szinte minden szegletéből megmutat egy darabkát a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál komolyzenei programja: lappföldi, távol-keleti és dél-afrikai művészek is tiszteletüket teszik a tavasz ünnepén. A fesztivált egy neves svájci zenekar frankofón programja nyitja, és Háry János-produkcióval ünneplik Kodály Zoltán zeneszerző kettős jubileumát.

acoustic-1853573_960_720

2017.03.17

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar néhány művésze is csatlakozik a hétvégi „Bach Mindenkinek” című rendezvényhez. Az eseményt március 17. és 19. között rendezik meg Budapest mintegy 15 különböző helyszínén. A Nemzeti Filharmonikusok művészei és művészbarátai március 18-án a Fővám téri Vásárcsarnokban 11:30 órakor lépnek fel.

10869720671210630_n_masolata

2017.03.17

Új, zenei (és egyéb) ínyencségekkel teli fesztivált hívott életre a budapesti WOMEX-et és több kurrens zenei fesztivált is jegyző Hangvető a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Az április 1-jén és 2-án a Várkert Bazárba csalogató Pont Fesztivál pont olyan zenéket hoz el, melyektől garantáltan tátva marad a szánk.

Thurzo_Zoltan

2017.03.17

Egy merészen rendhagyó zongoraest helyszíne lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye március 17-én délután 18 órától. „Szereti Ön Chopint?” címmel tart előadást Thurzó Zoltán nagyváradi, Magyar Kultúra díjas zongoraművész, aki nem első alkalommal kápráztatja el a közönséget interaktív produkciójával Budapesten.

_D0A6317_Copy

2017.03.14

Vajon mi lehet a közös egy Michelin-csillagos séfben és egy világhírű zongoraművészben? Hogyan válik egy zenei utazás a közönség lelkében önismeretté? Hogyan lehet termékennyé tenni azt a talajt, amelyből a tehetségek később kivirágoznak? A Kultúra.hu György Ádám zongoraművésszel beszélgetett a ritmusok, a dallamok és a harmóniák határtalan világáról.

flute-1427650_960_720

2017.03.14

Újabb hónap – újabb izgalmas zenei repertoár! Az Óbudai Társaskör áprilisban is várja közönségét számtalan programmal, klasszikus zenével és irodalommal. Lesz gyermekkoncert, amely a varázsvilágba kalauzolja a kicsiket, emlékezhetünk Dohnányira, Bartókra, Kodályra és Esterházy Péterre, beülhetünk a Házimuzsikára, végül megtudhatjuk Lackfi Jánostól, hogy mennyi fagyállót képes meginni egy igaz magyar betyár.

dresch_mihaly_600x400
2017.03.13

Dresch Mihály nemcsak a magyar jazztörténet legkiemelkedőbb alakja, de egyben megújítója is. A Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művészt már gyermekkorában rabul ejtette a zene világa. A jazz és a népzene ötvözése elsőre talán különösnek tűnhet, mégis zseniális együttest alkotnak, amelynek megteremtője Dresch Mihály. A jazzművésszel pályája kezdetéről, a jazzről és annak hatásáról beszélgettünk.

wikipedia

2017.03.12
Arany-alkotások a szimfonikus zenében címmel tartott előadást Windhager Ákos, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos munkatársa március 9-én a Hild-villában. Windhager Ákos előadásának központi témája a hazai zenei és szépirodalmi kánon közötti kapcsolat volt Arany János irodalmi életművét illetően.

Ha a város közgyűlése megszavazza, 2018. szeptember 30-ig, vaqyis a következő színházi évad végéig meghosszabbíthatják Jordán Tamás igazgatói kinevezését a szombathelyi Weöres Sándor Színház élén, ugyanakkor új pályázatot is kíírnak az ügyvezetői állásra – ez a javaslat szerepel a testület március 27-ére összehívott rendkívüli ülésének az interneten is közzétett határozati javaslatai között.

A latin ritmusok, a sivatagi blues és a hetvenes évek pszichedelikus kísérleteinek találkozására épül az arizonai Xixa zenéje, amely március 26-án lép fel a fővárosi Dürer Kertben. Az első magyarországi koncertjére készülő zenekarban Bob Dylan egykori dobosa, a Giant Sand két jelenlegi, valamint a Calexico egykori tagjai működnek együtt.

A Müpában már az irodalom is végleg otthonra talált. A több művészeti ágat is bevonó, zenészek, művészek közreműködésével létrejövő irodalmi estek vágott változatát, a Digitális Irodalmat hallgatva bármikor betekinthetünk legnagyobb kortárs szerzőink műhelyébe. Az előadásokat ide kattintva lehet meghallgatni.

Újra együtt lép fel Deák Bill Gyula és Földes László Hobó az augusztus 13. és 20. között tartandó Kolozsvári Magyar Napokon – jelentették be egy március 23-ai kolozsvári sajtótájékoztatón a fesztivál szervezői. A sajtótájékoztatón Hobó volt a meglepetésvendég, aki elmondta: az utóbbi években vagy ő zenélt Deák Bill és zenekara vendégeként, vagy Bill volt az ő vendége. Most azonban Bill és Hobó újra együtt címen lépnek a kolozsvári közönség elé.

Bille August dán filmrendező lesz az április 16. és 23. között zajló 7. Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának zsűrielnöke. A fesztiválon bemutatják Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét és retrospektív válogatásban David Lynch filmes életművét is műsorra tűzik. A Pekingi Filmfesztiválon ötszáz filmet mutatnak be mintegy 30 filmszínházban a 16 nap alatt.

Ötéves fennállását ünnepli márciusban a hazai művészeti szcéna jelentős kommunikációs ügynöksége, a kortársPRos. A minőségi kultúra elkötelezett támogatójaként hangsúlyosan a színházi, a komolyzenei, a képző- és a táncművészeti, valamint a filmes területeken tevékenykedik, és meghatározó művészek álmait igyekszik szakmai tudással párosítva megvalósítani.

16998717_804784429670478_6826525929856118752_n_masolata

A Jazzműhely sorozat következő főszereplője Kézdy Luca, a magyar jazz középnemzedékének első számú hegedűse, aki a műfajok helyett inkább a sokszínűség mellett kötelezte el magát. Koncertje – melyre március 29-én kerül sor – is a műfaji nyitottság elve mentén épül majd fel. Az est során pedig kiváló magyar és nemzetközi vendégzenészek lesznek segítségére.

Magyarországon egyedülálló művészeti kezdeményezésként, üzleti, kulturális és diplomáciai szereplők összefogásának köszönhetően kezdte meg működését az a Magyarországi Német Művészeti Alap, amelynek elsődleges célja a német kortárs képzőművészet hazai jelenlétének erősítése és a német-magyar kulturális kapcsolatok támogatása.

A Mozaik Múzeumtúra keretében iskolai edukációs múzeumpedagógiai programsorozat indul március 21-én a XV. kerületi Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskolában. „A Mozaik Múzeumtúra program keretében a diákok számára helybe visszük a múzeumi élményeket” – fogalmazott Makranczi Zsolt, a programot összefogó Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma