Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.08.14

Kánikula, tömérdek jeges limonádé, némi sör, számtalan színpad, ezernyi zenei stílust és országot képviselő előadó. A Sziget fesztiválon egy pillanatra sem áll meg az élet, mindig van mit nézni, tenni, mindig van hova menni, szinte minden mozdulat új élményt ígér. Az augusztus 11-ei napon a 45 fok mellett többek között a Wellhellóval várt minket a buliparadicsom.

Sokan tapasztalhattuk már, hogy azokból a bulikból lesznek a legjobb élmények, melyek elsőre nem ígérkeznek jónak. Hogy miért van ez így? Mert úgy indulsz neki az estének, hogy nincsenek egetverő elvárásaid, inkább hagyod, hogy az élet sodorjon magával. Aztán egyszercsak felveszed a hely ritmusát, és olyan eseményekbe csöppensz, amelyekre abszolút nem számítottál. Nos, hasonló történt velem is, így az életrajzomba egy újabb felejthetetlen nap fejezete került, ezúttal a Szigetről.


_D0A3015_Copy


Az augusztus 11-ei, pénteki nap előzményei nem voltak túl bíztatóak. A programot böngészve aggasztóan sok volt a számomra kiolvashatatlan, kriksz-kraksz nevű előadó, ráadásul a hétvégére még vihart is jósoltak. Végül meghoztam a döntést, és mindezt egy legyintéssel félresöpörtem, mondván, sok jó és új zenével fogok megismerkedni, táncolok egyet az esőben, és különben is: szuper társasággal vágok neki a világ egyik legnépszerűbb fesztiváljának.


A pozitív gondolatok hatalmának újabb bizonyítéka volt, hogy nemcsak eső nem esett, de a nap sugarai konkrétan égették a bőröm, a levegő hullámzott a hőségtől, és valóban rengeteg új zenei és vizuális élménnyel gazdagodtam. A hallomásra ismerősen csengő számok arcot és előadót kaptak a Mando Diao és a Rubicorn személyében, a Szigeten korzózás közben pedig találkoztam spanyol és latin zenével, gólyalábon járó fesztiválarccal, uniformisba öltözött kóruslányok és kórusfiúk koncertjével, tévéből ismert humoristával, valamilyen random edzőeszközön versenyző srácokkal, bikinis csajokkal, magukat és mindenki mást vízzel spriccelő alter fazonokkal. Egy színes, igazi hawaii hangulatú forgatagba kerültem, ahol mindenki olyan természetes könnyedséggel jött-ment vagy éppen henyélt a fűben, mintha már évtizedek óta ott élne.


_D0A4316_Copy


Napszállta után csak az UV-sugárzástól menekültünk meg, a hőmérő higanyszála még makacsul tartotta magát a 35-38 fokon. Ahogy a helyszín sötétbe borult, a rendezvény egyre jobban lüktetni kezdett. Fél 10-kor aztán sikeresen megérkeztem a Petőfi Volt Színpad elé, ahol a Well fucking Hello-pólós Fluor Tomi és Diaz várta a közönséget egy fergeteges koncertre. A sárga és lila fényű villódzásban nem kellett sokáig várni, már szólt is az Apuveddmeg, a Rakpart, az Emlékszem Sopronban, a #Sohatvégetnemérős, a Sokszor volt már így és még ki tudja, mi minden. Mi, a közönség pedig, csak önfeledten táncoltunk és üvöltöttük a Wellhello-számokat a két sráccal, hogy aztán mindannyian feloldódjunk a sokszor hallott dallamokban és egy lépéssel közelebb kerüljünk a szabadsághoz, a csillagokhoz.


A közönséget figyelve végleg rádöbbentem, hogy a Wellhello a hazai zenekarok között elképesztő hírnévre tett szert, ráadásul ezt mindösszesen két-három év alatt sikerült elérniük. Bizony, a formáció csak 2014-ben állt össze, és a Rakpart című számukkal ekkor be is robbantak a köztudatba. Ezt rögtön követte az Apuveddmeg, majd egyik sláger jött a másik után, melyek egyre gyakrabban tűntek fel a rádióban, és végül a hazai közönség kíváncsi lett rájuk. Fluor Tomi persze addigra már országossá nőtt rapper-hírnévvel büszkélkedhetett – köszönhető ez a Mizu, mizu?-nak –, és Diaz is ismert dalszerző volt már a kétezres évek elején, így nagyban megkönnyítették a Wellhello-láv terjedését. És hogy miért szeretik őket azok, akik szeretik őket? Az igazi, jól sikerült zenei koktél miatt: ötletes, megjegyezhető szöveg mellyel nem mellesleg jól kifigurázzák a magyar szlenget , a könnyed hangzás és a laza imidzs. Egyszóval jól kitalálták és jól is hozzák a formát, így a koncertjük mindenki számára biztosan jó élményeket hozó, szórakoztató és kikapcsoló program.


20767964_10156661316108975_2875870497269205783_n


A rutinos fesztiválozók tudják, hogy kiváltható egy bizonyos Sziget-kártya, melyre rátehetsz egy általad meghatározott összeget, amelyből tudsz költekezni. Ezt ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Megvéded egyrészt a számládat a teljes csődtől, másrészt magadat attól, hogy úgy járj, mint én: a legégetőbb pillanatban, a legnagyobb éhség idején visszautasítsák a bankkártyádat a használati keret hiánya miatt, miközben ott csücsül rajta egy teljes, frissen elkészített gyros ára! Szóval a Sziget-kártya jó dolog, csak lehetőleg ne hagyd el. Egyébként pedig az egész fesztivál szervezését csak dicsérni tudom. Már a bejáratnál, a becsekkolást követően megszereztem a kis vörös kötésű Sziget-útlevelemet, melyből többé-kevésbé megfelelően tudtam tájékozódni a helyről, a programokról, a színpadokról, a koncertek kezdetéről és végéről, mindenről. A kisokosommal a kezemben vagy éppen a zsebemben abszolút biztonságban éreztem magam, ráadásul megkímélt egy csomó céltalan keringéstől, felesleges aggodalomtól és stressztől, így teljesen ki tudtam élvezni a nap minden pillanatát. A koncertek is, ahogy én tapasztaltam, pontosan kezdődtek és zökkenőmentesen zajlottak.


_D0A2444_Copy


Vannak, akiknek a Sziget fesztivál a második otthonuk és minden évben visszajárnak, mások viszont be nem teszik a lábukat ilyen-olyan okokból kifolyólag. Nekem szuper emlékeket adott a fesztivál, tetőtől talpig felpezsdített az ottani szabadság, és az eddig róla kialakult véleményemen is sokat változtatott. Arra pedig, hogy miért érdemes legalább egyszer az életben eljutni a Szigetre, roppant egyszerű a válasz: mert #Sohavégetnemérős.


Utóirat: Ha Jägert innál, keresd a Csónakházban!Révy Orsolya

Sziget-fotók: Csákvári Zsigmond

Wellhello-fotók: Fűrész Zsolt/Sziget Festival Official Facebook-oldala

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma