IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2017.08.14

Kánikula, tömérdek jeges limonádé, némi sör, számtalan színpad, ezernyi zenei stílust és országot képviselő előadó. A Sziget fesztiválon egy pillanatra sem áll meg az élet, mindig van mit nézni, tenni, mindig van hova menni, szinte minden mozdulat új élményt ígér. Az augusztus 11-ei napon a 45 fok mellett többek között a Wellhellóval várt minket a buliparadicsom.

Sokan tapasztalhattuk már, hogy azokból a bulikból lesznek a legjobb élmények, melyek elsőre nem ígérkeznek jónak. Hogy miért van ez így? Mert úgy indulsz neki az estének, hogy nincsenek egetverő elvárásaid, inkább hagyod, hogy az élet sodorjon magával. Aztán egyszercsak felveszed a hely ritmusát, és olyan eseményekbe csöppensz, amelyekre abszolút nem számítottál. Nos, hasonló történt velem is, így az életrajzomba egy újabb felejthetetlen nap fejezete került, ezúttal a Szigetről.


_D0A3015_Copy


Az augusztus 11-ei, pénteki nap előzményei nem voltak túl bíztatóak. A programot böngészve aggasztóan sok volt a számomra kiolvashatatlan, kriksz-kraksz nevű előadó, ráadásul a hétvégére még vihart is jósoltak. Végül meghoztam a döntést, és mindezt egy legyintéssel félresöpörtem, mondván, sok jó és új zenével fogok megismerkedni, táncolok egyet az esőben, és különben is: szuper társasággal vágok neki a világ egyik legnépszerűbb fesztiváljának.


A pozitív gondolatok hatalmának újabb bizonyítéka volt, hogy nemcsak eső nem esett, de a nap sugarai konkrétan égették a bőröm, a levegő hullámzott a hőségtől, és valóban rengeteg új zenei és vizuális élménnyel gazdagodtam. A hallomásra ismerősen csengő számok arcot és előadót kaptak a Mando Diao és a Rubicorn személyében, a Szigeten korzózás közben pedig találkoztam spanyol és latin zenével, gólyalábon járó fesztiválarccal, uniformisba öltözött kóruslányok és kórusfiúk koncertjével, tévéből ismert humoristával, valamilyen random edzőeszközön versenyző srácokkal, bikinis csajokkal, magukat és mindenki mást vízzel spriccelő alter fazonokkal. Egy színes, igazi hawaii hangulatú forgatagba kerültem, ahol mindenki olyan természetes könnyedséggel jött-ment vagy éppen henyélt a fűben, mintha már évtizedek óta ott élne.


_D0A4316_Copy


Napszállta után csak az UV-sugárzástól menekültünk meg, a hőmérő higanyszála még makacsul tartotta magát a 35-38 fokon. Ahogy a helyszín sötétbe borult, a rendezvény egyre jobban lüktetni kezdett. Fél 10-kor aztán sikeresen megérkeztem a Petőfi Volt Színpad elé, ahol a Well fucking Hello-pólós Fluor Tomi és Diaz várta a közönséget egy fergeteges koncertre. A sárga és lila fényű villódzásban nem kellett sokáig várni, már szólt is az Apuveddmeg, a Rakpart, az Emlékszem Sopronban, a #Sohatvégetnemérős, a Sokszor volt már így és még ki tudja, mi minden. Mi, a közönség pedig, csak önfeledten táncoltunk és üvöltöttük a Wellhello-számokat a két sráccal, hogy aztán mindannyian feloldódjunk a sokszor hallott dallamokban és egy lépéssel közelebb kerüljünk a szabadsághoz, a csillagokhoz.


A közönséget figyelve végleg rádöbbentem, hogy a Wellhello a hazai zenekarok között elképesztő hírnévre tett szert, ráadásul ezt mindösszesen két-három év alatt sikerült elérniük. Bizony, a formáció csak 2014-ben állt össze, és a Rakpart című számukkal ekkor be is robbantak a köztudatba. Ezt rögtön követte az Apuveddmeg, majd egyik sláger jött a másik után, melyek egyre gyakrabban tűntek fel a rádióban, és végül a hazai közönség kíváncsi lett rájuk. Fluor Tomi persze addigra már országossá nőtt rapper-hírnévvel büszkélkedhetett – köszönhető ez a Mizu, mizu?-nak –, és Diaz is ismert dalszerző volt már a kétezres évek elején, így nagyban megkönnyítették a Wellhello-láv terjedését. És hogy miért szeretik őket azok, akik szeretik őket? Az igazi, jól sikerült zenei koktél miatt: ötletes, megjegyezhető szöveg mellyel nem mellesleg jól kifigurázzák a magyar szlenget , a könnyed hangzás és a laza imidzs. Egyszóval jól kitalálták és jól is hozzák a formát, így a koncertjük mindenki számára biztosan jó élményeket hozó, szórakoztató és kikapcsoló program.


20767964_10156661316108975_2875870497269205783_n


A rutinos fesztiválozók tudják, hogy kiváltható egy bizonyos Sziget-kártya, melyre rátehetsz egy általad meghatározott összeget, amelyből tudsz költekezni. Ezt ajánlom mindenkinek a figyelmébe. Megvéded egyrészt a számládat a teljes csődtől, másrészt magadat attól, hogy úgy járj, mint én: a legégetőbb pillanatban, a legnagyobb éhség idején visszautasítsák a bankkártyádat a használati keret hiánya miatt, miközben ott csücsül rajta egy teljes, frissen elkészített gyros ára! Szóval a Sziget-kártya jó dolog, csak lehetőleg ne hagyd el. Egyébként pedig az egész fesztivál szervezését csak dicsérni tudom. Már a bejáratnál, a becsekkolást követően megszereztem a kis vörös kötésű Sziget-útlevelemet, melyből többé-kevésbé megfelelően tudtam tájékozódni a helyről, a programokról, a színpadokról, a koncertek kezdetéről és végéről, mindenről. A kisokosommal a kezemben vagy éppen a zsebemben abszolút biztonságban éreztem magam, ráadásul megkímélt egy csomó céltalan keringéstől, felesleges aggodalomtól és stressztől, így teljesen ki tudtam élvezni a nap minden pillanatát. A koncertek is, ahogy én tapasztaltam, pontosan kezdődtek és zökkenőmentesen zajlottak.


_D0A2444_Copy


Vannak, akiknek a Sziget fesztivál a második otthonuk és minden évben visszajárnak, mások viszont be nem teszik a lábukat ilyen-olyan okokból kifolyólag. Nekem szuper emlékeket adott a fesztivál, tetőtől talpig felpezsdített az ottani szabadság, és az eddig róla kialakult véleményemen is sokat változtatott. Arra pedig, hogy miért érdemes legalább egyszer az életben eljutni a Szigetre, roppant egyszerű a válasz: mert #Sohavégetnemérős.


Utóirat: Ha Jägert innál, keresd a Csónakházban!Révy Orsolya

Sziget-fotók: Csákvári Zsigmond

Wellhello-fotók: Fűrész Zsolt/Sziget Festival Official Facebook-oldala

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

ibolyanap

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

Már pénteken elkezdődik a négynapos húsvéti fesztivál a világörökségi Hollókőn. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi- és gyermekprogramok várják a látogatókat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma