2017. június 24.
Célzó

_D0A1104_Copy

A pécsi Apolló Moziban mutatták be április 13-án a Szász István rendezésében elkészült, a Szigetvár melletti Szulejmán-sírkomplexum feltárását bemutató, mintegy félórás dokumentumfilmet.

muzejfuraniko

Töttősi Flóra Púderfonja nyerte a Múzeumok Éjszakája szervezői által kiírt Be a múzeumba! pályázat zsűrijének díját, a közönségszavazás győztese pedig Szedlacsek Viktor kerékpártartója lett. A győztes tárgyakat június 24-én, a 15. Múzeumok Éjszakáján mutatják be a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM), illetve a Néprajzi Múzeumban.

_D0A5580_Copy

Nem kevesebb, mint 2500 program, 450 helyszín országszerte – hangzik a 2017-es Múzeumok Éjszakája mérlege. Idén az értékmegőrzés áll a középpontban, amelynek apropóján rögtön egy fontos bejelentéssel kezdtek: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a népi kultúra ápolására felhívva a figyelmet ismertette a Csoóri Sándor Programot, amelynek keretében idén két és fél, jövőre pedig ötmilliárd forint jut a népi kultúra erősítésére.

nologo_653

Idén júniusban a Sanghaji Önkormányzat Tájékoztatási Irodája elhozza a Global City elnevezésű kampányát Magyarországra, Budapestre. A The Amazing Shanghai (Lenyűgöző Sanghaj) címet viselő 2017-es City Campaign különböző rangos eseményeket vonultat fel, melyek között szerepel egy tematikus fotókiállítás, valamint a The Shanghai 360° elnevezésű panorámainstalláció is.

Kis_Domonkos_Mark_masolata

Megválasztották június 22-én a Váci Dunakanyar Színház ügyvezető igazgatóját. A posztra még áprilisban írtak ki pályázatot, melyre csak a korábbi igazgató, Kis Domonkos Márk nyújtotta be pályázatát. Az elbírálási eljárás részeként szakmai bizottság is véleményezte a pályázatot, a június 22-ei képviselő-testületi ülésen pedig arról döntöttek, hogy továbbra is Kis Domonkos Márk vezetheti az intézményt.

Hetedik alkalommal rendezik meg július 14. és augusztus 19. között az Egri Érsekkerti Nyári Játékokat, melyen 32 felnőtt- és 36 gyermekelőadásra várják a színházrajongókat. A programhoz kapcsolódóan augusztus 7. és 14. között a VI. Egri Nemzetközi Alkotó- és Művésztelep keretein belül 16 hazai és külföldi alkotót is vendégül lát Eger.

Az önállósodott Pécsi Balett nem tétlenkedett az elmúlt fél évben: nyáron Izraelbe és Mexikóba mennek, újra látható előadásuk az ország számos pontján, és Plácido Domingóval is egy színpadra állnak. Ez történik akkor, ha a balett-táncos valóban táncol. Egy önállósodás történetét olvashatjuk el Vincze Balázs balettigazgató tolmácsolásában.

H0621638

Megkezdődött június 21-én a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF). A június 25-éig tartó, 27 ország mintegy 400 filmjét felvonultató rendezvény programjai között retrospektív vetítések, kiállítások, könyvbemutatók mellett konferencia, workshop, fényfestés, valamint számos koncert is szerepel.

Ha valamire, hát arra a Jöjjön divatba a filmklub! sorozatnak köszönhetően már rájöttünk, hogy filmklubba járni jó. Mit jó, egyenesen fergeteges – és ezt a szót azért használjuk épp most, mert egy újonnan felfedezett hely annyira lenyűgözött minket, hogy nem találunk jobbat. Az Auróra Random filmklub elnevezésű estjén vettünk részt, ahol random filmre random zenék szóltak, az élményt pedig reméljük, sosem felejtjük el.

Huszonhét országból több mint négyszáz filmet vetítenek a június 21-én kezdődő 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon, amelynek idei díszvendége Ausztrália. Nem kérdés, hogy az ötnapos seregszemle idejére a nemzetközi animáció legjava Kecskemétre költözik, ahogy az sem, hogy a díjakat a legjobbak kapják. Cikkünkben példákkal támasztjuk alá ezt a kijelentést!

2017_MalekAndiSoulistic_IMG_7521_

Komolyzenei és jazzkoncertekkel, színházi és táncelőadásokkal, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal várja a közönséget a 26. Zempléni Fesztivál augusztus 11. és 19. között Sárospatakon és több zempléni településen – jelentették be a rendezvény június 22-ei sajtótájékoztatóján a Budapest Music Centerben.

Tánczene, rockerek, punkok, hippik, skinheadek. Hogyan élt és érzett a huszadik század második felének magyar fiatalsága? Hogyan sikerült kifejeznie ezt a korabeli zenéknek és filmeknek? Milyen küzdelmeken mentek át a feltörekvő művészek? Kiderült az A38 Hajón tartott konferencián június 21-én, ahol több, rövid lélegzetvételű előadás keretében az érdeklődők átfogó képet kaphattak a múlt század hazai művészéletéről.

Míg 1956-ban mindössze 600 televízió volt az országban, jó tíz év múlva, 1967-ben már 1 millióra ugrik a szám. A televíziózás szárba szökkent, ugyanakkor mint a magyar könnyűzene. A beatzene egyik csatornája pedig éppen a televízió és a mozi volt, a filmekben ugyanis kevesebb cenzúrával közvetíthették a zenekarok üzenetüket. Mi volt ez? Kattints, és utazz velünk a Kádár-kori filmek és beat világába!

templomi2-800x533

Megkezdődött június 23-án Komlón a 21. Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál, amelynek versenyprogramjában június 25-ig négy ország nyolc együttese méri össze tudását a mecseki városban. Az ünnepélyes megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a kórustalálkozó névadóját méltatva úgy fogalmazott: „Kodály Zoltán az alkotásaiban örökérvényű módon tudta kifejezni a magyarság lényegét”.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben zajló fejlesztések eredményeként június 22-én átadták az intézmény új kiszolgáló zónáját, amelyben állatorvosi állomás és a központi takarmánykonyha is helyet kapott. Az eseményen dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: a további fejlesztések eredményeképp olyan állatkertünk lesz, amilyen senki másnak a világon.

A Liget Budapest Projekt keretében hatmilliárd forintos beruházással felújítják a komáromi Csillag erődöt és itt mutatják be a Szépművészeti Múzeum gipsz szobormásolatait. A beruházás alapkövét június 22-én helyezték el az erőd udvarán. A kibővített komplexumban vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kap.

melankolia1

Mindannyiunkat körbevesznek legendák. Régi, feledésbe merülő, ám annál izgalmasabb történetek. Nem kell mást tennünk, csak nyitva tartani a szemünket, fülünket és kérdezni. Vagy elolvasni Fodor Veronika: Legendák a Pannónia gőzhajó fedélzetéről című könyvét. A szerző maga is különleges tárgyakat és történeteket gyűjtött történészként, valamint már gyermekként is hajóslegény nagyapjától. INTERJÚ

Nyáron sem kell lemondanunk a kortárs és klasszikus irodalomról és irodalmi programokról. A Károlyi-palota udvarán a kert gesztenyefái szolgálnak a tizenötödik PIM Nyári Fesztivál díszletéül, így június 25. és július 14. között a könnyed nyári estéken a zene, a képzőművészet és a színház lesz az irodalom társa a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Lássuk, milyen programokra érdemes eljönni!

Adott egy író, filozófus, esztéta, aki tízévesen már zeneműveket komponált, majd az irodalom felé fordult. Egy ember, aki annyira szerette a hazáját, hogy önként vállalta a szolgálatot az első világháborúban, majd a második alatt, 1944-ben elengedte a rá bízott zsidó munkaszolgálatosokat. Egy kiváló író, gondolkodó, aki életét mégis gondnokként fejezte be.

_D0A0450_Copy

„Hamar kialakult a stílusom: 1957-ben kezdtem festeni, de már az 1960-as években megvolt az egyéni, »baloghos« hangom” – vallja Balogh László. A 20. század festőóriásai körében alkotó művész már 60 éve készíti líraisággal telített festményeit. Ennek évfordulójára nyílt meg a MANK Galériában a Legújabb Képek és Rajzok című tárlata, melynek apropóján életéről, alkotásmódjáról és a művei mondanivalójáról kérdeztük a 87 éves festőt.

Mióta él irodalom a Károlyi-palota falai között? Kik azok a magyar költők, akik már a reformkorban is megfordultak az impozáns épületben? Hogy lett a véres megtorlás helyszíne a magánpalota? Milyenek voltak az első tárlatok a Petőfi Irodalmi Múzeumban? Most megtudhatod! A Múzeumok Éjszakáján nemcsak a fővárosi utcákon barangolhatsz, hanem a Kultúra.hu oldalán is sétára invitálunk. Tarts velünk!

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) egyetlen éjszakára mágikus kapuvá válik, amely új dimenziókat nyit meg. Szellemi magaslatok és mélység, fel- és alászállás, világok közötti átjáró, szent és profán: MNM mint lélekvezető! A programok már délután elkezdődnek: 15 órától túlvilági séta indul gyerekeknek és felnőtteknek.

Az idén negyven éve elhunyt Elvis Presley soha nem lépett fel Európában, mostani virtuális világkörüli „turnéján” az öreg kontinensen is hallható. A The Wonder of You című produkció, amelyben a színpadon szimfonikus zenekar kíséri a Királyt, 2018. június 6-án érkezik a Papp László Budapest Sportarénába.

Először jön Magyarországra a Foster The People: a Los Angeles-i zenekar július 4-én lép fel a Budapest Parkban. A Torches és a Supermodel című nagylemez után idén áprilisban új háromszámos EP-vel jelentkeznek. A III a július 21-én érkező Sacred Hearts Club előfutára, aminek új számait valószínűleg július 4-én az összes slágerükkel együtt mi is élőben hallhatjuk a Parkban.

Klasszikus és népzenei koncertek mellett szakvezetéses erdei séták és ismeretterjesztő előadások is várják az érdeklődőket július 1. és 9. között a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozaton. A kilenc helyszínen megvalósuló rendezvényen kiállítások, gyermekprogramok, fenntartható gazdálkodási példák, valamint helyi termékek és értékek bemutatása is szerepel.

Változatos előadásokkal, hat nagyszínpadi és négy kamaraszínházi bemutatóval várja a közönséget a 2017/2018-as évadban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház. Kirják Róbert, a színház ügyvezető igazgatója az évadot bemutató június 21-ei, szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a jövő évi szezont A sátán kutyája című Sherlock Holmes-történet premierjével nyitják szeptember 9-én, melyet Szente Vajk állított színpadra.

Az Akropolisz Táncszínház jubileumi bemutatójával június 24-én, szombaton elkezdődik a nyári kulturális programok sorozata a szegedi városháza udvarán. Először 1970-ben Vaszy Viktor kezdeményezésére szerveztek komolyzenei koncerteket a városháza neobarokk épületének udvarán. Azóta hagyomány, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok nagyszabású produkciói mellett itt is igényes programokat kínálnak a nézőknek.

Prince hajdani zenekara, a The New Power Generation (The NPG) lép fel a fesztivál zárónapján, július 15-én a Veszprém Arénában a „Celebrating Prince” turné keretében. Ezzel a bejelentéssel teljessé vált a prémium zenei fesztivál idei fellépőinek névsora a nagyszínpadon.

NPG_final_logo_with_Purple_background

Másfél év Föld körüli keringés után visszatér Budapestre a világ legnagyobb utazó „űr-gyűjteménye”, a NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó Gateway to Space kiállítás. Az emberiség legnagyobb kalandját végig kísérő expó július 1-jétől szeptember 11-éig látogatható a Millenárison, ezúttal azonban nagyobb interaktív teret és több játékot kínálva a látogatóknak.

Egyebek mellett Ábrahám Pál-, Eisemann Mihály-, Fényes Szabolcs-, Seress Rezső-dallamok és Békeffy István-, G.Dénes György-, Kellér Dezső-, illetve Nóti Károly-szövegek kerülnek terítékre az Astoria CoolTúra sorozat következő rendezvényén. Mindez június 15-én a Danubius Hotel Astoria éttermében, amely ezúttal egy múltszázad eleji kaszinó miliőjét idézi, ahol a történet két szereplője a kor nagy filmslágerein keresztül bonyolítja reménytelen, kusza, ábrándos szívügyeit.

Megjelent a 25. Telekom VOLT Fesztivál CD-je exkluzív dalokkal és számos, örök érvényű slágerrel, amelyek az elmúlt éveket idézik fel. Kizárólag ezen az albumon hallható a VOLT Allstars + Zävodi Jelszó: LOVE című dala, amelyet Demjén Ferenc tiszteletére hazai sztárok adnak elő, és a fesztivál himnusza, amelyet a Punnany Massif jegyez.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma