Tizenegy1

Tizenegy címmel nyílt meg január 23-án a Bükki Művésztelep különböző képzőművészeti ágakban tevékenykedő alkotóinak csoportos kiállítása a szentendrei MANK Galériában.

Ernie_Kovacs_NYT

Ő volt a televízió első jelentős videóművésze, a tévé első szürrealistája, a legbátrabb és legkreatívabb írója, az első és talán egyetlen szerzőegyénisége. Géniusz volt, aki a közönséget arra sarkallta, hogy a világot új módon lássa – írta róla William Henry III Pulitzer-díjas kritikus. Ernie Kovacs magyar származású amerikai komikus és színész száz éve született.

A_bilincs_a_szabadsag_legyen

„Nincs kerek magyarázat. Csak tények vannak, úgy látszik. Meg erős, átható tájak” – írja Mészöly Miklós. Ez a mottója az író születésnapja tiszteletére szervezett estnek, amelyet január 24-én 17 órakor tartanak az Országos Széchényi Könyvtárban.

A_vihar_kapujaban_HS_r

A 12. századi Kiotóban a polgárháború elől menekülő házaspár gyilkosság áldozatává válik. Az áldozatok, a tanúk és az elkövetők a kihallgatásokon újra és újra elmesélik a történetet, de mindenki másként emlékezik... Müller Péter Akutagava elbeszélései és Kuroszava filmje nyomán írt, A vihar kapujában című bűnügyi drámáját január 18-án mutatták be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

 

A hagyományos néptánc nem pusztán múltunk egy eleme: jelentése, üzenete van a ma emberének is – vallja Rémi Tünde és Appelshoffer János. A Hagyományok Háza január 21-i előadásán a többszörösen kitüntetett táncművész és koreográfus páros egész estés műsorában a magyar történelem sorsfordító eseményeit meséli el. Táncukat László Zsolt színművész magyar költők verseivel, az Ötödik évszak formáció és Dresch Mihály pedig zenével egészíti ki.

Mennyi gyerek, mennyi játék, de minden idegen. Hol van anya? Mikor jön apa? Nincs mitől félni, az óvoda csodás hely, ahol Vackor megtanul szépen enni, együtt játszani, csöndben aludni. Vagy mégse? A Vackor az óvodában bábelőadás január 20-án 10.00-kor látható a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban.

Salvador_Dali_A_halhatatlansag_nyomaban

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része, David Puyol Salvador Dalí – A halhatatlanság nyomában című dokumentumfilmje január 24-én érkezik a mozikba. A díszbemutatón, 18:30-kor és a 20:45-kor az Uránia Filmszínházban Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum munkatársa tart felvezető előadást.

Március 14-től kerül a magyar mozikba Szász Attila Apró mesék című, romantikus, történelmi thrillere, amely a második világháború utáni zűrzavaros Magyarországon játszódik. A főszerepeket Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente alakítja.

Az ötlet Mikulás Ferenc fejében született meg, a tervezés és rendezés Jankovics Marcellében. A Magyar népmesék rajzfilmsorozat indulása nem volt zökkenőmentes, de az epizódok hangulata, különleges látványvilága megragadta a nézőket. A sorozat világszerte népszerű lett: az internetre feltöltött teljes szériára a mai napig százhúsz országból több mint 67 millióan kattintottak. Mikulás Ferenccel a Magyar Demokrata beszélgetett.

Sylvain_Cambreling

A magyar közönség által is jól ismert, világhírű karmester, Sylvain Cambreling vezényli a Nemzeti Filharmonikus Zenekart csütörtökön a Müpában, pénteken pedig a Pesti Vigadóban, ahol Mozart, Beethoven és Berlioz művei szólalnak meg Szűcs Máté brácsaművész közreműködésével.

A Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját Balog József zongoraművész Gyurkó Csilla Lajtha-örököstól vette át kedden, a magyar kultúra napján Budapesten, a Márványteremben, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

03zsolnaylp1-900x600

Csaknem tízezren vettek részt két év alatt a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nkft. Kultúrával a családokért projektjében, amelyben mintegy ötszáz ingyenes programot szerveztek a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A Teleki László Alapítvány közreműködésével az elmúlt három évben a határon túl végzett műemlékfelújításokat bemutató vándorkiállítás nyílt Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében címmel kedden Ungváron, a skanzenben.

A magyar kultúra napján, kedden adták át a Debrecen Kultúrájáért Díjat a Déri Múzeum Munkácsy-termében, ahol újra együtt látható Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája.

kertesz-pim

Thomas Mann Hans Castorp élet és halál közötti történetét egy átlagos lélek tükrében akarta újraírni a szerző. Ez derül ki a Nobel-díjas magyar író első alkalommal publikált, 1959-1962-es napló- és munkajegyzeteiből, amelyeket a Berlini Művészeti Akadémia Sinn und Form című lapjának januári számában mutattak be.

Milyen volt az a valóság, amelyben az Új versek születtek? Milyen szerepet játszott Nagyvárad Ady életében, és hogyan hatott ő a környezetére? Ezek a kérdések is felvetődtek az Irodalmi Magazin Várad, Holnap, Ady című számának bemutatóján január 18-án este a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A tavaly elhunyt költő emlékére kiállítás nyílik január 20-án a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban, amely a budapesti Virág Benedek Ház tavalyi tárlatának újragondolása. Míg a budapesti kiállítás fotók, dokumentumok és személyes tárgyak segítségével követte végig a költő életútját, a Találkozások című tárlat multimédiás eszközökkel idézi meg őt.

1966

Tedd láthatóvá a láthatatlant! Egy kor hangulatát gyakran éppen az mutatja meg, ami kívül esik a fókuszon. A humor is fontos: amin nevetünk, az belénk rögzül. Mindennek van története, és ha megismered, tudatosabban alkothatsz. Többek között ezekre tanítanak bennünket a Fotóriporteri Életműdíjjal kitüntetett Urbán Tamás fotográfiái.

Sződemeter egy Szatmár megyei szórványmagyar település a mai Románia területén. A mintegy négyszáz lakosból mindössze félszázan magyarok, akik néhány esztendővel ezelőtt eltervezték, hogy épületet emelnek, amely méltó módon mutatja be a település híres szülötte, Kölcsey Ferenc életét. Az emlékház műszaki átadása már megtörtént, várhatóan nyáron meg is nyílik.

Keddtől használhatja a közönség a világ legnagyobb, érintőképernyős múzeumi LCD falát a Szépművészeti Múzeum Márvány csarnokában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával megvásárolt eszköz csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon.

Kis Hajni Last Call című munkája a legjobb rövidfilmnek járó díjat, Milorad Krstic rendezése, a Ruben Brandt, a gyűjtő pedig a Sky Arte televízió különdíját nyerte el a közép-európai filmek filmfesztiválján Triesztben. A kedd esti díjátadóján a trieszti közönség döntése alapján kapta meg a legjobb rövidfilm díját Kis Hajni Last Call című diplomafilmjéért, amely a Filmalap támogatásával, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült. Milorad Krstic egyedi látványvilágú akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő a James Bond-filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba.

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő. A STUMM433 elnevezésű, májusban megjelenő doboz lemezein az 1978-tól működő kiadó több mint ötven pop-rock formációja előadásában, saját elgondolásukban látható (kevésbé hallható) Cage 1952-ben született alkotása. Cage nagy hatású művében a ráhangolódáson, a meditáción van a hangsúly. A mű alapjaiban változtatta meg a közgondolkodást a csendről, a hangról, a kompozícióról és annak hallgatásáról. Az 1992-ben elhunyt amerikai zeneszerző, John Cage 4'33" című művét Magyarországon az Amadinda Ütőegyüttes játszotta lemezre.

Leonardo da Vinci legkorábbi, tájképet ábrázoló rajzának első tudományos vizsgálata szerint a reneszánsz mester az alkotás első vázlatát később egészítette ki részletekkel. A művet a firenzei Uffizi Képtár őrzi. Az Il Paesaggio (Tájképrajz Santa Maria delle Neve számára) című alkotás 1473-ból származik. Lehetséges, hogy Leonardo egy későbbi alkalommal visszatért a rajzhoz, amelynek jobb alsó sarkában az 1473. augusztus 5-i dátum látható, és bukolikus tájat ábrázol. Az Uffizi ritkán állítja ki az alkotást, mert annyira sérülékeny. Április 15-én viszont da Vinci városában öt hétig láthatják majd az érdeklődők, mivel halálának 500. évfordulója alkalmából ismét bemutatják. Leonardo a tájképet 21 éves korában rajzolta.

Zamárdiban július 3. és 7. között mások mellett a Chainsmokers, Tiësto, J Balvin, G-Eazy, Jess Glynne és a Rudimental is koncertet ad. Az amerikai Chainsmokers elektropop-duó első két lemeze egyaránt az első helyig jutott a Billboard listáján. A csapat nyert már Grammy-t is, Closer című dalát pedig több mint egymilliárdszor streamelték a Spotify-on. Az elektronikus zene történetének egyik legfontosabb dj-producere, az 50 éves holland Tiësto idén nyáron immár negyedszer lép a Balaton Sound színpadára. Jön a kolumbiai reggaeton énekes és rapper, J Balvin is, akárcsak napjaink egyik legfelkapottabb amerikai rap előadója, G-Eazy. A 29 éves brit énekes-dalszerző, Jess Glynne mindkét eddigi lemeze vezette a brit slágerlistát. Élő produkcióval érkezik Zamárdiba a Rudimental. Harmadszor fog játszani a Balaton Soundon a holland Nicky Romero, aki house trackjeivel vált világhírűvé. Fellép továbbá a két producer/dj kollaborációja, Tchami x Malaa, a Sophie Hawley és Weld and Tucker Halpern által alkotott amerikai duó, a Sofi Tukker, az amerikai Jauz, a szintén amerikai dj, Deorro, Alessandro Vinai és Andrea Vinai testvérpáros duója, az iráni-amerikai house/techno dj és producer, Dubfire, valamint a dán dj/producer, Martin Jensen is.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tavaly ősszel hirdetett a budakalászi Kálvária-domb hosszú távú kezelésére, élhető, közösségépítő hasznosítására kiírt pályázatra 27 pályamű érkezett. A bruttó 1,1 millió forinttal járó első díjat Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám és Vadász Balázs pályázata nyerte. A pályázók az elgondolásban a templom két kiemelt jelentőségű elemének, a szentélynek és a toronynak a tömegrekonstrukciójára tettek javaslatot. A második díjat Bódi Gergely Gergő, a harmadikat Boholy Ildikó és Németh Máté ötlete kapta. A díjazott pályaműveket bemutató kiállítás február 11-ig tekinthető meg a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár emeletén.

A József Attila Színház január 26-án mutatja be Gerhart Hauptmann Naplemente előtt című darabjátt Verebes István rendezésében. Modernkori Lear kiráy – annak minden nemessége nélkül.
gerhart-hauptmann-naplemente-elott-474-279-121068

Február 2-án családi programra várja az érdeklődőket az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, Tallián Mariann mesekönyvét mutatják be. A programon orosz népdalok tanulására, közös színezésre, és felolvasásra is sor kerül majd.

Az újévi előadások sorát egy igazi zenei unikumnak számító hangversennyel nyitja a Filharmónia Magyarország Budapesten. A Zeneakadémia Nagytermében 2019. január 30-án este Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester vezényletével és Szamosi Szabolcs orgonaművész közreműködésével játszik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar az Unikum-bérlet nyitóelőadásaként.

Bogányi Gergely a saját maga által fejlesztett zongorán ad szólóestet az MVM Koncertek - A Zongora-sorozatban szerdán a budapesti Zeneakadémián.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma