NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.06.02

Pöndörödő bükkfarost-gömbök, gyöngyházzal bevont vasmacska, rozsdás fémlemez, disznóbélből készült ablak: mesterek és tanítványok az építészet és szobrászat határmezsgyéjén egyensúlyozó szobraiból nyílt tárlat Oszthatatlan címmel az YBL Budai Kreatív Házban.

Polgar_Botond_Ejtorzo_Copy
Polgár Botond: Éjtorzó

Az Ybl Egyesület 2012 óta május 29-én, Izsó Miklós születésének 180., halála napjának 136. évfordulóján ünnepli a szobrászat napját. Ekkor indult Szoborünnep elnevezésű programsorozatuk, amelynek nyitóeseménye idén az Oszthatatlan című kiállítás. Ezen a tárlaton a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékének mesterei és tanítványai mutatkoznak be.


Igazán kvalitásos munkák szerepelnek ezen a kiállításon, mindegyik darab külön fejezetet érdemel, és habár az Ybl Budai Kreatív Ház két kiállítótere kevéssé alkalmas egy ilyen jellegű tárlat számára, ezek a munkák mégis jól érvényesülnek a térben. Nagy öröm, hogy nem zsúfolták túl a teret a szobrokkal, hagytak elegendő teret az egyes daraboknak.


Solti_Andras_Akttanulmany_Copy
Solti András: Akttanulmány

 

A munkák azonban nincsenek egymással semmilyen kapcsolatban: steril környezetben, egymástól függetlenül állnak. Pedig az alkotók – lévén, hogy egy intézményhez tartoznak, akár mesterekről, akár tanítványokról legyen szó – szoros kapcsolatban vannak egymással, az sem kizárt, hogy olykor egymás munkáiból inspirálódnak, ám az MKE Szobrász Tanszékének szerves szövedéke a tárlatban nem érzékelhető.


A mesterek és tanítványaik szobrai egymástól külön kiállítótérben találhatók, így nincs lehetőség arra, hogy a hallgató munkáját összevessük az oktatóéval, pedig biztosan izgalmas párhuzamokat fedezhetnénk fel.


_D0A7604_Copy
Menasági Péter: Natura naturans


A június 21-ig látható kiállítás alkotásait tartalmazó füzetecskében már ez az elrendezés érvényesül, tehát a mester és a tanítványok művei egy lapon szerepelnek.


A hiányérzetet a munkák nagyszerűsége feledteti. A földszinti terem egyik kiemelkedő munkája Menasági Péter Natura naturans című összetett műve: a két objektből álló térinstalláció különlegessége az anyaghasználatban rejlik. A bükkfa hasábból vékony, ívelt, finoman hajló, pöndörödő szálakat az alkotó gömbökké rendezte. Az érzékeny fahasíték organikussága, törékenysége fűre emlékeztető látványt nyújt, a neutrális szín pedig transzcendens megjelenést ad az objekteknek.


Karmo_Zoltan_Dombormu-effektus_Copy
Karmó Zoltán Dombormű-effektus


Gálhidy Péter Az című, vasmacskára emlékeztető szobra a tér közepén áll, mindenféle posztamens nélkül, izgalmas téri-formai helyzetet teremtve. A műnél nemcsak a méretbeli léptékváltás figyelemfelkeltő, hanem a szoborvázra applikált apró gyöngyházpikkelyek is, amelyek esztétizálják a munkát, miközben a hableánytól a korallokig különféle asszociációkat idéznek fel.


A mesterek munkái között szerepel még Karmó Zoltán minimalista-konstruktív fali szobra, egy hasított és külső részével kifelé hajlított rozsdás fémlemez, amely a dombormű, szobor és épületplasztika határán egyensúlyoz.


Szabo_Adam_Kanyon_Y-nak_Copy
Szabó Ádám Kanyon Y-nak


Szabó Ádám Kanyon Y-nak című műve egy videó és egy objekt duójából álló land-art dokumentáció. A felvételen nyomon követhetjük, ahogyan a medret mélyítő és a hordaléképítő tevékenységek összeérnek, az elkészült szobron pedig ennek a folyamatnak az eredményét láthatjuk. A szobor érdekességét a természet környezetformáló erejének és a művészi kéz anyagot átalakító teljesítményének egybemosása adja.


A tanítványok munkái között Szabó Ádám tanítványa, Kocsis Barbara Határeset című szobrán is felsejlik az összemosás: ő a mesterséges és rideg vonatablakot az organikus szövetű disznóbéllel applikálta egybe. A bél üvegablakként funkcionál ebben a munkában, hátulról való megvilágítása pedig érdekes fényeket és izgalmas mintázatot ad a szobornak.


Kocsis_Barbara_Hatareset_Copy
Kocsis Barbara: Határeset


Nagy Dániel egy figurális és egy absztrakt munkával is szerepel ezen a kiállításon: míg az Idős nő portréján inkább az alkotó technikai felkészültségét lehet tetten érni, addig a Héj című szobra már az alkotó egyéniségét, stílusát is engedi láttatni. Figyelemre méltó, ahogyan az acéllemezeket úgy hajlítja és helyezi egymásra, hogy azok egy gömb érzetét adják.


Combarro Petra Inez Batyu című szobrán a mester Szabó Ádám munkájának organiskussága, finom megmunkáltsága köszön vissza, míg Farkas Lucián festett gipszlemezén az oktató Menasági Péterre is jellemző bravúros anyagmegmunkálással találkozunk: a lemezen alig érezhető domborulatok és karcolatok jelennek meg, amelyek érzékivé teszik a felületet.


Nagy_Daniel_Hej__2_Copy
Nagy Dániel: Héj


A szobrokban közös, hogy valamilyen módon reflektálnak a szobrászat és az építészet kapcsolatára is. Többségük megpróbálja közelíteni egymáshoz a két művészeti ágat, így épületszerű szoborként vagy szoborszerű épületként viselkednek.


Kocsis Katica

Fotók: Csákvári Zsigmond/kultura.hu

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

A Pozsonyi úti Református Templom altemplomának felújított színpadán szeptember 22-én 19 órától láthatja a közönség Pozsgai Zsolt múltidéző darabját. A Mátyás és Janus című dráma Magyarországon játszódik 1472-ben. Mátyás király régen látott hatalommá növeli az országot. És ekkor váratlanul kitör egy lázadás. Janus Pannonius, a király egyik legkedvesebb barátja és Vitéz János, aki Mátyás nevelője volt, szövetkezik ellene.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma