2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.06.02

Pöndörödő bükkfarost-gömbök, gyöngyházzal bevont vasmacska, rozsdás fémlemez, disznóbélből készült ablak: mesterek és tanítványok az építészet és szobrászat határmezsgyéjén egyensúlyozó szobraiból nyílt tárlat Oszthatatlan címmel az YBL Budai Kreatív Házban.

Polgar_Botond_Ejtorzo_Copy
Polgár Botond: Éjtorzó

Az Ybl Egyesület 2012 óta május 29-én, Izsó Miklós születésének 180., halála napjának 136. évfordulóján ünnepli a szobrászat napját. Ekkor indult Szoborünnep elnevezésű programsorozatuk, amelynek nyitóeseménye idén az Oszthatatlan című kiállítás. Ezen a tárlaton a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékének mesterei és tanítványai mutatkoznak be.


Igazán kvalitásos munkák szerepelnek ezen a kiállításon, mindegyik darab külön fejezetet érdemel, és habár az Ybl Budai Kreatív Ház két kiállítótere kevéssé alkalmas egy ilyen jellegű tárlat számára, ezek a munkák mégis jól érvényesülnek a térben. Nagy öröm, hogy nem zsúfolták túl a teret a szobrokkal, hagytak elegendő teret az egyes daraboknak.


Solti_Andras_Akttanulmany_Copy
Solti András: Akttanulmány

 

A munkák azonban nincsenek egymással semmilyen kapcsolatban: steril környezetben, egymástól függetlenül állnak. Pedig az alkotók – lévén, hogy egy intézményhez tartoznak, akár mesterekről, akár tanítványokról legyen szó – szoros kapcsolatban vannak egymással, az sem kizárt, hogy olykor egymás munkáiból inspirálódnak, ám az MKE Szobrász Tanszékének szerves szövedéke a tárlatban nem érzékelhető.


A mesterek és tanítványaik szobrai egymástól külön kiállítótérben találhatók, így nincs lehetőség arra, hogy a hallgató munkáját összevessük az oktatóéval, pedig biztosan izgalmas párhuzamokat fedezhetnénk fel.


_D0A7604_Copy
Menasági Péter: Natura naturans


A június 21-ig látható kiállítás alkotásait tartalmazó füzetecskében már ez az elrendezés érvényesül, tehát a mester és a tanítványok művei egy lapon szerepelnek.


A hiányérzetet a munkák nagyszerűsége feledteti. A földszinti terem egyik kiemelkedő munkája Menasági Péter Natura naturans című összetett műve: a két objektből álló térinstalláció különlegessége az anyaghasználatban rejlik. A bükkfa hasábból vékony, ívelt, finoman hajló, pöndörödő szálakat az alkotó gömbökké rendezte. Az érzékeny fahasíték organikussága, törékenysége fűre emlékeztető látványt nyújt, a neutrális szín pedig transzcendens megjelenést ad az objekteknek.


Karmo_Zoltan_Dombormu-effektus_Copy
Karmó Zoltán Dombormű-effektus


Gálhidy Péter Az című, vasmacskára emlékeztető szobra a tér közepén áll, mindenféle posztamens nélkül, izgalmas téri-formai helyzetet teremtve. A műnél nemcsak a méretbeli léptékváltás figyelemfelkeltő, hanem a szoborvázra applikált apró gyöngyházpikkelyek is, amelyek esztétizálják a munkát, miközben a hableánytól a korallokig különféle asszociációkat idéznek fel.


A mesterek munkái között szerepel még Karmó Zoltán minimalista-konstruktív fali szobra, egy hasított és külső részével kifelé hajlított rozsdás fémlemez, amely a dombormű, szobor és épületplasztika határán egyensúlyoz.


Szabo_Adam_Kanyon_Y-nak_Copy
Szabó Ádám Kanyon Y-nak


Szabó Ádám Kanyon Y-nak című műve egy videó és egy objekt duójából álló land-art dokumentáció. A felvételen nyomon követhetjük, ahogyan a medret mélyítő és a hordaléképítő tevékenységek összeérnek, az elkészült szobron pedig ennek a folyamatnak az eredményét láthatjuk. A szobor érdekességét a természet környezetformáló erejének és a művészi kéz anyagot átalakító teljesítményének egybemosása adja.


A tanítványok munkái között Szabó Ádám tanítványa, Kocsis Barbara Határeset című szobrán is felsejlik az összemosás: ő a mesterséges és rideg vonatablakot az organikus szövetű disznóbéllel applikálta egybe. A bél üvegablakként funkcionál ebben a munkában, hátulról való megvilágítása pedig érdekes fényeket és izgalmas mintázatot ad a szobornak.


Kocsis_Barbara_Hatareset_Copy
Kocsis Barbara: Határeset


Nagy Dániel egy figurális és egy absztrakt munkával is szerepel ezen a kiállításon: míg az Idős nő portréján inkább az alkotó technikai felkészültségét lehet tetten érni, addig a Héj című szobra már az alkotó egyéniségét, stílusát is engedi láttatni. Figyelemre méltó, ahogyan az acéllemezeket úgy hajlítja és helyezi egymásra, hogy azok egy gömb érzetét adják.


Combarro Petra Inez Batyu című szobrán a mester Szabó Ádám munkájának organiskussága, finom megmunkáltsága köszön vissza, míg Farkas Lucián festett gipszlemezén az oktató Menasági Péterre is jellemző bravúros anyagmegmunkálással találkozunk: a lemezen alig érezhető domborulatok és karcolatok jelennek meg, amelyek érzékivé teszik a felületet.


Nagy_Daniel_Hej__2_Copy
Nagy Dániel: Héj


A szobrokban közös, hogy valamilyen módon reflektálnak a szobrászat és az építészet kapcsolatára is. Többségük megpróbálja közelíteni egymáshoz a két művészeti ágat, így épületszerű szoborként vagy szoborszerű épületként viselkednek.


Kocsis Katica

Fotók: Csákvári Zsigmond/kultura.hu

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

Fischl_Monika_R

2019.07.18

A Budapesti Operettszínházban az évad női főszereplőjévé Fischl Mónikát választották Fényes Szabolcs Maya című operettjében nyújtott alakításáért. A művésznő épp csak túlvan a Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott Csárdáskirálynőn, gőzerővel készül a Budavári Palotakoncertekre. Az ősszel a kőszínházban is debütáló örökzöld főszerepe, Vereczki Szilvia nem ismeretlen feladat a számára, hiszen 2009-es alakításáért Artisjus-díjat nyert.

gluckfrigyes

2019.07.18

Glück Frigyes a századfordulós Budapest egyik legjobb szállodája, a Pannónia tulajdonosa volt, és híresen jó konyhát vezetett. Törzsvendégei közé tartozott az úri osztály és a művészvilág számos jeles alakja, mint Ady Endre, Bródy Sándor vagy éppen Podmaniczky Frigyes. Azt azonban kevesen tudják, hogy a művészeti életben több tisztséget is betöltő Glück páratlan műgyűjteménnyel rendelkezett.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Megnyílt Jávor Piroska Hetvenöt című kiállítása a szentendrei ÚjMűhely Galériában. A tárlat a Szentendrei Új Művésztelepen élő festő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló festményei lesznek láthatók. A kiállítás augusztus 11-ig lesz látható.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma