15_eves

2015.07.06
Szíjjártó Anita

Utolsó nap. Valami véget ér. Akkor adjunk neki! – ezzel a gondolattal indultam el a fesztiválra szombaton. Nem jelentettek teltházat a szervezők, de majdnem biztos voltam benne, hogy csaknem olyan sokan lesznek, mint pénteken. Hiszen sztárfellépőkben a VOLT zárónapján sem volt hiány: Ákos, John Newman és Fatboy Slim szórakoztatta a közönséget. Egész ügyesen.

Ám mielőtt rátérnék a koncertekre, társadalmi kötelességem szót ejteni a délutánról: 14 órakor ugyanis Áder János köztársasági elnök tartott előadást a fesztivál területén az Élő Bolygónk klímavédelmi kampányról. Arra számítottam, ez is olyan „kocka” előadás lesz, mint amilyet politikusok szoktak tartani – és amilyeneket, lássuk be, el is várunk tőlük –, de szerencsére nem így történt. A köztársasági elnök kvízmesterként három önként jelentkezőt hívott a színpadra, és tett fel olyan kérdéseket nekik, minthogy vajon 10 perc zuhanyzáshoz hány liter vizet használunk (egyébként 160–190 litert) vagy egy farmer előállításához hány liter vízre van szükségünk – az eredmény sokkoló: 7600 liter kell hozzá.


IMGP0481
Áder János


Áder János elmondta az igen népes – magam is meglepődtem – közönségének, hogy kampányt indított az elobolygonk.hu honlapon, ezzel csatlakozva Al Gore kezdeményezéséhez. A volt amerikai elnök célja egymilliárd aláírást gyűjteni a decemberi, Párizsban rendezendő klímacsúcsig annak érdekében, hogy a döntéshozók felelősségteljes álláspontra jussanak a globális klímaváltozással kapcsolatban. A köztársasági elnök a jelenlévőket is támogatásra buzdította – nemcsak kéréssel, hanem képekkel is. Olyan fotókat mutatott ugyanis, amelyek hőhullámok, aszályok, árvizek, viharok és légszennyezés okozta károkat ábrázoltak. A világ minden tájáról „hozott” katasztrófákat, és szóba került a 2013. júniusi budapesti árvíz is, amikor 894 cm magasra emelkedett a vízszint, holott a II. világháború előtt nyolc méternél nem volt magasabb, illetve felidézte a nem is olyan régi, június 9-ei hatalmas esőzést is. Az előadása végén arra kért mindenkit, szánjunk fél percet a bolygónkra és regisztráljunk a honlapon. Azt hiszem, fogok.


IMGP0663
Ákos


No, de mivel ez alapvetően egy vidám cikk – még akkor is, ha a búcsúnapról szól –, inkább az örömteli eseményekről írok. Mint mondjuk Ákos koncertje. Nem vagyok rajongó, nem szoktam Ákost hallgatni, ismerem, elismerem, ennyi. Elmentem a koncertre, mert a fotós kollégám lőtt róla pár képet, de nem szándékoztam maradni. Aztán végül mind a ketten ott ragadtunk. Óriási show-t csinált a gatyarohasztó meleg ellenére. (Bár az kicsit sok volt, hogy minden percben az arcomba tolták: „Helló, az Adidas támogatott minket, nézd a pólónkat, a cipőmet, a dzsekimet!” Ezt azonban megbocsátom, mert tényleg nagyon rendben volt a koncert.) Elektronikusra vette a figurát, a régi számokat is átdolgozták ilyen stílusúra, a főszerepet a szintetizátorok játszották, de egyáltalán nem zavart. Jó volt a hangulat, Ákos rendületlenül tartotta a kapcsolatot a közönséggel, nem voltak sztárallűrjei – oké, három váltás ruhát vonultatott fel a színpadon, de ezt betudom annak, hogy nagyon meleg volt… Nem hittem, hogy valaha ezt fogom mondani: tudtam volna még hallgatni őt és ugrabugrálni a dalaira és énekelni a szövegeit. Merthogy azok tényleg zseniálisak. Megkockáztatom: a késő esti sávban – mondjuk, John Newman idejében – lett volna a helye.


IMGP0714
John Newman


Aki egyébként Ákos után bolondította a közönséget. Újember Jani – ahogy Janklovics Péter olyan találóan megfogalmazta a koncert előtti VOLT-spotban. Számomra tényleg új ember volt: hallottam már róla, ismerem a Love Me Again című számát – ki ne ismerné? –, ám mivel nem sok köze van a rockzenéhez, nem készültem sem I love you, John!-feliratú táblákkal, sem azzal, hogy ott fogok csápolni az első sorban. Jól is tettem. Drága fiú – mert nem tudok mást mondani rá, ugyanis 25 éves, de annyira kölyökképű, hogy kinéz 18-nak – késett rendesen, aztán úgy jött be a színpadra, mint akire a lépcsőn ráborítottak egy vödör vizet. Nem vagyok benne biztos, hogy nem tolt valamit a backstage-ben, persze szigorúan ellenőrzött keretek között… Az kétségtelen, hogy remekül mozgott, hajazott icipicit Elvis Presley-re – a fotós kollégám szerint Michael Jackson is befigyelt –, de a számai olyan semmilyenek, a koncertje pedig lapos volt. Persze, egy-egy számára rázta a fejét a tisztelt hallgatóság, de a dalok közti óriási szünetek számomra megmérgezték a produkciót. Volt egy pillanat, amikor azt hittem, vége, közben csak kifújta a levegőt a következő nagy ugrabugra előtt. Nem is tudtam végighallgatni, de még végignézni sem, mert azt hittem, összeesik a színpadon… Sajnos, ő nem győzött meg.


IMGP0768
Fatboy Slim


Nem úgy, mint Fatboy Slim, becsületes nevén Norman Cook. Ő csúcs volt. Tudom, már harmadszorra írom, de: alapvetően az ő zenéje sem tartozik a kedvenceim közé. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy kamaszkorom egyik meghatározó filmje, A csaj nem jár egyedül egyik száma (The Rockafeller Skank) hozzá kötődik, amelyet viszont nagyon szeretek – hála, fel is „csendült” a koncerten. Bármennyire nem az én ízlésem alapvetően, el kell ismernem, fergeteges partyt kanyarított. Amikor az Eat, Sleep, Rave, Repeat kitört a hangszórókból, elkezdődött a tombolás. A közönség ugrált, az előttem táncoló lány majd’ kiugrott a cipőjéből, annyira ropta. Az is nagyon jó volt, hogy a kivetítőn – a különböző képek mellett – a dalok megjegyezhető mennyiségű szövege is feltűnt, így egy csapásra tudta mindenki, mit kell teljes torokból üvöltenie. Az érzést, amelyet a tömeg extázisa, Fatboy Slim pörgése és a gyomorig ható basszus okozott, nem lehet leírni. Csak átélni...


Még csak el sem tudtam búcsúzni. Erre gondoltam, amikor hajnalban a szállás felé taxiztam, miközben fiatalok vonultak az úton hátizsákokkal, kicsit illuminált állapotban a vasútállomás felé. Valami véget ért. Tudtam ezt. Ám később rájöttem: mindig jön új és újabb, csak ki kell várni.


(Fotók: Vargacz Alexandra)

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Egy amerikai kutatócsoport sikeresen fejlesztett ki egy módszert, melynek segítségével megsütötték az egyiptomi leletekből kivont kovásszal az egykori piramisépítők kenyerét. Az ötletadó Seamus Blackley fizikus, az Xbox atyja volt, aki szabadidejében szívesen kísérletezik vadkovászból készült kenyerekkel. A Queenslandi Egyetem régészével és az Iowai Egyetem mikrobiológusával kezdett ősi mikroorganizmusok után kutatni, majd egy speciális eljárással az ókori agyagedényekben fennmaradt maradványok mintáiból kovászt nyertek ki, amellyel nemrégiben sikerült kenyeret készíteni. Az ősi tárolóedényekben talált szerves anyagok nyomainak elemzése sokat elárulhat a letűnt korok étrendjéről és életmódjáról.

A különleges szerkezetekkel ellátott Aston Martin DB5 sportkocsi 6,385 millió dollárért kelt el a kaliforniai Montereyben. Az ezüstszürke autó egyetlen Bond-filmben sem bukkant fel, de megegyezik azzal, amelyet 007 a Goldfingerben (1964) és a Tűzgolyóban (1965) vezetett. A brit titkosügynök számára 13 módosítást hajtottak végre a kocsin, sárvédőibe gépfegyvereket szereltek, keréktárcsáiban gumilyukasztók bújnak meg, hátsó ablakát fel-le húzható golyóálló ernyő védi.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

Szathmary_Zsigmond

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma