hangf_spotify_banner_728x90

2015.07.06
Szíjjártó Anita

Utolsó nap. Valami véget ér. Akkor adjunk neki! – ezzel a gondolattal indultam el a fesztiválra szombaton. Nem jelentettek teltházat a szervezők, de majdnem biztos voltam benne, hogy csaknem olyan sokan lesznek, mint pénteken. Hiszen sztárfellépőkben a VOLT zárónapján sem volt hiány: Ákos, John Newman és Fatboy Slim szórakoztatta a közönséget. Egész ügyesen.

Ám mielőtt rátérnék a koncertekre, társadalmi kötelességem szót ejteni a délutánról: 14 órakor ugyanis Áder János köztársasági elnök tartott előadást a fesztivál területén az Élő Bolygónk klímavédelmi kampányról. Arra számítottam, ez is olyan „kocka” előadás lesz, mint amilyet politikusok szoktak tartani – és amilyeneket, lássuk be, el is várunk tőlük –, de szerencsére nem így történt. A köztársasági elnök kvízmesterként három önként jelentkezőt hívott a színpadra, és tett fel olyan kérdéseket nekik, minthogy vajon 10 perc zuhanyzáshoz hány liter vizet használunk (egyébként 160–190 litert) vagy egy farmer előállításához hány liter vízre van szükségünk – az eredmény sokkoló: 7600 liter kell hozzá.


IMGP0481
Áder János


Áder János elmondta az igen népes – magam is meglepődtem – közönségének, hogy kampányt indított az elobolygonk.hu honlapon, ezzel csatlakozva Al Gore kezdeményezéséhez. A volt amerikai elnök célja egymilliárd aláírást gyűjteni a decemberi, Párizsban rendezendő klímacsúcsig annak érdekében, hogy a döntéshozók felelősségteljes álláspontra jussanak a globális klímaváltozással kapcsolatban. A köztársasági elnök a jelenlévőket is támogatásra buzdította – nemcsak kéréssel, hanem képekkel is. Olyan fotókat mutatott ugyanis, amelyek hőhullámok, aszályok, árvizek, viharok és légszennyezés okozta károkat ábrázoltak. A világ minden tájáról „hozott” katasztrófákat, és szóba került a 2013. júniusi budapesti árvíz is, amikor 894 cm magasra emelkedett a vízszint, holott a II. világháború előtt nyolc méternél nem volt magasabb, illetve felidézte a nem is olyan régi, június 9-ei hatalmas esőzést is. Az előadása végén arra kért mindenkit, szánjunk fél percet a bolygónkra és regisztráljunk a honlapon. Azt hiszem, fogok.


IMGP0663
Ákos


No, de mivel ez alapvetően egy vidám cikk – még akkor is, ha a búcsúnapról szól –, inkább az örömteli eseményekről írok. Mint mondjuk Ákos koncertje. Nem vagyok rajongó, nem szoktam Ákost hallgatni, ismerem, elismerem, ennyi. Elmentem a koncertre, mert a fotós kollégám lőtt róla pár képet, de nem szándékoztam maradni. Aztán végül mind a ketten ott ragadtunk. Óriási show-t csinált a gatyarohasztó meleg ellenére. (Bár az kicsit sok volt, hogy minden percben az arcomba tolták: „Helló, az Adidas támogatott minket, nézd a pólónkat, a cipőmet, a dzsekimet!” Ezt azonban megbocsátom, mert tényleg nagyon rendben volt a koncert.) Elektronikusra vette a figurát, a régi számokat is átdolgozták ilyen stílusúra, a főszerepet a szintetizátorok játszották, de egyáltalán nem zavart. Jó volt a hangulat, Ákos rendületlenül tartotta a kapcsolatot a közönséggel, nem voltak sztárallűrjei – oké, három váltás ruhát vonultatott fel a színpadon, de ezt betudom annak, hogy nagyon meleg volt… Nem hittem, hogy valaha ezt fogom mondani: tudtam volna még hallgatni őt és ugrabugrálni a dalaira és énekelni a szövegeit. Merthogy azok tényleg zseniálisak. Megkockáztatom: a késő esti sávban – mondjuk, John Newman idejében – lett volna a helye.


IMGP0714
John Newman


Aki egyébként Ákos után bolondította a közönséget. Újember Jani – ahogy Janklovics Péter olyan találóan megfogalmazta a koncert előtti VOLT-spotban. Számomra tényleg új ember volt: hallottam már róla, ismerem a Love Me Again című számát – ki ne ismerné? –, ám mivel nem sok köze van a rockzenéhez, nem készültem sem I love you, John!-feliratú táblákkal, sem azzal, hogy ott fogok csápolni az első sorban. Jól is tettem. Drága fiú – mert nem tudok mást mondani rá, ugyanis 25 éves, de annyira kölyökképű, hogy kinéz 18-nak – késett rendesen, aztán úgy jött be a színpadra, mint akire a lépcsőn ráborítottak egy vödör vizet. Nem vagyok benne biztos, hogy nem tolt valamit a backstage-ben, persze szigorúan ellenőrzött keretek között… Az kétségtelen, hogy remekül mozgott, hajazott icipicit Elvis Presley-re – a fotós kollégám szerint Michael Jackson is befigyelt –, de a számai olyan semmilyenek, a koncertje pedig lapos volt. Persze, egy-egy számára rázta a fejét a tisztelt hallgatóság, de a dalok közti óriási szünetek számomra megmérgezték a produkciót. Volt egy pillanat, amikor azt hittem, vége, közben csak kifújta a levegőt a következő nagy ugrabugra előtt. Nem is tudtam végighallgatni, de még végignézni sem, mert azt hittem, összeesik a színpadon… Sajnos, ő nem győzött meg.


IMGP0768
Fatboy Slim


Nem úgy, mint Fatboy Slim, becsületes nevén Norman Cook. Ő csúcs volt. Tudom, már harmadszorra írom, de: alapvetően az ő zenéje sem tartozik a kedvenceim közé. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy kamaszkorom egyik meghatározó filmje, A csaj nem jár egyedül egyik száma (The Rockafeller Skank) hozzá kötődik, amelyet viszont nagyon szeretek – hála, fel is „csendült” a koncerten. Bármennyire nem az én ízlésem alapvetően, el kell ismernem, fergeteges partyt kanyarított. Amikor az Eat, Sleep, Rave, Repeat kitört a hangszórókból, elkezdődött a tombolás. A közönség ugrált, az előttem táncoló lány majd’ kiugrott a cipőjéből, annyira ropta. Az is nagyon jó volt, hogy a kivetítőn – a különböző képek mellett – a dalok megjegyezhető mennyiségű szövege is feltűnt, így egy csapásra tudta mindenki, mit kell teljes torokból üvöltenie. Az érzést, amelyet a tömeg extázisa, Fatboy Slim pörgése és a gyomorig ható basszus okozott, nem lehet leírni. Csak átélni...


Még csak el sem tudtam búcsúzni. Erre gondoltam, amikor hajnalban a szállás felé taxiztam, miközben fiatalok vonultak az úton hátizsákokkal, kicsit illuminált állapotban a vasútállomás felé. Valami véget ért. Tudtam ezt. Ám később rájöttem: mindig jön új és újabb, csak ki kell várni.


(Fotók: Vargacz Alexandra)

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

kovacs_zsofia__a_kiallitas_kuratora

2019.05.24

Kamarakiállításon mutatja be mától Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét a Szépművészeti Múzeum. A magyar kormány támogatásával megvásárolt remekmű a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeménye.

varnegyed_kiallitas_2

2019.05.24

Ma, a régészet napján nyílik a budai Várnegyedben Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című tárlat, amelyen bejárhatjuk a 2018-ban feltárt Erdélyi bástya falait és megnézhetjük az ásatás során előkerült leletanyagot.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma