15_eves

2015.05.05
Weninger Andrea

Az MTVA óriási sikerrel futó komolyzenei tehetségkutató műsora, a Virtuózok különleges együttműködésbe kezd a Várkert Bazárral: a tavaly megújult épületegyüttes fog otthont adni a Virtuózok koncertjeinek, de próbák, workshopok és szakmai programok helyszínéül is szolgál majd.

A világ első komolyzenei tehetségkutatója, a Virtuózok producerei - Peller Mariann és Vadász Dániel - szerették volna a klasszikus zenét minél több emberhez eljuttatni, így a műsor célja nem csupán a tehetséges gyerekek felfedezése volt, hanem az is, hogy ennek a műfajnak a szépségét szélesebb rétegekkel is megismertessék.


A Virtuózokban megismert tehetséges gyerekeknek hála, a kezdeményezés gyakorlatilag mozgalmat teremtett, amely túlnőtt a zenei élet területén, és amelynek legújabb állomását a Várkert Bazárral való együttműködés jelenti. Ennek részleteit Peller Mariann producer, L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Gyutai Csaba, a Várgondnokság ügyvezető igazgatója, valamint Batta András, a Kis Virtuózok Alapítvány kuratóriumi tagja ismertette a május 5-i sajtótájékoztatón.


virtuozokvarkert1


A Várbazárban a Virtuózok koncertjeire egy legmodernebb technikával felszerelt helyszínen kerülhet sor, az épület ugyanakkor komoly múltat és értéket is képvisel. Nem véletlen, hogy a sorozat a Klasszikusok találkozása címet kapta. A koncerteken kívül a Várkert Bazár ad majd otthont a próbáknak, a workshopoknak és a szakmai programoknak is.


A hamarosan induló koncertsorozat célja, hogy a tehetségkutatóban felfedezett gyerekek sokoldalúságát még közelebb hozza a nézőkhöz. A koncerteken a klasszikus zene, az értékes, minőségi crossover műfajok együttműködését is bemutatják majd, méghozzá olyan népszerű hazai és nemzetközi sztárokkal való együtt zenélésben, akik a műsor vendégei voltak, vagy lesznek a második szériában. Az első koncertre június 7-én kerül sor a Virtuózok gálahangversenyével.


virtuozokvarkert2


A zenei programokon túl egy különleges, interaktív kiállításnak is otthont ad a Várkert Bazár Déli Palotája, ahol a klasszikus zene régi és új rajongóinak a dallamok sokszínűségét és a zene egységes nyelvét szeretnék bemutatni. Az idelátogatók közelebbről megismerhetik az első széria összes fontos szereplőjét, illetve a hangszereket is. Lehetőségük lesz belekóstolni az egyes hangszerek világába, sőt, ki is próbálhatják azokat. Próbát tehetnek a zeneszerzéssel, a hangszeren játszók pedig megtapasztalhatják, hogy milyen egy nagyzenekarral szólistaként együttműködni. Az augusztus végén nyíló kiállítás a tévéműsor készítésének kulisszatitkaiba is bepillantást enged majd.


Fotó: Csákvári Zsigmond

Kulcsszavak: VirtuózokVárkert BazárMTVA

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma