IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.09.11

Bármennyire is szentimentálisan hangzik, a legelső és legfontosabb szó, amely a Virtuózok szeptember 7-ei koncertjét kifejezi: az a szeretet. A tehetségkutató műsor győztes fiataljainak érezniük kellett, hogy a közönség nem egyszerűen kíváncsi rájuk, hanem csodálja tehetségüket, izgul értük, és igen: őszintén megszerette őket a televíziós verseny során.

virtuózok.zip
Teo Gertler
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató igazi sikerét a műsor ismertségével lehet mérni. Azzal, hogy már 2016-ban is hétezer ember előtt adtak klasszikus zenei koncertet a felfedezett gyerekek. „Többen is bele-beletapsoltak a művekbe, és ez jelezte, hogy azok is eljöttek meghallgatni a tehetségeket, akik korábban nem jártak hasonló programon” – mondta el nekünk Peller Mariann, a műsor producere, akivel tavaly készítettünk nagyinterjút (ITT lehet olvasni). A Virtuózok népszerűsége azóta is töretlen. Az idei, szeptember 7-ei koncertre ismét tömegek voltak kíváncsiak, és ismét bele-beletapsoltak a darabokba. Én a barátnőmmel érkeztem, és számunkra is hamar nyilvánvalóvá vált a körülöttünk ülő nézők reakcióiból és megjegyzéseiből, hogy sokan nem jártak még hasonló klasszikus zenei előadáson. De ha nem is voltak értő hallgatói a produkcióknak, az egyértelműen kiderült, hogy a Virtuózok felfedezettjeit nagyon-nagyon szeretik. Még nem ültem korábban olyan koncerten, ahol ilyen tapsviharral fogadták a belépő művészeket. Ahol ennyire izgultak és drukkoltak azért, hogy jól szerepeljenek.

 

virtuózok.zip
Ninh Duc Hoang Long
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Ráadásul a szeretet szó nem csak a nézőközönséget jellemezte. A legszebb pillanatok azok voltak, amikor a tehetségek lélekben felkészültek a következő darabra, és az izgalmukat elnyomta a zene iránti határtalan szeretetük. Csillogó szemükben azt láthattuk, hogy boldogok, amiért játszhatnak és elmerülhetnek a művekben.

 

virtuózok.zip
Boros Misi
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Az első felvonás „sztárfellépője” Boros Misi volt. A Junior Prima-díjas, pimaszul fiatal tehetség mesterével, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergellyel játszott együtt a közönségnek. A két zongoristát nem először láthattuk egy színpadon. Már tavaly, december 6-án is volt egy egész estés, nagy sikerű koncertjük a Müpában. Bogányi Gergely akkor elárulta: a tehetség komplex. Nem elég hozzá a technikai képesség. Hallatlanul komoly munkabírás és munkakedv is kell hozzá. Misi mindezzel rendelkezik, így nem megterhelő számára, hogy rengeteg koncerten játszik. Nem fog ettől elszállni, és energiája és kedve is marad még fejlődni és gyakorolni.

 

virtuózok.zip
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Misi 2014-ben a Virtuózok kicsik korcsoportjának győztese lett, azóta pedig fellépett már New Yorkban, Tokióban, Pekingben és a világ számos más pontján is. A koncertről korábban elárulta: „el fog térni a tavalyi, Bogányi Gergellyel közösen adott koncertünktől. Fantasztikus ötleteket dolgoztunk ki az idei programhoz. Új, egyedi koncertfelállásban fogunk fellépni.” Valóban így volt. Boros Misi és mestere vendégeik: Balázs-Piri Soma, Boateng Kármen Stephany és Szüts Apor közreműködésével négy zongorán szólaltatták meg Bach, Mozart és Csajkovszkij műveit. Népszerű, ismert darabokat hallhattunk csodálatos, mesteri előadásban.

 

virtuózok.zip
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Az első felvonás különlegessége volt, hogy most először szólaltak meg újra Kocsis Zoltán legendás zongorái. A hangszerek a magyar zenetörténet féltett kincsei, az örökösök most először adták át Kocsis Zoltán két zongoráját egy koncertre, első ízben játszott rajtuk más zongoraművész. Fellépett Kocsis Krisztián is, aki Brahms művét játszotta a Steinway zongorán, amelyen édesapja – többek között – a legendás Bartók-összkiadást gyakorolta. Kocsis Krisztián korábban elárulta, apja mindig intuitív módon igyekezett megismertetni őt a klasszikusokkal, a szó hagyományos értelmében vett oktatásról szó sem lehetett. „Főként zenét hallgattunk együtt, hiszen a zene arról szól, hogy utánozzuk, amit hallunk, Mozart sem lett volna ugyanaz a művész Händel és Bach nélkül” – fogalmazott.

 

virtuózok.zip
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


A második felvonásban a közönség először hallhatta élőben az idei nyerteseket: Beke Márkot, Balázs-Piri Somát és a magyar operaáriákkal az egész országot meghódító vietnámi énekest, Ninh Duc Hoang Longot, aki a Hazám, hazámot énekelte a Bánk bán című Erkel Ferenc-operából. Sőt, hallhattuk tőle Jancsi belépőjét is a János vitéz című daljátékból. Aki nézte a televíziós műsort, tudhatja, hogy ezzel nyűgözte le a zsűrit és csalt könnyeket a nézők szemébe a fiatal művész. Boros Misi Liszt Ferenc művével varázsolt el minket, Balázs-Piri Soma pedig, aki öt éve zongorázik, és az évek során számtalan megmérettetésen nyert, most Mendelssohn g-moll zongoraversenyének III. tételét hozta el.

 

virtuózok.zip
Beke Márk
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Lenyűgözött minket a Virtuózok negyedik évadának abszolút győztese, Beke Márk harsonás is a Velencei karnevál részletével. A tehetség nem sokkal az itthoni siker után az egyesült államokbeli Iowa City-ben megrendezett nemzetközi harsona fesztiválon is kitűnt a tehetségével. A fiatal muzsikus a július közepén lezajlott zenei versenyen 900 induló közül jutott be a legjobb három közé. Márk a közeljövőben, a műsor fődíjasaként, a világ egyik klasszikus zenei fellegvárában, a New York-i Carnegie Hallban adhat koncertet az Armel Operafesztivál szervezésében.

 

virtuózok.zip
Kökény Tamás
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Lugosi Dániel Ali klarinétművész igazi virtuóz produkciót mutatott be nekünk. Kökény Tamás nagybőgős megható előadását megkönnyeztük. A három hegedűs közönségkedvenc: Teo Gertler, Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam pedig ismét a szívünkbe lopta magát.Wéber Anikó

Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

kerekes_gabor

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma