2018.09.11

Bármennyire is szentimentálisan hangzik, a legelső és legfontosabb szó, amely a Virtuózok szeptember 7-ei koncertjét kifejezi: az a szeretet. A tehetségkutató műsor győztes fiataljainak érezniük kellett, hogy a közönség nem egyszerűen kíváncsi rájuk, hanem csodálja tehetségüket, izgul értük, és igen: őszintén megszerette őket a televíziós verseny során.

virtuózok.zip
Teo Gertler
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató igazi sikerét a műsor ismertségével lehet mérni. Azzal, hogy már 2016-ban is hétezer ember előtt adtak klasszikus zenei koncertet a felfedezett gyerekek. „Többen is bele-beletapsoltak a művekbe, és ez jelezte, hogy azok is eljöttek meghallgatni a tehetségeket, akik korábban nem jártak hasonló programon” – mondta el nekünk Peller Mariann, a műsor producere, akivel tavaly készítettünk nagyinterjút (ITT lehet olvasni). A Virtuózok népszerűsége azóta is töretlen. Az idei, szeptember 7-ei koncertre ismét tömegek voltak kíváncsiak, és ismét bele-beletapsoltak a darabokba. Én a barátnőmmel érkeztem, és számunkra is hamar nyilvánvalóvá vált a körülöttünk ülő nézők reakcióiból és megjegyzéseiből, hogy sokan nem jártak még hasonló klasszikus zenei előadáson. De ha nem is voltak értő hallgatói a produkcióknak, az egyértelműen kiderült, hogy a Virtuózok felfedezettjeit nagyon-nagyon szeretik. Még nem ültem korábban olyan koncerten, ahol ilyen tapsviharral fogadták a belépő művészeket. Ahol ennyire izgultak és drukkoltak azért, hogy jól szerepeljenek.

 

virtuózok.zip
Ninh Duc Hoang Long
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Ráadásul a szeretet szó nem csak a nézőközönséget jellemezte. A legszebb pillanatok azok voltak, amikor a tehetségek lélekben felkészültek a következő darabra, és az izgalmukat elnyomta a zene iránti határtalan szeretetük. Csillogó szemükben azt láthattuk, hogy boldogok, amiért játszhatnak és elmerülhetnek a művekben.

 

virtuózok.zip
Boros Misi
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Az első felvonás „sztárfellépője” Boros Misi volt. A Junior Prima-díjas, pimaszul fiatal tehetség mesterével, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergellyel játszott együtt a közönségnek. A két zongoristát nem először láthattuk egy színpadon. Már tavaly, december 6-án is volt egy egész estés, nagy sikerű koncertjük a Müpában. Bogányi Gergely akkor elárulta: a tehetség komplex. Nem elég hozzá a technikai képesség. Hallatlanul komoly munkabírás és munkakedv is kell hozzá. Misi mindezzel rendelkezik, így nem megterhelő számára, hogy rengeteg koncerten játszik. Nem fog ettől elszállni, és energiája és kedve is marad még fejlődni és gyakorolni.

 

virtuózok.zip
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Misi 2014-ben a Virtuózok kicsik korcsoportjának győztese lett, azóta pedig fellépett már New Yorkban, Tokióban, Pekingben és a világ számos más pontján is. A koncertről korábban elárulta: „el fog térni a tavalyi, Bogányi Gergellyel közösen adott koncertünktől. Fantasztikus ötleteket dolgoztunk ki az idei programhoz. Új, egyedi koncertfelállásban fogunk fellépni.” Valóban így volt. Boros Misi és mestere vendégeik: Balázs-Piri Soma, Boateng Kármen Stephany és Szüts Apor közreműködésével négy zongorán szólaltatták meg Bach, Mozart és Csajkovszkij műveit. Népszerű, ismert darabokat hallhattunk csodálatos, mesteri előadásban.

 

virtuózok.zip
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Az első felvonás különlegessége volt, hogy most először szólaltak meg újra Kocsis Zoltán legendás zongorái. A hangszerek a magyar zenetörténet féltett kincsei, az örökösök most először adták át Kocsis Zoltán két zongoráját egy koncertre, első ízben játszott rajtuk más zongoraművész. Fellépett Kocsis Krisztián is, aki Brahms művét játszotta a Steinway zongorán, amelyen édesapja – többek között – a legendás Bartók-összkiadást gyakorolta. Kocsis Krisztián korábban elárulta, apja mindig intuitív módon igyekezett megismertetni őt a klasszikusokkal, a szó hagyományos értelmében vett oktatásról szó sem lehetett. „Főként zenét hallgattunk együtt, hiszen a zene arról szól, hogy utánozzuk, amit hallunk, Mozart sem lett volna ugyanaz a művész Händel és Bach nélkül” – fogalmazott.

 

virtuózok.zip
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


A második felvonásban a közönség először hallhatta élőben az idei nyerteseket: Beke Márkot, Balázs-Piri Somát és a magyar operaáriákkal az egész országot meghódító vietnámi énekest, Ninh Duc Hoang Longot, aki a Hazám, hazámot énekelte a Bánk bán című Erkel Ferenc-operából. Sőt, hallhattuk tőle Jancsi belépőjét is a János vitéz című daljátékból. Aki nézte a televíziós műsort, tudhatja, hogy ezzel nyűgözte le a zsűrit és csalt könnyeket a nézők szemébe a fiatal művész. Boros Misi Liszt Ferenc művével varázsolt el minket, Balázs-Piri Soma pedig, aki öt éve zongorázik, és az évek során számtalan megmérettetésen nyert, most Mendelssohn g-moll zongoraversenyének III. tételét hozta el.

 

virtuózok.zip
Beke Márk
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Lenyűgözött minket a Virtuózok negyedik évadának abszolút győztese, Beke Márk harsonás is a Velencei karnevál részletével. A tehetség nem sokkal az itthoni siker után az egyesült államokbeli Iowa City-ben megrendezett nemzetközi harsona fesztiválon is kitűnt a tehetségével. A fiatal muzsikus a július közepén lezajlott zenei versenyen 900 induló közül jutott be a legjobb három közé. Márk a közeljövőben, a műsor fődíjasaként, a világ egyik klasszikus zenei fellegvárában, a New York-i Carnegie Hallban adhat koncertet az Armel Operafesztivál szervezésében.

 

virtuózok.zip
Kökény Tamás
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Lugosi Dániel Ali klarinétművész igazi virtuóz produkciót mutatott be nekünk. Kökény Tamás nagybőgős megható előadását megkönnyeztük. A három hegedűs közönségkedvenc: Teo Gertler, Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam pedig ismét a szívünkbe lopta magát.Wéber Anikó

Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció

apro_mesek_r
2019.01.21

Március 14-től kerül a magyar mozikba Szász Attila Apró mesék című, romantikus, történelmi thrillere, amely a második világháború utáni zűrzavaros Magyarországon játszódik. A főszerepeket Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente alakítja.

A_vihar_kapujaban_HS_r

2019.01.21

A 12. századi Kiotóban a polgárháború elől menekülő házaspár gyilkosság áldozatává válik. Az áldozatok, a tanúk és az elkövetők a kihallgatásokon újra és újra elmesélik a történetet, de mindenki másként emlékezik... Müller Péter Akutagava elbeszélései és Kuroszava filmje nyomán írt, A vihar kapujában című bűnügyi drámáját január 18-án mutatták be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

 

Tornyai15

2019.01.21

Kezdetben Munkácsy látta el Párizsban jó tanácsokkal a tehetséges festőművészt, Tornyai Jánost, de ő mégsem választotta a világhírt. Hazatért szülővárosába, Hódmezővásárhelyre, ahol megpróbálta felpezsdíteni a kulturális életet, és mentette egy eltűnő világ emlékeit. A jó humorú, öniróniától sem ódzkodó Tornyai kiterjedt levelezést is folytatott, üzeneteit gyakran „ecsetölő polgár", Jankó de Nagyravitte" néven írta alá. Születésének 150. évfordulóján népművészeti gyűjteményéből rendeztek kiállítást a nevét viselő vásárhelyi múzeumban Tornyai, a gyűjtő címmel. Terendi Viktória néprajzkutatóval, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

A Megszállottak kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kolkatai nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival). Az alkotás tavaly októberben a világfesztivál előválogatóján már megkapta a legjobb film díját, a január 16-17-én rendezett gálán Kolkatában egy angol és egy japán film társaságában indult a fődíjért, az Arany Róka szoborért, amelyet megnyert. A négy hónapig tartó versengésen 86 ország filmjei vettek részt különböző kategóriákban. A Megszállottak a reformáció emlékéve alkalmából készült 2018-ban, a hitújító Kálvin és a később katolikus szent, Loyolai Ignác szenvedélyes találkozásáról szól. A két főszereplő Szabó Máté és Lux Ádám, az operatőr Kovács Claudia volt. A film az elmúlt hónapokban több nemzetközi fesztiválon bizonyult a legjobbnak, köztük Monacóban, Zürichben és Argentínában.

A Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal az 1979/1980-as évad végén adta át a Színikritikusok díját. A 40. évforduló kapcsán induló beszélgetéssorozatban meghívott kritikusokkal és díjazott alkotókkal járják körül, mit jelentett a díj egykor, mit ma. A havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozat állandó helyszíne a Három Holló. Az első beszélgetésre 2019. január 29-én 17 órai kezdettel kerül sor.

Több mint 30 koncert várja az érdeklődőket február 9-én a kórusok téli éjszakáján a MagNet Közösségi Házban Budapesten. A közönség belehallgathat hazai, nemzetközi, gyermek és felnőtt kamarakórusok műsorába, fellép többek között az Amagnus Énekegyüttes, a Contrapunto kamarakórus, a Dalinda, a Voice drops, a kecskeméti Kodály Nemzetközi Kamarakórus, a Pax et Bonum Kamarakórus és a Csicsergők gyermekkar.

A vezetőváltásra azért került sor, mert a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara pénzügyi botrányba keveredett. A vizsgálat még folyik. A férfikórust mostantól Ferenc pápa ceremóniamestere, Guido Marini vezeti, a pénzügyeiért Guido Pozzo, a Sixtus-kápolna pénzügyi szuperintendánsa felel. A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

Január 22-én Szentendre Fő terén ismét megrendezik a Himnusz-flashmobot. Budakeszin Pápai Erika színművész önálló estjével lép fel, Szigethalmon Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a Városi Szabadidőközpontban az érdeklődőket. Szombaton Isaszegen hagyományőrző néptáncbemutatót tartanak, Szigethalon Jótékonysági Városi Bált, Vácon folkpartit és táncházat. Lesz bál Vecsésen és Budakalászon is, ahol a XXII. Svábbállal kezdődik a báli szezon.

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) január 31. és február 3. között; a harmadik alkalommal megvalósuló FACT-en (Festival Arts Cinema Theatre) négy külföldi és két magyarországi egyetem hallgatói mutatkoznak be 12 produkcióval.

fact

Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.

Egész éves programsorozattal emlékezik 1989-re idén a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol jelentősen bővül a Seuso-kincset bemutató kiálltás, és többek között az antik Perzsiát és a 19. századi kaliforniai aranyláz magyar szereplőit vizsgáló tárlatok is várhatók.

A magyar kultúra napja alkalmából Madách Imréről és Nyírő Józsefről is megemlékeznek Nógrád megyében, a programok sorában lesz színházi előadás, jubileumi fotókiállítás és versmondó verseny.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma