2018.09.11

Bármennyire is szentimentálisan hangzik, a legelső és legfontosabb szó, amely a Virtuózok szeptember 7-ei koncertjét kifejezi: az a szeretet. A tehetségkutató műsor győztes fiataljainak érezniük kellett, hogy a közönség nem egyszerűen kíváncsi rájuk, hanem csodálja tehetségüket, izgul értük, és igen: őszintén megszerette őket a televíziós verseny során.

virtuózok.zip
Teo Gertler
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató igazi sikerét a műsor ismertségével lehet mérni. Azzal, hogy már 2016-ban is hétezer ember előtt adtak klasszikus zenei koncertet a felfedezett gyerekek. „Többen is bele-beletapsoltak a művekbe, és ez jelezte, hogy azok is eljöttek meghallgatni a tehetségeket, akik korábban nem jártak hasonló programon” – mondta el nekünk Peller Mariann, a műsor producere, akivel tavaly készítettünk nagyinterjút (ITT lehet olvasni). A Virtuózok népszerűsége azóta is töretlen. Az idei, szeptember 7-ei koncertre ismét tömegek voltak kíváncsiak, és ismét bele-beletapsoltak a darabokba. Én a barátnőmmel érkeztem, és számunkra is hamar nyilvánvalóvá vált a körülöttünk ülő nézők reakcióiból és megjegyzéseiből, hogy sokan nem jártak még hasonló klasszikus zenei előadáson. De ha nem is voltak értő hallgatói a produkcióknak, az egyértelműen kiderült, hogy a Virtuózok felfedezettjeit nagyon-nagyon szeretik. Még nem ültem korábban olyan koncerten, ahol ilyen tapsviharral fogadták a belépő művészeket. Ahol ennyire izgultak és drukkoltak azért, hogy jól szerepeljenek.

 

virtuózok.zip
Ninh Duc Hoang Long
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Ráadásul a szeretet szó nem csak a nézőközönséget jellemezte. A legszebb pillanatok azok voltak, amikor a tehetségek lélekben felkészültek a következő darabra, és az izgalmukat elnyomta a zene iránti határtalan szeretetük. Csillogó szemükben azt láthattuk, hogy boldogok, amiért játszhatnak és elmerülhetnek a művekben.

 

virtuózok.zip
Boros Misi
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Az első felvonás „sztárfellépője” Boros Misi volt. A Junior Prima-díjas, pimaszul fiatal tehetség mesterével, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergellyel játszott együtt a közönségnek. A két zongoristát nem először láthattuk egy színpadon. Már tavaly, december 6-án is volt egy egész estés, nagy sikerű koncertjük a Müpában. Bogányi Gergely akkor elárulta: a tehetség komplex. Nem elég hozzá a technikai képesség. Hallatlanul komoly munkabírás és munkakedv is kell hozzá. Misi mindezzel rendelkezik, így nem megterhelő számára, hogy rengeteg koncerten játszik. Nem fog ettől elszállni, és energiája és kedve is marad még fejlődni és gyakorolni.

 

virtuózok.zip
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Misi 2014-ben a Virtuózok kicsik korcsoportjának győztese lett, azóta pedig fellépett már New Yorkban, Tokióban, Pekingben és a világ számos más pontján is. A koncertről korábban elárulta: „el fog térni a tavalyi, Bogányi Gergellyel közösen adott koncertünktől. Fantasztikus ötleteket dolgoztunk ki az idei programhoz. Új, egyedi koncertfelállásban fogunk fellépni.” Valóban így volt. Boros Misi és mestere vendégeik: Balázs-Piri Soma, Boateng Kármen Stephany és Szüts Apor közreműködésével négy zongorán szólaltatták meg Bach, Mozart és Csajkovszkij műveit. Népszerű, ismert darabokat hallhattunk csodálatos, mesteri előadásban.

 

virtuózok.zip
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Az első felvonás különlegessége volt, hogy most először szólaltak meg újra Kocsis Zoltán legendás zongorái. A hangszerek a magyar zenetörténet féltett kincsei, az örökösök most először adták át Kocsis Zoltán két zongoráját egy koncertre, első ízben játszott rajtuk más zongoraművész. Fellépett Kocsis Krisztián is, aki Brahms művét játszotta a Steinway zongorán, amelyen édesapja – többek között – a legendás Bartók-összkiadást gyakorolta. Kocsis Krisztián korábban elárulta, apja mindig intuitív módon igyekezett megismertetni őt a klasszikusokkal, a szó hagyományos értelmében vett oktatásról szó sem lehetett. „Főként zenét hallgattunk együtt, hiszen a zene arról szól, hogy utánozzuk, amit hallunk, Mozart sem lett volna ugyanaz a művész Händel és Bach nélkül” – fogalmazott.

 

virtuózok.zip
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


A második felvonásban a közönség először hallhatta élőben az idei nyerteseket: Beke Márkot, Balázs-Piri Somát és a magyar operaáriákkal az egész országot meghódító vietnámi énekest, Ninh Duc Hoang Longot, aki a Hazám, hazámot énekelte a Bánk bán című Erkel Ferenc-operából. Sőt, hallhattuk tőle Jancsi belépőjét is a János vitéz című daljátékból. Aki nézte a televíziós műsort, tudhatja, hogy ezzel nyűgözte le a zsűrit és csalt könnyeket a nézők szemébe a fiatal művész. Boros Misi Liszt Ferenc művével varázsolt el minket, Balázs-Piri Soma pedig, aki öt éve zongorázik, és az évek során számtalan megmérettetésen nyert, most Mendelssohn g-moll zongoraversenyének III. tételét hozta el.

 

virtuózok.zip
Beke Márk
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Lenyűgözött minket a Virtuózok negyedik évadának abszolút győztese, Beke Márk harsonás is a Velencei karnevál részletével. A tehetség nem sokkal az itthoni siker után az egyesült államokbeli Iowa City-ben megrendezett nemzetközi harsona fesztiválon is kitűnt a tehetségével. A fiatal muzsikus a július közepén lezajlott zenei versenyen 900 induló közül jutott be a legjobb három közé. Márk a közeljövőben, a műsor fődíjasaként, a világ egyik klasszikus zenei fellegvárában, a New York-i Carnegie Hallban adhat koncertet az Armel Operafesztivál szervezésében.

 

virtuózok.zip
Kökény Tamás
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Lugosi Dániel Ali klarinétművész igazi virtuóz produkciót mutatott be nekünk. Kökény Tamás nagybőgős megható előadását megkönnyeztük. A három hegedűs közönségkedvenc: Teo Gertler, Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam pedig ismét a szívünkbe lopta magát.Wéber Anikó

Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció

b_vambery_ds_1

2018.11.15

Aki Dunaszerdahelyen, a Bartók Béla sétányon jár, mostantól bármikor leülhet Vámbéry Ármin mellé. A világhírű Kelet-kutató bár nem Dunaszerdahelyen született, mégis ezt a várost tartotta mindenkori otthonának, hiszen itt töltötte gyermekkori éveit. Vámbéry bronzszobra Mag Gyula szobrászművész alkotása.

Vadim_Gluzman18-1200x1135_masolata

2018.11.15

Vadim Gluzman a nemzetközi zenei élet jelentős koncerttermeinek és zenekarainak ünnepelt sztárja, egy 1690-es Stradivari mesterhegedűn, az úgynevezett Ex-Leopold Aueren játszik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral november 18-án a Müpában. Az esten felcsendül Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye, a hangverseny nyitószáma pedig Schubert Rosamunda-nyitánya lesz.

DSC_0352

2018.11.15

„A vers nem a kötelezően megtanult iskolai szöveg, amelyet elemezni kell, hanem a hétköznapi érzelmek profi megfogalmazása, amelyeket érezni lehet” – vallják a Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál szervezői. A Váci Dunakanyar Színházban november 22. és 25. között zajló seregszemle versenyprogramjában idén kilenc ország legjobb előadói szerepelnek.

Fennállásának 65. évfordulóját ünnepli a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, az ebből az alkalomból szervezett, november 22. és 25. között zajló rendezvénysorozat díszvendége a budapesti Nemzeti Színház. A programban szerepel régi, legendás előadások vetítése, könyvbemutató és kiállításmegnyitó is, a Nemzeti Színház pedig a Körhinta című, Vidnyánszky Attila által rendezett előadásával jelentkezik. A Harag György Társulat egykori és jelenlegi művészei ünnepi gálaestet is bemutatnak Parászka Miklós rendezésében. A színház előcsarnokában nyílik meg a 65 év képekben című kiállítás, emellett bemutatják a 65 év krónikája című könyvet is. A közönség megtekintheti Tasnádi István Paravarieté című művének felolvasószínházi előadását, valamint a Burundanga, avagy a baszk, a maszk meg a cucc című előadást.

Ahmet Günestekin törökországi kortárs képzőművész mintegy harminc alkotását bemutató kiállítás nyílik november 15-én pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) három kiállítóhelyén. Kemal Orta, a Válasz és folytatás elnevezésű kiállítás kurátora Ahmet Günestekint sokoldalú művésznek nevezte, aki az op-art mellett a konceptuális művészetben alkot, filmeket, installációkat, olajfestményeket és kerámiákat is készít. Pécsre elsősorban azokat az op-art műveket hozták el, amelyekhez Victor Vasarely munkássága nagyon fontos kiindulópont volt – ismertette a kurátor. A JPM Múzeum Galériájában önálló kiállításként szerepel a gyűjtemény, a Vasarely Múzeumban és Zsolnay Múzeumban, az ottani műalkotásokkal együtt, azokra reflektálva mutatják be a törökországi művész alkotásait. A kiállítás 2019. február 1-jéig látogatható.

Csaknem negyvenezer dollárért (11,2 millió forintért) kelt el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein nővéréhez írt levele, amelyben a tudós már 1922-ben a Németországban terjedő antiszemitizmusról számol be. Einstein a zsidó származású Walter Rathenau német külügyminiszter meggyilkolását követően írta a levelet, miután elhagyta Berlint. A Nobel-díjas fizikus 1933-ban hagyta el Németországot, miután a nácik hatalomra kerültek. Az Egyesült Államokba emigrált, és lemondott német állampolgárságáról.

Mintegy ezer művet – közöttük Fjodor Dosztojevszkij orosz író egyik klasszikusát – tiltották be a kuvaiti hatóságok az Arab-öböl menti országban november 14-én kezdődött irodalmi fesztivál alkalmából. A tiltólistára került művek közül a 19. századi Oroszországban játszódó, A Karamazov testvérek (1880) című Dosztojevszkij-regény az erkölcsöt, a szabad akaratot és Isten létezését kérdőjelezi meg. Az elmúlt öt év alatt a tájékoztatási minisztérium több mint 4000 könyvet tiltott be. Közöttük volt Victor Hugo A párizsi Notre-Dame (1831) és Gabriel García Márquez Száz év magány (1967) című regénye. Szeptemberben az aktivisták két ízben is tiltakoztak a főváros utcáin a növekvő cenzúra ellen.

Idén ünnepli megalakulása 50. évfordulóját a Led Zeppelin. A rocktörténet egyik legnagyobb hatású, brit zenekara tiszteletére november 17-én a fővárosi Muzikumban a hazai színtér több kiválóságából álló tribute zenekar, a Lead Zeppelin játssza el a legendás számokat. Az 1968-ban alakult Led Zeppelin, amelyet sokan az első heavy metál zenekarnak tartanak, nyolc stúdióalbumot készített. Máig az egyetlen együttes, amelynek valamennyi lemeze felkerült az amerikai Billboard Top 10 listájára. A koncerten vendégként színpadra lép Póka Egon (basszusgitár), Vilmányi Gábor (ének) és Csík István (dob).

A bábjátszásnak nagy hagyománya van a magyar közösségi művelődési életben: a múlt század ’30-as éveiben az amatőr bábcsoportok száma az ezret is elérte. A mozgalom a 2000-es évektől hanyatlásnak indult. Népszerűsítése érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ november 23-án Szolnokon országos bábmódszertani konferenciát és bábos szemlét szervez.

kasper-dolls-1583249_960_720

Irodalmi esteket, számos könyvbemutatót, gyermekprogramokat, színházi és bábelőadásokat kínál a ma nyíló, 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában november 18-ig tartó esemény Erdély legnagyobb magyar könyves szakmai rendezvénye, Románia egyik legnagyobb könyvvására.

Anton Lachky és Eryk Makohon vitték színre a Special Society és a Poly című táncelőadásokat, melyekkel a szegedi Szögi Csaba társulata, a Közép-Európa Táncszínház érkezik Szegedre. A két izgalmas, kortárs táncprodukció 2018. december 10-én látható a Kisszínházban. A legjobb hazai és határon túli, független színházi produkciókat bemutató THEALTER fesztivál szervezői az őszi és a téli időszakban is számos csemegével készültek.

Élő betlehemmel, koncertekkel, táncszínházi előadásokkal, gyerekprogramokkal és kézműves vásárral is készül az adventi időszakra december 2. és 23. között a Várkert Bazár. Az adventi vasárnapokon misztériumjáték keretében tárul fel a betlehemi istálló, ahol megelevenedik a bibliai történet a Szent Családdal, a pásztorokkal, a három királlyal és az élő állatokkal.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma