2018.09.11

Bármennyire is szentimentálisan hangzik, a legelső és legfontosabb szó, amely a Virtuózok szeptember 7-ei koncertjét kifejezi: az a szeretet. A tehetségkutató műsor győztes fiataljainak érezniük kellett, hogy a közönség nem egyszerűen kíváncsi rájuk, hanem csodálja tehetségüket, izgul értük, és igen: őszintén megszerette őket a televíziós verseny során.

virtuózok.zip
Teo Gertler
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató igazi sikerét a műsor ismertségével lehet mérni. Azzal, hogy már 2016-ban is hétezer ember előtt adtak klasszikus zenei koncertet a felfedezett gyerekek. „Többen is bele-beletapsoltak a művekbe, és ez jelezte, hogy azok is eljöttek meghallgatni a tehetségeket, akik korábban nem jártak hasonló programon” – mondta el nekünk Peller Mariann, a műsor producere, akivel tavaly készítettünk nagyinterjút (ITT lehet olvasni). A Virtuózok népszerűsége azóta is töretlen. Az idei, szeptember 7-ei koncertre ismét tömegek voltak kíváncsiak, és ismét bele-beletapsoltak a darabokba. Én a barátnőmmel érkeztem, és számunkra is hamar nyilvánvalóvá vált a körülöttünk ülő nézők reakcióiból és megjegyzéseiből, hogy sokan nem jártak még hasonló klasszikus zenei előadáson. De ha nem is voltak értő hallgatói a produkcióknak, az egyértelműen kiderült, hogy a Virtuózok felfedezettjeit nagyon-nagyon szeretik. Még nem ültem korábban olyan koncerten, ahol ilyen tapsviharral fogadták a belépő művészeket. Ahol ennyire izgultak és drukkoltak azért, hogy jól szerepeljenek.

 

virtuózok.zip
Ninh Duc Hoang Long
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Ráadásul a szeretet szó nem csak a nézőközönséget jellemezte. A legszebb pillanatok azok voltak, amikor a tehetségek lélekben felkészültek a következő darabra, és az izgalmukat elnyomta a zene iránti határtalan szeretetük. Csillogó szemükben azt láthattuk, hogy boldogok, amiért játszhatnak és elmerülhetnek a művekben.

 

virtuózok.zip
Boros Misi
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Az első felvonás „sztárfellépője” Boros Misi volt. A Junior Prima-díjas, pimaszul fiatal tehetség mesterével, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergellyel játszott együtt a közönségnek. A két zongoristát nem először láthattuk egy színpadon. Már tavaly, december 6-án is volt egy egész estés, nagy sikerű koncertjük a Müpában. Bogányi Gergely akkor elárulta: a tehetség komplex. Nem elég hozzá a technikai képesség. Hallatlanul komoly munkabírás és munkakedv is kell hozzá. Misi mindezzel rendelkezik, így nem megterhelő számára, hogy rengeteg koncerten játszik. Nem fog ettől elszállni, és energiája és kedve is marad még fejlődni és gyakorolni.

 

virtuózok.zip
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Misi 2014-ben a Virtuózok kicsik korcsoportjának győztese lett, azóta pedig fellépett már New Yorkban, Tokióban, Pekingben és a világ számos más pontján is. A koncertről korábban elárulta: „el fog térni a tavalyi, Bogányi Gergellyel közösen adott koncertünktől. Fantasztikus ötleteket dolgoztunk ki az idei programhoz. Új, egyedi koncertfelállásban fogunk fellépni.” Valóban így volt. Boros Misi és mestere vendégeik: Balázs-Piri Soma, Boateng Kármen Stephany és Szüts Apor közreműködésével négy zongorán szólaltatták meg Bach, Mozart és Csajkovszkij műveit. Népszerű, ismert darabokat hallhattunk csodálatos, mesteri előadásban.

 

virtuózok.zip
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Az első felvonás különlegessége volt, hogy most először szólaltak meg újra Kocsis Zoltán legendás zongorái. A hangszerek a magyar zenetörténet féltett kincsei, az örökösök most először adták át Kocsis Zoltán két zongoráját egy koncertre, első ízben játszott rajtuk más zongoraművész. Fellépett Kocsis Krisztián is, aki Brahms művét játszotta a Steinway zongorán, amelyen édesapja – többek között – a legendás Bartók-összkiadást gyakorolta. Kocsis Krisztián korábban elárulta, apja mindig intuitív módon igyekezett megismertetni őt a klasszikusokkal, a szó hagyományos értelmében vett oktatásról szó sem lehetett. „Főként zenét hallgattunk együtt, hiszen a zene arról szól, hogy utánozzuk, amit hallunk, Mozart sem lett volna ugyanaz a művész Händel és Bach nélkül” – fogalmazott.

 

virtuózok.zip
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


A második felvonásban a közönség először hallhatta élőben az idei nyerteseket: Beke Márkot, Balázs-Piri Somát és a magyar operaáriákkal az egész országot meghódító vietnámi énekest, Ninh Duc Hoang Longot, aki a Hazám, hazámot énekelte a Bánk bán című Erkel Ferenc-operából. Sőt, hallhattuk tőle Jancsi belépőjét is a János vitéz című daljátékból. Aki nézte a televíziós műsort, tudhatja, hogy ezzel nyűgözte le a zsűrit és csalt könnyeket a nézők szemébe a fiatal művész. Boros Misi Liszt Ferenc művével varázsolt el minket, Balázs-Piri Soma pedig, aki öt éve zongorázik, és az évek során számtalan megmérettetésen nyert, most Mendelssohn g-moll zongoraversenyének III. tételét hozta el.

 

virtuózok.zip
Beke Márk
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Lenyűgözött minket a Virtuózok negyedik évadának abszolút győztese, Beke Márk harsonás is a Velencei karnevál részletével. A tehetség nem sokkal az itthoni siker után az egyesült államokbeli Iowa City-ben megrendezett nemzetközi harsona fesztiválon is kitűnt a tehetségével. A fiatal muzsikus a július közepén lezajlott zenei versenyen 900 induló közül jutott be a legjobb három közé. Márk a közeljövőben, a műsor fődíjasaként, a világ egyik klasszikus zenei fellegvárában, a New York-i Carnegie Hallban adhat koncertet az Armel Operafesztivál szervezésében.

 

virtuózok.zip
Kökény Tamás
Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció


Lugosi Dániel Ali klarinétművész igazi virtuóz produkciót mutatott be nekünk. Kökény Tamás nagybőgős megható előadását megkönnyeztük. A három hegedűs közönségkedvenc: Teo Gertler, Abouzahra Amira és Abouzahra Mariam pedig ismét a szívünkbe lopta magát.Wéber Anikó

Fotó: Róde Péter/rakpART FORMáció

_D0A0036_Copy

2018.09.24

Bátor hangokat mutatott be Kárpátaljáról a MANK Nonprofit Kft. Alkotóművészeti Szalon című sorozata, amelyet szeptember 21-én már 15. alkalommal rendeztek meg a Cseh Tamás Archívumban. A beszélgetésen két fiatal tehetség volt a középpontban: Shrek Tímea író, az Előretolt Helyőrség folyóirat kárpátaljai változatának szerkesztője és Marcsák Gergely költő, zenész.

X_ARendszerbolTorolve2_masolata

2018.09.24

Két nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott a Liza, a rókatündér rendezőjének új filmje, az X – A rendszerből törölve. Ujj Mészáros Károly thrillerének világpremierje az október 12. és 21. között zajló A kategóriás Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon lesz, ahol versenybe válogatták a filmet. A film az amerikai közönség előtt az október 10-én kezdődő 54. Chicago Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozik be.

Alpok_II.-2017

2018.09.24

„Ha össze kellene foglalnom műveim célját, akkor talán leginkább megállásra, csendre és elmélyedésre hívnak” – mondta Kelemen Bíborka képzőművész a Kultúra.hu-nak, akinek munkáival szeptember 24-én, a Nemzeti Kulturális Alap 25 év, 25 nap, 25 esemény című rendezvénysorozatán találkozhatunk az NKA Fesztiválhajón. A 25 éves alkotó művészettörténetet tanult, jelenleg képgrafika szakon alkot.

Cary Fukunaga rendezi a 25. Bond-filmet – jelentették be szeptember 20-án a 007-es filmek producerei, Michael G. Wilson és Barbara Broccoli. Az amerikai Fukunaga rendezte a Netflix új feketekomédia-sorozatát, a Maniacot Emma Stone és Jonah Hill főszereplésével, 2015-ben pedig az Idris Elba közreműködésével készült Beasts of No Nation című produkciót.

Két évforduló az apropója annak, hogy Szergej Rahmanyinov áll a fókuszában az először megszervezett Orosz Zenei Fesztiválnak szeptember 29. és október 6. között Budapesten és Debrecenben. A fesztiválon közreműködő művészek között lesz Szabó Marcell mellett Perényi Miklós, Farkas Gábor, Kolonits Klára, Anatolij Fokanov, Zsoldos Bálint, Virág Emese, a moszkvai Rahmanyinov Trió, Balogh Ádám, Razvaljeva Anasztázia és a Kruppa Kvartett.

Átadták a Hegyvidéki Kulturális Szalon új épületét, amely elsősorban a XII. kerület lakóit várja változatos kulturális és közösségi programokkal. Az ünnepségen Áder János köztársasági elnök kiemelte: az új épület évente több mint 1500 változatos tematikájú eseménynek ad majd otthont, a munka „hihetetlen elszántságot, szorgalmat, hozzáértést igényel az itt dolgozóktól”.

Tizennégy kortárs kárpátaljai festőművész huszonnégy alkotásából nyílt időszaki tárlat Győr legújabb kiállítóhelyén, az Újvárosi Közösségi és Kiállítótérben szeptember 19-én. Az időszaki kiállításon Kopriva Attila, Erfán Ferenc, Micska Zoltán, Klisza János, Réti János, Kulin Ágnes, Tóth Róbert, Ihor Lucenko, Biba Szergej, Kalitics Erika, Iváncsó András, Jurij Szelevickij, Villásek Tibor és Sándor Olexandr művei láthatók.

Hamarosan egy 19. század végén játszódó bosszúthrillerben játszik főszerepet Angelina Jolie Oscar-díjas amerikai filmsztár. A The Kept című film James Scott 2014-ben megjelent regénye nyomán készül, melynek jogait az Imperative Entertainment vásárolta meg. A forgatókönyvet Alice Birch írja, Jolie producerként is dolgozik a filmen.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma