Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2014.07.22

A MANK Galériában július 29-ig látogatható a Virtuális dimenziók című kiállítás, amely a MEGA-PIXEL 2014. § 3. Digitális Alkotások Országos tárlatának 5. állomása. A kiállítás célja az elektrográfia sokszínűségének bemutatása mellett az ismeretterjesztés és a műfaj népszerűsítése. A sorozat 6. és egyben záróeseménye Kaledioszkóp címmel nyílik meg július 24-én. Kérdéseinkre Haász Ágnes, a kiállítás kurátora válaszolt.

A kiállítás a MEGA-PIXEL 2014. § 3. Digitális Alkotások Országos Tárlatának 5. állomása. Miben más vagy új ez a kiállítás az eddigiekhez képest?

A Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) civil, nonprofit, képzőművészeti egyesület 2001-ben alakult Budapesten 18 alapító taggal. Mára taglétszámunk 70 főre nőtt. Működésünket kibővített országos jellegű hatókör jellemzi, összefogja az elektronikus, digitális eszközöket alkalmazó hazai művészeket, a műfajjal foglalkozó elméleti szakembereket, művészettörténészeket, művészeti írókat, képviseli azok érdekeit, és lehetőséget teremt a bemutatkozásra itthon és nemzetközi területen. Társasági kiállításokon kívül nyitott, országos és nemzeti kiállításokat is szervezünk. A társaságunk 2014-ben rendezi a soron következő nyitott kiállítás sorozatát, a MEGA-PIXEL 2014. § 3. Digitális Alkotások Országos Tárlatát 2 kategóriában.

Beres-Poly_crash_10x10
Béres Rudolf: Poly crash.


1. kategória: „KÉPSZONETTEK” Száz éve született – Hommage á Bálint Endre (1914-1986)

A művész tiszteletére készült, 40 művésztől 58 művet a FUGA Budapesti Építészeti Centrumban mutattuk be áprilisban.


2. Szabad kategória: témától független, csak a kiírt technika és méret betartásával lehetett küldeni műveket. (kizárólag elektronikus eszközzel készített művekkel lehetett pályázni).


Jelen kiállításon, a MANK Galériában 33 művész 49 alkotása látható. Mint a cím is utal rá - Virtuális dimenziók - a humánus gondolati tartalmon túl, az ember: a portré (Pető Hunor, Juhász Dorina, Ujvári Gábor, Vass Tibor művei), az emberi figura (Károly Sándor Áron, Mayer Éva, Repászki Béla, Repászki Ferenc) valamint a látható, minket körülvevő, az ember által épített (Fa Mariann, Maczkó Erzsébet, Rainer Péter, Gyenes Zsolt, Kemény György, Pataki Tibor, Urbán Tibor) és természeti környezetünk (Péter Ágnes, Haász Ágnes, Kisnémeth Ferenc, Szakállas Zsolt, Vicze Tas művei) mögött, vagy benne rejlő, elképzelt, felfedezett vizuális látványokat jelenítenek meg, - technikai eszközök által lehetővé vált- mikro- és makrovilágba való behatolással (Alapfy András, Bagi László jr., Gönczi Gergő, Gyenes Zsolt, Ferencz Dániel, Magén István), szimbólikus jelrendszerekbe helyezéssel (Regős Imre, Béres Rudolf, Hermann Zoltán), új tartalommal feltöltve - fogalmaznak meg az alkotók.


E témák köré csoportosulva alakultak ki a kiállítási képeinek egységei. A kiállításon belül látható vendégművész, Stefanovits Péter, a MEGA-PIXEL 2010 egyik díjazottjának két „klasszikus fény-árnyék” hatást idéző, szürkés tónusú digitális munkája. A tárlat másik vendége, - kiállítás a kiállításban - az Árnyékkötők 100 című kamaratárlat, azonos című folyóiratuk bemutatójával.


A négytagú Árnyékkötők Alkotócsoportot 1989-ben alapította Dárdai Zsuzsa, Saxon Szász János, Tenke István és Zsubori Ervin. Az idén 25 éves formáció, amelynek tagjai alapító-szerkesztőként az 1990-ben indított Árnyékkötők Electrographic Art művészeti folyóiratot is jegyzik. A MEGA-PIXEL 2014 tárlathoz szervesen kapcsolódik a négy szerző egy-egy nagyméretű kompozíciója, amely 25-25 egységből (azaz összesen 100 elektrografikai pixelből) áll össze. Fontos információ, a művészeti csoport alkotóiból került ki a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) alapító tagjainak többsége.


Mi a kiállítás célja?

Célunk 3-4 évente rendezett hazai tárlatainkkal keresztmetszetet, áttekintést adni az elektrográfiai műfaj alakulásáról. Illetve összefoglalást nyújtani e műfaj sokszínűségéről, jelenlegi hazai helyzetéről, eredményeiről és új irányvonalairól. Törekedünk arra, hogy az elektrográfiát, mint technikai és műfaji alternatívát mutassuk be, lehetőséget biztosítva, hazai művészeknek, elektronikus eszközökkel létrehozott nagyméretű alkotások bemutatására. Célunk a kortárs képzőművészet új tendenciájának – az elektrográfiának (számítógép, szkenner, digitális fotó, videó közreműködésével létrehozott alkotások) - megismertetése, népszerűsítése, mely korunk technicizálódásának pozitív, művészi felhasználására hívja fel a figyelmet.


Előző rendezvényeinkhez képest újszerű eseményekkel, gazdag kísérőprogrammal, népszerűsítési céllal, ismeretterjesztő előadásokkal bővült az idei tárlat. A Művelődési Szint – MÜSZI (Budapest, Blaha Lujza tér 1.) kiállítóterében lezajlott előadások: a 2008-ban alapított szigetvári Bohár András Magyar Elektrográfiai Múzeumot/BA MEM, együttműködő partnerünk, a KÉPÍRÁS Művészeti Alapítvány KÉPÍRÁS FÜZETEK elektrográfiai kiadványait. Horkay István nemzetközi hírű képzőművész Az elmozdult kép - a digitális montázs c. előadásában az elektrográfia alkotási folyamatába adott bepillantást.

Mayer_Eva_Vandor
Mayer Éva: Vándor

Az ARTEN Galéria adott helyet a Budapestre érkezett, külföldi díszvendégünk, Cecília Mandrile argentin születésű, amerikai művész (évek óta résztvevője a MATRICÁK nemzetközi kiállításainak) könyvbemutatójának, és a legfrissebb „utazó” műveiből összeállított kamara-kiállításának. A könyvet Sárosdy Judit művészettörténész mutatta be.


Hány művész alkotása lett kiállítva? Hogyan választották ki a műveket, kik bírálták el?

A pályázati felhívásunkra 100 művész küldte el 234 alkotását. A pályázatra beérkezett műveket 5 tagú szakmai zsűri bírálta el interneten, digitális formában.


A zsűri tagjai:

N. Mészáros Júlia művészettörténész, Győr– zsűri elnök

Muladi Brigitta művészettörténész, Budapest

Robert Jancovic, grafikusművész, a Pozsonyi Művészeti Egyetem tanára

Somorjai-Kiss Tibor, Dr. habil, DLA, grafikusművész, Magyar Képzőművészeti Egyetem, Budapest

Haász Ágnes képzőművész, MET elnök, Budapest


A zsűri 96 művész 195 művét fogadta el. A budapesti művészek mellett az ország valamennyi tájáról küldtek be műveket: Alsóőrs, Baja, Debrecen, Dunakeszi, Eger, Győr, Miskolc, Sárkeresztes, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Vác, Zselickislak. Továbbá külföldön élő és határon túli magyar művészek is szerepelnek, Hollandiából, Kanadából, Szlovákiából, Romániából.


A rendezvényre meghívtunk nemzetközi és hazai elismerésnek örvendő művészeket, akiket az elektrográfia műfajában jelentős alkotói tevékenység jellemez. Többek között a Berlinben élő Lux Antal videó-, és képzőművészt, akinek művei a személyes emberi belső és a környezeti világ fény-árnyékhatásainak költői fázisképei. Nyomattal és videóval szerepel két kiállításon is (MÜSZI, Vízivárosi Galéria). Mengyán Andrást, a 80-as évektől készített számítógépes munkái, environmentjei, melyek a fény, a hang, a film, a tükör kombinációjával létre hozott tér/sík, térbeli mozgás vizuális-logikai olvasatai (MÜSZI). Ifj. Koffán Károly geometrikust – akinek absztrakt formái, testjei kozmikus, illúziórikus mozgásteret generálnak maguk köré (Vízivárosi Galéria). Nagy Gábor György a fiatalabb, középgeneráció művésze, fotó alapú, szenvtelen, laboratóriumi aura világot sejtető számítógépes nyomataival a hazai elektrográfia karakteres képviselője (MÜSZI). Sós Evelinnek, a honi elektrográfia műfajában a xerosszal készített, pop-artos jegyeket hordozó művei egyedülállóak, az ő munkáját a Vízivárosi Galériában láthatjuk hamarosan.


Tudna-e mesélni arról, hogy milyen jellegű munkák érkeztek be/lettek kiállítva?

A kiállítási koncepciónkat bővítettük: nyomatokon kívül ezúttal más, és több, médiával készült digitális alkotásokat is bemutatunk, melyek a művek megalkotásánál, az elektronika, az elektronikus fény, és a digitalizáció során játszanak meghatározó szerepet. Láthatunk papír, fém-, és vászonhordozón is digitális nyomatokat, térbe lógatott spirális papír-objekteket, fényinstallációkat, és videófilmeket.


Előreláthatólag mikor lesz a 6. állomás, lehet-e már tudni róla valamit?

A 6. és egyben záró kiállításunkat július 24-én, 18 órakor nyitjuk a Vízivárosi Galériában, Kaleidoszkóp címmel. Szintén a szabad kategóriából láthatók alkotások az elektrográfia műfajában. 25 művésztől, kaleidoszkóp-szerű, színes válogatás,- nyomatok, installációk és videók várják a látogatókat. Fontos eseménye ez a kiállításnak, mivel ez alkalomból kerül sor a díjkiosztására, a kiemelkedően színvonalas művek díjazására, jutalmazására is. Szeretettel várjuk a művészeket, szakmabelieket és a művészetszerető közönséget.


Készítette: Végh Nóra Judit

Kulcsszavak:

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma