GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2017.09.21

Annak ellenére képes elképesztő teljesítményre az ötvösség, hogy művészei igen nehéz körülmények között alkotnak – mondta el Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a XI. Ötvösművészeti Biennále megnyitóján. A kiállítás szeptember 20. és október 15. között várja a látogatókat a Klebelsberg Kultúrkúriában.

_D0A9308_Copy


Fekete György szerint az ötvösművészeknek össze kell fogniuk, bár tudja, hogy a szakma magányos farkasokat követel meg. Az oktatás helyzete kapcsán kiemelte: a kézműves iparművészetnek az egyetemre kellene költöznie, jelenleg ugyanis nincs hasonló felsőoktatási képzési lehetőség az országban. Pedig fontos lenne, hogy a fiatalok doktori címet tudjanak szerezni, a DLA-fokozattal ugyanis megnyílna számukra a lehetőség arra, hogy egyetemen oktathassanak. Az elnök ezzel kapcsolatban tárgyalásokat folytat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, akárcsak a fővárossal, aho egy kézműves-iparművészeti bolt nyílna.

 

A Műcsarnokban rendezett, nemrég zárult Iparművészeti Nemzeti Szalonról elmondta: ilyen iparművészeti, kézműves nemzeti szalont még nem tartottak a világon. „Tudjuk, hogy a legjobb kárpitművészek Magyarországon vannak, mégsem vagyunk jelen a nemzetközi szintéren” – fejezte ki sajnálatát. Hozzátette: egy-egy évben körülbelül 600 iparművészeti megbízást jelentenek az ország építkezései, ezért szerinte érdemes befektetni a területbe, nem tagadja azonban, hogy a magyar iparművészet nagyon nehéz helyzetben van. „Magyarország 1,8 százaléka az Európai Uniónak, éppen ezért soha nem lesz a tömegtermelés hazája, így a magyar kézművességnek unikumokat kell előállítania.”

 

_D0A9130_Copy


Minden műfajban egy-egy személyiség vagy közösség azonosságának megtalálását, megerősítését segítik az alkotók a kiállításon. Ezt mutatják a díjak vagy logószerű plasztikák, amelyek mind a fémeknek, mind a velük együtt használt más anyagoknak a fényt megjelenítő, a fény mozgásaihoz kapcsolódni tudó tulajdonságaira építenek. A biennále több alkotása is közvetlenül dolgozza fel továbbá a Kodály-témát, Kovács Erzsébet tűzzománc képe például a madár-motívum megjelenítésével utal a Fölszállott a páva című zeneműre. Szalay Edit hangszerelemeket is tartalmazó dísztűje pedig a férfi-női természet érintkezési lehetőségeit modellezi a „Kállai kettősre” utalva – írja Bakonyvári M. Ágnes művészettörténész a kiállítás katalógusában.

 

A kiállítás használati és dísztárgyai a hétköznapokban rejlő ünnep lehetőségét tárják fel az étkezés nemes anyagú és formakultúrájú eszközeivel, az ólomüveg áttetszőségében megjelenő halformával, a díszek sokaságától roskadozó kehely profán használatával vagy a rejtett zenei hangokat időnként kiengedő, filigrán díszítésű doboz látványába és hallgatásába feledkezéssel.

 

_D0A9333_Copy
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is jelen volt a megnyitón


„A tárlat sík- és körplasztikái közül több is meghív arra, hogy a világot teremtő és életető erőkkel kerüljek közelségbe, ismerjek rájuk önmagamban és magam körül. A figurális kompozíciók a tér megfoghatatlan valóságát teszik érzékletessé a vas különböző megmunkálásával éppen úgy, mint a totem hatású rézformákkal” – olvasható a katalógusban.


A megnyitón szakmai díjakat is átadtak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Molnár Éva vehette át, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának szakmai különdíját pedig Rozsnyai Béla kapta. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díját Oláh Sándor érdemelte ki, míg az ötvösművészet meghatározó, Szent Eligius-díjat idén megosztva két művész, Koburger Zsolt és Sisa József kapta.


_D0A9158_Copy


A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ötvösművészeti Szakosztálya által szervezett kiállítást hatodik alkalommal rendezték meg a Klebelsberg Kultúrkúriában.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

plakat003

Elekes_Botond__R

2019.03.20

Szeleczky Zita és Carmen Mura, Hildebrand István és David Lynch, Cseh Tamás és Joni Mitchell. Az Uránia műsorát lehetetlen egyetlen műfajjal vagy stílussal leírni. A programot, az arculatot az egyedi, csak itt látható tartalmak határozzák meg. A Nemzeti Filmszínház értékválasztásairól Elekes Botond igazgatót kérdeztük.

Sara_Sandor_India_1
2019.03.20

Imádkozó nő és férfi fotója egymással szemben, sokszínű karakterű és szuggesztív tekintetű arcok, a nők és a gyermekek mindennapjai. Boldogság, gyönyörű környezet, szegénység, nyomorúság és bánat. Ezek a fő témái Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező fotóinak. A TÉR-KÉP Galériában kiállított nyolcvanhárom képe India ezer arcáról mesél.

Ido_Kep_Palyazati_felhivas_003

2019.03.20

Fiatal alkotóművészek számára igazi kihívást jelentenek a szakmai élet első lépései. Sokszor már a kezdeti érvényesülés szakasza is feltételekhez kötött. De hogyan érhetőek el az első sikerek pályakezdő művészek számára, és milyen lehetőségek segíthetik tehetségük kibontakoztatását? Bemutatunk néhány aktuális lehetőséget, melyek inspirációs forrást jelenthetnek számukra.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma