kultura.hu_banner_herend_002uj

2017.09.21

Annak ellenére képes elképesztő teljesítményre az ötvösség, hogy művészei igen nehéz körülmények között alkotnak – mondta el Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a XI. Ötvösművészeti Biennále megnyitóján. A kiállítás szeptember 20. és október 15. között várja a látogatókat a Klebelsberg Kultúrkúriában.

_D0A9308_Copy


Fekete György szerint az ötvösművészeknek össze kell fogniuk, bár tudja, hogy a szakma magányos farkasokat követel meg. Az oktatás helyzete kapcsán kiemelte: a kézműves iparművészetnek az egyetemre kellene költöznie, jelenleg ugyanis nincs hasonló felsőoktatási képzési lehetőség az országban. Pedig fontos lenne, hogy a fiatalok doktori címet tudjanak szerezni, a DLA-fokozattal ugyanis megnyílna számukra a lehetőség arra, hogy egyetemen oktathassanak. Az elnök ezzel kapcsolatban tárgyalásokat folytat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, akárcsak a fővárossal, aho egy kézműves-iparművészeti bolt nyílna.

 

A Műcsarnokban rendezett, nemrég zárult Iparművészeti Nemzeti Szalonról elmondta: ilyen iparművészeti, kézműves nemzeti szalont még nem tartottak a világon. „Tudjuk, hogy a legjobb kárpitművészek Magyarországon vannak, mégsem vagyunk jelen a nemzetközi szintéren” – fejezte ki sajnálatát. Hozzátette: egy-egy évben körülbelül 600 iparművészeti megbízást jelentenek az ország építkezései, ezért szerinte érdemes befektetni a területbe, nem tagadja azonban, hogy a magyar iparművészet nagyon nehéz helyzetben van. „Magyarország 1,8 százaléka az Európai Uniónak, éppen ezért soha nem lesz a tömegtermelés hazája, így a magyar kézművességnek unikumokat kell előállítania.”

 

_D0A9130_Copy


Minden műfajban egy-egy személyiség vagy közösség azonosságának megtalálását, megerősítését segítik az alkotók a kiállításon. Ezt mutatják a díjak vagy logószerű plasztikák, amelyek mind a fémeknek, mind a velük együtt használt más anyagoknak a fényt megjelenítő, a fény mozgásaihoz kapcsolódni tudó tulajdonságaira építenek. A biennále több alkotása is közvetlenül dolgozza fel továbbá a Kodály-témát, Kovács Erzsébet tűzzománc képe például a madár-motívum megjelenítésével utal a Fölszállott a páva című zeneműre. Szalay Edit hangszerelemeket is tartalmazó dísztűje pedig a férfi-női természet érintkezési lehetőségeit modellezi a „Kállai kettősre” utalva – írja Bakonyvári M. Ágnes művészettörténész a kiállítás katalógusában.

 

A kiállítás használati és dísztárgyai a hétköznapokban rejlő ünnep lehetőségét tárják fel az étkezés nemes anyagú és formakultúrájú eszközeivel, az ólomüveg áttetszőségében megjelenő halformával, a díszek sokaságától roskadozó kehely profán használatával vagy a rejtett zenei hangokat időnként kiengedő, filigrán díszítésű doboz látványába és hallgatásába feledkezéssel.

 

_D0A9333_Copy
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is jelen volt a megnyitón


„A tárlat sík- és körplasztikái közül több is meghív arra, hogy a világot teremtő és életető erőkkel kerüljek közelségbe, ismerjek rájuk önmagamban és magam körül. A figurális kompozíciók a tér megfoghatatlan valóságát teszik érzékletessé a vas különböző megmunkálásával éppen úgy, mint a totem hatású rézformákkal” – olvasható a katalógusban.


A megnyitón szakmai díjakat is átadtak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Molnár Éva vehette át, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának szakmai különdíját pedig Rozsnyai Béla kapta. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díját Oláh Sándor érdemelte ki, míg az ötvösművészet meghatározó, Szent Eligius-díjat idén megosztva két művész, Koburger Zsolt és Sisa József kapta.


_D0A9158_Copy


A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ötvösművészeti Szakosztálya által szervezett kiállítást hatodik alkalommal rendezték meg a Klebelsberg Kultúrkúriában.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma