hangf_spotify_banner_728x90

2017.09.21

Annak ellenére képes elképesztő teljesítményre az ötvösség, hogy művészei igen nehéz körülmények között alkotnak – mondta el Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a XI. Ötvösművészeti Biennále megnyitóján. A kiállítás szeptember 20. és október 15. között várja a látogatókat a Klebelsberg Kultúrkúriában.

_D0A9308_Copy


Fekete György szerint az ötvösművészeknek össze kell fogniuk, bár tudja, hogy a szakma magányos farkasokat követel meg. Az oktatás helyzete kapcsán kiemelte: a kézműves iparművészetnek az egyetemre kellene költöznie, jelenleg ugyanis nincs hasonló felsőoktatási képzési lehetőség az országban. Pedig fontos lenne, hogy a fiatalok doktori címet tudjanak szerezni, a DLA-fokozattal ugyanis megnyílna számukra a lehetőség arra, hogy egyetemen oktathassanak. Az elnök ezzel kapcsolatban tárgyalásokat folytat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, akárcsak a fővárossal, aho egy kézműves-iparművészeti bolt nyílna.

 

A Műcsarnokban rendezett, nemrég zárult Iparművészeti Nemzeti Szalonról elmondta: ilyen iparművészeti, kézműves nemzeti szalont még nem tartottak a világon. „Tudjuk, hogy a legjobb kárpitművészek Magyarországon vannak, mégsem vagyunk jelen a nemzetközi szintéren” – fejezte ki sajnálatát. Hozzátette: egy-egy évben körülbelül 600 iparművészeti megbízást jelentenek az ország építkezései, ezért szerinte érdemes befektetni a területbe, nem tagadja azonban, hogy a magyar iparművészet nagyon nehéz helyzetben van. „Magyarország 1,8 százaléka az Európai Uniónak, éppen ezért soha nem lesz a tömegtermelés hazája, így a magyar kézművességnek unikumokat kell előállítania.”

 

_D0A9130_Copy


Minden műfajban egy-egy személyiség vagy közösség azonosságának megtalálását, megerősítését segítik az alkotók a kiállításon. Ezt mutatják a díjak vagy logószerű plasztikák, amelyek mind a fémeknek, mind a velük együtt használt más anyagoknak a fényt megjelenítő, a fény mozgásaihoz kapcsolódni tudó tulajdonságaira építenek. A biennále több alkotása is közvetlenül dolgozza fel továbbá a Kodály-témát, Kovács Erzsébet tűzzománc képe például a madár-motívum megjelenítésével utal a Fölszállott a páva című zeneműre. Szalay Edit hangszerelemeket is tartalmazó dísztűje pedig a férfi-női természet érintkezési lehetőségeit modellezi a „Kállai kettősre” utalva – írja Bakonyvári M. Ágnes művészettörténész a kiállítás katalógusában.

 

A kiállítás használati és dísztárgyai a hétköznapokban rejlő ünnep lehetőségét tárják fel az étkezés nemes anyagú és formakultúrájú eszközeivel, az ólomüveg áttetszőségében megjelenő halformával, a díszek sokaságától roskadozó kehely profán használatával vagy a rejtett zenei hangokat időnként kiengedő, filigrán díszítésű doboz látványába és hallgatásába feledkezéssel.

 

_D0A9333_Copy
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is jelen volt a megnyitón


„A tárlat sík- és körplasztikái közül több is meghív arra, hogy a világot teremtő és életető erőkkel kerüljek közelségbe, ismerjek rájuk önmagamban és magam körül. A figurális kompozíciók a tér megfoghatatlan valóságát teszik érzékletessé a vas különböző megmunkálásával éppen úgy, mint a totem hatású rézformákkal” – olvasható a katalógusban.


A megnyitón szakmai díjakat is átadtak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Molnár Éva vehette át, az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának szakmai különdíját pedig Rozsnyai Béla kapta. A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének díját Oláh Sándor érdemelte ki, míg az ötvösművészet meghatározó, Szent Eligius-díjat idén megosztva két művész, Koburger Zsolt és Sisa József kapta.


_D0A9158_Copy


A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Ötvösművészeti Szakosztálya által szervezett kiállítást hatodik alkalommal rendezték meg a Klebelsberg Kultúrkúriában.Takács Erzsébet

Fotó: Csákvári Zsigmond

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969_R

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma