15_eves

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

Kaposfeszt_1

 

Mit tart a Kaposfest legnagyobb teljesítményének?

Az egyik legnagyobb eredmény, hogy a tizedik Kaposfestig úgy jutottunk el, hogy nem csökkent a fesztivál színvonala az elsőhöz képest, ami után azt mondtam: mást tudunk csinálni, jobbat nem. Tíz éve komolyabb ismeretek nélkül vágtam bele a fesztiválszervezésbe, az lebegett a szemem előtt, hogy általában én magam milyen fesztiválokon és koncerteken szeretek részt venni. Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült.

 

A szakmai igények és a közönség elvárásai közti egyensúlyt könnyű megtalálni?

Ha jól sikerül pozicionálni a fesztivált, akkor igen. A Kaposfest reklámstratégiájával elérni kívánt közönségréteg a legmagasabb igényszintű közönség volt, és az idő azt igazolta, hogy sikerült megtalálnunk és megtartanunk őket. Persze, ehhez a legfontosabb feltétel a művészeti vezetők által biztosított világszínvonalú koncertek.

 

Kaposfeszt_2


Elvárás lenne, hogy a klasszikus zene szélesebb közönségréteghez jusson el?

Ha azt mondjuk, hogy klasszikus zene, az nem valami homogén dolog, széles réteget fed le. A csúcsteljesítménynek számító Kaposfest mellett több klasszikus zenei fesztivál van a miénktől eltérő színvonalon, és az is hasonlóan dübörög, vonzza a közönséget. Sokféle, különböző igényű közönség létezik, azt tartom szerencsésnek, ha minél szélesebb réteg jut hozzá a számára szívesen fogyasztott kultúrához. Harmincöt éve dolgozom a kulturális életben, és az utóbbi években azt tapasztalom, hogy soha ennyi pénz nem volt a kulturális szférában, mint napjainkban. Remélem, ez a kegyelmi állapot még sokáig megmarad, és így tovább működhetnek fesztiváljaink, zenekaraink, egyéb produkcióink a közönség legnagyobb örömére.

 

Kaposfeszt_3


A kortárs klasszikus zene is megfér a repertoárban?

Hét nap alatt tizennégy klasszikus zenei koncertünk van, és a figyelem csak úgy tartható fenn, ha a közönség a legváltozatosabb élménycsomagot kapja, tehát a barokk zenének és a kortárs klasszikus zenének is helye van a fesztiválon.

 

Kaposfeszt_4
Fotó: Mohai Balázs


Könnyen befogadja a közönség a kortárs zenét, vagy nem árt, ha rendelkezik valamennyi zenei előképzettséggel?

A saját világnézetem szerint a zenét nem régi és kortárs zenére, hanem jó és rossz zenére osztom, mivel a közönség ízlésével kár lenne vitatkozni. Abban szintén nem hiszek, hogy a néző buta lenne. Régi tapasztalat, hogy a közönség a jót szereti. Ha a zeneszerző befogadhatatlan zenét ír, azért ne a közönséget kárhoztassa, ha elutasítóan reagál a művészetére. A Kaposfestre ellátogató közönség zenei műveltsége egyébként elég magas szintű ahhoz, hogy felismerje a minőségi zenét, és értékeli is, ha ilyen műveket teszünk a műsorba, legyen szó akár kortárs, akár régebbi alkotásokról.


Kaposfeszt_6
Fotó: Mohai Balázs

 

Baráti Kristóf és Várdai István a fesztivál művészeti vezetői. Milyen többletet tudnak hozzátenni a Kaposfesthez?

Nem valamiféle többletet jelentenek: ők alapozzák meg a fesztivált. A világ két élvonalbeli művészéről beszélünk. Hatalmas megtiszteltetés a Kaposfest számára, hogy öt évvel ezelőtt elvállalták a művészeti vezetést. A legtöbb világhírű művészt azért sikerült meghívnunk a fesztiválra, mert Várdaiék kérték fel őket. Az általuk képviselt igényesség a létező legmagasabb színvonal, amihez szívesen csatlakozik minden élvonalbeli művész.


Bolyki-Gyorgy-fesztivaligazgato
Bolyki György


A külföldi közönséget is el tudják érni?

A külföldi látogatók kicsit nehéz helyzetben vannak, mert évek óta az a helyzet, hogy mire a külföldi közönség eldönti, eljönne-e a fesztiválra, addigra a jegyek nagy része elkelt. A Kaposfest közönsége ugyanis egy évvel előre megváltja a bérletét, amikor még azt sem tudja, ki fog fellépni, és mi lesz a műsor. Nagyon büszkék vagyunk erre a bizalomra, és igyekszünk mindent megtenni, hogy ezt megőrizzük.

 

Gondolkodnak bővítésben?

A BBC statisztikája szerint már az első Kaposfest koncertjeit 74 országban 80-90 millió ember hallgatta a Bartók Rádió és az EBU együttműködésének köszönhetően. Nem vagyunk telhetetlenek, ez nekünk elég, úgyhogy továbbra is minden koncertet rögzítünk, majd a felvételeket a Bartók Rádió rendelkezésére bocsátjuk.

 

Ayhan Gökhan

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma