kultura.hu_banner_fesztival

2019.04.25

A nemrég megújult, szentendrei ÚjMűhely Galéria fogadta be az idén nyolcvanéves, a Szentendrei Új Művésztelepen több évtizede alkotó Lukoviczky Endre festőművész képeiből április 17-én Metszéspontok címmel nyílt kiállítást, amely a páratlan alkotói múlttal rendelkező művész munkásságába enged bepillantást.

Lukovitzky-kiallitas_2
Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője, Fábián László író, Lukoviczky Endre festőművész


Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője köszöntő beszédében az ÚjMűhely Galéria és a Szentendrei Új Művésztelep jelentőségéről szólva elmondta: míg egy intézmény vagy galéria története könyvekből ismerhető, a helynek a közösség életében betöltött szerepe a közösségen keresztül tudható meg. A kiállítás megszületésének előzményeiről szólva kiemelte: a gazdag és változatos életmű miatt komoly nehézséget okozott a képek közötti válogatás.


Lukovitzky-kiallitas_4

 

„Ha Lukoviczky formailag nem is, de szellemileg mindenképp a szentendrei konstruktivizmushoz kapcsolódik” – mondta megnyitó beszédében Fábián László író. A konstruktivizmus ürügyén hozzátette, hogy ez a művészeti irányzat Kelet-Európában földközelibb, jobban vonzódik a figurális ábrázoláshoz, mint nyugat-európai társai. „Lukoviczky ösztönösen is érzi, hogy a világ szigorú geometriai szabályokra épül” – állapította meg. Úgy látja, a szentendrei kötődésű festőművész lírai alkat, munkássága a ráció és az emóció pólusai között teljesedik ki.


Lukovitzky-kiallitas_6

 

Kérdésünkre, mit jelentett számára annak idején a Szentendrei Új Művésztelep, a festőművész felidézte, hogy 1969-ben költözött oda, és azonnal a hatása alá került. Pályáján ezután termékeny időszak kezdődött. „Szentendrén számtalan külföldi műkereskedő megfordult, több megrendelést kaptam, még az ENSZ főtitkára is ellátogatott a Kálvária úti művésztelepre” – emelte ki.


Megemlítette, hogy hamar megismerkedett a külföldön népszerű művészeti irányzatokkal. A Fészek Művészklubban, ahol gyakran megfordult, külföldi lapokhoz juthatott hozzá, ezért a legújabb trendekről szerezhetett ismereteket. Némi iróniával idézte fel, hogy nem volt jó tanuló, szinte minden tárgyból bukásra állt, egyedül a technika és a festészet érdekelte, noha többen óva intették, hogy a festészetből nem fog tudni megélni.


Lukovitzky-kiallitas_9

 

„Az ÚjMűhely Galéria meghatározó pont az életemben, nemkülönben azért, mert a nyolcvanas évek legelején én lehettem a galéria első kiállítója. Kitűnő és befogadó hely, a turizmusnak köszönhetően sokan szerezhetnek róla tudomást” – vélte.


Lukoviczky Endre példaképei közül Kandinszkijt említette dinamikája és formavilága miatt, noha úgy látja, az orosz művész nála egy fokkal líraibb alkat.


Lukovitzky-kiallitas_8
Lukoviczky Endre

 

A kiállítás május 12-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között várja a látogatókat.

 

Ayhan Gökhan

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

10

2019.09.14

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon mutatja be legújabb önálló estjét a kortárs könnyűzenei szcéna egyik legeredetibb művésze, Kamondy Ágnes. Október 5-én az A38 Hajón láthatjuk a Pest fölött az ég szcenírozott koncert-előadását Vörös Róbert rendezésében. A zenéjét Kamondy Ágnes jegyzi, a dalszövegeken olyan neves szerzőkkel osztozik, mint Karafiáth Orsolya, Kiss László, Müller Péter Sziámi és Simon Márton.

kiraly_tamas_aut_of_the_box_6739w_600

2019.09.14

Underground kultúra, művészeti határterületek, látványtervezés: többek között ezekről beszélt É. Kiss Piroska látványtervező a Király Tamás életművét bemutató rertrospektív kiállítása kapcsán, amely szeptember 15-ig látható a Ludwig Múzeumban.

Boszorkanyok_a_Barmi_utcabol_2_

2019.09.13

Paravános bábszínház, klasszikus és modern mesék, tantermi előadások is szerepelnek a bábszínházak őszi kínálatában, ezekből válogattunk.

Észak-Izraelben 4500 éves cserépedényeket és egy tőr pengéjét találta meg egy villanyszerelő. A régészek szerint az út építésekor a földgépek véletlenül lerombolhattak egy temetkezési barlangot, és ennek tartalma kerülhetett napvilágra. A kerámia tárolóedények és kancsók mellett egy kés pengéje is előkerült, amelyeket a középső bronzkorban rejthettek el a sziklabarlangban. A korabeli szokásoknak megfelelően a tőrt azért tették a halott mellé, hogy meg tudja védeni magát a túlvilágon, az ételekkel teli kerámiaedényeket pedig azért, hogy ne éhezzen odaát.

A szeptember 13-án rendezett Szinkronikum gálán Menszátor Magdolna és Tordy Géza kapta a szakma életműdíját. A legkeresettebb szinkronszínészek pályafutásuk során több ezer produkcióban kölcsönzik hangjukat az eredeti nyelven megszólaló sztároknak. Közel hatszáz magyar szinkronszínészt ismerünk, közülük a legnépszerűbb 50 csaknem ötezer film, tévésorozat, jelenet szereplőjének szavait tette a magyar közönség számára érthetővé.

Rejtő Jenő egyik utolsó lakhelye volt a Bimbó út 3-ban található ház, ahol boldog időket töltött, itt vált elismert szerzővé, ekkor születtek első légiós regényei. Miután 1942 őszén egy szélsőjobboldali, nyilasbarát lap egy cikkben kifogásolta, hogy zsidó származása ellenére álnéven továbbra is dolgozhat, megkapta munkaszolgálati behívóját, és alig két hónappal később már halott volt. Az 1943-ban elhunyt magyar íróra emlékező alkotás Günter Demnig műve: a német szobrász huszonöt éve helyez el Európa-szerte botlatóköveket a nácizmus áldozatainak emlékére.

Először találtak sírokat a második világháború alatti csehországi roma gyűjtőtábor helyén. A felfedezés segíthet rekonstruálni a láger teljes területét. 1942 és 1943 között 1308 romát tartottak itt fogva, közülük 327-en a helyszínen veszítették életüket, több mint 500 embert az auschwitzi haláltáborba küldtek. A brnói Roma Kultúra Múzeuma még ebben a hónapban pályázatot hirdet az egykori gyűjtőtábor helyén kialakítandó roma holokauszt emlékhely megtervezésére. Európában elsőként sikerült találni olyan sírokat, amelyekben a nácizmus roma áldozatait temették el.

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus. Konrád György a magyar próza világszerte egyik legismertebb alakja, művei egyebek mellett angol, cseh, dán, finn, francia, héber, holland, német, norvég, olasz, orosz, spanyol és szerb nyelven jelentek meg. Ismertebb esszékötetei közé tartozik Az autonómia kísértése, az Antipolitika, az Ölni vagy nem ölni, Az újjászületés melankóliája, a Várakozás, az Áramló leltár, A közép tágulása (2004), Az író és a város, a Csodafigurák Arcképek, pillanatfelvételek, az Inga, a Harangjáték, a Zsidóságról. Fenn a hegyen napfogyatkozáskor című önéletrajzi regénye 2003-ban, Kakasok bánata című regénye 2005-ben jelent meg.

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével. A hazai táncélet legkiválóbb képviselői hozzák el legújabb produkcióikat a pécsi közönségnek.

Gyori_Balett

Szeptember 18-án az ország legismertebb kertészével beszélgetnek a Hadik Kávézóban.

A Minority Rights Group Europe a klímaváltozás hatásairól rendez kerekasztal-beszélgetést magyar médiavezetők részvételével szeptember 17-én 14:00 órától, a Kőleves étteremben.

OKtóver 5-én 20:00 órakor adja idei egyetlen magyarországi koncertjét Csordás Gábor zongorista-zeneszerző a Wesselényi utcai Erőművházban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma