kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.04.25

A nemrég megújult, szentendrei ÚjMűhely Galéria fogadta be az idén nyolcvanéves, a Szentendrei Új Művésztelepen több évtizede alkotó Lukoviczky Endre festőművész képeiből április 17-én Metszéspontok címmel nyílt kiállítást, amely a páratlan alkotói múlttal rendelkező művész munkásságába enged bepillantást.

Lukovitzky-kiallitas_2
Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője, Fábián László író, Lukoviczky Endre festőművész


Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezetője köszöntő beszédében az ÚjMűhely Galéria és a Szentendrei Új Művésztelep jelentőségéről szólva elmondta: míg egy intézmény vagy galéria története könyvekből ismerhető, a helynek a közösség életében betöltött szerepe a közösségen keresztül tudható meg. A kiállítás megszületésének előzményeiről szólva kiemelte: a gazdag és változatos életmű miatt komoly nehézséget okozott a képek közötti válogatás.


Lukovitzky-kiallitas_4

 

„Ha Lukoviczky formailag nem is, de szellemileg mindenképp a szentendrei konstruktivizmushoz kapcsolódik” – mondta megnyitó beszédében Fábián László író. A konstruktivizmus ürügyén hozzátette, hogy ez a művészeti irányzat Kelet-Európában földközelibb, jobban vonzódik a figurális ábrázoláshoz, mint nyugat-európai társai. „Lukoviczky ösztönösen is érzi, hogy a világ szigorú geometriai szabályokra épül” – állapította meg. Úgy látja, a szentendrei kötődésű festőművész lírai alkat, munkássága a ráció és az emóció pólusai között teljesedik ki.


Lukovitzky-kiallitas_6

 

Kérdésünkre, mit jelentett számára annak idején a Szentendrei Új Művésztelep, a festőművész felidézte, hogy 1969-ben költözött oda, és azonnal a hatása alá került. Pályáján ezután termékeny időszak kezdődött. „Szentendrén számtalan külföldi műkereskedő megfordult, több megrendelést kaptam, még az ENSZ főtitkára is ellátogatott a Kálvária úti művésztelepre” – emelte ki.


Megemlítette, hogy hamar megismerkedett a külföldön népszerű művészeti irányzatokkal. A Fészek Művészklubban, ahol gyakran megfordult, külföldi lapokhoz juthatott hozzá, ezért a legújabb trendekről szerezhetett ismereteket. Némi iróniával idézte fel, hogy nem volt jó tanuló, szinte minden tárgyból bukásra állt, egyedül a technika és a festészet érdekelte, noha többen óva intették, hogy a festészetből nem fog tudni megélni.


Lukovitzky-kiallitas_9

 

„Az ÚjMűhely Galéria meghatározó pont az életemben, nemkülönben azért, mert a nyolcvanas évek legelején én lehettem a galéria első kiállítója. Kitűnő és befogadó hely, a turizmusnak köszönhetően sokan szerezhetnek róla tudomást” – vélte.


Lukoviczky Endre példaképei közül Kandinszkijt említette dinamikája és formavilága miatt, noha úgy látja, az orosz művész nála egy fokkal líraibb alkat.


Lukovitzky-kiallitas_8
Lukoviczky Endre

 

A kiállítás május 12-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között várja a látogatókat.

 

Ayhan Gökhan

Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma