15_eves

2017.06.20

A művészetet nem szabad csak az elitnek fenntartani, hanem mindenkihez el kell juttatni! – vallotta Victor Vasarely, aki mindenki számára szerethetővé és birtokolhatóvá kívánta tenni az alkotásokat. A világhírű magyar festő 30 éve még maga látogatott el a Vasarely Múzeum megnyitására, most unokája képviselte a húsz éve elhunyt művészt a megújult múzeum és kiállítás átadásán június 19-én.

Az egyéves felújítást követően június 20-tól látogatható ismét a megújult Vasarely Múzeum. Azoknak is érdemes felkeresniük az állandó kiállítást, akik korábban már ellátogattak a múzeumnak otthont adó Zichy-kastélyba, hiszen a tárlat is frissült, változott. A Mátyás-korabeli templom és kolostor romjaira épült 17. századi kastélyt 1945-ig katonai ruhatárnak használták. Victor Vasarely 1982-ben adományozta a fővárosnak műveit, és az alkotó gyűjteményéből 1987-ben nyílt kiállítás az ódon épületben. A több mint négyszáz egyedi és sokszorosított alkotás betekintést ad a művész korai alkotói időszakába, láthatjuk a még Magyarországon készült akadémikus rajzait és reklámgrafikáit, de a hatvanas-hetvenes évekből származó op art művek és plasztikák is megtekinthetőek.

 

_D0A3552_Copy


„Az egyéves felújítás után újrarendezett állandó kiállításon mintegy száz mű szerepel a művész valamennyi alkotói periódusából válogatva. A tárlat kronológiai rendben haladva vezeti végig az érdeklődőket Vasarely különböző alkotói fázisain” – olvasható a múzeum oldalán. A tárlat kurátora Imre Gyöngyi volt, aki minket is körbevezetett június 19-én Vasarely, született: Vásárhelyi Győző életének és munkásságának jelentősebb állomásain. Az első teremben a fiatal művész indulásába pillanthattunk bele. Az 1920-as budapesti tanulóéveket idézik fel a művek, amikor Győző még Bortnyik Sándor „Műhelyébe” járt, aki a Bauhaus eszmevilágához állt közel. Két éves grafikai tanulmányai során itt ismerkedett meg igazán a modern művészettel és alakjaival, sőt, későbbi feleségével is itt találkozott: a grafikai tervező Spinner Klárával – magyarázta a kurátor, aki arra is kitért: első grafikai tervei is láthatók itt a művésznek, és bár ez a korszak reprezentáltabb a gyűjteményben, a tárlat kialakításánál arra törekedtek, hogy bemutassák a művész indulásának és későbbi pályájának sokszínűségét.

 

A művész 1930-ban emigrált Franciaországba, a második terem már ennek az időszaknak a munkáit mutatja be, majd innen lépünk tovább a korai, még a szürrealizmustól inspirált, maga által Tévutaknak nevezett munkáitól az első Fekete–Fehér korszakon át, a kinetikus és az op art művészetig.

 

_D0A3504_Copy


„Vasarely művészete az 1950-es évek közepétől új irányt vett. Ennek mérföldköve volt a művész által kezdeményezett, Denise René Galériájában 1955 áprilisában megrendezett A mozgás (Le Mouvement) című csoportos kiállítás, ahol Vasarelyvel együtt többek közt Marcel Duchamp, Alexander Calder és Nicolas Schöffer (Schöffer Miklós) is kiállított. A tárlathoz kapcsolódóan Sárga kiáltvány (Le Manifeste Jaune) címmel jelentette meg manifesztumát” – olvasható a múzeum oldalán. Ezzel kapcsolatban Imre Gyöngyi is elmondta: a kiáltványban fogalmazza meg Vasarely, hogy a műtárgyakat sokszorosítani kell és széles körben terjeszteni, hogy bekerüljenek az emberek otthonába.

 

Az állandó gyűjtemény anyagát kölcsönzött művekkel is kiegészítették, valamint bemutatnak 13 művet azok közül a sokszorosított grafikák közül, melyeket Vasarely 1968-ban adományozott a Szépművészeti Múzeumnak (118 db). Ezeket utoljára 1969-ben láthatta a közönség, azóta nem voltak kiállítva.

 

_D0A3576_Copy


„A pécsi születésű Vásárhelyi Győző több lépéssel megelőzte saját korát” – hangsúlyozta dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a megnyitón. Mint mondta: a művészettörténet új korszakát hozta el, hiszen elérhetővé, szerethetővé, birtokolhatóvá tette az alkotásokat. Ma sem tehetünk mást, minthogy céljait magunkévá tesszük – magyarázta az államtitkár. Kiemelte: a kormány célja hasonló, hiszen arra törekednek, hogy leemeljék az elérhetetlen magasságból és a hétköznap részévé tegyék a kultúrát és a művészeteket.

 

Vasarely mindig népszerű lehet a fiatalok és az idősek körében egyaránt, ráadásul képes a világon bárhol képviseltetni a magyar alkotók egész sorát – hangsúlyozta Hoppál Péter, és hozzátette: a művész a példamutató kevesek egyike, aki úgy építette fel nemzetközi karrierjét, hogy közben mindig hazatért, és sosem feledte el magyarságát.

 

_D0A3367_Copy


Ezt alátámasztotta unokája is, Pierre Vasarely, a Vasarely Foundation elnöke, aki elmesélte: nagyapja nagyon szeretett Magyarországról mesélni, amely szülőhazáját, anyanyelvét jelentette számára. „Emlékszem, amikor 30 évvel ezelőtt elkísértem őt ennek a múzeumnak a megnyitójára. Olyan boldogan sétált Budapest utcáin, hogy bennem is felkeltette a vágyat, hogy mielőbb visszatérjek ide” – mesélte az unoka, hozzátéve: nagyon büszke és meghatott, hogy ő lehet jelen a megújult tárlat megnyitóján a láng hordozójaként.

 

Pierre Vasarely is hangsúlyozta, hogy nagyapja anyagilag is elérhetővé tette műveit a nagyközönség számára, mivel úgy gondolta: a művészetet nem lehet fenntartani az elit számára, hanem mindenkihez el kell juttatni.

 

_D0A3338_Copy


Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Vasarely Múzeum főigazgatója köszöntőbeszédében elmondta: 1987-ben nyitotta meg kapuit a múzeum, és harminc év elteltével időszerűvé vált az épület felújítása, amelyre 300 millió forintot biztosított a kormány. Hangsúlyozta: újjáéledtek a bemutatóterek is, így a mester halálának huszadik évfordulóján egy újrafogalmazott állandó kiállítás várja a látogatókat.

 

Kultúra.hu
Fotó: Csákvári Zsigmond

KAD_Kultura_596x90_002

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

ART_LABEL

2019.08.17

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényeként vonzó célpont: tavaly több mint félmillió embert látott vendégül a Hajógyári. A számos külföldi országból érkező fesztiválozót elsősorban a világhírű előadók koncertjei csábítják hozzánk, ám nem érdemes elmenni a Sziget kínálta további programok és élmények mellett sem. Az Art Label Budapest sátrában töltöttem két és fél napot.

barokk_randevu_denes_viktor_res

2019.08.16

Bach ritkán felcsendülő világi kantátáját, a Phoebus és Pánt mutatják be augusztus 24-én a Gödöllői Királyi Kastélyban. A Barokk randevú programjában felcsendülő előadás az emelkedett és hétköznapi művészet párharcáról szól. Dénes Viktor rendező úgy véli: a lényeg, hogy életre keljen a koncertterembe álmodott történet a színpadon.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma