15_eves

2019.08.02

Ha egész nyáron otthon kell lennünk, vagy a rossz idő miatt elmarad a kirándulás, vagy a nagy melegben egyszerűen nem vágyunk másra, mint egy légkondicionált helységre, jól jöhet néhány könnyed vígjáték, amit megnézhetünk a moziban. Összeírtunk néhányat a most nyáron bemutatott filmek közül.

 1. Yao utazása


024


A César-díjas francia színész, Omar Sy több filmből is ismerős lehet számunka: ő játszotta többek között a nagysikerű Életrevalók, a Csokoládé és a Samba főszerepét.

A Yao utazása egy igazi road-movie, amiben Sy gyakorlatilag önmagát alakítja, egy híres francia színészt, aki életében először jár Szenegálban, vagyis az országban, ahonnan származik. Itt találkozik Yaóval, egy tizenkét éves fiúval, aki csak azért utazott egyedül több száz kilométert a szülőfalujából, hogy szerezzen egy autogrammot a híres színésztől. A filmet már csak Szenegál miatt is érdemes megnézni, gyönyörű képsorokon keresztül tárulnak fel ennek a különleges, egzotikus országnak a tájai és kultúrája. A két főszereplő között pedig mély barátság szövődik, és kölcsönösen nagyon sokat tanulnak egymástól.


2. A kis kedvencek titkos élete 2.


maxresdefault


A kis kedvencek titkos élete 2. a 2016-ban bemutatott első részhez hasonlóan – ami az eredeti vígjátékok közül a legjobb nyitó bevételt produkálta, a nem animációs filmeket is beleértve – nem okoz csalódást. Persze alapszabály, hogy gyerekekkel és kutyákkal gyakorlatilag mindent el lehet adni, így a film ebből a szempontból is előnyös helyzetből indul, azonban ez a mozi a jól kitalált karaktereknek köszönhetően sokkal szórakoztatóbb egy hagyományos hétvégi családi filmnél. A történet kicsit széttartó, mindegyik főhősnek meg kell küzdenie a saját kihívásaival, ám mindez egyáltalán nem zavaró, mert a remekül felépített karakterek pontosan és remek humorral idézik meg kiskedvenceink viselkedését.


3. Szerelem második látásra


0433BAEB-83DB-4BCD-85C5-0DBFFC5BE5A9-750x400


Hugo Gélin filmje egy nagyon komoly témát, a hosszú párkapcsolatok során felmerülő problémákat boncolgatja, azonban ennek ellenére nem válik nyomasztóvá. Főhősei, Raphael és Olivia még a gimnáziumban ismerték meg egymást, később összeházasodtak, és már tíz éve együtt élnek. Raphael közben befutott fantasy-regényíró lesz, és saját sikerétől megrészegülve nem veszi észre, hogy teljesen elhanyagolta a feleségét. Egyik reggel pedig arra ébred, hogy minden megváltozott körülötte: ő egy átlagos tanár, a felesége pedig ismert zongorista, aki mégcsak nem is ismeri őt. A kérdés, hogy ebben a helyzetben, ilyen körülmények között meg tudja-e hódítani a szerelmét, aki azt sem tudja, ki ő? A Szerelem második látásra egy nagyon jó hangulatú, tipikus francia film, pároknak különösen ajánlott.


4. Egy kutya négy útja


314295_1559548739.1126A W. Bruce Cameron bestsellere alapján készült film a nagy sikerű Egy kutya négy élete folytatása. Miután Bailey kutya több élet után hazatalált, gazdája, Eathen arra kéri, ezúttal unokája, CJ életébe térjen vissza, és vigyázzon rá. Bailey új küldetést talál, ami szerető barátokhoz, megható, és örömteli kalandokhoz vezeti őt. A kutyát ezúttal is négy alakban láthatjuk, és CJ felnövését követi végig. A film legkülönlegesebb része a narráció: azok a megjegyzések, amivel Baily kommentálja azokat a helyzeteket, amikbe kerül. Az Egy kutya négy útja nagyon érzékletesen jeleníti meg azt a szoros kapcsolatot, ami a gyerekek és az állatok között kialakulhat, ezért gyerekkel együtt érdemes megnézni.


5. Együtt megyünk


pic_20190618103749_36ywff6jwgx


Guillaume Canet elkészítette a 2010-es sikerfilm, az Apró kis hazugságok folytatását, és a végeredmény önmagáért beszél. Az Együtt megyünk nagyon hasonlóan épül fel, mint az Apró kis hazugságok: ugyanaz a baráti társaság áll a középpontjában – olyan kiváló színészekkel, mint például Mario Cotillard vagy François Cluzet –, és a köztük lévő rejtett feszültségek, titkok viszik előre a cselekményt. Ez számtalan komikus helyzetet eredményez, így nagyon jól szórakozhatunk, ugyanakkor az is kiderül, hogy mi az, ami igazán fontos az életben. A vágóképeknek köszönhetően pedig még a gyönyörű francia tengerparti tájban is hosszan gyönyörködhetünk.


+1. Spanyolul tudni kell


772


A Spanyolul tudni kell Tabi László zenés színdarabja alapján készült, amit sokáig nagy sikerrel játszott a Körúti Színház. A film főhőse, egy bukott közép-amerikai miniállam diktátora egy bakonyterebesi panzióban próbál elrejtőzni. A panziót vezető özvegyasszony többek között spanyoltudásával is leveszi a férfit a lábáról, a külföldi férjre vágyó fiatal lány pedig belebotlik a diktátor fiába. Így a dicsőséges visszatérés szervezése helyett a diktátor vendégeskedéssel és szerelmi kalandokkal tölti az idejét. Aligha kell ennél jobb alapszituáció egy felhőtlen vígjátékhoz – pontosabban egy zenés nosztalgiavígjátékhoz, amely megidézi a 70-es évek hangulatát.


Izsó Zita

Kulcsszavak: filmmozivígjáték

ArtKert_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma