15_eves

2015.06.01

Egy szerelmi történetbe ágyazva mutatja be a francia társadalomban gyakori vegyes házasságok konfliktusait Philippe de Chauveron francia rendező a Bazi nagy francia lagzik című vígjátékában, amely az MTVA forgalmazásában már látható a hazai mozikban.

A filmben a hívő katolikus, vagyonos, vidéken élő Verneuil házaspár három nagyobbik lánya zsidó, arab és kínai férjet választ magának. A szülők már csak a legkisebb lányukban bízhatnak, hogy neki rendes katolikus férje lesz. A konfliktus akkor robban ki, amikor kiderül: a negyedik lány egy katolikus, de afrikai származású fiúval készül összekötni az életét.


A Bazi nagy francia lagziknak hatalmas sikere volt Franciaországban. Az Életrevalók óta a legnagyobb bevételt elért filmmé vált hazájában, és bekerült a minden idők Top10 Legnézettebb francia filmjei közé. A főszerepét az a Christian Clavier alakítja, akit olyan alkotásokban láthattak a magyar nézők mint a Jöttünk, láttunk, visszamennénk filmek, és az Asterix-sorozat.


Philippe de Chauveron rendező az MTI-nek elmondta: a film ötletét egy újságban megjelent cikkből merítette, amely azt taglalta, hogy minden negyedik házasság etnikailag vagy vallásilag vegyes Franciaországban.


mediaklikk.hu


"Ez indította el bennem a gondolatot. Mivel a szüleim hasonlóak a filmben szereplő, előítéletekkel teli Verneuil házaspárhoz, és a mi családunkban is vannak vegyes házasságok, ezért mind a két oldalt nagyol jól ismerem" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jelenlegi francia társadalmat szerette volna bemutatni, amely szemben áll a 20 vagy 30 évvel ezelőtti Franciaországgal, amely etnikailag még nem volt ilyen vegyes. Az 1950-es évekig még nem voltak ilyen nagy számban jelen a bevándorlók az országban - tette hozzá.


Philippe de Chauveron korábban is kizárólag vígjátékokat rendezett, de az egész életét átszőtte a humor. Gyerekkorában mindig rossz diákokkal barátkozott, akik általában nagyon viccesek voltak. Az ilyen tanulókból gyakran lesznek komikus színészek - tette hozzá.


A szereplőválogatásról elmondta: Christian Clavier-t mindig nagyon tisztelte, régóta szeretett volna együtt dolgozni vele, ezért nagyon örült, amikor elfogadta a felkérést. A fiatalabb színészek karrierjét a színházban követte végig. Fontos volt számára, hogy megnyerő és fizikailag vonzó szereplőket válogasson, azért is, hogy a Christian Clavier által alakított karakter - az előítéletet leszámítva - nem tudja visszautasítani a különféle vallású és etnikumú férjeket.


Mint elmondta, Franciaország egy skizofrén társadalom, amely az egyik oldalról nagyon nyitott, nagyon sok a bevándorló, de ugyanakkor a szélsőjobb, a Front National is nagyon népszerű.


Beszélt arról is, hogy nem számított ekkora sikerre, de főként arra, hogy a filmet más országokban is elismerik. "Külföldön azért is működhet jól a történet, mert egy olyan képet mutat Franciaországról, amelyet ritkábban látnak az emberek. Valamint az alaptémája, a szerelem és a házasság miatt is, amihez mindenki tud viszonyulni" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nyáron ismét vígjáték forgatásába kezd, 2017-ben pedig jön a Bazi nagy francia lagzik folytatása, de addig még meg kell írnia a forgatókönyvet - mondta.


A fekete katolikus férjjelöltet alakító fiatal színész, Noom Diawar elmondta: korábban két filmben is játszott már, de ez volt az első jelentős alakítása. "Éreztük, hogy vicces a film, azonban ekkora sikerre senki sem számított" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a forgatókönyvet olvasva már nagyon sokat nevetett a történeten, ráadásul a bátyja is vegyes házasságban él, ezért belülről is jól ismeri helyzetet és pontosan tudja, hogy ugyanilyen szituációk adódnak ezekben a kapcsolatokban.


Hangoztatta, hogy a film sikere nagy lehetőségeket nyitott meg előtte, több mozis felkérése is érkezett, augusztustól pedig saját stand up comedy-estet indít.


"Szeretem megnevettetni az embereket, az életemben és a munkában is a humor elsőbbséget élvez" - hangsúlyozta a francia színész.


MTI

KAD_Kultura_596x90_002

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma