hangf_spotify_banner_728x90

2019.01.01

A Liszt Ferenc Kamarazenekar több mint fél évszázada a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjébe tartozik, a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra. A Pesti Vigadóban harmadik éve ad újévi koncertet. 2019. január 3-án Szirtes Edina Mókus énekesnő a vendégük. A vigado.hu vele készített interjút.

Szirtes_Edina_Mokus_Czako_Balazs
Fotó: Czakó Balázs

Mikor és miért döntötted el, hogy zenész leszel?

Szinte fantáziátlanul egyszerű a kezdet: a nővérem hegedült, és kivettem a kezéből. Majd a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolába jártam hegedű szakra. Már hatévesen tudtam, hogy zenész leszek.


Játszol más hangszeren is?

A hegedű adott volt, de zongorázni is meg kellett tanulnunk; mellette játszom harmonikán és tilinkón, sőt nemrég vettem egy mandolint, a Recirquel Újcirkusz Társulat MyLand előadásában már használtam is.


Hogy kaptad a Mókus becenevet?

Mókus a szegedi konziban lettem. Korkedvezménnyel vettek fel, így én voltam a legfiatalabb, és a nagyobb lányok neveztek el. Ott is diplomáztam Szecsődi Ferenc növendékeként.


Szites_Edina_Mokus
Fotó: Nagy Gábor

16 éves korodban József Attila Ódáját zenésítetted meg először, azóta pedig több száz verset. Mi alapján választod ki, melyikhez írsz zenét?

A versek nemcsak elkísérnek, de erőt, hitet és vigaszt is adnak. Mindig olyan verseket zenésítek meg, amelyek mondanivalójával azonosulni tudok: abban az életszakaszomban, amikor rábukkanok, a benne megfogalmazott gondolatokkal élek. Nem is tudnám nem elénekelni...


Van olyan vers, amely évek óta elkísér?

Azok maradnak meg bennem, amelyek elkezdenek énekelni nekem. Például József Attila: Mámor című verse évekig adott célt és értelmet az életemnek.


Az utóbbi években az elektronikus zenei irányába fordultál. A világzene mennyire egyeztethető össze az elektronikus zenei stílusokkal és hangszereléssel?

Szerintem jó ízléssel minden zenei irányzat összeegyeztethető. Ha alkalmazott zenét kell írni, tudatosabb ez a folyamat, saját zenénél a határtalanságra vágyom. Például amikor a Weöres Sándor fordította Lao Ce Tao Te King kötetből zenésítettem meg 12 verset, tudtam, hogy vonós ötös zenei közeget hallok, de vágytam a groove-okra, a lüktetésekre és az improvizációra is. Szerintem nagyon izgalmas a komolynak nevezett zenét improvizációval életre kelteni.


LFKZ
A Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar már harmadik éve a Pesti Vigadóban köszönti az új évet. Játszottál már velük?

Nyáron a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztivál színpadán szerzői estem volt velük, sok népzenésszel kiegészülve. Nagy élmény volt! Etno-szimfonikus koncertnek neveztem, mert a szólistákból és a témákból adódóan autentikus népzenei átiratnak tűnhetnek a darabjaim, de ezek egytől egyig írott zenék, amelyet balkán, cigány, magyar zene inspirált. Ebből a koncertanyagból játszunk most ízelítőt.


Mit szeretnél átadni a zenéddel?

Egész életemben azt kerestem, hol a helyem, és mit kell tennem, hogy szolgálhassak. Hiszek a zene és a művészet emberjobbító hatásában. Közvetítjük, amit fentről kapunk: ha kell, vigasz legyünk, vagy épp egy pofon. A lényeg, hogy szolgáljunk.


A teljes interjú vigado.hu-n olvasható.

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

kovacs_zsofia__a_kiallitas_kuratora

2019.05.24

Kamarakiállításon mutatja be mától Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét a Szépművészeti Múzeum. A magyar kormány támogatásával megvásárolt remekmű a gyűjtemény elmúlt 100 évének legértékesebb szerzeménye.

varnegyed_kiallitas_2

2019.05.24

Ma, a régészet napján nyílik a budai Várnegyedben Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című tárlat, amelyen bejárhatjuk a 2018-ban feltárt Erdélyi bástya falait és megnézhetjük az ásatás során előkerült leletanyagot.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma