IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2017.07.28

Családja, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút Schubert Éva Kossuth-díjas színművésztől, érdemes művésztől július 27-én a Farkasréti temetőben. Bellus Attila színművész azt hangsúlyozta, hogy Schubert Éva nemcsak virtuóza volt mesterségének, de maximalista is, „egészen különleges személyiség volt, összetéveszthetetlen és összehasonlíthatatlan”.

Pregitzer Fruzsina színművész a Színházi Dolgozók Szakszervezete nevében búcsúztatta Schubert Évát, aki, mint mondta, a szervezet elnökségi tagjaként energikusan dolgozott, odafigyelt pályatársaira. Méltatta műveltségét, pedagógiai érzékét és szellemességét, valamint kiemelte szociális érzékenységét, segítőkészségét és figyelmességét. Mint fogalmazott, Schubert Éva „magasra tette a lécet az ittmaradottaknak”. Nemcsak mesterségében volt felkészült, alapos, ugyanakkor könnyed és elegáns, de más feladatait is ugyanilyen odaadással és könnyedséggel végezte el. Emellett maradt ideje utazásokra, fordításra, tanításra, rendezésre és karitatív munkára is. Izzó kíváncsiság hajtotta, olvasott, legendásan művelt volt. Kíváncsisága, életkedve a színpadi munkájában és a mindennapokban, az élet más területein is megjelent – idézte fel Bellus Attila, hozzátéve hogy Schubert Éva szerette az embereket, akárcsak Gogol, empátiával és iróniával szemlélte őket. Kritikus látásmódja isteni humorral párosult.


Download.aspx

 

Alakításait felidézve Bellus Attila kiemelte, hogy a színésznőnek bármennyire fantasztikus orgánuma volt, ő mégis leginkább a csendjeire emlékezik vissza. „Ez úgy működött, mint ahogy a filmben egy közeli, látni hagyta, hogy mi játszódik le a nőalakban” – mondta, kiemelve, hogy fergeteges és sokszínű is tudott lenni. „Virtuóz gyorsasággal tudott beszélni, nagyokat váltani, érzelmi szélsőségeket váratlanul felmutatni” – mondta Bellus Attila, példaként említve, hogy Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámájában is érzelmi hullámvasútra ültette fel a nézőket, akik hol gyűlölték, szánták, hol meg szerették a címszereplőt. „Schubert Éva a legnagyobbak közül való, köszönöm, hogy etalon voltál, vagy és maradsz” – méltatta a színésznőt Bellus Attila.

 

„Elegáns úrinő volt, kritikus, kegyetlenül őszinte akár, de elfogadó, másokat akarattal soha meg nem bántó” – emlékezett Pindroch Csaba színművész. Schubert Éva munkásságát felidézve kiemelte: kevés színésznek adatik meg, hogy a közönség szeretetét és a szakma elismerését is kiérdemelje, de Schubert Évának mindkettő sikerült, pedig eredetileg nem is a színi pályára, hanem francia-latin szakos tanárnak készült. A színművészeti főiskola elvégzése után egy évig a József Attila Színház, 1957-től a Vidám Színpad, 1958-tól 1978-ig ismét a Vígszínház tagja volt. Annak ellenére, hogy nem halmozták el az őt megillető nagy szerepekkel, mindig kereste a kihívást, meglátta a pillanatokban és szerepeiben az öröm, az elégedettség és a szolgálat lehetőségét – mondta Pindroch Csaba. Alakításai közül a Margarida asszony címszerepe mellett kiemelte Mása szerepét Csehov Sirályában és Maria Josefát Lorca Bernarda Alba házában. Felidézte, hogy kiválóan tudott németül és angolul is, Örkény Macskajátékában Orbánné szerepét németül és magyarul is játszotta ugyanabban az évadban.


Download.aspx1

 

Dolgozott Miskolcon, Tatabányán, Sopronban, Szekszárdon, 1995-től négy évig a berlini Theater Des Ostens vendégművésze is volt, rendezett, fordított angolból, németből, franciából és betéve tudta Arany János és Ady Endre szinte összes versét. „Nem tudok még egy olyan színésznőt, aki ilyen sokrétűen tájékozott volt” – mondta a színművész, hozzátéve, hogy Schubert Éva karrierje mellett tanított is a Zeneakadémián és számos színitanodában, de háziasszonyként is bravúrosan helyt állt, imádta elkényeztetni vendégeit. Az V. kerület és Budapest díszpolgára volt, érdemes művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje, 2008-ban megkapta a Magyar Filmszemle életműdíját, 2013-ban pedig a Kossuth-díjat. „Egyedülálló intelligenciája, kimagasló műveltsége mindenkit elkápráztatott, olvasott minden műfajban, minden témában és 50 évre visszamenőleg emlékezett az összes szerepének szövegére. Örök derűs kisugárzása, szikrázó humora, magával ragadó anekdotái örökre velünk maradnak” – búcsúzott Pindroch Csaba.

 

A július 11-én, nyolcvanhat éves korában elhunyt művészt Zsódi Viktor piarista pap búcsúztatta római katolikus szertartás szerint. Schubert Évát számos művésztársa kísérte utolsó útjára, mások mellett Pásztor Erzsi, Zsurzs Kati, Mécs Károly, Verebes István és Gyurkovics Zsuzsa.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Soós Lajos

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

ibolyanap

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

Már pénteken elkezdődik a négynapos húsvéti fesztivál a világörökségi Hollókőn. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi- és gyermekprogramok várják a látogatókat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma