Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.07.28

Családja, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút Schubert Éva Kossuth-díjas színművésztől, érdemes művésztől július 27-én a Farkasréti temetőben. Bellus Attila színművész azt hangsúlyozta, hogy Schubert Éva nemcsak virtuóza volt mesterségének, de maximalista is, „egészen különleges személyiség volt, összetéveszthetetlen és összehasonlíthatatlan”.

Pregitzer Fruzsina színművész a Színházi Dolgozók Szakszervezete nevében búcsúztatta Schubert Évát, aki, mint mondta, a szervezet elnökségi tagjaként energikusan dolgozott, odafigyelt pályatársaira. Méltatta műveltségét, pedagógiai érzékét és szellemességét, valamint kiemelte szociális érzékenységét, segítőkészségét és figyelmességét. Mint fogalmazott, Schubert Éva „magasra tette a lécet az ittmaradottaknak”. Nemcsak mesterségében volt felkészült, alapos, ugyanakkor könnyed és elegáns, de más feladatait is ugyanilyen odaadással és könnyedséggel végezte el. Emellett maradt ideje utazásokra, fordításra, tanításra, rendezésre és karitatív munkára is. Izzó kíváncsiság hajtotta, olvasott, legendásan művelt volt. Kíváncsisága, életkedve a színpadi munkájában és a mindennapokban, az élet más területein is megjelent – idézte fel Bellus Attila, hozzátéve hogy Schubert Éva szerette az embereket, akárcsak Gogol, empátiával és iróniával szemlélte őket. Kritikus látásmódja isteni humorral párosult.


Download.aspx

 

Alakításait felidézve Bellus Attila kiemelte, hogy a színésznőnek bármennyire fantasztikus orgánuma volt, ő mégis leginkább a csendjeire emlékezik vissza. „Ez úgy működött, mint ahogy a filmben egy közeli, látni hagyta, hogy mi játszódik le a nőalakban” – mondta, kiemelve, hogy fergeteges és sokszínű is tudott lenni. „Virtuóz gyorsasággal tudott beszélni, nagyokat váltani, érzelmi szélsőségeket váratlanul felmutatni” – mondta Bellus Attila, példaként említve, hogy Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámájában is érzelmi hullámvasútra ültette fel a nézőket, akik hol gyűlölték, szánták, hol meg szerették a címszereplőt. „Schubert Éva a legnagyobbak közül való, köszönöm, hogy etalon voltál, vagy és maradsz” – méltatta a színésznőt Bellus Attila.

 

„Elegáns úrinő volt, kritikus, kegyetlenül őszinte akár, de elfogadó, másokat akarattal soha meg nem bántó” – emlékezett Pindroch Csaba színművész. Schubert Éva munkásságát felidézve kiemelte: kevés színésznek adatik meg, hogy a közönség szeretetét és a szakma elismerését is kiérdemelje, de Schubert Évának mindkettő sikerült, pedig eredetileg nem is a színi pályára, hanem francia-latin szakos tanárnak készült. A színművészeti főiskola elvégzése után egy évig a József Attila Színház, 1957-től a Vidám Színpad, 1958-tól 1978-ig ismét a Vígszínház tagja volt. Annak ellenére, hogy nem halmozták el az őt megillető nagy szerepekkel, mindig kereste a kihívást, meglátta a pillanatokban és szerepeiben az öröm, az elégedettség és a szolgálat lehetőségét – mondta Pindroch Csaba. Alakításai közül a Margarida asszony címszerepe mellett kiemelte Mása szerepét Csehov Sirályában és Maria Josefát Lorca Bernarda Alba házában. Felidézte, hogy kiválóan tudott németül és angolul is, Örkény Macskajátékában Orbánné szerepét németül és magyarul is játszotta ugyanabban az évadban.


Download.aspx1

 

Dolgozott Miskolcon, Tatabányán, Sopronban, Szekszárdon, 1995-től négy évig a berlini Theater Des Ostens vendégművésze is volt, rendezett, fordított angolból, németből, franciából és betéve tudta Arany János és Ady Endre szinte összes versét. „Nem tudok még egy olyan színésznőt, aki ilyen sokrétűen tájékozott volt” – mondta a színművész, hozzátéve, hogy Schubert Éva karrierje mellett tanított is a Zeneakadémián és számos színitanodában, de háziasszonyként is bravúrosan helyt állt, imádta elkényeztetni vendégeit. Az V. kerület és Budapest díszpolgára volt, érdemes művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje, 2008-ban megkapta a Magyar Filmszemle életműdíját, 2013-ban pedig a Kossuth-díjat. „Egyedülálló intelligenciája, kimagasló műveltsége mindenkit elkápráztatott, olvasott minden műfajban, minden témában és 50 évre visszamenőleg emlékezett az összes szerepének szövegére. Örök derűs kisugárzása, szikrázó humora, magával ragadó anekdotái örökre velünk maradnak” – búcsúzott Pindroch Csaba.

 

A július 11-én, nyolcvanhat éves korában elhunyt művészt Zsódi Viktor piarista pap búcsúztatta római katolikus szertartás szerint. Schubert Évát számos művésztársa kísérte utolsó útjára, mások mellett Pásztor Erzsi, Zsurzs Kati, Mécs Károly, Verebes István és Gyurkovics Zsuzsa.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Soós Lajos

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

_D0A4986_Copy

2019.06.20

Díszes, kissé groteszk wayang bábok merednek ránk egy vitrin mögül, az ülő démon csempelap felső szélén pedig egy graffitire bukkanunk. Egy kapuőrző vigyázza a Buddha-szobrokat és -tekercseket, egy strucctojás pedig Hopp Ferenc gyűjteményezéséről mesél. A Hopp Ferenc Múzeum Made in Asia című kiállításán különlegesebbnél különlegesebb tárgyakat tekinthetünk meg.

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

A Csinghaj-tibeti-fennsíkon eddig feltárt legkorábbi régészeti lelőhelyként határozták meg a kutatók azt az északnyugat-kínai karsztbarlangot, ahol először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a faj nevét adó szibériai barlangon kívüli területen. Az ásatási munkálatok 2018-ban kezdődtek és mostanáig több mint 1400 kőtárgyat és csaknem 600 darab állati csontot tártak fel a barlangban. A vizsgálatok szerint a leletek több mint 40 ezer évesek, az őskőkorszakból származnak.

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma