Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.06.17

Véget ért a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT). A június 16-ai gálaesten tizenhét díjat adtak át: a legjobb előadásnak járó elismerést a Kolozsvári Állami Színház kapta a Rosmersholm című Ibsen-dráma színpadra állításáért, a közönségdíj pedig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadásáé lett.

A tíznapos esemény június 16-ai esti díjkiosztó gáláján Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára hangsúlyozta, hogy a fesztivál nemcsak a határon inneni, hanem már a határon túli színházak találkozója is. Kucsera Tamás Gergely megnyitó beszédében örömtelinek nevezte, hogy a POSzT-on színészgenerációk egymás mellett vannak a színpadon, az értékelők és a nézők között egyaránt. Széles körű összefogás biztosítja, hogy a fesztivált évről-évre nyugodt körülmények között rendezik meg – tette hozzá. Az MMA főtitkára megemlítette: idén először adták át a fesztivál közönségdíját, ami jelzi, hogy a „színház a közönségé is”. Kiemelte: újítás volt az is, hogy a POSzT szakmai regisztrációs programjának köszönhetően közel száz színművész és háttérmunkát végző munkatárs vehetett részt a fesztiválon.


POSZT2
Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója
átveszi a legjobb előadásért járó díjat

 

Páva Zsolt, Pécs polgármestere sikeresnek értékelte a találkozót, amelynek célja egymás jobb megismerése. Pécs erre alkalmas helyszín – mondta köszöntőjében. A város vezetője felidézte: a POSzT 18 éve alatt voltak pozitív és negatív élmények egyaránt, „mostanra azonban béke van, a szakma egymásra talált, és a közönség is jól fogadta ezt az eseménytelenséget” – fogalmazott a konfliktusok hiányára utalva. Páva Zsolt megjegyezte: a közönség tagjaival beszélgetve volt „óvatos kritika” is. „Találkoztam csalódott emberekkel – nem mondom, hogy többségben voltak –, de ez mindenképpen figyelmeztetés az előadások válogatóinak, hogy ne csak arra legyenek figyelemmel, hogy egy előadás mennyire progresszív, korszakalkotó, hanem arra is, hogy a közönség be tudja fogadni azt” – fogalmazott.


POSZT3
Székely Kriszta, miután átvette a legjobb rendezésért járó díjat
a budapesti Katona József Színház A kaukázusi krétakör című darabjáért

 

Bálint András színművész, a POSzT díszvendége a gálaesten többek közt arról beszélt, hogy a válogatás merész és erős volt, és a produkciók ezt igazolták. Érdemes lenne egy kicsit több kísérleti, alternatív produkciót meghívni – tette hozzá. A gálaesten tizenhét díjat adtak át: a legjobb előadásnak járó elismerést a Kolozsvári Állami Színház kapta a Rosmersholm című Ibsen-dráma színpadra állításáért, a közönségdíj pedig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadásáé lett. Tompa Gábor, a kolozsvári teátrum igazgatója a díj átvétele után azt mondta: a zsűri egy olyan előadást ismert el, amely nyugtalanító, kényelmetlen, meggyötrő, de az is a színház feladata, hogy „tükröt tartson a természetnek”.

 

POSZT1
Szakács Hajnalka, miután átvette a legjobb harminc év alatti színésznek járó díjat


A POSzT idei versenyprogramjában tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepelt. A darabokat a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházában mutatták be, a meghívott előadásokat Regős János és Térey János válogatta Bazsányi Sándor és Balog József segítségével. A találkozón a versenyprogram mellett több mint száz rendezvény, közönségtalálkozók, koncertek, beszélgetések és további színházi előadások várták az érdeklődőket.

 

A 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) díjazottjai

 

A szakmai zsűri díjai:

Legjobb előadás:

ROSMERSHOLM

Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

Legjobb rendezés:

SZÉKELY KRISZTA

A kaukázusi krétakör

Katona József Színház, Budapest

 

Legjobb női főszereplő:

IMRE ÉVA

Rosmersholm

Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

Legjobb férfi főszereplő:

KOCSIS GERGELY

A kaukázusi krétakör

Katona József Színház, Budapest

 

Legjobb női mellékszereplő:

KOVÁTS ADÉL

III. Richárd

Radnóti Színház, Budapest

 

Legjobb férfi mellékszereplő:

SZEMENYEI JÁNOS

Csárdáskirálynő

Katona József Színház, Kecskemét

 

Legjobb 30 év alatti női színész:

SZAKÁCS HAJNALKA

Három nővér

Csokonai Színház, Debrecen

 

Legjobb társulati összjáték:

ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Borisz Davidovics síremléke

 

Legjobb színházi zene:

MARIAN NEĆAK

Borisz Davidovics síremléke

Újvidéki Színház

 

Legjobb színpadi mozgás és térhasználat:

HÁROM NŐVÉR

Csokonai Színház, Debrecen

 

Legjobb dramaturgi munka:

KOZMA ANDRÁS

Három nővér

Csokonai Színház, Debrecen

 

Legjobb jelmez:

NAGY FRUZSINA

A kaukázusi krétakör

Katona József Színház, Budapest

III. Richárd

Radnóti Színház, Budapest

 

Legjobb díszlet:

ANDRIY ZHOLDAK és DANIEL ZHOLDAK

Rosmersholm

Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

Legjobb fényterv:

BAUMGARTNER SÁNDOR

III. Richárd

Radnóti Színház, Budapest

 

A színészzsűri különdíja:

A legjobb női alakításért:

PÁLMAI ANNA

A kaukázusi krétakör

Katona József Színház, Budapest


A legjobb férfi alakításért:

HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA

Illatszertár

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

 

A közönségzsűri különdíja:

ILLATSZERTÁR

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

 

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díja:

RÓZSA KRISZTIÁN

A kaukázusi krétakör

Miskolci Nemzeti Színház

 

A Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díja az idei Nyílt Fórum legjobb színművének:

OLÁH-HORVÁTH SÁRA: LENNI VAGY NEM

 

A Kultúra.hu Szakács Hajnalkával készült interjúját ITT olvashatjátok.Forrás: Kultúra.hu/MTI

Fotó: MTI/Sóki Tamás

MuzeumokEjszakaja_kultura_banner_002

Csontvary_Onarckep_R

2019.06.20

100 évvel ezelőtt halt meg a legmagányosabb, leginkább különcnek számító magyar festő Csontváry Kosztka Tivadar. Az alkotás vándorútján egy misztikus élmény indítja el. Felnőtt férfiként, elismert gyógyszerészként hall egy szózatot: „Te leszel a legnagyobb Napút festő! Nagyobb Rafaellónál is.” Az életét tette fel erre a hívásra és magas művészetet megvalósító létre. Meg nem értve és számkivetve halt meg. De manapság nem tudunk szabadulni képeinek hatása alól. Titkát nem tudjuk megfejteni, a magával ragadó műveket Ludmann Mihály művészettörténésszel idézzük fel.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának meghívására öt magyar alkotó mutatkozhatott be június első hétvégéjén a kínai közönségnek a kelet-kínai Hangzhouban megrendezett BudapestFest programjának részeként. A kínai közönség nagyra értékelte a magas minőségű egyedi termékeket.

Újra megnyitja kapuit az Antropos.hu Fashion&Art&Design Market június 22-én a Morrison's 2 klub fedett udvarán. Az árusítók között számos divattervező, kiegészítő-tervező, kézműves, ötvös/ékszer-készítő, festő, grafikus, digitális művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók, akár el is beszélgethettek az alkotókkal, és ami a legjobban tetszik, azt meg is vásárolhatják. A belvárosi udvaron nemcsak nézelődni, illetve vásárolni lehet majd, hanem workshopokat is részt vehetnek az érdeklődők.

Reisz Gábor alkotása nyitja a rendező részvételével pénteken a Cinema Jove nemzetközi filmfesztivált a valenciai Teatre Principal-ban. A felnőtté válás kérdéseivel foglalkozó, önéletrajzi ihletésű filmet a hazai mozik decemberben mutatták be, s több mint 53 ezren váltottak rá jegyet. Nemzetközi premierje az A-kategóriás tallinni fesztiválon volt, majd a torinói fesztiválon három zsűri díjazta, Monte-Carlo filmfesztiválján elnyerte a fődíjat. A Rossz verseket a Magyar Filmakadémia négy kategóriában tüntette ki Magyar Filmdíjjal áprilisban.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar pénteken a Budapest Music Centerben jótékonysági koncertet adnak a vakok és gyengénlátók támogatására, így járulva hozzá ahhoz, hogy az Összhang Alapítvány túrázásra alkalmas tandem kerékpárokkal ajándékozhassa meg a Mozdulj! Kiemelten Közhasznú Egyesületet, amely augusztusban ötnapos tandemtúrát szervez a Balaton körül látássérültek számára. Az esten Bach, Vivaldi, Handel és Mozart művei szólalnak meg, közreműködik Flamich Mária szoprán, Menyhárt Zsuzsanna fuvolaművész, Szilvásy Júlia hárfaművész és Dinyés Soma csembalóművész, a koncertmester Soltész Ágnes.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

A szabadtéri színház eddigi fenállásának minden esztendejét egy előadás szimbolizálja idén Egerben június 27. és augusztus 19. között.

egri_csillagok

Június 27-én az AWS frontembere, Siklósi Örs mutatja be önálló projektjét az Esernyős Warm-up udvarában.

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton 20.00-kor a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.

Június 24.–augusztus 19. között a tízéves viszáki Tündérkertben és az alig több mint tízéves Kaszás Attila Pajta Színház (KAPSZ) programajánlatával várja vendégeit Szarvas József színművész.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma