IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.06.17

Véget ért a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT). A június 16-ai gálaesten tizenhét díjat adtak át: a legjobb előadásnak járó elismerést a Kolozsvári Állami Színház kapta a Rosmersholm című Ibsen-dráma színpadra állításáért, a közönségdíj pedig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadásáé lett.

A tíznapos esemény június 16-ai esti díjkiosztó gáláján Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára hangsúlyozta, hogy a fesztivál nemcsak a határon inneni, hanem már a határon túli színházak találkozója is. Kucsera Tamás Gergely megnyitó beszédében örömtelinek nevezte, hogy a POSzT-on színészgenerációk egymás mellett vannak a színpadon, az értékelők és a nézők között egyaránt. Széles körű összefogás biztosítja, hogy a fesztivált évről-évre nyugodt körülmények között rendezik meg – tette hozzá. Az MMA főtitkára megemlítette: idén először adták át a fesztivál közönségdíját, ami jelzi, hogy a „színház a közönségé is”. Kiemelte: újítás volt az is, hogy a POSzT szakmai regisztrációs programjának köszönhetően közel száz színművész és háttérmunkát végző munkatárs vehetett részt a fesztiválon.


POSZT2
Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója
átveszi a legjobb előadásért járó díjat

 

Páva Zsolt, Pécs polgármestere sikeresnek értékelte a találkozót, amelynek célja egymás jobb megismerése. Pécs erre alkalmas helyszín – mondta köszöntőjében. A város vezetője felidézte: a POSzT 18 éve alatt voltak pozitív és negatív élmények egyaránt, „mostanra azonban béke van, a szakma egymásra talált, és a közönség is jól fogadta ezt az eseménytelenséget” – fogalmazott a konfliktusok hiányára utalva. Páva Zsolt megjegyezte: a közönség tagjaival beszélgetve volt „óvatos kritika” is. „Találkoztam csalódott emberekkel – nem mondom, hogy többségben voltak –, de ez mindenképpen figyelmeztetés az előadások válogatóinak, hogy ne csak arra legyenek figyelemmel, hogy egy előadás mennyire progresszív, korszakalkotó, hanem arra is, hogy a közönség be tudja fogadni azt” – fogalmazott.


POSZT3
Székely Kriszta, miután átvette a legjobb rendezésért járó díjat
a budapesti Katona József Színház A kaukázusi krétakör című darabjáért

 

Bálint András színművész, a POSzT díszvendége a gálaesten többek közt arról beszélt, hogy a válogatás merész és erős volt, és a produkciók ezt igazolták. Érdemes lenne egy kicsit több kísérleti, alternatív produkciót meghívni – tette hozzá. A gálaesten tizenhét díjat adtak át: a legjobb előadásnak járó elismerést a Kolozsvári Állami Színház kapta a Rosmersholm című Ibsen-dráma színpadra állításáért, a közönségdíj pedig a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Illatszertár című előadásáé lett. Tompa Gábor, a kolozsvári teátrum igazgatója a díj átvétele után azt mondta: a zsűri egy olyan előadást ismert el, amely nyugtalanító, kényelmetlen, meggyötrő, de az is a színház feladata, hogy „tükröt tartson a természetnek”.

 

POSZT1
Szakács Hajnalka, miután átvette a legjobb harminc év alatti színésznek járó díjat


A POSzT idei versenyprogramjában tizennégy előadás, köztük négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli produkció szerepelt. A darabokat a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházában mutatták be, a meghívott előadásokat Regős János és Térey János válogatta Bazsányi Sándor és Balog József segítségével. A találkozón a versenyprogram mellett több mint száz rendezvény, közönségtalálkozók, koncertek, beszélgetések és további színházi előadások várták az érdeklődőket.

 

A 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) díjazottjai

 

A szakmai zsűri díjai:

Legjobb előadás:

ROSMERSHOLM

Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

Legjobb rendezés:

SZÉKELY KRISZTA

A kaukázusi krétakör

Katona József Színház, Budapest

 

Legjobb női főszereplő:

IMRE ÉVA

Rosmersholm

Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

Legjobb férfi főszereplő:

KOCSIS GERGELY

A kaukázusi krétakör

Katona József Színház, Budapest

 

Legjobb női mellékszereplő:

KOVÁTS ADÉL

III. Richárd

Radnóti Színház, Budapest

 

Legjobb férfi mellékszereplő:

SZEMENYEI JÁNOS

Csárdáskirálynő

Katona József Színház, Kecskemét

 

Legjobb 30 év alatti női színész:

SZAKÁCS HAJNALKA

Három nővér

Csokonai Színház, Debrecen

 

Legjobb társulati összjáték:

ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

Borisz Davidovics síremléke

 

Legjobb színházi zene:

MARIAN NEĆAK

Borisz Davidovics síremléke

Újvidéki Színház

 

Legjobb színpadi mozgás és térhasználat:

HÁROM NŐVÉR

Csokonai Színház, Debrecen

 

Legjobb dramaturgi munka:

KOZMA ANDRÁS

Három nővér

Csokonai Színház, Debrecen

 

Legjobb jelmez:

NAGY FRUZSINA

A kaukázusi krétakör

Katona József Színház, Budapest

III. Richárd

Radnóti Színház, Budapest

 

Legjobb díszlet:

ANDRIY ZHOLDAK és DANIEL ZHOLDAK

Rosmersholm

Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

Legjobb fényterv:

BAUMGARTNER SÁNDOR

III. Richárd

Radnóti Színház, Budapest

 

A színészzsűri különdíja:

A legjobb női alakításért:

PÁLMAI ANNA

A kaukázusi krétakör

Katona József Színház, Budapest


A legjobb férfi alakításért:

HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA

Illatszertár

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

 

A közönségzsűri különdíja:

ILLATSZERTÁR

Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

 

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díja:

RÓZSA KRISZTIÁN

A kaukázusi krétakör

Miskolci Nemzeti Színház

 

A Színházi Dramaturgok Céhének Vilmos-díja az idei Nyílt Fórum legjobb színművének:

OLÁH-HORVÁTH SÁRA: LENNI VAGY NEM

 

A Kultúra.hu Szakács Hajnalkával készült interjúját ITT olvashatjátok.Forrás: Kultúra.hu/MTI

Fotó: MTI/Sóki Tamás

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

ibolyanap

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

Már pénteken elkezdődik a négynapos húsvéti fesztivál a világörökségi Hollókőn. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi- és gyermekprogramok várják a látogatókat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma