NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.08

Tandori Dezső rajzaiból, idézeteiből álló, rendhagyó tárlat nyílt szeptember 5-én a Virág Benedek Házban. A kiállítás méltó emlékezés a géniuszra, a megnyitón szép számmal összegyűlt közönség pedig alátámasztja: olyan művész ment el idén februárban, aki nélkül a 20. és 21. századi magyar irodalom nehezen értelmezhető.

A_varosjaro_az_ittmarado_-Tandori_Dezso-4958
 
Még kevés idő telt el ahhoz, hogy pontosan meghatározhassuk a Tandori Dezső után maradt életmű nagyságát, de az már most tudható, hogy súlyos és nagy kiterjedésű anyagról van szó, ami megkerülhetetlen, megmérhetetlen. Versek, prózai alkotások, esszék, tanulmányok, és akkor még nem beszéltünk az önmagában is hatalmas műfordítói munkásságáról.


A_varosjaro_az_ittmarado_-_In_memoriam_Tandori_Dezso-4966
 

A városjáró, az ittmaradó – In memoriam Tandori Dezső című kiállításon az alkotó egy-egy fényképe is megtekinthető, a rajzok, idézetek mellett ezek teszik még személyesebbé a tárlatot. Weöres Sándorral szólva, Tandori ezen a tárlaton hiányával van jelen. Elköltözött a Földről, hogy végleg beköltözzön a munkáiba. „Nem egészen csendet és magányt kérünk. Elnézést kérünk” – olvassuk a falon, és az jut eszünkbe, Tandorit kérünk, még, ebből az életműből semmi nem elég. Ez a minden.


A_varosjaro_az_ittmarado_-_In_memoriam_Tandori_Dezso-4999


„Jelenség volt Tandori. Zseni. Irodalmi tünemény, vagy annál is több” – mondta a megnyitón dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere. „Játszott. Mindennel. Mesterien játszott a szavakkal, a vonalakkal, magával az élettel. Hálás ember lehetett, értékelte a barátságokat” – emelte ki. Szerinte Tandori Dezső mindenkivel megtalálta a közös emberi hangot. „Az őszinte értékekben hitt, ezeket kereste. Szerette ezt a helyet, Budapestet, ahol élt. Azt kereste, fürkészte, ami lényeges, ami az ő lelkében visszhangzik, amit meg lehet köszönni” – jegyezte meg, majd hozzátette, hogy Tandori tudott szeretni. „Úgy képzelem, hogy lelkesedni tudó ember volt."


A_varosjaro_az_ittmarado_-_In_memoriam_Tandori_Dezso-4975


Györe Balázs József Attila-díjas író, költő szerint elképzelhetetlen, hogyan tudta Tandori létrehozni ezt az egyedülálló életművet. „Ottlik bevette rögtön a 400-szor 100-as váltóba, Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János közé” – mondta. „Csodagyerek volt? Tulajdonképpen igen. Életművét úgy alkotta meg, hogy tudta, minden szó foglalt. Csoda volt, de köztünk járt, a Földön. Mindent, amit ránk hagyott, védetté kell tenni” – hangsúlyozta.


A_varosjaro_az_ittmarado_-_In_memoriam_Tandori_Dezso-5023


A megnyitón a Kaláka Együttes adott elő egy-egy Tandori-verset.

A tárlat keddtől szombatig 14 órától 18 óráig látogatható a Virág Benedek Házban.

 

Ayhan Gökhan


Fotók: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


További képek a kiállításról itt.

Rocco_es_fiverei-9517_002

2019.09.19

Luchino Visconti 1960-ban bemutatott filmje, a Rocco és fivérei ihlette a Nemzeti Színház csütörtöki bemutatóját, amely torz ideológiákról, a nagyvárosi lét nehézségeiről mesél – több mint fél évszázaddal Visconti után, kevesebb jövőbe vetett bizakodással.

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Duo_Aliada_c_Maria_Jarzyna

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma