Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.05.24

Minden évben bezárnak a kőszínházak nyárra, és megnyílnak a szabadtéri teátrumok. Idén sem alakul ez másként: a szabadtéri színházak július elejétől augusztus végéig várják az érdeklődőket. De hova érdemes ellátogatni? Miket érdemes megnézni? A Kultúra.hu összegyűjtötte a legizgalmasabb szabadtéri színházi előadásokat! Részletekért kattints a cikkre!

„Ezeknek a nyári fesztiváloknak a kulturális funkciója abban is tetten érhető, hogy egyfajta hidat képeznek a kőszínházi évadok között, hiszen nyáron a teátrumok bezárnak, viszont a nyári színházi fesztiváloknak köszönhetően a közönség ilyenkor sem marad remek előadások nélkül – nyitotta meg a nyári színházi évadot Budapest főpolgármester-helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra. Majd hozzátette: a főváros számára mindig öröm, ha olyan új kezdeményezéseket segíthet, mint a már harmadik éve megrendezett zsámbéki Y.EAST Nemzetközi Színházi és Zenei Fesztivál, amely kifejezetten a fiatalokra koncentrál vagy „fővárosunk büszkesége”, a nyári színházak közül is kiemelkedő Budapesti Nyári Fesztivál, amelyet a főpolgármester-helyettes az ország egyik legnagyobb kulturális fesztiváljának nevezett, amely Európa-szerte ismert és elismert.


33170-budapesti-nyari-fesztival-2017-1485441802
Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Fotó: programturizmus.hu


Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: az idei évadban több mint százezer vendéget várnak a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra és a Városmajori Színpadra, ahol ezúttal hét ősbemutatót láthat majd a közönség, de lesznek ingyenes kültéri programok, és idén először a Margitszigeti Víztorony lábánál, a Szabad Tér Színház saját kikötőjében, egy 200 méteres uszályon először leshet be a közönség a kulisszák mögé, így olyan előadások próbáit is megtekinthetik, mint a Bonnie és Clyde. A Szabad Tér Színház idei évadáról készült részletes beszámolónkat ITT olvashatjátok, míg a részletes programokat ezen a LINKEN éritek el.


Itthon Európában egyedülálló módon igen nagy számú nyári színházi előadás és helyszín van, ezt az értéket pedig meg kell őrizni – mondta el Ugron Zsolna író, a Magyar Turisztikai Ügynökség kulturális igazgatója, aki felhívta a figyelmet arra is: a belföldi turisztikai adatok a márciusi mérések szerint 15 százalékkal nőttek a tavalyihoz képest, ez a szám pedig a nyári színházi évadok megkezdésével csak emelkedni fog.


758-agria-nyari-jatek-eger
Részlet az Egri csillagokból
Fotó: programturizmus.hu


Az Agriai Nyári Játékok idei évadát Kelemen Csaba, az Agriai Nyári Játékok vezetője ismertette, aki elmondta:

  • idén három ősbemutatóval várják a közönséget,
  • Egerben ezúttal is az operettet és a musicalt népszerűsítik,
  • hármas jubileumot ünnepel az Egri csillagok (ötven éve mutatták be Várkonyi Zoltán filmjét, húsz éve mutatták be a műből készült musicalt Egerben, tizenöt éve játsszák az egri várban az előadást), így különleges előadással várják az érdeklődőket.


Az Agriai Nyári Játékok részletes programjairól ITT olvashattok bővebben. A Szentendrei Teátrum és Nyár programjait Vasvári Csaba, a teátrum igazgatója ismertette; az évadról készült részletes beszámolónkat ITT olvashatjátok, míg az előadásokról ITT tudhattok meg többet. A Gyulai Várszínház programjait Elek Tibor igazgató mutatta be, az idei évadról már mi is írtunk korábban, a részletes programokat ITT éritek el.


784880_33
A zsámbéki Romtemplom
Fotó: port.hu


A Zsámbéki Színházi Bázis idén is a fiatal közönséget célozza meg, és többek között olyan feltörekvő rendezőket fogad be, mint ifj. Vidnyánszky Attila vagy Valcz Péter – mondta el Árkosi Árpád, a bázis művészeti vezetője, aki felhívta a figyelmet arra is:

  • a zsámbéki teátrum tart nyitva a legtovább, szeptember 1-jéig,
  • idén is három helyszínen: a Romtemplomnál, a Zárda kertnél és a Műemlék Raktárbázison várják a közönséget,
  • idén négy tematikus fesztivállal is készültek: a hároméves Y.EAST fesztivállal, a Kortársunk Csehov Fesztivállal, a Zsámbéki Zsibongóval, illetve a határon túli és hazai amatőr színházak találkozójával,
  • az UbikEklektik Fesztivál zárja majd az idei zsámbéki évadot, a társulatot először fogadják Zsámbékon, de Árkosi Árpád elárulta azt is, hogy hosszú távra terveznek a fiatal alkotógárdával.


A Zsámbéki Színházi Bázis programjait ITT éritek el.


Az Esztergomi Várszínház programjait ITT érhetitek el, a Kisvárdai Várszínház idén a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházat és annak Alice című darabját látja vendégül – az előadást a MITEM keretében is játszották, kritikánkat ITT olvashatjátok. A várszínház részletes programjait ITT éritek el. A Szarvasi Vízi Színházba is érdemes ellátogatni egyrészt a festői környezet miatt, másrészt, mert a színház idén hatvankét előadással készül, melyek fele ingyenesen elérhető lesz, ugyanis a teátrum mindegyik napra készül előadással. A hétköznapokon látható darabokat ingyen tekinthetik meg az érdeklődők, a nagyobb előadásokat hétvégére tervezik, míg a szerda a családosok napja lesz. A részletes programot ITT éritek el. A Kőszegi Várszínház programjairól pedig ITT olvashattok bővebben.


14524507_1405413686154315_2001744205788545659_o
Szarvasi Vízi Színház
Fotó: Szarvasi Vízi Színház Facebook-oldala


Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke elmondta: a szervezet kilenc tagja – az Agriai Nyári Játékok, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház, az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház, a Kisvárdai Várszínház, a Kőszegi Várszínház, a Szarvasi Vízi Színház, a Szentendrei Teátrum és Nyár, illetve a Zsámbéki Színházi Bázis – az elmúlt évben összesen 38 bemutatót, 441 előadást tartott és 207 ezer látogatót fogadtak, az idei szezonban pedig több mint 40 bemutatót, mintegy 500 előadást terveznek, és több mint 250 ezer nézőt várnak. Tájékoztatása szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán keresztül az idén a szabadtéri színházaknak 247 millió forintos támogatást nyújtott.


Az idei nyári színházi évadot beharangozó sajtótájékoztatón átadták a Gedeon József Anfiteátrum-díjat, melyet a Szabadtéri Színházak Szövetsége ezúttal Pogány Juditnak ítélt oda. Ezúton is gratulálunk a színművésznek!Fischer Viktória

44465821911_9fc390e0e7_z

2019.06.18

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes és egyéb program várja a látogatókat a 12. Ördögkatlan fesztiválon július 30. és augusztus 3. között a baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma