NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.06.05

A magyar V4-elnökség átadása alkalmából június 29-én ünnepi díszelőadással, közép-európai cirkuszművészeti kavalkáddal veszi kezdetét a 6. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, amelynek keretében július 5. és 8. között színes programok várják a közönséget. A fesztivál június 5-ei sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: nagy öröm, hogy a fiatalokat is megszólítja a rendezvény.

_D0A4096_Copy


Fontos megismernünk egymás kultúráját, mert csak így tudjuk megérteni, elfogadni és támogatni egymást. Csak akkor várhatjuk el, hogy mások elfogadják, megértsék és tiszteljék a mi kultúránkat, ha mi is ezt tesszük másokéval – hangsúlyozta Fekete Péter, majd kiemelte: nagy öröm számára, hogy a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a fiatalokat és a családokat is igyekszik megszólítani. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a fesztivál fővédnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a fesztivál a visegrádi négyek együttműködésére irányítja a figyelmet. „Az európai kultúra megmentése szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a visegrádi négyek megismerjék és tiszteljék egymás kultúráját” – emelte ki, majd azt is elmondta: Vác és környéke országgyűlési képviselőjeként fontos elmondania, hogy a térség kulturális színfoltja a fesztivál. Arról is szólt: az elmúlt években a kormányzat megháromszorozta a fesztiválok támogatását.

 

Míg 2016-ban 250 millió volt, 2018-ban már 750 millió forint a fesztiválok támogatására fordítható összeg, és a korábbi 26-ról 58-ra emelkedett a támogatott rendezvények száma.


_D0A4032_Copy

 

A 6. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó június 29-én egy közép-európai cirkuszművészeti kavalkáddal veszi kezdetét – mondta el Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház és a fesztivál igazgatója. Hozzátette: a Duna-parti helyszínt július 5. és 8. között nyüzsgő forgatag lepi el. Minden nap kora délutántól egészen hajnalig válogatott kulturális programok várják a látogatókat. A Nyárfák alatti színpadon a közéleti szereplőket megszólaltató pódiumbeszélgetéseket kortárs tánc performanszok követik. A színházi sátorban a négy ország világhírű színházi társulatai mutatkoznak be egy-egy előadással. Az estére hangolódást magyar és V4 országokból érkező zenekarok segítik, majd a fő fellépők koncertjei váltják egymást a két zenei színpadon. A koncertek kapcsán Kis Domonkos Márk elmondta:

 

„az idei évtől a fesztivál együttműködik a Hangfoglaló Programmal, így lesz egy Hangfoglaló Színpad, amelyen a Programban résztvevő zenekarok adnak koncertet”.


_D0A3944_Copy

 

A koncertek között minden este az ukrán utcaszínházi társulat ejti ámulatba a közönséget látványos műsorával. A lembergi színházból az utcaszínház program keretein belül adják elő a Vonat lembergből, Találkozás Prosperoval, Cseresznyéskert, illetve az Álmok című színdarabokat. A programokat ismertetve Kis Domonkos Márk kiemelte: július 5-én a prágai Svandovo Színház mutatja be Sabina Krátká Sírj, bébi, sírj! című előadását. Az előadás után a Sonya, a szlovák Bad Karma Boy zenekar, valamint a Belga és a Punnany Massif koncertjein kapcsolódhat ki a közönség. Másnap a lengyelországi CHOREA Színház és a Varsói Színházi Akadémia Hamlet esettanulmányával folytatódik a szakmai program. Az este további részében újabb utcaszínházi csemege, majd a Red Swamp, a cseh I Love You Honey Bunny formáció, valamint az Ivan and the Parazol és a Tankcsapda szórakoztatja a fesztiválozókat. A pozsogi Colorato Színház Shakespeare Szeget szeggel című vígjátékával képviseli Szlovákiát a fesztivál július 7-ei napján. Az előadás után a Minimyst, a Péterfy Bori & the Love Band, majd a Vad Fruttik viszik bele a nézőket a váci éjszakába – sorolta Kis Domonkos Márk.

 

Kiemelte: a június 25-étől a fesztivál végéig, július 8-áig zajló nemzetközi workshopon Jaroslav Fedoryshyn ukrán rendező irányítása alatt, a négy ország színészei és színész hallgatói által megalkotott előadás jelenti a fesztivál színházi programjának ünnepélyes lezárását, majd az Azur, a lengyel Lily Hates Roses együttes, a Kiscsillag és a Quimby zenekarok adják a pörgős ritmust a táncolni vágyóknak.


_D0A3910_Copy

 

A sajtótájékoztatón Varju Krisztina Dóra Magyarország V4-elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos elmondta: a magyar V4 elnökség az elmúlt egy évben igyekezett azokat a kezdeményezéseket támogatni, amelyek az ifjúságot szólították meg. Ebbe a sorba illeszkedik a VéNégy fesztivál, amely a Nemzetközi Visegrádi Alapnak is kiemelt programja.


A sajtótájékoztatón az idei fesztivál programjainak ismertetése mellett bemutatták a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó elmúlt öt évéről szóló kiadványt is.

 

Teljes program és jegyek ITT!

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma