Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.06.05

A magyar V4-elnökség átadása alkalmából június 29-én ünnepi díszelőadással, közép-európai cirkuszművészeti kavalkáddal veszi kezdetét a 6. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, amelynek keretében július 5. és 8. között színes programok várják a közönséget. A fesztivál június 5-ei sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: nagy öröm, hogy a fiatalokat is megszólítja a rendezvény.

_D0A4096_Copy


Fontos megismernünk egymás kultúráját, mert csak így tudjuk megérteni, elfogadni és támogatni egymást. Csak akkor várhatjuk el, hogy mások elfogadják, megértsék és tiszteljék a mi kultúránkat, ha mi is ezt tesszük másokéval – hangsúlyozta Fekete Péter, majd kiemelte: nagy öröm számára, hogy a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a fiatalokat és a családokat is igyekszik megszólítani. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a fesztivál fővédnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a fesztivál a visegrádi négyek együttműködésére irányítja a figyelmet. „Az európai kultúra megmentése szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a visegrádi négyek megismerjék és tiszteljék egymás kultúráját” – emelte ki, majd azt is elmondta: Vác és környéke országgyűlési képviselőjeként fontos elmondania, hogy a térség kulturális színfoltja a fesztivál. Arról is szólt: az elmúlt években a kormányzat megháromszorozta a fesztiválok támogatását.

 

Míg 2016-ban 250 millió volt, 2018-ban már 750 millió forint a fesztiválok támogatására fordítható összeg, és a korábbi 26-ról 58-ra emelkedett a támogatott rendezvények száma.


_D0A4032_Copy

 

A 6. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó június 29-én egy közép-európai cirkuszművészeti kavalkáddal veszi kezdetét – mondta el Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház és a fesztivál igazgatója. Hozzátette: a Duna-parti helyszínt július 5. és 8. között nyüzsgő forgatag lepi el. Minden nap kora délutántól egészen hajnalig válogatott kulturális programok várják a látogatókat. A Nyárfák alatti színpadon a közéleti szereplőket megszólaltató pódiumbeszélgetéseket kortárs tánc performanszok követik. A színházi sátorban a négy ország világhírű színházi társulatai mutatkoznak be egy-egy előadással. Az estére hangolódást magyar és V4 országokból érkező zenekarok segítik, majd a fő fellépők koncertjei váltják egymást a két zenei színpadon. A koncertek kapcsán Kis Domonkos Márk elmondta:

 

„az idei évtől a fesztivál együttműködik a Hangfoglaló Programmal, így lesz egy Hangfoglaló Színpad, amelyen a Programban résztvevő zenekarok adnak koncertet”.


_D0A3944_Copy

 

A koncertek között minden este az ukrán utcaszínházi társulat ejti ámulatba a közönséget látványos műsorával. A lembergi színházból az utcaszínház program keretein belül adják elő a Vonat lembergből, Találkozás Prosperoval, Cseresznyéskert, illetve az Álmok című színdarabokat. A programokat ismertetve Kis Domonkos Márk kiemelte: július 5-én a prágai Svandovo Színház mutatja be Sabina Krátká Sírj, bébi, sírj! című előadását. Az előadás után a Sonya, a szlovák Bad Karma Boy zenekar, valamint a Belga és a Punnany Massif koncertjein kapcsolódhat ki a közönség. Másnap a lengyelországi CHOREA Színház és a Varsói Színházi Akadémia Hamlet esettanulmányával folytatódik a szakmai program. Az este további részében újabb utcaszínházi csemege, majd a Red Swamp, a cseh I Love You Honey Bunny formáció, valamint az Ivan and the Parazol és a Tankcsapda szórakoztatja a fesztiválozókat. A pozsogi Colorato Színház Shakespeare Szeget szeggel című vígjátékával képviseli Szlovákiát a fesztivál július 7-ei napján. Az előadás után a Minimyst, a Péterfy Bori & the Love Band, majd a Vad Fruttik viszik bele a nézőket a váci éjszakába – sorolta Kis Domonkos Márk.

 

Kiemelte: a június 25-étől a fesztivál végéig, július 8-áig zajló nemzetközi workshopon Jaroslav Fedoryshyn ukrán rendező irányítása alatt, a négy ország színészei és színész hallgatói által megalkotott előadás jelenti a fesztivál színházi programjának ünnepélyes lezárását, majd az Azur, a lengyel Lily Hates Roses együttes, a Kiscsillag és a Quimby zenekarok adják a pörgős ritmust a táncolni vágyóknak.


_D0A3910_Copy

 

A sajtótájékoztatón Varju Krisztina Dóra Magyarország V4-elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos elmondta: a magyar V4 elnökség az elmúlt egy évben igyekezett azokat a kezdeményezéseket támogatni, amelyek az ifjúságot szólították meg. Ebbe a sorba illeszkedik a VéNégy fesztivál, amely a Nemzetközi Visegrádi Alapnak is kiemelt programja.


A sajtótájékoztatón az idei fesztivál programjainak ismertetése mellett bemutatták a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó elmúlt öt évéről szóló kiadványt is.

 

Teljes program és jegyek ITT!

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Sou_Fujimoto

2019.06.19

A természet és az építészet harmóniáját keresi Fudzsimoto Szú. A Magyar Zene Házát tervező japán sztárépítész azt mondja: mindig az adott tér ihleti meg, a Liget közepénél izgalmasabb helyszínt pedig keresve se találna. Úgy véli: ez a jövő modellje. INTERJÚ

_D0A3010_Copy

2019.06.19

Csáth Géza gyerekkora sejtelmesen dereng át novelláiból. A Margó Fesztiválon közelebb hajoltunk a varázsló kertjéhez, és Csáth Géza családjának fotóhagyatékával ismerkedhetünk meg. A fotográfiákon keresztül betekintettünk az író gyerekkori világába és az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakába.

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

iatp_201819_bwmetro

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma