IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.06.05

A magyar V4-elnökség átadása alkalmából június 29-én ünnepi díszelőadással, közép-európai cirkuszművészeti kavalkáddal veszi kezdetét a 6. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, amelynek keretében július 5. és 8. között színes programok várják a közönséget. A fesztivál június 5-ei sajtótájékoztatóján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta: nagy öröm, hogy a fiatalokat is megszólítja a rendezvény.

_D0A4096_Copy


Fontos megismernünk egymás kultúráját, mert csak így tudjuk megérteni, elfogadni és támogatni egymást. Csak akkor várhatjuk el, hogy mások elfogadják, megértsék és tiszteljék a mi kultúránkat, ha mi is ezt tesszük másokéval – hangsúlyozta Fekete Péter, majd kiemelte: nagy öröm számára, hogy a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a fiatalokat és a családokat is igyekszik megszólítani. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a fesztivál fővédnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a fesztivál a visegrádi négyek együttműködésére irányítja a figyelmet. „Az európai kultúra megmentése szempontjából is kulcsfontosságú, hogy a visegrádi négyek megismerjék és tiszteljék egymás kultúráját” – emelte ki, majd azt is elmondta: Vác és környéke országgyűlési képviselőjeként fontos elmondania, hogy a térség kulturális színfoltja a fesztivál. Arról is szólt: az elmúlt években a kormányzat megháromszorozta a fesztiválok támogatását.

 

Míg 2016-ban 250 millió volt, 2018-ban már 750 millió forint a fesztiválok támogatására fordítható összeg, és a korábbi 26-ról 58-ra emelkedett a támogatott rendezvények száma.


_D0A4032_Copy

 

A 6. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó június 29-én egy közép-európai cirkuszművészeti kavalkáddal veszi kezdetét – mondta el Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház és a fesztivál igazgatója. Hozzátette: a Duna-parti helyszínt július 5. és 8. között nyüzsgő forgatag lepi el. Minden nap kora délutántól egészen hajnalig válogatott kulturális programok várják a látogatókat. A Nyárfák alatti színpadon a közéleti szereplőket megszólaltató pódiumbeszélgetéseket kortárs tánc performanszok követik. A színházi sátorban a négy ország világhírű színházi társulatai mutatkoznak be egy-egy előadással. Az estére hangolódást magyar és V4 országokból érkező zenekarok segítik, majd a fő fellépők koncertjei váltják egymást a két zenei színpadon. A koncertek kapcsán Kis Domonkos Márk elmondta:

 

„az idei évtől a fesztivál együttműködik a Hangfoglaló Programmal, így lesz egy Hangfoglaló Színpad, amelyen a Programban résztvevő zenekarok adnak koncertet”.


_D0A3944_Copy

 

A koncertek között minden este az ukrán utcaszínházi társulat ejti ámulatba a közönséget látványos műsorával. A lembergi színházból az utcaszínház program keretein belül adják elő a Vonat lembergből, Találkozás Prosperoval, Cseresznyéskert, illetve az Álmok című színdarabokat. A programokat ismertetve Kis Domonkos Márk kiemelte: július 5-én a prágai Svandovo Színház mutatja be Sabina Krátká Sírj, bébi, sírj! című előadását. Az előadás után a Sonya, a szlovák Bad Karma Boy zenekar, valamint a Belga és a Punnany Massif koncertjein kapcsolódhat ki a közönség. Másnap a lengyelországi CHOREA Színház és a Varsói Színházi Akadémia Hamlet esettanulmányával folytatódik a szakmai program. Az este további részében újabb utcaszínházi csemege, majd a Red Swamp, a cseh I Love You Honey Bunny formáció, valamint az Ivan and the Parazol és a Tankcsapda szórakoztatja a fesztiválozókat. A pozsogi Colorato Színház Shakespeare Szeget szeggel című vígjátékával képviseli Szlovákiát a fesztivál július 7-ei napján. Az előadás után a Minimyst, a Péterfy Bori & the Love Band, majd a Vad Fruttik viszik bele a nézőket a váci éjszakába – sorolta Kis Domonkos Márk.

 

Kiemelte: a június 25-étől a fesztivál végéig, július 8-áig zajló nemzetközi workshopon Jaroslav Fedoryshyn ukrán rendező irányítása alatt, a négy ország színészei és színész hallgatói által megalkotott előadás jelenti a fesztivál színházi programjának ünnepélyes lezárását, majd az Azur, a lengyel Lily Hates Roses együttes, a Kiscsillag és a Quimby zenekarok adják a pörgős ritmust a táncolni vágyóknak.


_D0A3910_Copy

 

A sajtótájékoztatón Varju Krisztina Dóra Magyarország V4-elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos elmondta: a magyar V4 elnökség az elmúlt egy évben igyekezett azokat a kezdeményezéseket támogatni, amelyek az ifjúságot szólították meg. Ebbe a sorba illeszkedik a VéNégy fesztivál, amely a Nemzetközi Visegrádi Alapnak is kiemelt programja.


A sajtótájékoztatón az idei fesztivál programjainak ismertetése mellett bemutatták a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó elmúlt öt évéről szóló kiadványt is.

 

Teljes program és jegyek ITT!

 

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

lukoviczky

deri-tojas2_R

2019.04.20

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

balanchine04

2019.04.20

George Balanchine látta a zenét és hallotta a táncot – így jellemezte híres szólótáncosnője, Karin von Aroldingen a grúz származású orosz-amerikai művészt, a szimfonikus balett atyját, a modern balett megálmodóját. A Magyar Nemzeti Balett a művész egy 1950-es alkotását, a Sylvia pas de deux-t is bemutatta március végén az OMG balettesten.

160703_fortepan_R

2019.04.20

A Nemzeti Galéria Minden múlt a múltam című kiállításának közel háromszáz fotója egy képzeletbeli életutat vázol fel. A fotókon keresztül átsejlik a történelem, megismerjük, miként változott a magyar társadalom az elmúlt száz évben, hogyan hatottak – és hatnak most is – a múlt traumái, és hogy melyek azok a normák és szokások, amelyek máig nem hullottak ki az idő rostáján.

A Kék Okavango nevű, ovális gyémánt a dél-afrikai országban valaha talált legnagyobb kék gyémánt. A világoskék szín a bór kémiai elemnek köszönhető, mely jelen volt az óceánok kőzetében, amikor a gyémánt kialakult mintegy 1-3 milliárd évvel ezelőtt.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma