kultura.hu_banner_herend_002uj

2018.05.11

Öt fővárosi mozi várja május 11-én éjjel a filmkedvelő közönséget az Artmozik éjszakáján: a Művész, a Puskin, a Toldi és a Tabán moziban, illetve a Kino Caféban 18 órától hajnalig követik egymást a filmek. Műsoron lesz többek között A legsötétebb óra, a Lady Bird vagy a Szólíts a neveden, továbbá olyan kultikus alkotások, mint a Thelma és Louise, sőt: magyar filmeket is láthatunk.

artmoziejszaka2018-700x300
Fotó: artmozi.hu


A Budapest Film Zrt. artmozi-hálózatához tartozó Művész mozi, Puskin mozi, Toldi mozi, Kino Cafe és Tabán mozi egész éjjel várja a közönséget a mai napon, május 11-én az Artmozik éjszakájára. A filmszínházak idén is különféle tematika köré építették a filmvetítéseket, ezeket most részletesebben is bemutatjuk.


A Művész moziban Rendezők éjjele címmel mások mellett Roman Polański, Wim Wenders és Lynne Remsey új filmje lesz látható az országos premier előtt, de Quentin Tarantino első igazán sikeres munkáját, a Kutyaszorítóban című kultfilmjét is levetítik. Szintén a Művész moziban láthatjuk az idén legjobb forgatókönyvért Oscar-díjat kapó Szólíts a neveden című filmet is.


A Puskin mozi a Fókuszban az igaztörtének címmel összegezte az Artmozik éjszakájára készített összeállítását. A legutóbbi Oscar-nyertes filmek közül az Én, Tonyát és A legsötétebb órát lehet majd látni az esti órákban. Premier előtt vetítik a Vissza a gyökerekhez és az Egy burka, egy nadrág című francia vígjátékot. Aki esetleg lemaradt volna a Micimackó írójának történetéről, az az Artmozik éjszakáján a Puskin moziban megnézheti a Viszlát, Christopher Robin című filmet is.


2018_03_darkest_hour
Az Oscar-díjjal elismert A legsötétebb óra című film
Fotó: newstatesman.com


A Toldi mozi kínálata idén a Veszélyes szerelmeket helyezi előtérbe, így a Szicíliai kísértettörténet című olasz-francia-német filmdráma, vagy az Így csajozz egy földönkívülivel című romantikus sci-fi is is műsorra kerül, premier előtt pedig a Merülés a szerelembe című német-francia-spanyol-amerikai romantikus filmet, valamint a japán Naomi Kawase A naplemente ragyogása című romantikus drámáját lehet látni.


A Kino Cafe k – szerepek elnevezésű válogatásában szerepel a Lady Bird című amerikai vígjáték, az Arcélek, útszélek című francia dokumentumfilm, és Ridley Scott Thelma és Louise című filmje is. A közelmúltban levetített Csábítás, az anyám! és a Három óriásplakát Ebbing határában című filmeket is láthatjuk a Kino Cafe Artmozik éjszakájára készített összeállításban.


tumblr_p5ng5lIDYi1x8wblpo2_1280


A Tabán viszont már kizárólag a közelmúltban készült és elismert magyar alkotásokat helyezi a központba az Artmozik éjszakáján. A Szeretjük a magyar filmeket címszó alatt így számos közelmúltban sikerrel futó magyar filmet köszönthetünk a május 11-ei éjszakán a művészmoziban. Többek között műsorra tűzik Bogdán Árpád Genezis, Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben, Török Ferenc 1945, és Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című filmjét, de ezen az éjszakán megnézhetjük A Viszkis, a Budapest Noir és a Vándorszínészek című filmeket is a Tabánban.


A részletes műsort megtekinteted az Artmozik éjszakája 2018 Facebook-eseményén, illetve honlapján.


A rendezvényről Hanula Zsolt, a Budapest Film Zrt. munkatársa mesélt nekünk, aki beavatott minket az Artmozik éjszakájának szervezési kulisszatitkaiba is. Elmondása szerint ez az első alkalom, hogy a mozik egy-egy tematika köré csoportosítják a filmeket. Az összeállításnál figyelembe vették az adott művészmozi profilját és közönségét, imidzsét, hiszen a Tabánban kifejezetten jól működnek a magyar filmek, a Toldi pedig inkább a rendhagyóbb, underground filmeket képviseli – tette hozzá.


A-Viszkis
A Viszkis
Fotó: blogdecinema.ro


A művészmozik éjszakájának rendezvényére a karszalag megvásárlásával lehet belépőt váltani. Meglepő módon, hogy Hanula Zsolttól megtudtuk, a nézők ezen rendezvénynél sokszor az utolsó pillanatra hagyják a megvásárlást. „A másik rendezvényünkkel, a Corvin mozi éjszakájával ellentétben, ahol egy héttel korábban már elfogynak a jegyek, a művészmozi rajongói tavaly is aznap, az első vetítésen vették meg a karszalagot, és közel teltház lett.” – magyarázta a Budapest Film Zrt. munkatársa. Hozzátette: a teltház ez esetben annyit jelent, hogy a forgalomba került, közel 1100 darab karszalagnak tavaly körülbelül 90%-a fogyott el, és idén is hasonlóra számítanak.


A kínálatból Hanula Zsolt ajánlotta a premier előtti vetítés keretében műsorra tűzött Az igaz történet című filmet, mely egyúttal Roman Polanski legújabb alkotása, valamint Wim Wenders Merülés a szerelembe című filmjét. Felhívta a figyelmet továbbá a repertoárban található klasszikusokra is: nemrég került újra a moziba Quentin Tarantino legelső filmje, a Kutyaszorítóban, és kiemelte Ridley Scott 1991-es filmremekét, a Thelma és Louise-t is.


444
Thelma és Louis
Fotó: port.hu


„Az Artmozik éjszakája egy olyan gesztus, egy olyan köszönetnyilvánítás a közönségünk felé, melynek révén a 3500 forintos karszalaggal háromnál jóval több filmre ülhet be a néző. Az éjszakai mozizás egy olyan különleges élmény – és az elmúlt évek tapasztalatai szerint roppant népszerű esemény –, amelyek gyakorlatilag ünnepi, fesztiváli hangulata van. A helyszínek, mozik között akár gyalog is közlekedhetnek a résztvevők, akárcsak egy zenei fesztiválon a színpadok között. Így az Artmozik éjszakájának is van egy bulijellege” – tette hozzá.


Az Artmozik éjszakáján a helyfoglalás érkezési sorrendben történik az adott terem befogadóképességének erejéig.


Kultúra.hu/MTI

Ady_Endre_
2019.07.15

Ady gondolatai kortárs megfogalmazásban, műfaji megkötöttség nélkül: verseken, képeken kívül versszínházi előadásokat, mozgásművészeti produkciókat, megzenésített verset tartalmazó videoklipeket is vár a Magyar Alkotóművészet Nonprofit Kft. most meghirdetett, ADY100 – Ady arcai című pályázata. Mirtse Zsuzsa művészeti tanácsadóval arról is beszélgettünk, tud-e még nekünk ma újat mondani az egy évszázaddal ezelőtt elhunyt költő.

harom_R

2019.07.15

Nehéz a Bánkitóról újat mondani ennyi év után, de talán még nehezebb lenne nem megemlíteni azokat a szembetűnő dolgokat, amelyek a fesztivált megkülönböztetik az összes többi tömegrendezvénytől. Akinél éves, kötelező programként szerepel a naptárban Bánk, pontosan tudja, mire gondolok, ha azt mondom, tószínpad, közösségépítés, aktivizmus és – az olykor jóleső, olykor bosszantó – esőillat.

Burger_Barna_sportfoto_4_R

2019.07.14

A 2017-ben elhunyt, legendás életművet hátrahagyó Burger Barna fotóművész sporttematikus munkáiból nyílt kiállítás a Budapest Projekt Galériában Mozgásban címmel. A fényképek nem pusztán az emberi akaraterő és küzdelem pillanatait örökítik meg, de árulkodnak arról is, hogy a fotográfus milyen szeretettel és odaadással fordult mindenhez, ami törékeny, ami gyenge, ami élet.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma