15_eves

2018.12.27

Fodrász, maszkmester, öltöztető, szcenikus, ügyelő, súgó, kellékes, világosító… Ők azok, akik a színfalak mögött dolgoznak az előadások sikeréért. A Magyar Teátrum Díj, amelyet idén december 10-én adtak át a Nemzeti Színházban, az ő munkájukat ismeri el. Petrovszki Árpád, a békéscsabai Jókai Színház szabótárvezetője az egyik idei kitüntetett. 1991-ben szerződött a társulathoz, tíz éve tárvezető. Fő feladata a jelmeztervezővel kidolgozni a ruhák legapróbb részleteit, beszerezni az anyagokat, és gondoskodni arról, hogy a főpróbára minden kész legyen.

petrovszki_arpad_munka_kozben
Fotó: Jókai Színház

Miért választotta ezt a szakmát?

Nem akartam szabó lenni, édesanyám választotta nekem ezt a foglalkozást. Rá hallgatva próbáltam ki magam a szakmában, és mivel rögtön sikerélményeim voltak, a kedvem is megjött hozzá. Az első három évemet egy kisiparos mellett töltöttem tanulóként, ami tökéletes alapot jelentett számomra, hiszen a kisipari módszerek minden fortélyát elsajátíthattam. Majd egy nagy varrodába kerültem, ahol a tömeggyártásra is ráláthattam.

 

Hogy került a békéscsabai Jókai Színházba?

Huszonhét évvel ezelőtt keresett meg a színház azzal, hogy szívesen alkalmaznának. Az ajánlatukra örömmel mondtam igent. Már közel harminc éve szabok, varrok, kivitelezek és tervezek a társulatnak, emellett munkám része a folyamatos kapcsolattartás a jelmeztervezőkkel. Éppen a változatosság tartott egy helyben, hiszen a színházi jelmezkészítést egyáltalán nem jellemzi az egyhangúság, sokkal inkább az új kihívások és a kreativitás.


teatrumigaladijatado
Fotó: Nemzeti Színház

Pályafutása alatt megközelítőleg hány jelmezt alkotott?

Több mint háromszáz színmű kollekcióját terveztem meg, ezen belül a darabszám függ attól, hogy hány szereplős az előadás és attól is, hogy a színészeknek hányszor kell átöltöznie egy produkció alatt.

 

Nemrégiben vehette át Budapesten a Magyar Teátrum Díjat. Minek tulajdonítja ezt az elismerést?

A díjra a Jókai színház terjesztett fel. Úgy gondolom, hogy elismerés az eddigi közel harmincéves pályafutásomnak szól. Ezalatt számtalan jelmeztervezővel és rendezővel dolgoztam együtt sikeresen. Mindig igyekeztem rugalmasan követni az elvárásokat és munkámat jó kedéllyel végezni, így járulva hozzá a társulat jó hangulatához.

 

Forrás: Békés Megyei Hírlap

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma