Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.12.27

Fodrász, maszkmester, öltöztető, szcenikus, ügyelő, súgó, kellékes, világosító… Ők azok, akik a színfalak mögött dolgoznak az előadások sikeréért. A Magyar Teátrum Díj, amelyet idén december 10-én adtak át a Nemzeti Színházban, az ő munkájukat ismeri el. Petrovszki Árpád, a békéscsabai Jókai Színház szabótárvezetője az egyik idei kitüntetett. 1991-ben szerződött a társulathoz, tíz éve tárvezető. Fő feladata a jelmeztervezővel kidolgozni a ruhák legapróbb részleteit, beszerezni az anyagokat, és gondoskodni arról, hogy a főpróbára minden kész legyen.

petrovszki_arpad_munka_kozben
Fotó: Jókai Színház

Miért választotta ezt a szakmát?

Nem akartam szabó lenni, édesanyám választotta nekem ezt a foglalkozást. Rá hallgatva próbáltam ki magam a szakmában, és mivel rögtön sikerélményeim voltak, a kedvem is megjött hozzá. Az első három évemet egy kisiparos mellett töltöttem tanulóként, ami tökéletes alapot jelentett számomra, hiszen a kisipari módszerek minden fortélyát elsajátíthattam. Majd egy nagy varrodába kerültem, ahol a tömeggyártásra is ráláthattam.

 

Hogy került a békéscsabai Jókai Színházba?

Huszonhét évvel ezelőtt keresett meg a színház azzal, hogy szívesen alkalmaznának. Az ajánlatukra örömmel mondtam igent. Már közel harminc éve szabok, varrok, kivitelezek és tervezek a társulatnak, emellett munkám része a folyamatos kapcsolattartás a jelmeztervezőkkel. Éppen a változatosság tartott egy helyben, hiszen a színházi jelmezkészítést egyáltalán nem jellemzi az egyhangúság, sokkal inkább az új kihívások és a kreativitás.


teatrumigaladijatado
Fotó: Nemzeti Színház

Pályafutása alatt megközelítőleg hány jelmezt alkotott?

Több mint háromszáz színmű kollekcióját terveztem meg, ezen belül a darabszám függ attól, hogy hány szereplős az előadás és attól is, hogy a színészeknek hányszor kell átöltöznie egy produkció alatt.

 

Nemrégiben vehette át Budapesten a Magyar Teátrum Díjat. Minek tulajdonítja ezt az elismerést?

A díjra a Jókai színház terjesztett fel. Úgy gondolom, hogy elismerés az eddigi közel harmincéves pályafutásomnak szól. Ezalatt számtalan jelmeztervezővel és rendezővel dolgoztam együtt sikeresen. Mindig igyekeztem rugalmasan követni az elvárásokat és munkámat jó kedéllyel végezni, így járulva hozzá a társulat jó hangulatához.

 

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma