IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.09.10

Fiatalok, tehetségesek, sikeresek. Az alig több mint kétéves Platon Karataev zenekar eljutott a Kikeltető döntőjébe, bekerült a Hangfoglaló Program 2017-es induló előadói közé és már számos külföldi meghívással büszkélkedhet. Többek között a csoportdinamikáról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén énekesekkel.

Platon_karataev1


Hasonló a tagok zenei háttere?

B. G.: Mindenki autodidakta módon ismerkedett meg a hangszerével. Sebő (Czakó-Kuraly Sebestyén – a szerk.) és én is magunktól tanultunk gitározni, főleg videók alapján. Bradák Soma is magától tanult dobolni, Jáky Andris pedig valamilyen fúvóson tanult kiskorában, illetve kórusba is járt, de gitározni ő is magát tanította.

Cz. S.: Mindenki tanult másik hangszeren játszani, de amin éppen a zenekarban játszunk, azt magunktól tanultuk.


Eredetileg is ez volt a csapat?

B. G.: Sebővel 10-12 éves korunk óta ismerjük egymást. Öt éve kerestem meg, hogy tanítson gitározni, aztán elkezdtünk együtt játszani, csak magunkban örömzenéltünk. Amikor jött pár dalötlet, úgy voltunk vele, hogy érdemes lenne komolyabban venni, így 2016 tavaszán megkerestük Somát. Tudtuk, hogy akarunk basszusgitárost, Andris ugyanez év októberében csatlakozott hozzánk.

Cz. S.: Azóta nem történt változás, hogy megalakult ez a négyes felállás

B. G.: Szerintem egy elég jó csapat állt össze, nagyon remélem, hogy ez hosszútávon is így fog maradni, és erre látok is esélyt. Jó lenne, ha akár stílusbeli váltásokkal is, de mi négyen lennénk a kreatív emberek ebben a formációban.


platon_karataev2


A Kikeltető után milyen motivációkkal, elképzelésekkel jelentkeztetek a Hangfoglaló Programra?

B. G.: A Hangfoglaló elsősorban egy jelentős anyagi támogatás. Mi nem a zenéből élünk, többen még tanulunk. Kellett a pénz ahhoz, hogy fel tudjunk venni egy lemezt és ki tudjuk adni. Az anyagiak mellett szakmailag is mindenképp előrelépés a programban való részvétel. Már két-három éve követem a Hangfoglalót, így láttam, mire számíthatunk, ha bejutunk. Ez fontos lépcsőfok lehet a zenekarnak.


Hasonlóan nagy lépcsőfok lehet a szöuli Zandari Festa?

Cz. S.: Ez olyan showcase fesztivál, amelyre még korábban jelentkeztünk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy kijutottunk.

B. G: Nagyon várjuk. Eddig még Magyarországon kívül sem játszottunk, nem, hogy Ázsiában. Ez nagy dolog, és sokat remélünk tőle, készülünk is nagyon. A Zandari Festa után nem sokkal Európa-turnéra indulunk, így az október utazós lesz. Szeretnénk minél többet külföldön is fellépni, mivel egyelőre inkább ott hallgatnak minket az emberek.


Platon_karataev4


Lemezmegjelenés mikorra várható?

B. G.: A teljes lemez 2019 őszén fog kijönni, addig single-k érkeznek, az első most október elején. Ez most egy nagyon intenzív időszak a zenekar életében, sok minden történhet az elkövetkező egy évben.

Cz. S.: Erre az évre már le is van minden szervezve. A Kobuciban szeptemberben a Kistehén előtt lépünk fel, aztán október végén az Akvárium KisHallban egy duplaheadlineres estét tartunk a Deep Glaze-el. Az évet pedig az A38 gyomrában zárjuk a Csaknekedkislánnyal.

B. G.: Ami meg szintén egy nagy dream come true. Tényleg kicsit nehéz lekövetni, hogy két éve ezt elkezdtük Sebővel, most pedig olyan emberekkel vagyunk kapcsolatban, akiket hallgatunk és akikre zeneileg nagyon felnézünk.


Terveztek változtatni a zenéteken, a hangzáson?

B. G.: Pont aktuális ez a kérdés. Eredetileg azt mondtuk, hogy indie-folkot játszunk, azóta inkább azt mondanám, hogy ez indie. Szeretnénk, ha hosszú távon a Platon Karataev minket, mint dalszerzőket foglalna magába, mindenféle stílusbeli megkötés nélkül. A második lemez már más lesz, mint az első volt, de a legújabb dalötleteken is látszódik már, hogy új irányba mutatnak. Nem szeretnénk sietni és magunkat behatárolni. Ha most eljössz egy Platon-koncertre, azt mondanám, hogy egy indie koncertet hallasz, de nem tudnám megmondani, hogy két év múlva mi lesz.


platon_karataev3


Szerintetek a közönség hogyan fogja majd ezt fogadni?

Cz. S.: Az eddigi új számokról nagyon jó visszajelzések érkeztek. Egyébként ebben van olyan potenciál, hogyha stílusban alakulunk is valamerre, akár új embereket is magunk mellé állíthatunk, akik hallgatnak minket. Ők már az újabb számok miatt jönnek el a koncertekre, a régiek meg a régiek miatt. Egyébként nem ezért csináljuk, de ilyen szempontból is kifizetődő lehet. Nyilván az is egyértelmű, hogy el is fogunk veszíteni egy-két hallgatót. De ha ezzel foglalkoznánk, hogy mivel tudunk több embert szerezni, meg mivel veszítünk kevesebbet, az már nem lenne az az őszinte dalszerzés, amihez mi ragaszkodni szeretnénk.

B. G.: Nem olyan szempontból írtuk a dalokat, hogy az emberek szeressék. Persze, az mindig nagy öröm, ha tetszik nekik és hallgatják, de nem ez az első számú szempont.


Rendes Vera
Fotó: Platon Karataev

lukoviczky

Saint-Philibert_apatsagi_templom_Tournus_1953__Lucien_Herve_R

2019.04.21

Igazi 20. századi, kalandos magyar élet jutott Lucien Hervének. Elkán László néven született Hódmezővásárhelyen 1910-ben, majd 18 évesen Párizsba ment. Dolgozott bankban, volt divattervező, festett képeket, újságíróként, majd fotósként épített karriert. A francia hadsereg katonájaként volt hadifogoly, szökevény, az ellenállás tagja. Épületekről született képei tették híressé. A 97 évesen elhunyt fotós műveiből Lucien Hervé – Az építészet csendje címen nyílt kiállítás a Pannonhalmi Főapátságban.

deri-tojas2_R

2019.04.21

A néprajzi és népművészi gyűjtemények kialakulásának már viszonylag korai szakaszában figyelem fordult a hímes tojások felé, s hamar a kollekciók részévé váltak. A debreceni Déri Múzeum is őriz néhány értékes darabot. Van, amelyiket karcolt technikával díszítették, másokat írókával, a legújabbat pedig ecsettel, temperával festették.

kerekes_gabor

2019.04.21

A 2000-es évek elején webes galériaként induló, pár éve a Bartók Béla útra költöző Artphoto Galériában számtalan kiemelt alkotó munkái fordultak meg. Az izgalmas kezdeményezések iránt nyitott intézmény Kerekes-Barabás Projekt címmel nyílt kiállításának tárlatvezetésén jártunk.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma