2018.09.10

Fiatalok, tehetségesek, sikeresek. Az alig több mint kétéves Platon Karataev zenekar eljutott a Kikeltető döntőjébe, bekerült a Hangfoglaló Program 2017-es induló előadói közé és már számos külföldi meghívással büszkélkedhet. Többek között a csoportdinamikáról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén énekesekkel.

Platon_karataev1


Hasonló a tagok zenei háttere?

B. G.: Mindenki autodidakta módon ismerkedett meg a hangszerével. Sebő (Czakó-Kuraly Sebestyén – a szerk.) és én is magunktól tanultunk gitározni, főleg videók alapján. Bradák Soma is magától tanult dobolni, Jáky Andris pedig valamilyen fúvóson tanult kiskorában, illetve kórusba is járt, de gitározni ő is magát tanította.

Cz. S.: Mindenki tanult másik hangszeren játszani, de amin éppen a zenekarban játszunk, azt magunktól tanultuk.


Eredetileg is ez volt a csapat?

B. G.: Sebővel 10-12 éves korunk óta ismerjük egymást. Öt éve kerestem meg, hogy tanítson gitározni, aztán elkezdtünk együtt játszani, csak magunkban örömzenéltünk. Amikor jött pár dalötlet, úgy voltunk vele, hogy érdemes lenne komolyabban venni, így 2016 tavaszán megkerestük Somát. Tudtuk, hogy akarunk basszusgitárost, Andris ugyanez év októberében csatlakozott hozzánk.

Cz. S.: Azóta nem történt változás, hogy megalakult ez a négyes felállás

B. G.: Szerintem egy elég jó csapat állt össze, nagyon remélem, hogy ez hosszútávon is így fog maradni, és erre látok is esélyt. Jó lenne, ha akár stílusbeli váltásokkal is, de mi négyen lennénk a kreatív emberek ebben a formációban.


platon_karataev2


A Kikeltető után milyen motivációkkal, elképzelésekkel jelentkeztetek a Hangfoglaló Programra?

B. G.: A Hangfoglaló elsősorban egy jelentős anyagi támogatás. Mi nem a zenéből élünk, többen még tanulunk. Kellett a pénz ahhoz, hogy fel tudjunk venni egy lemezt és ki tudjuk adni. Az anyagiak mellett szakmailag is mindenképp előrelépés a programban való részvétel. Már két-három éve követem a Hangfoglalót, így láttam, mire számíthatunk, ha bejutunk. Ez fontos lépcsőfok lehet a zenekarnak.


Hasonlóan nagy lépcsőfok lehet a szöuli Zandari Festa?

Cz. S.: Ez olyan showcase fesztivál, amelyre még korábban jelentkeztünk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy kijutottunk.

B. G: Nagyon várjuk. Eddig még Magyarországon kívül sem játszottunk, nem, hogy Ázsiában. Ez nagy dolog, és sokat remélünk tőle, készülünk is nagyon. A Zandari Festa után nem sokkal Európa-turnéra indulunk, így az október utazós lesz. Szeretnénk minél többet külföldön is fellépni, mivel egyelőre inkább ott hallgatnak minket az emberek.


Platon_karataev4


Lemezmegjelenés mikorra várható?

B. G.: A teljes lemez 2019 őszén fog kijönni, addig single-k érkeznek, az első most október elején. Ez most egy nagyon intenzív időszak a zenekar életében, sok minden történhet az elkövetkező egy évben.

Cz. S.: Erre az évre már le is van minden szervezve. A Kobuciban szeptemberben a Kistehén előtt lépünk fel, aztán október végén az Akvárium KisHallban egy duplaheadlineres estét tartunk a Deep Glaze-el. Az évet pedig az A38 gyomrában zárjuk a Csaknekedkislánnyal.

B. G.: Ami meg szintén egy nagy dream come true. Tényleg kicsit nehéz lekövetni, hogy két éve ezt elkezdtük Sebővel, most pedig olyan emberekkel vagyunk kapcsolatban, akiket hallgatunk és akikre zeneileg nagyon felnézünk.


Terveztek változtatni a zenéteken, a hangzáson?

B. G.: Pont aktuális ez a kérdés. Eredetileg azt mondtuk, hogy indie-folkot játszunk, azóta inkább azt mondanám, hogy ez indie. Szeretnénk, ha hosszú távon a Platon Karataev minket, mint dalszerzőket foglalna magába, mindenféle stílusbeli megkötés nélkül. A második lemez már más lesz, mint az első volt, de a legújabb dalötleteken is látszódik már, hogy új irányba mutatnak. Nem szeretnénk sietni és magunkat behatárolni. Ha most eljössz egy Platon-koncertre, azt mondanám, hogy egy indie koncertet hallasz, de nem tudnám megmondani, hogy két év múlva mi lesz.


platon_karataev3


Szerintetek a közönség hogyan fogja majd ezt fogadni?

Cz. S.: Az eddigi új számokról nagyon jó visszajelzések érkeztek. Egyébként ebben van olyan potenciál, hogyha stílusban alakulunk is valamerre, akár új embereket is magunk mellé állíthatunk, akik hallgatnak minket. Ők már az újabb számok miatt jönnek el a koncertekre, a régiek meg a régiek miatt. Egyébként nem ezért csináljuk, de ilyen szempontból is kifizetődő lehet. Nyilván az is egyértelmű, hogy el is fogunk veszíteni egy-két hallgatót. De ha ezzel foglalkoznánk, hogy mivel tudunk több embert szerezni, meg mivel veszítünk kevesebbet, az már nem lenne az az őszinte dalszerzés, amihez mi ragaszkodni szeretnénk.

B. G.: Nem olyan szempontból írtuk a dalokat, hogy az emberek szeressék. Persze, az mindig nagy öröm, ha tetszik nekik és hallgatják, de nem ez az első számú szempont.


Rendes Vera
Fotó: Platon Karataev

b_vambery_ds_1

2018.11.15

Aki Dunaszerdahelyen, a Bartók Béla sétányon jár, mostantól bármikor leülhet Vámbéry Ármin mellé. A világhírű Kelet-kutató bár nem Dunaszerdahelyen született, mégis ezt a várost tartotta mindenkori otthonának, hiszen itt töltötte gyermekkori éveit. Vámbéry bronzszobra Mag Gyula szobrászművész alkotása.

Vadim_Gluzman18-1200x1135_masolata

2018.11.15

Vadim Gluzman a nemzetközi zenei élet jelentős koncerttermeinek és zenekarainak ünnepelt sztárja, egy 1690-es Stradivari mesterhegedűn, az úgynevezett Ex-Leopold Aueren játszik a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral november 18-án a Müpában. Az esten felcsendül Csajkovszkij D-dúr hegedűversenye, a hangverseny nyitószáma pedig Schubert Rosamunda-nyitánya lesz.

DSC_0352

2018.11.15

„A vers nem a kötelezően megtanult iskolai szöveg, amelyet elemezni kell, hanem a hétköznapi érzelmek profi megfogalmazása, amelyeket érezni lehet” – vallják a Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál szervezői. A Váci Dunakanyar Színházban november 22. és 25. között zajló seregszemle versenyprogramjában idén kilenc ország legjobb előadói szerepelnek.

Fennállásának 65. évfordulóját ünnepli a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, az ebből az alkalomból szervezett, november 22. és 25. között zajló rendezvénysorozat díszvendége a budapesti Nemzeti Színház. A programban szerepel régi, legendás előadások vetítése, könyvbemutató és kiállításmegnyitó is, a Nemzeti Színház pedig a Körhinta című, Vidnyánszky Attila által rendezett előadásával jelentkezik. A Harag György Társulat egykori és jelenlegi művészei ünnepi gálaestet is bemutatnak Parászka Miklós rendezésében. A színház előcsarnokában nyílik meg a 65 év képekben című kiállítás, emellett bemutatják a 65 év krónikája című könyvet is. A közönség megtekintheti Tasnádi István Paravarieté című művének felolvasószínházi előadását, valamint a Burundanga, avagy a baszk, a maszk meg a cucc című előadást.

Ahmet Günestekin törökországi kortárs képzőművész mintegy harminc alkotását bemutató kiállítás nyílik november 15-én pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) három kiállítóhelyén. Kemal Orta, a Válasz és folytatás elnevezésű kiállítás kurátora Ahmet Günestekint sokoldalú művésznek nevezte, aki az op-art mellett a konceptuális művészetben alkot, filmeket, installációkat, olajfestményeket és kerámiákat is készít. Pécsre elsősorban azokat az op-art műveket hozták el, amelyekhez Victor Vasarely munkássága nagyon fontos kiindulópont volt – ismertette a kurátor. A JPM Múzeum Galériájában önálló kiállításként szerepel a gyűjtemény, a Vasarely Múzeumban és Zsolnay Múzeumban, az ottani műalkotásokkal együtt, azokra reflektálva mutatják be a törökországi művész alkotásait. A kiállítás 2019. február 1-jéig látogatható.

Csaknem negyvenezer dollárért (11,2 millió forintért) kelt el egy jeruzsálemi árverésen Albert Einstein nővéréhez írt levele, amelyben a tudós már 1922-ben a Németországban terjedő antiszemitizmusról számol be. Einstein a zsidó származású Walter Rathenau német külügyminiszter meggyilkolását követően írta a levelet, miután elhagyta Berlint. A Nobel-díjas fizikus 1933-ban hagyta el Németországot, miután a nácik hatalomra kerültek. Az Egyesült Államokba emigrált, és lemondott német állampolgárságáról.

Mintegy ezer művet – közöttük Fjodor Dosztojevszkij orosz író egyik klasszikusát – tiltották be a kuvaiti hatóságok az Arab-öböl menti országban november 14-én kezdődött irodalmi fesztivál alkalmából. A tiltólistára került művek közül a 19. századi Oroszországban játszódó, A Karamazov testvérek (1880) című Dosztojevszkij-regény az erkölcsöt, a szabad akaratot és Isten létezését kérdőjelezi meg. Az elmúlt öt év alatt a tájékoztatási minisztérium több mint 4000 könyvet tiltott be. Közöttük volt Victor Hugo A párizsi Notre-Dame (1831) és Gabriel García Márquez Száz év magány (1967) című regénye. Szeptemberben az aktivisták két ízben is tiltakoztak a főváros utcáin a növekvő cenzúra ellen.

Idén ünnepli megalakulása 50. évfordulóját a Led Zeppelin. A rocktörténet egyik legnagyobb hatású, brit zenekara tiszteletére november 17-én a fővárosi Muzikumban a hazai színtér több kiválóságából álló tribute zenekar, a Lead Zeppelin játssza el a legendás számokat. Az 1968-ban alakult Led Zeppelin, amelyet sokan az első heavy metál zenekarnak tartanak, nyolc stúdióalbumot készített. Máig az egyetlen együttes, amelynek valamennyi lemeze felkerült az amerikai Billboard Top 10 listájára. A koncerten vendégként színpadra lép Póka Egon (basszusgitár), Vilmányi Gábor (ének) és Csík István (dob).

A bábjátszásnak nagy hagyománya van a magyar közösségi művelődési életben: a múlt század ’30-as éveiben az amatőr bábcsoportok száma az ezret is elérte. A mozgalom a 2000-es évektől hanyatlásnak indult. Népszerűsítése érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ november 23-án Szolnokon országos bábmódszertani konferenciát és bábos szemlét szervez.

kasper-dolls-1583249_960_720

Irodalmi esteket, számos könyvbemutatót, gyermekprogramokat, színházi és bábelőadásokat kínál a ma nyíló, 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában november 18-ig tartó esemény Erdély legnagyobb magyar könyves szakmai rendezvénye, Románia egyik legnagyobb könyvvására.

Anton Lachky és Eryk Makohon vitték színre a Special Society és a Poly című táncelőadásokat, melyekkel a szegedi Szögi Csaba társulata, a Közép-Európa Táncszínház érkezik Szegedre. A két izgalmas, kortárs táncprodukció 2018. december 10-én látható a Kisszínházban. A legjobb hazai és határon túli, független színházi produkciókat bemutató THEALTER fesztivál szervezői az őszi és a téli időszakban is számos csemegével készültek.

Élő betlehemmel, koncertekkel, táncszínházi előadásokkal, gyerekprogramokkal és kézműves vásárral is készül az adventi időszakra december 2. és 23. között a Várkert Bazár. Az adventi vasárnapokon misztériumjáték keretében tárul fel a betlehemi istálló, ahol megelevenedik a bibliai történet a Szent Családdal, a pásztorokkal, a három királlyal és az élő állatokkal.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma