2018.09.10

Fiatalok, tehetségesek, sikeresek. Az alig több mint kétéves Platon Karataev zenekar eljutott a Kikeltető döntőjébe, bekerült a Hangfoglaló Program 2017-es induló előadói közé és már számos külföldi meghívással büszkélkedhet. Többek között a csoportdinamikáról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén énekesekkel.

Platon_karataev1


Hasonló a tagok zenei háttere?

B. G.: Mindenki autodidakta módon ismerkedett meg a hangszerével. Sebő (Czakó-Kuraly Sebestyén – a szerk.) és én is magunktól tanultunk gitározni, főleg videók alapján. Bradák Soma is magától tanult dobolni, Jáky Andris pedig valamilyen fúvóson tanult kiskorában, illetve kórusba is járt, de gitározni ő is magát tanította.

Cz. S.: Mindenki tanult másik hangszeren játszani, de amin éppen a zenekarban játszunk, azt magunktól tanultuk.


Eredetileg is ez volt a csapat?

B. G.: Sebővel 10-12 éves korunk óta ismerjük egymást. Öt éve kerestem meg, hogy tanítson gitározni, aztán elkezdtünk együtt játszani, csak magunkban örömzenéltünk. Amikor jött pár dalötlet, úgy voltunk vele, hogy érdemes lenne komolyabban venni, így 2016 tavaszán megkerestük Somát. Tudtuk, hogy akarunk basszusgitárost, Andris ugyanez év októberében csatlakozott hozzánk.

Cz. S.: Azóta nem történt változás, hogy megalakult ez a négyes felállás

B. G.: Szerintem egy elég jó csapat állt össze, nagyon remélem, hogy ez hosszútávon is így fog maradni, és erre látok is esélyt. Jó lenne, ha akár stílusbeli váltásokkal is, de mi négyen lennénk a kreatív emberek ebben a formációban.


platon_karataev2


A Kikeltető után milyen motivációkkal, elképzelésekkel jelentkeztetek a Hangfoglaló Programra?

B. G.: A Hangfoglaló elsősorban egy jelentős anyagi támogatás. Mi nem a zenéből élünk, többen még tanulunk. Kellett a pénz ahhoz, hogy fel tudjunk venni egy lemezt és ki tudjuk adni. Az anyagiak mellett szakmailag is mindenképp előrelépés a programban való részvétel. Már két-három éve követem a Hangfoglalót, így láttam, mire számíthatunk, ha bejutunk. Ez fontos lépcsőfok lehet a zenekarnak.


Hasonlóan nagy lépcsőfok lehet a szöuli Zandari Festa?

Cz. S.: Ez olyan showcase fesztivál, amelyre még korábban jelentkeztünk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy kijutottunk.

B. G: Nagyon várjuk. Eddig még Magyarországon kívül sem játszottunk, nem, hogy Ázsiában. Ez nagy dolog, és sokat remélünk tőle, készülünk is nagyon. A Zandari Festa után nem sokkal Európa-turnéra indulunk, így az október utazós lesz. Szeretnénk minél többet külföldön is fellépni, mivel egyelőre inkább ott hallgatnak minket az emberek.


Platon_karataev4


Lemezmegjelenés mikorra várható?

B. G.: A teljes lemez 2019 őszén fog kijönni, addig single-k érkeznek, az első most október elején. Ez most egy nagyon intenzív időszak a zenekar életében, sok minden történhet az elkövetkező egy évben.

Cz. S.: Erre az évre már le is van minden szervezve. A Kobuciban szeptemberben a Kistehén előtt lépünk fel, aztán október végén az Akvárium KisHallban egy duplaheadlineres estét tartunk a Deep Glaze-el. Az évet pedig az A38 gyomrában zárjuk a Csaknekedkislánnyal.

B. G.: Ami meg szintén egy nagy dream come true. Tényleg kicsit nehéz lekövetni, hogy két éve ezt elkezdtük Sebővel, most pedig olyan emberekkel vagyunk kapcsolatban, akiket hallgatunk és akikre zeneileg nagyon felnézünk.


Terveztek változtatni a zenéteken, a hangzáson?

B. G.: Pont aktuális ez a kérdés. Eredetileg azt mondtuk, hogy indie-folkot játszunk, azóta inkább azt mondanám, hogy ez indie. Szeretnénk, ha hosszú távon a Platon Karataev minket, mint dalszerzőket foglalna magába, mindenféle stílusbeli megkötés nélkül. A második lemez már más lesz, mint az első volt, de a legújabb dalötleteken is látszódik már, hogy új irányba mutatnak. Nem szeretnénk sietni és magunkat behatárolni. Ha most eljössz egy Platon-koncertre, azt mondanám, hogy egy indie koncertet hallasz, de nem tudnám megmondani, hogy két év múlva mi lesz.


platon_karataev3


Szerintetek a közönség hogyan fogja majd ezt fogadni?

Cz. S.: Az eddigi új számokról nagyon jó visszajelzések érkeztek. Egyébként ebben van olyan potenciál, hogyha stílusban alakulunk is valamerre, akár új embereket is magunk mellé állíthatunk, akik hallgatnak minket. Ők már az újabb számok miatt jönnek el a koncertekre, a régiek meg a régiek miatt. Egyébként nem ezért csináljuk, de ilyen szempontból is kifizetődő lehet. Nyilván az is egyértelmű, hogy el is fogunk veszíteni egy-két hallgatót. De ha ezzel foglalkoznánk, hogy mivel tudunk több embert szerezni, meg mivel veszítünk kevesebbet, az már nem lenne az az őszinte dalszerzés, amihez mi ragaszkodni szeretnénk.

B. G.: Nem olyan szempontból írtuk a dalokat, hogy az emberek szeressék. Persze, az mindig nagy öröm, ha tetszik nekik és hallgatják, de nem ez az első számú szempont.


Rendes Vera
Fotó: Platon Karataev
apro_mesek_r
2019.01.21

Március 14-től kerül a magyar mozikba Szász Attila Apró mesék című, romantikus, történelmi thrillere, amely a második világháború utáni zűrzavaros Magyarországon játszódik. A főszerepeket Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente alakítja.

A_vihar_kapujaban_HS_r

2019.01.21

A 12. századi Kiotóban a polgárháború elől menekülő házaspár gyilkosság áldozatává válik. Az áldozatok, a tanúk és az elkövetők a kihallgatásokon újra és újra elmesélik a történetet, de mindenki másként emlékezik... Müller Péter Akutagava elbeszélései és Kuroszava filmje nyomán írt, A vihar kapujában című bűnügyi drámáját január 18-án mutatták be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

 

Tornyai15

2019.01.21

Kezdetben Munkácsy látta el Párizsban jó tanácsokkal a tehetséges festőművészt, Tornyai Jánost, de ő mégsem választotta a világhírt. Hazatért szülővárosába, Hódmezővásárhelyre, ahol megpróbálta felpezsdíteni a kulturális életet, és mentette egy eltűnő világ emlékeit. A jó humorú, öniróniától sem ódzkodó Tornyai kiterjedt levelezést is folytatott, üzeneteit gyakran „ecsetölő polgár", Jankó de Nagyravitte" néven írta alá. Születésének 150. évfordulóján népművészeti gyűjteményéből rendeztek kiállítást a nevét viselő vásárhelyi múzeumban Tornyai, a gyűjtő címmel. Terendi Viktória néprajzkutatóval, a kiállítás kurátorával beszélgettünk.

A Megszállottak kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kolkatai nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival). Az alkotás tavaly októberben a világfesztivál előválogatóján már megkapta a legjobb film díját, a január 16-17-én rendezett gálán Kolkatában egy angol és egy japán film társaságában indult a fődíjért, az Arany Róka szoborért, amelyet megnyert. A négy hónapig tartó versengésen 86 ország filmjei vettek részt különböző kategóriákban. A Megszállottak a reformáció emlékéve alkalmából készült 2018-ban, a hitújító Kálvin és a később katolikus szent, Loyolai Ignác szenvedélyes találkozásáról szól. A két főszereplő Szabó Máté és Lux Ádám, az operatőr Kovács Claudia volt. A film az elmúlt hónapokban több nemzetközi fesztiválon bizonyult a legjobbnak, köztük Monacóban, Zürichben és Argentínában.

A Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal az 1979/1980-as évad végén adta át a Színikritikusok díját. A 40. évforduló kapcsán induló beszélgetéssorozatban meghívott kritikusokkal és díjazott alkotókkal járják körül, mit jelentett a díj egykor, mit ma. A havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozat állandó helyszíne a Három Holló. Az első beszélgetésre 2019. január 29-én 17 órai kezdettel kerül sor.

Több mint 30 koncert várja az érdeklődőket február 9-én a kórusok téli éjszakáján a MagNet Közösségi Házban Budapesten. A közönség belehallgathat hazai, nemzetközi, gyermek és felnőtt kamarakórusok műsorába, fellép többek között az Amagnus Énekegyüttes, a Contrapunto kamarakórus, a Dalinda, a Voice drops, a kecskeméti Kodály Nemzetközi Kamarakórus, a Pax et Bonum Kamarakórus és a Csicsergők gyermekkar.

A vezetőváltásra azért került sor, mert a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara pénzügyi botrányba keveredett. A vizsgálat még folyik. A férfikórust mostantól Ferenc pápa ceremóniamestere, Guido Marini vezeti, a pénzügyeiért Guido Pozzo, a Sixtus-kápolna pénzügyi szuperintendánsa felel. A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

Január 22-én Szentendre Fő terén ismét megrendezik a Himnusz-flashmobot. Budakeszin Pápai Erika színművész önálló estjével lép fel, Szigethalmon Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a Városi Szabadidőközpontban az érdeklődőket. Szombaton Isaszegen hagyományőrző néptáncbemutatót tartanak, Szigethalon Jótékonysági Városi Bált, Vácon folkpartit és táncházat. Lesz bál Vecsésen és Budakalászon is, ahol a XXII. Svábbállal kezdődik a báli szezon.

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) január 31. és február 3. között; a harmadik alkalommal megvalósuló FACT-en (Festival Arts Cinema Theatre) négy külföldi és két magyarországi egyetem hallgatói mutatkoznak be 12 produkcióval.

fact

Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.

Egész éves programsorozattal emlékezik 1989-re idén a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol jelentősen bővül a Seuso-kincset bemutató kiálltás, és többek között az antik Perzsiát és a 19. századi kaliforniai aranyláz magyar szereplőit vizsgáló tárlatok is várhatók.

A magyar kultúra napja alkalmából Madách Imréről és Nyírő Józsefről is megemlékeznek Nógrád megyében, a programok sorában lesz színházi előadás, jubileumi fotókiállítás és versmondó verseny.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma