2018.09.10

Fiatalok, tehetségesek, sikeresek. Az alig több mint kétéves Platon Karataev zenekar eljutott a Kikeltető döntőjébe, bekerült a Hangfoglaló Program 2017-es induló előadói közé és már számos külföldi meghívással büszkélkedhet. Többek között a csoportdinamikáról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén énekesekkel.

Platon_karataev1


Hasonló a tagok zenei háttere?

B. G.: Mindenki autodidakta módon ismerkedett meg a hangszerével. Sebő (Czakó-Kuraly Sebestyén – a szerk.) és én is magunktól tanultunk gitározni, főleg videók alapján. Bradák Soma is magától tanult dobolni, Jáky Andris pedig valamilyen fúvóson tanult kiskorában, illetve kórusba is járt, de gitározni ő is magát tanította.

Cz. S.: Mindenki tanult másik hangszeren játszani, de amin éppen a zenekarban játszunk, azt magunktól tanultuk.


Eredetileg is ez volt a csapat?

B. G.: Sebővel 10-12 éves korunk óta ismerjük egymást. Öt éve kerestem meg, hogy tanítson gitározni, aztán elkezdtünk együtt játszani, csak magunkban örömzenéltünk. Amikor jött pár dalötlet, úgy voltunk vele, hogy érdemes lenne komolyabban venni, így 2016 tavaszán megkerestük Somát. Tudtuk, hogy akarunk basszusgitárost, Andris ugyanez év októberében csatlakozott hozzánk.

Cz. S.: Azóta nem történt változás, hogy megalakult ez a négyes felállás

B. G.: Szerintem egy elég jó csapat állt össze, nagyon remélem, hogy ez hosszútávon is így fog maradni, és erre látok is esélyt. Jó lenne, ha akár stílusbeli váltásokkal is, de mi négyen lennénk a kreatív emberek ebben a formációban.


platon_karataev2


A Kikeltető után milyen motivációkkal, elképzelésekkel jelentkeztetek a Hangfoglaló Programra?

B. G.: A Hangfoglaló elsősorban egy jelentős anyagi támogatás. Mi nem a zenéből élünk, többen még tanulunk. Kellett a pénz ahhoz, hogy fel tudjunk venni egy lemezt és ki tudjuk adni. Az anyagiak mellett szakmailag is mindenképp előrelépés a programban való részvétel. Már két-három éve követem a Hangfoglalót, így láttam, mire számíthatunk, ha bejutunk. Ez fontos lépcsőfok lehet a zenekarnak.


Hasonlóan nagy lépcsőfok lehet a szöuli Zandari Festa?

Cz. S.: Ez olyan showcase fesztivál, amelyre még korábban jelentkeztünk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy kijutottunk.

B. G: Nagyon várjuk. Eddig még Magyarországon kívül sem játszottunk, nem, hogy Ázsiában. Ez nagy dolog, és sokat remélünk tőle, készülünk is nagyon. A Zandari Festa után nem sokkal Európa-turnéra indulunk, így az október utazós lesz. Szeretnénk minél többet külföldön is fellépni, mivel egyelőre inkább ott hallgatnak minket az emberek.


Platon_karataev4


Lemezmegjelenés mikorra várható?

B. G.: A teljes lemez 2019 őszén fog kijönni, addig single-k érkeznek, az első most október elején. Ez most egy nagyon intenzív időszak a zenekar életében, sok minden történhet az elkövetkező egy évben.

Cz. S.: Erre az évre már le is van minden szervezve. A Kobuciban szeptemberben a Kistehén előtt lépünk fel, aztán október végén az Akvárium KisHallban egy duplaheadlineres estét tartunk a Deep Glaze-el. Az évet pedig az A38 gyomrában zárjuk a Csaknekedkislánnyal.

B. G.: Ami meg szintén egy nagy dream come true. Tényleg kicsit nehéz lekövetni, hogy két éve ezt elkezdtük Sebővel, most pedig olyan emberekkel vagyunk kapcsolatban, akiket hallgatunk és akikre zeneileg nagyon felnézünk.


Terveztek változtatni a zenéteken, a hangzáson?

B. G.: Pont aktuális ez a kérdés. Eredetileg azt mondtuk, hogy indie-folkot játszunk, azóta inkább azt mondanám, hogy ez indie. Szeretnénk, ha hosszú távon a Platon Karataev minket, mint dalszerzőket foglalna magába, mindenféle stílusbeli megkötés nélkül. A második lemez már más lesz, mint az első volt, de a legújabb dalötleteken is látszódik már, hogy új irányba mutatnak. Nem szeretnénk sietni és magunkat behatárolni. Ha most eljössz egy Platon-koncertre, azt mondanám, hogy egy indie koncertet hallasz, de nem tudnám megmondani, hogy két év múlva mi lesz.


platon_karataev3


Szerintetek a közönség hogyan fogja majd ezt fogadni?

Cz. S.: Az eddigi új számokról nagyon jó visszajelzések érkeztek. Egyébként ebben van olyan potenciál, hogyha stílusban alakulunk is valamerre, akár új embereket is magunk mellé állíthatunk, akik hallgatnak minket. Ők már az újabb számok miatt jönnek el a koncertekre, a régiek meg a régiek miatt. Egyébként nem ezért csináljuk, de ilyen szempontból is kifizetődő lehet. Nyilván az is egyértelmű, hogy el is fogunk veszíteni egy-két hallgatót. De ha ezzel foglalkoznánk, hogy mivel tudunk több embert szerezni, meg mivel veszítünk kevesebbet, az már nem lenne az az őszinte dalszerzés, amihez mi ragaszkodni szeretnénk.

B. G.: Nem olyan szempontból írtuk a dalokat, hogy az emberek szeressék. Persze, az mindig nagy öröm, ha tetszik nekik és hallgatják, de nem ez az első számú szempont.


Rendes Vera
Fotó: Platon Karataev

saxophone-918904_960_720

2018.09.25

A skandináv jazz iskolateremtő alakja, Arild Andersen és Nagy-Britannia egyik legmegbecsültebb jazz formációja, a Get the Blessing lesznek a Szegedi Jazz Napok sztárvendégei. A fesztivált november 9-én és 10-én rendezik a Tisza-parti városban – közölte Drienyovszky András, a rendezvényt tizenöt éve szervező Private Music vezetője.

azur

2018.09.24
Az alig több mint kétéves alternatív pop-rock banda nagy ambíciókkal kezdett zenélni. Bár a tagok több formációban is játszanak, az AŽUR egyre fontosabb szerepet tölt be az életükben. Dalszerzésről, a zenélés kihívásairól és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk Baka Rebekával (ének, szöveg) és Bakos Zitával (billentyű, vokál).

_D0A0871_Copy

2018.09.24

A Hősök terén sétálva több mint három éve csak a felét élvezhettük az 1896-os milleneumi kiállításra készült látványnak: a Szépművészeti Múzeum 2015-ben bezárta kapuit, hogy az átfogó rekonstrukció után a legszebb fényében tündökölhessen. A pillanat elérkezett, a múzeum október 30-tól vár a modern tereivel és egy Leonardo da Vinci-tárlattal.

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a szeptember 24-ei zárónapig a becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel. A nemzetközi ízfesztiválon számtalan olasz és külföldi kiállító jelent meg, a legtöbben azonban az első alkalommal saját pavilont állító Magyarország asztalainál álltak sorba kostolóra, ahol Eger, a Mátra és Szekszárd régiója mutatkozott be.

Idén októberben mutatják be a Veres1Színházban Neil Simon Pletykafészek című bohózatát Molnár Kristóf rendezésében. A Veres1Színház már az ötödik évadát kezdi meg Veresegyházon a bohózat bemutatójával. Az évad során januárban mutatják be a Csoportterápia című musicalt, amelynek Bolba Tamás szerezte a zenéjét, a szövegkönyvet és a dalszövegeket pedig Szente Vajk és Galambos Attila írta.

Varga László Edgár erdélyi költő kapta a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat fiatal erdélyi magyar írónak vagy költőnek. Az idei díjazott a tavaly megjelent második, bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést.

A Kassai Thália Színház szeptember 28-án a Nemzeti Színházban vendégszerepel Martin McDonagh Leenane szépe című előadásával. Martin McDonagh fekete humorral átszőtt darabja, amelynek középpontjában egy megkeseredett anya-lánya viszony áll, egy „ezeréves” helyzetet dolgoz fel: egy idős anya magára marad negyvenes „szingli” lányával. A darab arról szól, hogy mi történik akkor, amikor fölcsillan a remény, hogy a lány ebből a helyzetből ki tud szakadni egy szerelem, egy férfi által.

Székely János Caligula helytartója című drámájának bemutatójával ünnepelte a Nemzeti Színház szeptember 21-én a magyar dráma napját. A darabot Szász János rendezésében, Trill Zsolt és Horváth Lajos Ottó főszereplésével tűzték műsorra – hangzott el az M5 kulturális csatorna új magazinműsora, a Kult'30 szeptember 21-ei, első adásában. A Gyulai Várszínházzal közös produkcióként létrehozott előadást júniusban láthatta először Gyulán a közönség.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma