2018.09.07

Újabb Arany Jánoshoz kapcsolódó kiállítás nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban szeptember 6-án: a Mesés bábok – Bábos mesék. Arany János művei és a bábtechnikák című tárlaton megtalálhatóak üveglapok mögött kiállított és interaktív, mozgatható bábok, illetve olyanok is, amelyek egykor Arany műveit keltették életre. Kalandra fel!

J0906501
A Mesés bábok – Bábos mesék című kiállítás szeptember 7-től látható


A Mesés bábok – Bábos mesék című kiállítás megnyitóját szeptember 6-án tartották meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A tárlat, melyet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitott meg, az idei év tematikájához, a Családok évéhez is kapcsolódik. Az államtitkár elhozta meglepetésként a Petőfi Irodalmi Múzeum alkalmazását (applikációját), amelyet a költő születésének 200. évfordulójára készítettek a költő szülővárosában, Nagyszalontán megrendezett kiállítás kapcsán. Az Arany János Emlékház című alkalmazás az AVICOM nemzetközi múzeumszervezet pályázatán, a Mobil Alkalmazások kategóriájában elnyerte a harmadik helyezettnek járó díjat is. „Azért ezt a kincset hoztam el magammal, mert folyamatosan azon dolgozunk és gondolkodunk, hogyan tudjuk mi, ötvenesek a kultúra megőrzői és a kultúra intézményeinek irányítói átadni azt a tudást, miként tudunk kommunikálni azzal a fiatal generációval, akik már nem a mi nyelvünkön beszélnek. Ilyen és ehhez hasonló applikációkkal, kütyükön megjelenő információs csatornákkal talán egy picivel közelebb tudunk jutni hozzájuk” – mondta az államtitkár.


J0906290
Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár megnyitotta a kiállítást


Megnyitó beszédében Fekete Péter hangsúlyozta, hogy a bábművészetben több művészeti ág találkozik: a hang, az intonáció, a zene, az akusztika, a tánc, a mozgás, a színészi játék, a vizualitás, a képzőművészet, az iparművészet, illetve az adott kor technikai vagy technológiai újításai, találmányai mind benne rejlenek. „Ezek együttese, bonyolult egymásra hatása eredményezi azt az ősi eredetű és minden időben jelen lévő, ma is élettel teli művészetet, ami a bábszínház” – mondta az államtitkár. Hozzátette: ennek a kiállításnak a célja beavatni a múltba, felfedezni a régi bábjátékok értékét, illetve bepillantást engedi a kulisszák mögé. „A kiállítás másik főszereplőjének”, Arany Jánosnak a művei közül többet bábszínházban is előadtak, így a tárlaton megtalálhatók például a Toldi, a Rózsa és Ibolya, a Fülemüle című előadások bábszínházi kellékei. „Váljanak egy kicsit újra gyerekké” – zárta beszédét az államtitkár, utalva arra, hogy a kiállítás nemcsak a gyerekeknek és az ifjúságnak lehet érdekes és izgalmas élmény, hanem a felnőttek is kiélvezhetik az interaktív bábkiállítás minden részletét.


J0906524
Arany János művei is megelevenednek a bábokban


Az est házigazdája, Prőhle Gergely, a múzeum főigazgatója elmondta: több szempontból is fontos ez a kiállítás. Egyrészt az Arany János-emlékév kapcsán kialakult együttműködésnek „szép manifesztációja” a tárlat, ugyanakkor kapcsolódik a még 2016-ban megnyílt Miért éppen Kleist? című tárlathoz is. Heinrich von Kleist német drámaíró és publicista az irodalom- és a színházelméletben is óriási szerepet töltött be, a bábszínházról szóló elméleti írása a színháztörténetben, a bábtörténetben és általában a kulturtörténetben is jelentős írás. Erről az esszéről a mostani kiállítás is megemlékezik – tette hozzá az igazgató.


J0906230
Prőhle Gergely, a múzeum főigazgatója, az est házigazdája


Az Arany-emlékév kapcsán Prőhle Gergely hozzáfűzte, hogy „nem bír véget érni”, mivel „újabb és újabb aspektusai kerülnek elő Arany János életművének”. A PIM-ben helyet kapó A kép-mutogató. Arany János és a spiritizmus című tárlatról részletesebben a Spiritiszta volt Arany János? című cikkünkben írtunk, amely szintén az Önarckép álarcokban. Arany János-emlékkiállítás című állandó tárlat kiegészítő szekciója. „A most megnyíló kiállítás is ennek egyik aspektusa, olyan, amely arról szól, hogy Arany János óriási hatással volt nem pusztán a magyar irodalomra, de általában a magyar kultúrtörténetre. Látni fogják, hogy Arany János elért a bábművészet legtávolabbi sarkáig is” – emelte ki az igazgató.


J0906560


A Mesés bábok – Bábos mesék című kiállításon látható egyedülálló bábgyűjtemény a 2017 februárja óta a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bábtárának részét képezi; a gyűjtemény alapjait 1970-ben hozta létre Belistka-Scholtz Hedvig a hazai bábművészet darabjainak és iratainak összegyűjtése, megóvása, megőrzése érdekében. Dr. Ács Piroska, az OSZMI igazgatója a megnyitón feltárta az intézetben 15 éve folyó munka eredményeit, amelyekkel a hazai bábművészet nemcsak Magyarország több városában, de külföldön is bemutatkozhatott, köztük Helsinkiben, Zágrábban, Genfben, Szentpétervárott, Pekingben, Prágában és Szabadkán. Hozzátette: 41 évvel ezelőtt volt utoljára bábkiállításuk a Petőfi Irodalmi Múzeumban Nagy magyar bábművészet címmel, de reményét fejezte ki, hogy a mostani kiállítás után talán lesz lehetőség állandó bábkiállítás létrehozására is.


A megnyitót követően Karádi Borbála és Teszárek Csaba Arany János Rózsa és Ibolya című bábelőadásból adott elő egy-egy részletet. A kiállítás kurátorai Lovas Lilla és Simándi Katalin, a látványterv Mihalkov György munkája. A kiállítás az Arany János-emlékév Emlékbizottsága támogatásával valósult meg és egészen 2019. január 13-ig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.


J0906496
A Rózsa és Ibolya című Arany-mű bábszínházi kellékeiKultúra.hu

Fotó: Bartos Gyula

azur

2018.09.24
Az alig több mint kétéves alternatív pop-rock banda nagy ambíciókkal kezdett zenélni. Bár a tagok több formációban is játszanak, az AŽUR egyre fontosabb szerepet tölt be az életükben. Dalszerzésről, a zenélés kihívásairól és a Hangfoglaló Programról beszélgettünk Baka Rebekával (ének, szöveg) és Bakos Zitával (billentyű, vokál).

_D0A0871_Copy

2018.09.24

A Hősök terén sétálva több mint három éve csak a felét élvezhettük az 1896-os milleneumi kiállításra készült látványnak: a Szépművészeti Múzeum 2015-ben bezárta kapuit, hogy az átfogó rekonstrukció után a legszebb fényében tündökölhessen. A pillanat elérkezett, a múzeum október 30-tól vár a modern tereivel és egy Leonardo da Vinci-tárlattal.

flea-market-979247_960_720

2018.09.24

Szász Endre 33 darabos grafikagyűjteménye mellett kortárs kerámiák és vintage ékszerek nagy választékát is kínálja a BÁV őszi kamaraaukciója, amelyet szeptember 26-án tartanak Budapesten, a BÁV Apszistermében. Az anyagban szerepelnek Mednyánszky László akvarelljei, Czene Béla és Rozs János tájképei, antik órák, porcelánok és színes drágaköves nyakékek.

Hatalmas érdeklődés fogadta Magyarország standját és az ott kiállított minőségi termékeket a Slow Food mozgalom gasztronómiai örökség megőrzésének szentelt nemzetközi fesztiválján Torinóban, amelyet a szeptember 24-ei zárónapig a becslések szerint mintegy másfél millióan keresnek fel. A nemzetközi ízfesztiválon számtalan olasz és külföldi kiállító jelent meg, a legtöbben azonban az első alkalommal saját pavilont állító Magyarország asztalainál álltak sorba kostolóra, ahol Eger, a Mátra és Szekszárd régiója mutatkozott be.

Idén októberben mutatják be a Veres1Színházban Neil Simon Pletykafészek című bohózatát Molnár Kristóf rendezésében. A Veres1Színház már az ötödik évadát kezdi meg Veresegyházon a bohózat bemutatójával. Az évad során januárban mutatják be a Csoportterápia című musicalt, amelynek Bolba Tamás szerezte a zenéjét, a szövegkönyvet és a dalszövegeket pedig Szente Vajk és Galambos Attila írta.

Varga László Edgár erdélyi költő kapta a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat fiatal erdélyi magyar írónak vagy költőnek. Az idei díjazott a tavaly megjelent második, bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést.

A Kassai Thália Színház szeptember 28-án a Nemzeti Színházban vendégszerepel Martin McDonagh Leenane szépe című előadásával. Martin McDonagh fekete humorral átszőtt darabja, amelynek középpontjában egy megkeseredett anya-lánya viszony áll, egy „ezeréves” helyzetet dolgoz fel: egy idős anya magára marad negyvenes „szingli” lányával. A darab arról szól, hogy mi történik akkor, amikor fölcsillan a remény, hogy a lány ebből a helyzetből ki tud szakadni egy szerelem, egy férfi által.

Székely János Caligula helytartója című drámájának bemutatójával ünnepelte a Nemzeti Színház szeptember 21-én a magyar dráma napját. A darabot Szász János rendezésében, Trill Zsolt és Horváth Lajos Ottó főszereplésével tűzték műsorra – hangzott el az M5 kulturális csatorna új magazinműsora, a Kult'30 szeptember 21-ei, első adásában. A Gyulai Várszínházzal közös produkcióként létrehozott előadást júniusban láthatta először Gyulán a közönség.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

Galyatetoi_Alkotohaz

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma