728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.01.27

A világháború után pár évvel Koller Éva fiatal holokauszttúlélő összetalálkozik az egykori csendőrrel, aki annak idején a marhavagonba zárta és deportálta, vőlegényét pedig agyonverte. Feljelentést tesz az Államvédelmi Hatóságnál, de csak önmagát sodorja bajba vele: az egykori csendőr ugyanis addigra már az új rendszer pártfunkcionáriusa. Szentgyörgyi Bálint első kisjátékfilmjét, a Koller Éva bátorságát január 27-én 21 óra 35 perckor mutatják a Duna World műsorán. Interjú a rendezővel.

Koller_Eva_werk_Torocsik_Franciska


A Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült Koller Éva bátorsága az első kisjátékfilmje. Címe eredetileg Kollerné bátorsága lett volna. Hogy lett Kollernéből Koller Éva?

Az első verzióban egy negyven év körüli nő volt a főszereplő, de nem tudtam, ki lehetne jó a szerepre. Aztán az Aurora Borealisban megláttam Törőcsik Franciskát, és húsz másodperc alatt leesett, hogy őt kerestem. Már a moziból hazafelé eldöntöttem, hogy fiatalabb lesz a karakter, nem Kollerné, hanem Koller Éva. Aznap este 99 százalékban újra írtam a forgatókönyvet. Az alapkoncepció megmaradt, minden mást Franciskára írtam meg.


Koller_Eva

 

A további szerepekben Gáspár Tibor és Dankó István is feltűnik. Őket hogyan választottad ki?

Általában már írás közben tudom, hogy az egyes karakterek eljátszására kiket szeretnék felkérni. Így volt ez most is. Elküldtem nekik a forgatókönyvet, és tetszett nekik a történet. Egyedül Marika, a zongorázó kislány karakterére castingoltam, végül Szőke Bori győzött meg.


Koller_Eva_Torocsik_Franciska_

 

Honnan jött a sztori alapötlete?

Egy családi vacsorán vendégünk elmesélte, hogy kislánykorában tanúja volt, amint egy holokauszttúlélő összetalálkozott az utcán a csendőrrel, aki annak idején felrakta őt a marhavagonra. A sztori ez a része tehát valós történeten alapul. 15-16 éves voltam, amikor ezt hallottan, már tudtam, hogy filmrendező, forgatókönyvíró akarok lenni, és elképesztő potenciált láttam ebben a történetben. Egyrészt nagyon erős, amikor két személyes sorsban, egy véletlen találkozásban megjelenik a történelem. Másrészt soha nem láttam filmen, hogy mi történik a holokauszttúlélővel a háború után. Sok film készült a táborról vagy egy idős túlélő visszaemlékezéséről, de azt, hogy a tábor után pár évvel ott kapaszkodik melletted a villamoson egy fiatalember, akin semmi külső jel nem mutatja, hogy túlélő, még nem láttam soha. Ezen a vonalon indultam el, és próbáltam elképzelni, hogy mi történt a csendőrrel a háború után. Az már teljes mértékben fikció.


Koller_Eva_batorsega_plakat_r


Van kedvenc jeleneted a filmben?

Kettő is. Az egyik, amikor Franciska ül a zongorázó kislány mellett, és felnéz a plafonra. Épp előtte találkozott a csendőrrel, és ekkor fogalmazódik meg benne, hogy fel fogja jelenteni. A másik kedvencem maga a feljelentési jelenet. Franciska és Tibor nagyon jók együtt, az egész nagyon feszült, igazán jól működik.

 

Nagyon szép a film zenéje, akár nagyjátékfilmbe is el tudnám képzelni. Erre a filmre írták?

Igen, Czomba Imre. Hollywoodban dolgozik, de minden futó projektemnek ő a zeneszerzője.


Koller_Eva_batorsaga


Számodra hol a határ a közönségnek való megfelelés és aközött, hogy úgy mutasd be a történetet, ahogy benned megszületett?

Engem mindig azok a filmek kötöttek le – és magam is olyanokat szeretnék készíteni –, amelyek a művészfilm és a közönségfilm között vannak. A nézőnek mennie kell a filmmel, de mindez egy érdekes, újszerű rendezői koncepcióban történjen. Az első a sztori. Mindent az ír felül, hogy be legyél húzva az első perctől az utolsóig. A második a karakter, aki döntéseivel irányítja a sztorit, jelen esetben Koller Éva. Fontos, hogy érezd: létezik, tehát izgalmasnak és hitelesnek kell lennie. A harmadik az üzenet, de azt, ha jól végeztük az előző kettővel a dolgunkat, nem kell előretolni; mert kijön az egészből.


KollerEva_werk_03


Hogyan döntötted el, hogy filmezéssel szeretnél foglalkozni?

Emlékszem arra a pillanatra óvodás koromban, mikor rádöbbentem, hogy eddig voltak a rajzfilmek, de vannak igazi filmek is. Aztán azon gondolkodtam, hogy nem létezik, hogy akik a filmeket csinálják, azokat ugyanúgy fizetik ezért, mint például anyukámat, aki orvos. Azt gondolná az ember, hogy ez olyan, mint az edzés: te fizetsz azért, hogy csinálhasd. Ötéves koromtól pontosan tudtam, hogy filmezéssel szeretnék foglalkozni.


Szentgyorgyi_Balint
Szentgyörgyi Bálint


Milyen terveid vannak?

Elkészült két nagyjátékfilm-forgatókönyvem, ezeknek már egyengetjük az útját. Emellett egy dokumentumfilmet készítek elő, szintén a Mecenatúra Program támogatásából. A film dr. Vida Ferenc ellentmondásos életét dolgozza fel, a bíróét, aki halálra ítélte Nagy Imrét. Néhány évvel azt megelőzően a vádlottak padján ült. Halálbüntetést kértek rá, de nemcsak, hogy sikerült ezt elkerülnie, később bíróvá nevezték ki, aki halálra ítélte Nagy Imrét. És ez csak egy a sok meghökkentő, valóban megtörtént fordulat közül.


Az interjú eredetileg a mediatanacs.blog oldalon jelent meg.

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma