2019.01.27

A világháború után pár évvel Koller Éva fiatal holokauszttúlélő összetalálkozik az egykori csendőrrel, aki annak idején a marhavagonba zárta és deportálta, vőlegényét pedig agyonverte. Feljelentést tesz az Államvédelmi Hatóságnál, de csak önmagát sodorja bajba vele: az egykori csendőr ugyanis addigra már az új rendszer pártfunkcionáriusa. Szentgyörgyi Bálint első kisjátékfilmjét, a Koller Éva bátorságát január 27-én 21 óra 35 perckor mutatják a Duna World műsorán. Interjú a rendezővel.

Koller_Eva_werk_Torocsik_Franciska


A Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült Koller Éva bátorsága az első kisjátékfilmje. Címe eredetileg Kollerné bátorsága lett volna. Hogy lett Kollernéből Koller Éva?

Az első verzióban egy negyven év körüli nő volt a főszereplő, de nem tudtam, ki lehetne jó a szerepre. Aztán az Aurora Borealisban megláttam Törőcsik Franciskát, és húsz másodperc alatt leesett, hogy őt kerestem. Már a moziból hazafelé eldöntöttem, hogy fiatalabb lesz a karakter, nem Kollerné, hanem Koller Éva. Aznap este 99 százalékban újra írtam a forgatókönyvet. Az alapkoncepció megmaradt, minden mást Franciskára írtam meg.


Koller_Eva

 

A további szerepekben Gáspár Tibor és Dankó István is feltűnik. Őket hogyan választottad ki?

Általában már írás közben tudom, hogy az egyes karakterek eljátszására kiket szeretnék felkérni. Így volt ez most is. Elküldtem nekik a forgatókönyvet, és tetszett nekik a történet. Egyedül Marika, a zongorázó kislány karakterére castingoltam, végül Szőke Bori győzött meg.


Koller_Eva_Torocsik_Franciska_

 

Honnan jött a sztori alapötlete?

Egy családi vacsorán vendégünk elmesélte, hogy kislánykorában tanúja volt, amint egy holokauszttúlélő összetalálkozott az utcán a csendőrrel, aki annak idején felrakta őt a marhavagonra. A sztori ez a része tehát valós történeten alapul. 15-16 éves voltam, amikor ezt hallottan, már tudtam, hogy filmrendező, forgatókönyvíró akarok lenni, és elképesztő potenciált láttam ebben a történetben. Egyrészt nagyon erős, amikor két személyes sorsban, egy véletlen találkozásban megjelenik a történelem. Másrészt soha nem láttam filmen, hogy mi történik a holokauszttúlélővel a háború után. Sok film készült a táborról vagy egy idős túlélő visszaemlékezéséről, de azt, hogy a tábor után pár évvel ott kapaszkodik melletted a villamoson egy fiatalember, akin semmi külső jel nem mutatja, hogy túlélő, még nem láttam soha. Ezen a vonalon indultam el, és próbáltam elképzelni, hogy mi történt a csendőrrel a háború után. Az már teljes mértékben fikció.


Koller_Eva_batorsega_plakat_r


Van kedvenc jeleneted a filmben?

Kettő is. Az egyik, amikor Franciska ül a zongorázó kislány mellett, és felnéz a plafonra. Épp előtte találkozott a csendőrrel, és ekkor fogalmazódik meg benne, hogy fel fogja jelenteni. A másik kedvencem maga a feljelentési jelenet. Franciska és Tibor nagyon jók együtt, az egész nagyon feszült, igazán jól működik.

 

Nagyon szép a film zenéje, akár nagyjátékfilmbe is el tudnám képzelni. Erre a filmre írták?

Igen, Czomba Imre. Hollywoodban dolgozik, de minden futó projektemnek ő a zeneszerzője.


Koller_Eva_batorsaga


Számodra hol a határ a közönségnek való megfelelés és aközött, hogy úgy mutasd be a történetet, ahogy benned megszületett?

Engem mindig azok a filmek kötöttek le – és magam is olyanokat szeretnék készíteni –, amelyek a művészfilm és a közönségfilm között vannak. A nézőnek mennie kell a filmmel, de mindez egy érdekes, újszerű rendezői koncepcióban történjen. Az első a sztori. Mindent az ír felül, hogy be legyél húzva az első perctől az utolsóig. A második a karakter, aki döntéseivel irányítja a sztorit, jelen esetben Koller Éva. Fontos, hogy érezd: létezik, tehát izgalmasnak és hitelesnek kell lennie. A harmadik az üzenet, de azt, ha jól végeztük az előző kettővel a dolgunkat, nem kell előretolni; mert kijön az egészből.


KollerEva_werk_03


Hogyan döntötted el, hogy filmezéssel szeretnél foglalkozni?

Emlékszem arra a pillanatra óvodás koromban, mikor rádöbbentem, hogy eddig voltak a rajzfilmek, de vannak igazi filmek is. Aztán azon gondolkodtam, hogy nem létezik, hogy akik a filmeket csinálják, azokat ugyanúgy fizetik ezért, mint például anyukámat, aki orvos. Azt gondolná az ember, hogy ez olyan, mint az edzés: te fizetsz azért, hogy csinálhasd. Ötéves koromtól pontosan tudtam, hogy filmezéssel szeretnék foglalkozni.


Szentgyorgyi_Balint
Szentgyörgyi Bálint


Milyen terveid vannak?

Elkészült két nagyjátékfilm-forgatókönyvem, ezeknek már egyengetjük az útját. Emellett egy dokumentumfilmet készítek elő, szintén a Mecenatúra Program támogatásából. A film dr. Vida Ferenc ellentmondásos életét dolgozza fel, a bíróét, aki halálra ítélte Nagy Imrét. Néhány évvel azt megelőzően a vádlottak padján ült. Halálbüntetést kértek rá, de nemcsak, hogy sikerült ezt elkerülnie, később bíróvá nevezték ki, aki halálra ítélte Nagy Imrét. És ez csak egy a sok meghökkentő, valóban megtörtént fordulat közül.


Az interjú eredetileg a mediatanacs.blog oldalon jelent meg.

nemzeti_tancszinhaz_eloter2_hlinka_zsolt_foto_2000px

2019.02.15

Február 15-én nyitja meg kapuit Budapest egyedülálló új kulturális színtere: a Nemzeti Táncszínház új épülete, mely a Millenáris Parkban kapott helyet. A legmodernebb színháztechnikával felszerelt, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épületben két színházterem és kamaraterem várja a tánc szerelmeseit, emellett próbatermek segítik a professzionális táncosok felkészülését.

Pataki_Andras

2019.02.15

Imre Zoltán Program (IZP) számokban: 40 táncszínházi nevelési előadás 15 helyszínen 1200 gyermek részvételével, 54 táncelőadás 13 helyen. Emellett konferenciasorozatok, rendezvények, versenyek, szakmai fórumok, külföldi stúdiumok, digitális portfóliók, tréning-, és próbalehetőségek. A hazai táncszakma legújítóbb kezdeményezéséről Pataki András kuratóriumvezetőt, táncművészt, a Szegedi Kortárs Balett igazgatóját kérdeztük.

az_ismeretlen_gorgei_R

2019.02.15

Élő vértanúnak Móricz Zsigmond, villámzúzta délceg cserfának Arany János, a nemzeti hiúság áldozatának pedig Gyulai Pál nevezte Görgei Artúrt. Az 1848-49-es szabadságharc híres hadvezérének már a kortársak is igyekeztek igazságot szolgáltatni. A legendákon túli alakját igyekszik bemutatni a Magyar Nemzeti Múzeum Az ismeretlen Görgei című kiállítása. A tárlat szakértőjével, a Magyar Történelmi Társulat elnökével, Hermann Róberttel beszélgettünk.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma