IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.01.27

A világháború után pár évvel Koller Éva fiatal holokauszttúlélő összetalálkozik az egykori csendőrrel, aki annak idején a marhavagonba zárta és deportálta, vőlegényét pedig agyonverte. Feljelentést tesz az Államvédelmi Hatóságnál, de csak önmagát sodorja bajba vele: az egykori csendőr ugyanis addigra már az új rendszer pártfunkcionáriusa. Szentgyörgyi Bálint első kisjátékfilmjét, a Koller Éva bátorságát január 27-én 21 óra 35 perckor mutatják a Duna World műsorán. Interjú a rendezővel.

Koller_Eva_werk_Torocsik_Franciska


A Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült Koller Éva bátorsága az első kisjátékfilmje. Címe eredetileg Kollerné bátorsága lett volna. Hogy lett Kollernéből Koller Éva?

Az első verzióban egy negyven év körüli nő volt a főszereplő, de nem tudtam, ki lehetne jó a szerepre. Aztán az Aurora Borealisban megláttam Törőcsik Franciskát, és húsz másodperc alatt leesett, hogy őt kerestem. Már a moziból hazafelé eldöntöttem, hogy fiatalabb lesz a karakter, nem Kollerné, hanem Koller Éva. Aznap este 99 százalékban újra írtam a forgatókönyvet. Az alapkoncepció megmaradt, minden mást Franciskára írtam meg.


Koller_Eva

 

A további szerepekben Gáspár Tibor és Dankó István is feltűnik. Őket hogyan választottad ki?

Általában már írás közben tudom, hogy az egyes karakterek eljátszására kiket szeretnék felkérni. Így volt ez most is. Elküldtem nekik a forgatókönyvet, és tetszett nekik a történet. Egyedül Marika, a zongorázó kislány karakterére castingoltam, végül Szőke Bori győzött meg.


Koller_Eva_Torocsik_Franciska_

 

Honnan jött a sztori alapötlete?

Egy családi vacsorán vendégünk elmesélte, hogy kislánykorában tanúja volt, amint egy holokauszttúlélő összetalálkozott az utcán a csendőrrel, aki annak idején felrakta őt a marhavagonra. A sztori ez a része tehát valós történeten alapul. 15-16 éves voltam, amikor ezt hallottan, már tudtam, hogy filmrendező, forgatókönyvíró akarok lenni, és elképesztő potenciált láttam ebben a történetben. Egyrészt nagyon erős, amikor két személyes sorsban, egy véletlen találkozásban megjelenik a történelem. Másrészt soha nem láttam filmen, hogy mi történik a holokauszttúlélővel a háború után. Sok film készült a táborról vagy egy idős túlélő visszaemlékezéséről, de azt, hogy a tábor után pár évvel ott kapaszkodik melletted a villamoson egy fiatalember, akin semmi külső jel nem mutatja, hogy túlélő, még nem láttam soha. Ezen a vonalon indultam el, és próbáltam elképzelni, hogy mi történt a csendőrrel a háború után. Az már teljes mértékben fikció.


Koller_Eva_batorsega_plakat_r


Van kedvenc jeleneted a filmben?

Kettő is. Az egyik, amikor Franciska ül a zongorázó kislány mellett, és felnéz a plafonra. Épp előtte találkozott a csendőrrel, és ekkor fogalmazódik meg benne, hogy fel fogja jelenteni. A másik kedvencem maga a feljelentési jelenet. Franciska és Tibor nagyon jók együtt, az egész nagyon feszült, igazán jól működik.

 

Nagyon szép a film zenéje, akár nagyjátékfilmbe is el tudnám képzelni. Erre a filmre írták?

Igen, Czomba Imre. Hollywoodban dolgozik, de minden futó projektemnek ő a zeneszerzője.


Koller_Eva_batorsaga


Számodra hol a határ a közönségnek való megfelelés és aközött, hogy úgy mutasd be a történetet, ahogy benned megszületett?

Engem mindig azok a filmek kötöttek le – és magam is olyanokat szeretnék készíteni –, amelyek a művészfilm és a közönségfilm között vannak. A nézőnek mennie kell a filmmel, de mindez egy érdekes, újszerű rendezői koncepcióban történjen. Az első a sztori. Mindent az ír felül, hogy be legyél húzva az első perctől az utolsóig. A második a karakter, aki döntéseivel irányítja a sztorit, jelen esetben Koller Éva. Fontos, hogy érezd: létezik, tehát izgalmasnak és hitelesnek kell lennie. A harmadik az üzenet, de azt, ha jól végeztük az előző kettővel a dolgunkat, nem kell előretolni; mert kijön az egészből.


KollerEva_werk_03


Hogyan döntötted el, hogy filmezéssel szeretnél foglalkozni?

Emlékszem arra a pillanatra óvodás koromban, mikor rádöbbentem, hogy eddig voltak a rajzfilmek, de vannak igazi filmek is. Aztán azon gondolkodtam, hogy nem létezik, hogy akik a filmeket csinálják, azokat ugyanúgy fizetik ezért, mint például anyukámat, aki orvos. Azt gondolná az ember, hogy ez olyan, mint az edzés: te fizetsz azért, hogy csinálhasd. Ötéves koromtól pontosan tudtam, hogy filmezéssel szeretnék foglalkozni.


Szentgyorgyi_Balint
Szentgyörgyi Bálint


Milyen terveid vannak?

Elkészült két nagyjátékfilm-forgatókönyvem, ezeknek már egyengetjük az útját. Emellett egy dokumentumfilmet készítek elő, szintén a Mecenatúra Program támogatásából. A film dr. Vida Ferenc ellentmondásos életét dolgozza fel, a bíróét, aki halálra ítélte Nagy Imrét. Néhány évvel azt megelőzően a vádlottak padján ült. Halálbüntetést kértek rá, de nemcsak, hogy sikerült ezt elkerülnie, később bíróvá nevezték ki, aki halálra ítélte Nagy Imrét. És ez csak egy a sok meghökkentő, valóban megtörtént fordulat közül.


Az interjú eredetileg a mediatanacs.blog oldalon jelent meg.

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma